Beste Ronny,

Vandaag mijn paspoort opgehaald bij immigration Jomtien, geen problemen. Ik was nog net op tijd om onder de verplichte ziektekostenverzekering uit te komen. Volgende maand wordt ik 77. Bij bijna alle verzekeraars houdt het op bij een leeftijd van 70 of 75 jaar. Ook mijn verzekeraar AIS zegt nee! Als alle verzekeraars nee zeggen, wat dan? Een premie van 80- 120.000 baht is absurt en onbetaalbaar.

Hoor graag e.e.a.

Cock


Beste Cock,

1. En verplichte ziekteverzekering is enkel van toepassing bij het verlengen van een verblijfsperiode bekomen met een Non-immigrant O-A, maar u geeft niet aan met welk visum u die initiële verblijfsperiode hebt bekomen.

2. Volgens de laatste info zou Jomtien enkel een ziekteverzekering eisen indien het Non-immigrant O-A bekomen is na 31 oktober 2019. In dat geval zou verlengen voor u geen probleem mogen zijn voor de toekomst.

3. Maar los van de verplichting om al dan niet een ziekteverzekering voor te leggen, is het natuurlijk verstandig om er sowieso een te hebben. Ook als die verplichting niet bestaat.

Het probleem is, zoals u reeds aanhaalt, de leeftijdsgrens die verzekeringsmaatschappijen hanteren, of er inderdaad absurde bedragen voor te eisen. En dan waarschijnlijk nog met de nodige uitsluitingen.

Het enige dat ik kan bedenken is om eventueel zelf een reserve op te bouwen om medische kosten op te vangen. Zal ook wel niet voor alles een oplossing zijn en vooral dan niet voor zeer ernstige zaken, maar als niemand u wil verzekeren lijkt me dit de enige oplossing als je in Thailand wil blijven.

4. Ik ben echter geen verzekeringsspecialist. Dat laat ik over aan diegene die het wel zijn. Misschien zijn er lezers die u wel een oplossing kunnen aanreiken.

Vriendelijke groeten,

RonnyLatYa

11 reacties op “Thailand visumvraag: Onder de verplichte ziektekostenverzekering uit komen”

 1. teun zegt op

  Beste Cock,

  Ik had gedurende ca 9 jaar een verzekering bij BUPA. Sinds 1-1-2019 overgestapt naar Cigna. Vergelijkbare premie als bij BUPA (ca TBH 9.000 p/m) maar veel hoger (13 x) verzekerd bedrag. Leeftijd was in mijn geval geen hinderpaal. Ben inmiddels 71. Je kunt die premie van 80.000- 120.000 BHT per jaar (neem ik aan) wel “absurd” vinden, maar je moet je bedenken, dat wij behoorlijk in “de gevarenzone komen”. Vergelijk het met het verzekeren van een brandend huis. En bedenk ook, dat je niet al je hele leven verzekerd was bij die Thaise maatschappij. M.a.w. zij lopen een sterk verhoogd risico met de leeftijdsgroep waar wij in vallen.
  Voor de zekerheid even checken bij:
  http://www.pacificprime.co.th. Walter v.d. Wal heeft mij in elk geval goed geholpen.

  • l.lagemaat zegt op

   Als u niet permanent in Thailand woont, kan de premie bij de Cigna ongeveer 264 euro zijn ( 19000 Baht)

   Bij het permanent wonen in Thailand werd op mijn 70 e de premie bij VGZ verhoogd met 135 euro per maand tot een totaal van 520 euro p.m. Bij informatie bij Cigna kwam ik ook uit op nagenoeg hetzelfde bedrag, ruim 17600 Baht per maand.

   • teun zegt op

    geachte Lagemaat,

    Volgens mij is € 264 geen TBH 19.000. Maar net geen TBH 9.000. Nogmaals, ik verblijf permanent in Thailand en ik ben per 1-1-2019 overgestapt naar Cigna. Toen was ik 70 jr en nu dus 71 jaar. En ik betaal tot nu toe ca TBH 8.400 p/m; hangt af van de koers. Want premie is in Euro’s.

    Ook hangt het af van het pakket en verzekerd bedrag natuurlijk.

 2. heidi zegt op

  80.000 bath per jaar is circa 200 euro per maand. Dat is niet zo erg veel duurder dan een verzekering in Nederland.

  • Matthieu Hua Hin zegt op

   Dat klopt Heidi maar als het gaat over mensen op hogere leeftijd die vanwege een NON OA visum de verplichte verzekering moeten afsluiten, is het geen vergelijk qua dekkingen (400,000 baht voor inpatient en 40,000 baht voor outpatient vergeleken met (haast) geen limiet in Nederland).

 3. Harry Romijn zegt op

  Even een simpele rekensom: in NL gaat er ca € 100 miljard naar de zorg, oftewel/17,2 mln NL-3ers: € 5800 per persoon. Rechtstreeks een € 1300 p.p. doch via de ZVV nog eens 6,7 % van ons inkomen en de rest uit de Grote Gemeenschappelijke Pot ook wel ‘s Rijks Schatkist genaamd.
  120k THB / 34 = € 3500 is dus een KOOPJE, m.n. omdat ouderen over het algemeen beduidend meer zorgkosten maken dan jongeren. Oftewel: waar zit de koningscobra in het hoge gras ?

