Lezersvraag: Twee maanden naar Thailand en visum

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Visumvraag
Tags: ,
4 april 2018

Beste lezers,

Ik heb gelezen over de wettelijke regels rondom het visum voor Thailand. Maar toch wil ik mijn vraag nog even persoonlijk stellen voor alle zekerheid. Ik wil graag voor 2 maanden naar Thailand. Ik wil dan een retourticket boeken. En eenmaal in Thailand na een maand een visarun doen naar 1 van de omringende landen Laos of Cambodja.

De eerste vraag is, wordt er door de vliegmaatschappij en bij binnenkomst in thailand niet moeilijk gedaan wanneer ik geen toeristenvisum heb geregeld? En krijg ik gewoon een 30 dagen visum? En stel dat ze wel moeilijk doen, zou je dan wel de kans krijgen in bijvoorbeeld Bangkok alsnog je toeristenvisum te regelen? Want vanuit Nederland regelen is voor mij, gezien mijn woonplaats, echt een heel gedoe.

En daarnaast lees ik dat wanneer je 1 van de omringende landen over de landsgrenzen binnenkomt maar een 15 dagen visum krijgt. Klopt het dan inderdaad wanneer ik een retourvlucht naar het omringende land en later weer terug naar Thailand boek, ik in dat geval wel een 30 day visum weer krijg?

Echt enorm bedankt voor jullie reactie!

Groetjes,

Mabel


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

33 reacties op “Lezersvraag: Twee maanden naar Thailand en visum”

 1. Peter zegt op

  Mabel , de vliegmaatschappij is verplicht hun reizigers te kontroleren op geldigheid paspoort en of je een visum hebt voor je verblijfs periode
  Heb je dat niet , dan moet de vliegmaatschappij je eigenlijk weigeren
  Nemen ze je toch mee , dan kan je alsnog in Bangkok een probleem hebben en niet toegelaten worden
  Je wordt dan terug gestuurd met de eerstvolgende vlucht van de maatschappij die je naar Bangkok bracht
  Neem dus dat risico niet !!
  Je moet gewoon een visum voor je verblijfs periode hebben !!
  Hoe lastig het ook is , ga naar Amsterdam of den Haag en vraag een visum aan voor 90 dagen ( 60 + 30 )
  Die is geldig voor 60 dagen en kan dan verlengd worden met 30 dagen bij een Immigration Office ( indien nodig , maar voor jou dus niet van toepassing , tenzij je 61 dagen of meer blijft !! , dan weer wel nodig )

 2. RonnyLatPhrao zegt op

  1. Indien je geen visum hebt, bekom je in Thailand bij binnenkomst een verblijfsperiode van 30 dagen.
  Dat is dan geen visum, maar een visum vrijstelling (Visa Exemption) van 30 dagen.

  2. In Thailand kan je geen toeristenvisum kopen bij aankomst.
  Een toeristenvisum moet je altijd vooraf in een Thaise Ambassade of Consulaat kopen.
  Kost 30 Euro en bij binnenkomst bekom je een verblijfsperiode van 60 dagen.

  3. Wanneer je zonder visum vertrek, kan de vliegtuigmaatschappij vragen of je een bewijs kan tonen dat je binnen de 30 dagen Thailand zal verlaten.
  Dat zal meestal een vliegticket moeten zijn. Andere bewijzen worden meestal niet aanvaard.
  (Vraag het je vliegtuigmaatschappij voor je vertrek. Sommige vragen dat bewijs niet)

  4. Een “visarun” is niet echt noodzakelijk als je enkel Thailand wil bezoeken. Je kan ook de 30 dagen “Visa exemption” verlengen met 30 dagen bij immigratie. Kost 1900 Baht.

  5. Wanneer je toch een “Visarun” uitvoert, bekom je opnieuw een verblijfsperiode van 30 dagen wanneer je Thailand terug binnenkomt. Opnieuw op basis van “Visa Exemption”. Het maakt daarbij niet uit of je over land binnenkomt of via een luchthaven. Het enige verschil is dat bij binnenkomsten over land, en op basis van “Visa Exemption”, die binnenkomsten beperkt zijn tot 2 per kalenderjaar.

