Thailand visumvraag: Jaarverlenging en nieuw paspoort

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Visumvraag
Tags: ,
30 december 2019

Beste Ronny,

In januari moet ik mijn year extension (Non-O op basis van huwelijk) weer aanvragen/verlengen. Mijn paspoort is nog niet verlopen maar de pagina’s daarin zijn wel bijna vol. In april ga ik naar Nederland en wil dan bij mijn gemeente een nieuw paspoort aanvragen. Kort daarna ga ik weer terug naar Thailand.

Nu is mijn vraag wat kan ik het beste doen, de jaarverlenging in januari maar voor vertrek geen single re-entry permit aanvragen?

Dan zal ik Thailand zo’n twee maanden later binnenkomen op een 30 day visa exemption en vervolgens wil ik naar mijn plaatselijke immigratie kantoor gaan in de hoop dat ze mijn jaarverlenging van het oude naar het nieuwe paspoort willen overzetten.

Wat is jullie ervaring hierin?

Ps. Ik woon in Nederland maar ben 7 maanden per jaar in Thailand en reis regelmatig op en neer.

Groet,

Casper


Beste Casper,

Je kan het via verschillende wegen doen.

1. Voor je vertrek uit Thailand vraag je een “Re-entry” aan. Is belangrijk hier. Je vraagt vervolgens in Nederland een nieuw paspoort. Daarbij moet je vragen dat wanneer ze het oude paspoort ongeldig zouden maken, ze dat niet doen bij de bladzijden waar je laatste visum en jaarverlenging op staat.

Met beide paspoorten vertrek je dan terug naar Thailand. Bij binnenkomst geef je het oude en nieuwe paspoort aan immigratie. In je nieuwe paspoort zullen ze een “entry” stempel zetten op basis van je laatste jaarverlenging en “Re-entry” die in je oude paspoort staat.

Nadien moet je nog eens langs je lokaal immigratiekantoor met beide paspoorten en vraag je om de gegevens van je oude paspoort in je nieuwe paspoort om te zetten. Normaal is dat gratis.

Opgepast. Sommige immigratiekantoren vragen een bewijs (stempel/document) dat het nieuwe paspoort het oude vervangt. Ik heb uit eerdere reacties echter begrepen dat men in Nederlandse paspoorten een stempel plaatst dat dit bevestig. Toch controleren of dit zo is.

2. Je vertrekt zonder “Re-entry” naar Nederland. Heeft geen zin met deze manier. Bij het verlaten van Thailand zal dan je jaarverlenging vervallen, maar die heb je toch niet meer nodig. In Nederland vraag je een nieuw paspoort aan. Vervolgens vraag je met het nieuwe paspoort ook een nieuw Non-immigrant O Single entry visum aan. Je begint dus van voor af aan, met een verblijfsperiode van 90 dagen die je dan later gaat verlengen met een jaar enz.

3. Je vertrekt zonder “Re-entry” naar Nederland. Ook hier heeft het geen zin. Je vraagt een nieuw paspoort aan en vertrekt op basis van “Visa Exemption” terug naar Thailand. Opletten hier met je luchtvaarmaatschappij, want je vertrekt zonder visum. Mogelijk zal je een bewijs moeten leveren dat je binnen de 30 dagen Thailand zal verlaten. Even van tevoren info inwinnen hier bij je luchtvaartmaatschappij.

Je bekomt dan bij binnenkomst 30 dagen verblijf. Je kan dan via je immigratiekantoor om een omzetting vragen van die toeristenstatus naar een Non-immigrant status. Dat is nodig om een jaarverlenging te bekomen.

Wel zorgen dat er minstens nog 15 dagen verblijf resten bij het aanvragen van die omzetting. De omzetting kost 2000 Baht, m.a.w. de prijs van een Non-immigrant O Single entry visum. De bewijzen die ze vragen zijn ongeveer dezelfde als voor een jaarverlenging. Indien toegestaan zal je 90 dagen verblijf bekomen. Net alsof je met een Non-immigrant O zou binnen gekomen zijn. Die 90 dagen kan je dan weer gaan verlengen op de gekende manier.

4. Deze mogelijkheid, indien ze kan, is misschien ook te overwegen.

Vraag eerst in de ambassade een nieuw paspoort aan. Doe dit voor je de verlenging vraagt. Ga nadien met beide paspoorten naar immigratie. Staat meteen ook alles in je nieuwe paspoort. Ook hier niet vergeten te zeggen dat ze bepaalde bladzijden niet mogen vernietigen, maar normaal weten ze dat wel op de ambassade. Ook hier zien dat er een stempel of bewijs wordt meegeleverd dat het nieuwe, het oude paspoort vervangt.