 4. Matthieu Hua Hin zegt op

  Beste Cock, op 77 jarige leeftijd zal het inderdaad zo goed als onmogelijk worden om je nog bij 1 van de Thaise maatschappijen te verzekeren. Hiervoor zijn 14 maatschappijen goedgekeurd en wij (www.verzekereninthailand.nl / http://www.aainsure.net) hebben hiervan 10 in ons pakket (de andere volgen spoedig). Voor vrijwel allemaal geldt een maximale instapleeftijd van 75 of zelfs nog lager. Het ene plan waarvoor je nog aan kan vragen op 77 jarige leeftijd, stopt echter op 80 jarige leeftijd dus daar wordt je ook niet veel wijzer van.
  In de oorspronkelijke besprekingen begin dit jaar is wel een uitwijkroute genoemd voor diegenen die vanwege leeftijd of reeds bestaande aandoeningen nergens meer terecht kunnen (te weten extra geld op de bank).
  De praktijk zal nu even moeten leren hoe met dit soort situaties omgegaan gaat worden door immigratie.

  En anders (suggestie van immigratie Hua Hin) even het land uit zonder re-entry zodat je NON OA vervalt, terug op een toeristenvisum en na aankomst een NON O regelen. Bereid dit dan wel goed voor.

 5. Sjaakie zegt op

  Matthieu, die vluchtroute van Hua Hin zou niet verkeerd zijn, even op een rijtje zetten:
  1.Je bedoeld met toeristenvisum de 30 dagen Visa exemption Stamp neem ik aan die je krijgt als je Thailand in wil zonder dat je over een Visa beschikt.
  2.A..De Visa Exemption zet je zsm doch uiterlijk binnen 15 dagen om in een Visa Non O Single Entry.
  2B..Je doet dit bij je lokaal Immigration Office.
  Of is er nog een tussenstap nodig?
  4.A.Namelijk na stap 2 B hierboven vraag je zsm. een Toeristenvisum voor 60 dagen aan.
  4.B.Je doet dit bij je lokaal Immigration Office.
  5.A.Het Toeristenisum zet je na 30 dagen om in een Non O Visa Single Entry.
  5.B.Je doet dit bij je lokaal Immigration Office.

  Wat voor problemen voorzie jij vanwege de geadviseerde goede voorbereiding?
  Zijn er al praktijk ervaringen van mensen die op deze manier van Non O-A naar Non O geswitched zijn?
  Heb ik het zo juist verwoord, iedereen die zeker weet hoe het werkt cq. de procedure doorlopen heeft, laat dat horen graag, verlies niet graag O-A na zoveel jaren en eindig niet graag in onzekerheid.
  Blijft het de vraag of de polis eis later niet ook opgelegd wordt aan Visa O houders.
  Vooralsnog lijkt het nuttig nog even te wachte met aktie als je kunt, komen er meer verzekeraars te kiezen, ervaringen met de diverse kantoren, die ook zo divers kunnen handelen.
  Groet aan J.

  • Sjaakie zegt op

   Er is een stukje weggevallen: Vul aan:
   2.C.Je verkrijgt Non O 90 dagen
   6.A.uiterlijk 30 of soms 45 dagen voor het einde van deze 90 dagen vraag je Non O jaarverlenging Retirement aan bij je lokaal Immigration Office.
   6.B.je krijgt een jaarverlenging, mits je aan de voorwaarden voldoet, die kun je vinden in de brieven van Ronny. Zo kun je vervolgens een jaarverlengingen aanvragen.
   De tussenstap 4. A. en B. en 5.A en 5.B zijn niet nodig.
   Sorry, wat verwarrend.

 6. Matthieu Hua Hin zegt op

  Beste Sjaak, met goede voorbereiding bedoel ik eigenlijk dat men wel moet zorgen dat men aan de NON O eisen kan voldoen na terugkeer in Thailand (geld op de bank en/of inkomstenbewijs).
  Ik weet niet van de hoed en de rand. Wij hangen de laatste weken steeds met immigration aan de lijn, juist omdat er nog zoveel onduidelijkheid is. De immigratie hier in Hua Hin opperde deze route voor mensen die echt geen verzekering willen of kunnen afsluiten.
  Of er ergens in de toekomst ooit een verplichting komt voor de andere soorten Visa…..dat is vooralsnog koffiedik kijken. Immigratie hier in Hua Hin zegt daar niets over gehoord te hebben, immigratie in Chiang Mai vertelt dat dit wel ooit zal gaan gebeuren. Ales zal de komende weken in ieder geval wel wat duidelijker worden.

 7. Sjaakie zegt op

  Ja, kan overslaan naar andere visa soorten, hopen maar dat het niet zo besmettelijk is als griep. Heb tot nu toe niet kunnen ontdekken waarom O-A ineens populair is bij Immigraion. We roeien met de riemen die we hebben en maar hopen dat de roeispanen niet gebroken zijn voordat er al weer een nieuwe boot met eisen aan de kade ligt.
  Bedankt voor je info, alle kennis is welkom. Enige terughoudendheid is geboden, het blijkt nogal eend dat de info incorrect is, 1 zwaluw maakt nog geen voorjaar, ook al willen we dat nog zo graag.
  Voorlopig maar even pauze nemen dan zal er wel e.e.a. boven borrelen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website