  Tip
  – Neem een toeristenvisum voor je vertrekt en je hoeft je nergens zorgen over te maken.
  – “Visaruns” maken is trouwens ook een heel gedoe en ook niet gratis.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   En “Visarun” wordt ook wel eens een “borderrun” genoemd en omgekeerd.
   Ze worden door elkaar gebruikt maar eigenlijk bedoelt men hetzelfde.

   Strik gezien kan je het een
   – “Borderrun” noemen wanneer men enkel de grens even overwipt met de bedoeling een nieuwe verblijfsperiode te bekomen.
   – “Visarun” noemen wanneer je daadwerkelijk achter een nieuw visum gaat in een ambassade/consulaat.

   Ik geef het maar mee want sommige vallen nogal eens over zulke benamingen…

 3. Fransamsterdam zegt op

  Wat u een 30-dagen visum noemt is het VER-stempel.
  (Visa Exemption Rule/Visa Vrijstelling Regeling).
  Als u alleen een retourticket hebt met een retourdatum later dan 30 dagen na aankomst kan de luchtvaartmaatschappij u op Schiphol al weigeren.
  In uw geval kunt u één en ander oplossen door naast uw retourticket AMS-BKK nog een retourticket te kopen, bijvoorbeeld vanaf Don Mueang naar Phnom-Penh. U neemt dan als vertrekdatum veiligheidshalve de 29e dag dat u in Thailand bent, en u vliegt een (paar) dag(en) later weer van Phnom-Penh naar Don Mueang.
  Daar krijgt u dan weer een 30-dagen VER-stempel.
  Ik weet niet zeker of je het VER-stempel momenteel nog kunt laten verlengen met 30 dagen in Thailand zelf, dat weet vast iemand anders wel. In dat geval kunt u het ticket naar Phnom-Penh ongebruikt laten, maar u moet het wel hebben om er zeker van te zijn dat de luchtvaartmaatschappij u niet weigert.

  • Fransamsterdam zegt op

   Toevoeging : ‘Over land’ krijgt u ook weer 30 dagen, maar als u toch een vliegticket hebt, waarom dan niet vliegen? En bij problemen op Schiphol helpt het niet om te zeggen dat u binnen 30 dagen per minivan naar Cambodja gaat.
   Als u problemen hebt bij Immigratie op Suvarnabhumi krijgt u beslist géén gelegenheid om toch nog even iets in Bangkok te regelen. U komt het Koninkrijk geen meter binnen. Denk daaraan bij de verplichting om minimaal 20.000 Baht contant geld (mag in Euro’s) bij u te hebben. Ook al kunt u die 50 meter verderop pinnen, die kans krijgt u niet.
   Uw 30 dagen VER-stempel krijgt u in principe altijd, zonder dat daar voorafgaande formaliteiten voor nodig zijn.

   • Fransamsterdam zegt op

    Uit het antwoord van RonnyLatPhrao (één van de zeldzame autoriteiten op dit gebied) begrijp ik dat je de VER nog steeds bij een immigratiekantoor in Thailand kunt laten verlengen met 30 dagen, voor 1900 Baht.
    Je kunt dan in plaats van een retourtje Phnom-Penh een enkeltje kopen, dat je zonodig op Schiphol kunt tonen, en verder ongebruikt laat.
    Het voordeel van deze methode is dat je niet van te voren hoeft te weten wanneer je gaat. Je kunt de tickets bij wijze van spreken 1 dag voor vertrek kopen en wegwezen.
    Verder is het een persoonlijke afweging wat je doet, ofwel toch een visum regelen, ofwel je VER-stempel bij een immigratiekantoor in Thailand laten verlengen, ofwel heen en weer naar een buurland vliegen.
    Nogmaals: Het VER-stempel is geen visum, ook geen visum on arrival, dus je moet ook niet in de rij ‘visa on arrival’ gaan staan.