5. De manier die je in gedacht had zal niet werken.

– Vermits je geen “re-entry” zou nemen vervalt je jaarverlenging bij het verlaten van Thailand.

– Je kan een eerder bekomen jaarverlenging ook niet laten aansluiten aan een nieuwe verblijfsperiode bekomen met een “Visa Exemption”.

Die jaarverlenging is namelijk vervallen en die jaarverlenging werd ook bekomen op basis van een eerdere verblijfsperiode.

6. Misschien zijn er lezers die hun ervaringen willen delen met het aanvragen van een nieuw Nederlands paspoort in Nederland of Thailand.

Vriendelijke groeten,

RonnyLatYa


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Thailand visumvraag: Jaarverlenging en nieuw paspoort”

 1. Casper zegt op

  Ronny,

  Ontzettend bedankt voor de genomen tijd en uw uitgebreide reactie.
  Optie 1 is voor mij dan de beste optie.

 2. ruud zegt op

  Ik zou voor de ambassade kiezen.

  Op reis gaan met een schoon paspoort, compleet met stempels van de Thaise immigratie lijkt me wel zo prettig.
  Dan staat uw recht op verblijf in Thailand gewoon in uw nieuwe paspoort.
  Dat geeft mogelijk minder oponthoud bij de Thaise grens, want daar moet u anders met twee paspoorten aan de gang.
  Bij de verlenging van uw verblijf krijgt u stempels, al u naar Nederland vertrekt krijgt u stempels en als u weer naar Thailand gaat krijgt u weer stempels, dat kan misschien dringen worden in uw paspoort.

  Overigens zou ik dat paspoort zelf al voor de nieuwe verlenging van mijn verblijf hebben vervangen, als het bijna vol is.

 3. Piet zegt op

  Vraagje Ronny
  Ik ben haast aan de beurt om het zelfde te doen en zal optie 1 volgen
  Ik lees dat het belangrijk is om de bladzijde waar laatste visum en jaar verlenging op staat niet te laten doorboren….bedoel je hier het originele visum uitgegeven door de Thaise ambassade in Den Haag die al 5 verlengingen in mijn paspoort staat ?
  Dank je voor info
  Piet

  • RonnyLatYa zegt op

   Ja, ook het originele visum. Die gegevens zal men ook overnemen in het nieuwe paspoort.

 4. willy vissers zegt op

  Bij het omzetten van het oude naar het nieuwe paspoort ben ik naar de Belgische ambassade in Bangkok gemoeten om een bewijs te halen.Ik woon in Pattaya en ga naar jomtien immigration

  • RonnyLatYa zegt op

   Voor Belgen is dat natuurlijk de Belgische ambassade…

   Toch een paar vraagjes.
   1. Ben je ingeschreven in de ambassade ?
   2. Heb je het paspoort in België of Thailand gehaald ?

   • willy zegt op

    Ik ben niet ingeschreven in de ambassade en heb het nieuw paspoort in Belgie gehaald met een brief van de gemeentein het engels)maar moest toch naar de Belgische ambassade om een bewijs.Eerst copy’s van beide paspoorten opgestuurd en een week later kreeg ik bericht dat ik het bewijs kon ophalen.Ik geloof dat het 720 Tbh koste
    Groeten

    • RonnyLatYa zegt op

     Dat is goed nieuws.
     Wanneer was dat ?
     Meestal is de dienstverlening van de ambassade beperkt tot een Affidavit voor diegene die niet ingeschreven zijn.
     Ik twijfelde dus of ze dat document wel zouden afleveren
     Maar blijkbaar kan je dus ook als niet ingeschrevenen dat document bekomen.

     • willy zegt op

      Ik heb(ongeveer)half october de 2 copy’s verstuurd en een week later mocht ik het bewijs ophalen.Eerst een mail verstuurd en uitleg gevraagd en ik geloof dat Mr.Smith mijn zaak behandelde
      Groeten willy

 5. willy zegt op

  Even gecheckt,het was op 15 oktober en geholpen door mvr.Hilde Smits

  • RonnyLatYa zegt op

   Ja. Zij werkt op de Consulaire sectie van de ambassade.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website