 4. Wil zegt op

  Je kunt visum voor 60 dagen krijgen op Thais consulaat A’dam

 5. Mike zegt op

  Dan heb je niet goed gelezen. Je krijgt standaard een visum voor 30 dagen ( visum on arrival ) bij binnenkomst. Verlengen kan ook bij een immigratie kantoor.

  • Cornelis zegt op

   Mike, je krijgt geen visum – of visum on arrival’ – maar een visumvrijstelling voor 30 dagen. Die vrijstelling kun vervolgens met 30 dagen verlengen.

 6. Smakkie zegt op

  Vliegtuig 30 dagen. En anders gewoon naar immigration. Geen enkel probleem.

 7. Serge zegt op

  Beste,

  Ook nu krijg je bv. van Cambodia komende met bus aan de grens een visa exemption van 30dagen voor Thailand. Zo kan je bv zondet visum reeds in totaal 90 dagen reizen (30 thailand bij binnenkomst + 30 d Cambodia. + opnieuw 30 d Thailand). Dus niet alleen met vliegtuigreis!
  Sawasdee khrap !

 8. Peter zegt op

  Ik zou naar Thaise consulaat gaan en daar een twee maanden visum aanvragen. Krijg je ook geen gedonder aan de balie bij inchecken. Duurt maar twee werk dagen visum aanvragen. En je hoeft geen visa run te doen. Zie website van consulaat in Amsterdam.

 9. Leo Eggebeen zegt op

  Een 3 maanden visum is echt veel makkelijker hoor.
  Mocht je ver van Den Haag of Amsterdam wonen, misschien woon je dichterbij een van de Thai-konsulaten in de buurlanden: Essen in Duuitsland, Antwerpen in Belgie. Daar kun je je visum ook regelen hoor.

 10. John Chiang rai zegt op

  Beste Mabel,Je krijgt zowel via de luchtweg,als ook over land 30dagen blijf recht in Thailand,zodat je ook bij de vliegmaatschappij,en binnenkomst in Thailand geen enkele moeilijkheden zult krijgen.
  Het enigste waar je voor zorgen moet is,dat je tijdig een borderrun ondernemen moet,waardoor je geen overstay krijgt.

 11. Henk zegt op

  Indien je een retour koopt op basis van 2 maand verblijf is het verstandig om uiterlijk op die eerste 30 dagen een ticket te kopen naar bv cambodia of Laos.
  Je hebt dan zowiezo geen probleem bij het inchecken in Nederland.
  Airasia en nokair zijn ook de goedkoopste bij vroeg boeken.
  Keer je over land terug dan krijg je wederom 30 dagen verblijf in Thailand.
  Op deze manier heb je dus geen speciale visa nodig.

 12. Renévan zegt op

  Als je Thailand binnenkomt zonder visum krijg je 30 dagen (visum exempt). Dit kun je bij immigratie in Thailand voor 1900 THB verlengen met 30 dagen. Mocht je toch de grens over gaan dan krijg je bij terugkomst ook over land weer 30 dagen, dit maximaal twee maal per jaar. Voor de zekerheid even bij de vliegmaatschappij navragen of dit geen probleem is.

 13. kees cirkel zegt op

  wat ik weet is inderdaad met het vliegtuig je dan 30 dagen krijgt, maar dat was via Kualalumpur , inderdaad via land naar Cambodja 15 dagen vroeger was dat ook 30 dagen, mijn vrienden deden dit altijd maar sinds ongeveer twee jaar is dat verandert. veel succes en plezier in Thailand.

  • Jasper zegt op

   Onjuist, deze 15-dagen regel is al enige tijd weer teruggedraaid voor een aantal landen, waaronder Nederland. Gewoon 30 dagen over land, dus.

 14. Frank Kramer zegt op

  Hallo Mabel,

  Zou je even de grens overwippen en terugkeren per vliegtuig, dan krijg je inderdaad een nieuw visum voor 30 dagen. ik zou je van harte Luang Prabang in Laos kunnen aanbevelen,. daar vlieg je, ook vanuit Chiang Mai sinds kort, in een uurtje zo naar toe en ik vond het daar heel erg fijn. En niet duur.

  Je kunt ook niet naar de grens (of eroverheen) gaan en naar een speciaal kantoor (immigratie) van de overheid, die heb je in div. grote steden wel, daar moet je dan soms wel lang in de rij staan of zitten, maar daar kun je betalen om langer te mogen blijven. Ik weet alleen niet of daar een maximum dagen aan zit?

  Succes en geniet ervan!

  Frank Kramer

 15. Emiel zegt op

  Als Nederlander krijg je sowieso toegang voor 30 dagen. U kunt in Thailand zelf een verlenging vragen van 30 dagen. (niet een maand maar wel 30 dagen). U kunt ook in NL een visum aanvragen voor 60 dagen. Dat kost wat en er worden wat papieren gevraagd. Kijk goed na op de site van de TH ambassade. U kunt ook het land even verlaten per vliegtuig. Bij je terugkomen krijg je weer 30 dagen zonder papierwerk. Langs de weg krijg je geen 30 dagen. Ik denk slechts twee weken. Succes.

 16. herman buts zegt op

  je krijgt inderdaad terug 30 dagen over land, maar als je opziet tegen een visarun kan je ook je visa voor 2 maand laten regelen door een visabureau kost je enkele tientallen euros, een andere optie is je visa by immigration laten verlengen met 30 dagen dan heb je 60 dagen kost je 1900 bht en een halve dag geduld:)

 17. Smakkie zegt op

  Bij ticket met geldigheidsduur van 1 jaar (bijv emirates) geen enkel probleem op AirPort.

  • Fransamsterdam zegt op

   Daar heb ik wel eens over na zitten denken, want ik hoor vaker dat er bij een ‘open’ ticket geen probleem is.
   Stel jij mag om wat voor reden Thailand niet in of je wordt er na 30 dagen of wat langer uitgezet. Dan is er voor de luchtvaartmaatschappij die wordt opgezadeld met jouw repatriëring eigenlijk geen probleem. Die zetten je op de eerste de beste vlucht die hun uitkomt en daar gebruiken ze jouw eigen ticket voor, wat immers geldig is.
   Maar als je een datum voor de terugreis hebt vastgelegd, bijvoorbeeld na 2 maanden, en je wordt er eerder of later uitgeknikkerd, dan zal die maatschappij je waarschijnlijk op een andere dan voorziene datum moeten terugvliegen, wat wel minder lucratief zal zijn.
   Het is maar een idee van mij hoor, ik ben niet zo thuis in die open tickets, ik kom het eigenlijk ook nooit tegen op de boekingsites. Meestal moet ik een datum heenreis en datum terugreis invullen voordat ik verder kan.
   Als ik zelf twee maanden ga boek ik voor dag 29 een weekje in een ander land en dan kom ik vrolijk weer terug voor de volgende 30 dagen. Zo zie je nog eens wat van de wereld. 🙂

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Eigenlijk zie ik het verschil niet voor de vliegtuigmaatschappij.

    De terugvlucht is zowel met een open als met een reeds vastgelegde terugvlucht al betaald.
    Bij een open ticket moet je terugvlucht nog geboekt worden, bij een vastgelegde terugvlucht wordt je eerdere datum omgeboekt. Je oude datum komt dan opnieuw vrij voor boeking.

    Wanneer dan de terugvlucht is zal afhangen van de beschikbare plaatsen bij de eerstvolgende vlucht, maar dat maakt geen verschil voor een beide tickets.

    Nu, persoonlijk vind ik dat het tonen van een ticket bij de check-in, dat bewijst dat dat je binnen de 30 dagen Thailand gaat verlaten, achterhaald is sinds je een 30 dagen “Visa Exemption” kan verlengen met 30 dagen. Dit kan pas sinds midden 2014. Daarvoor kon je een “Visa Exemption” niet verlengen en was naar een bewijs vragen bij de check-in misschien wel gerechtvaardigd.

   • Smakkie zegt op

    Bij emirates is ticket geldig voor 1jaar. Afhankelijk vd boeking betaal je evt iets bij omboeking. Verlenging doe ik ook meestal via een tussen weekje. Laatste keer Bali.

    • Cornelis zegt op

     Smakkie, tickets zijn ook bij Emirates niet altijd een jaar geldig. Aan iedere ticket-aanbieding zijn voorwaarden verbonden o.a. wat betreft de geldigheidsduur. Bij de allergoedkoopste tarieven is het ticket vaak maar een maand geldig.

    • RonnyLatPhrao zegt op

     Dat is dan natuurlijk geen “open ticket” zoals Fransamsterdam het bedoelt denk ik.

     Thai Airways heeft ook van die jaartickets, en indien het een ethnic ticket betreft dan is alvast de omboeking gratis.
     Heb er samen met mijn vrouw al enkele keren gebruik van gemaakt.
     Vooral indien je lang blijft, tot een jaar, is dit een mooie oplossing.
     Als je zo lang blijft is het meestal te vroeg om je terugvlucht al te boeken. Je neemt dan een willekeurige datum die wel al kan geboekt worden. In Thailand, als de datum beschikbaar wordt, boek je dan om naar je werkelijke terugvlucht datum.
     Je kan dat telefonisch via Thai Airways doen, maar meestal laten we dit doen in The Mall in Bangkapi. Daar staat een meisje achter een balie. Ze boekt vluchten voor iedereen die daar om vraagt tegen een vergoeding. Om de vluchten om te boeken vraag ze 100 of 150 Baht (als ik het mij goed herinner) en ze regelt dat dan voor jou met Thai Airways in enkele minuten. Krijg je ook meteen de print van Thai Airways mee waarop je nieuwe vluchtgegevens staan.

 18. Jasper zegt op

  Dit is onjuis. Bij binnenkomst in Thailand krijgt men een visa-exemption als men niet over een visum (touristen of anderszins) beschikt. Deze visa-exemption is met 30 dagen te verlengen bij immigratie. Als eea niet aansluit op de ticket wordt men in Nederland echter al geweigerd.

 19. Anita zegt op

  Hoi Mabel,

  Bij de ANWB kan je ook een visum regelen.

  Succes!

 20. thailandganger zegt op

  Ik ben zo’n vijfentwintig keer Thailand zonder visum binnengekomen, vaak voor meerdere maanden, en er is mij daar nog nóóit naar een uitreisticket gevraagd en ik heb hier ook nog nooit van gehoord.
  Volgens mij is het tonen van een uitreisticket ook niet verplicht bij binnenkomst.

  Ik heb weleens een vraag gehad bij het inchecken op schiphol (laatste keer met KLM) en heb toen aangegeven dat ik ook naar bv Laos ga en vervolgens was het geen probleem om te vertrekken.

  • Fransamsterdam zegt op

   Bij Immigration is het geen vereiste. Voor de luchtvaartmij kan het reden zijn om u te weigeren. Voor een paar tientjes (enkeltje naar Cambodja) loop je geen risico.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Het is niet omdat er immigratievoorschriften bestaan, dat die ook bij iedereen effectief worden gecontroleerd.
   Zoals dikwijls met voorschriften, wordt er pas gecontroleerd wanneer men vindt dat dit noodzakelijk is
   “Ze hebben het mij nog nooit gevraagd of ik heb er nog nooit van gehoord” is een eigen ervaring, maar zegt verder niks over wat de officiële voorschriften zijn natuurlijk.

   Het zal van de situatie afhangen.
   Meestal zal je zonder problemen je 30 dagen bekomen. Ook als je meerdere keren per jaar gaat.
   Paspoortcheck, stempeltje en klaar.
   Doe je echter 6 “borderruns” opeenvolgend (back-to-back dus) op basis van “Visa Exemption” dan zou dat wel eens kunnen veranderen.
   Er worden dan wel degelijk mensen tegengehouden en gecontroleerd..
   Meestal omdat men dan vermoedt dat ze om andere dan toeristische redenen in Thailand verblijven, en dat mag niet wanneer je hier bent op basis van “Visa Exemption”.
   Het vermoeden betreft dan meestal illegaal werken.
   Er wordt dan zeker naar de financiële toestand gevraagd
   (Iemand op Visa Exemption moet 10 000 Baht per persoon of 20 000 Baht per familie kunnen tonen m.a.w. de helft van wat je met een Toerist visa moet kunnen voorleggen).
   Ook kan er dan gevraagd worden naar een uitreisticket of uitreisbewijs.
   Is men van oordeel dat het om illegaal werken gaat dan kan je meteen al rechtsomkeer maken.
   Is men van oordeel dat het toch om toeristisch redenen gaat, dan zal men je niet direct terugsturen of de toegang weigeren. Wel zal men zeggen (of zelf een aantekening in je paspoort maken) dat als je de volgende keer Thailand binnen wil, je eerst een gepast visum dient aan te schaffen.
   Zal ook een periode op staan dat je Thailand niet meer binnen kan op “Visa Exemption”. Een of drie maand bijvoorbeeld.
   Maar zoals eerder gezegd. De doorsnee reiziger, zelfs al komt die meerdere malen per jaar op “Visa Exemption”, zal hier raar of zelden mee geconfronteerd worden.
   Die merkt dat amper wat van en inderdaad dan meestal reageren met “Ze hebben het mij nog nooit gevraagd “.

   De juiste immigratieregeling betreffende Visa Exemption is niet gemakkelijk terug te vinden via het internet.
   Advocatenbureau’s die zich bezig houden met immigratie en die regelingen op de voet volgen publiceren hier (soms) wel wat rond.
   Siam Legal is er zo een en op hun website kan je het volgende daarover lezen.

   Bron : Siam Legal International
   http://www.thaiembassy.com/thailand/changes-visa-exempt.php

   Visa Exemption and Bilateral Agreement
   (Last updated: May 26, 2017)

   Passport Holders who can enter Thailand without a Visa

   The VISA EXEMPTION RULE allows tourists from 55 countries to enter Thailand without a visa. They are granted to stay a maximum of 30 days if they are entering Thailand via an international airport or entering through a land border checkpoint from neighboring countries.

   Under the new provisions of the VISA EXEMPTION RULE and BILATERAL AGREEMENT effective December 31, 2016, passport holders of 55 countries are entitled to enter Thailand under this rule provided that they meet the following criteria:

   The visit is strictly for tourism purposes.
   They must have a confirmed return ticket to show that they are flying out of Thailand within 30 days of entry, as appropriate. Open tickets do not qualify. Traveling over land out of Thailand by train, bus, etc to Cambodia, Laos, Malaysia (including en route to Singapore), Myanmar, etc may be accepted as proof of exiting Thailand.

   You may be asked to show your flight ticket on entering Thailand. If you do not possess a flight ticket to show you will be exiting Thailand within 30 days of entry you will be most likely refused entry.

   It will also be necessary to prove that you have funds of at least 10,000 THB per person during your stay in Thailand.
   A fee may be levied on persons entering Thailand under the VISA EXEMPTION RULE especially when entering through a land border in Southern Thailand.

   Je hebt er alvast van gelezen nu 😉

 21. Harold zegt op

  Vraag eerst een 60 dagen toeristenvisum aan in Amsterdam bij het Thaise consulaat.
  Dat kost 30 euro, retourticket is niet nodig! Enkele reis ticket is voldoende.
  Ga voor het einde van de 60 dagen naar een immigratie dienst kantoor in bijvoorbeeld
  Udon Thani of Nong Khai en verleng het visum voor 30 dagen, je hoeft niet een visarun te
  doen. Dit is de makkelijkste manier, kost rond de 2000 bah voor de 30 dagen verlenging.
  Daarna wel op tijd het land uit want anders krijg je een inreisverbod van 1 jaar.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website