Thailand visumvraag: Non immigrant O visum, als je bent afgekeurd?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Visumvraag
Tags:
12 september 2019

Beste Ronny,

Op de site van het Thaise consulaat in Amsterdam staat dat er voor het verkrijgen van een Non-Immigrantvisum type O je met pensioen moet zijn. Er staat letterlijk “U kunt dit visum aanvragen als u vijftig jaar of ouder bent en aantoonbaar met pensioen/aow bent.”

Ik ben al jaren 100% afgekeurd en ook boven de 50, ben ik dan volgens de wet met pensioen? En zo ja, hoe toon ik dat aan?

Groet,

Fred


Beste Fred,

Ik ben Belg en weet niks over AOW/pensioen in Nederland. Kan je daar ook niet mee helpen. Maar ik denk dan, als iemand officieel op pensioen is , hij/zij toch AOW/pensioen moet trekken. Dat is dan je bewijs. Zo staat het er ook op.

Of je in jouw situatie volgens de wet op pensioen bent ? Geen idee. Ik denk dat je dat toch beter moet weten dan ik wat je wettelijke situatie is.

Je kan altijd het consulaat contacteren en je situatie uitleggen.

Misschien zijn er lezers die op basis van de info die je geeft kunnen zeggen hoe het wettelijk zit met jouw situatie.

Vriendelijke groeten

RonnyLatYa

30 reacties op “Thailand visumvraag: Non immigrant O visum, als je bent afgekeurd?”

 1. Kees zegt op

  ‘Aantoonbaar met pensioen/aow’ betekent volgens mij eigenlijjk niet meer of minder dan dat je OF spaargeld OF inkomen wat niet uit arbeid voortkomt moet hebben, simpelweg om van te leven zonder nog te hoeven werken. Want als je 50 bent heb je in principe nog geen AOW of pensioen natuurlijk. Er zitten verder dan minimum vereisten aan dat spaargeld/inkomen; 800,000 THB op een Thaise rekening of aantoonbaar inkomen van equivalent 65,000 THB per maand.

  • RonnyLatYa zegt op

   Voor een Non-immigrant ‘O” visumaanvraag moet je geen 800 000 Baht op een Thaise rekening hebben als je een bankrekening gebruikt. Een bedrag met de tegenwaarde in Euro op een Europese rekening is ook voldoende. Het bedrag van de tegenwaarde wordt door de ambassade bepaald.

   Het consulaat in Amsterdam geeft geen Multiple entry uit, dus zijn de bovenstaande financiële eisen niet van toepassing.

   – Kopie van de bankafschriten van de laatste twee maanden met daarop ; uw naam , huidige
   – Positieve saldo van 1.000 euro , alle af -en bijschrijvingen , uw pensioen/aow.

   • Yan zegt op

    Wel Ronny, nu verbaast U mij helemaal…Er zou dus geen 800.000.- Thb op een Thaise rekening moeten staan?! Dan zou ik met mijn bankafschriften van mijn rekeningen in België ( in Euro’s) ….voldoen aan de voorschriften??? Moeten deze dan ook “gewettigd” worden of hoe wordt dit dan aangetoond èn aanvaard?
    Met vriendelijke groet,
    Yan

    • RonnyLatYa zegt op

     Beste Yan,

     Het gaat dan over het aanvragen van een visum in de ambassade.
     Dan kan je zowel een Europese rekening in Euro, als een Thaise rekening in Baht gebruiken.
     Of denk je dat iedereen die een Non-immigrant “O” aanvraagt in de ambassade een Thaise rekening met 800 000 Bath heeft ?

     Bij het aanvragen van een jaarverlenging in Thailand bij immigratie, moet het bedrag op een Thaise rekening staan. Dat mag dan in Baht, maar een bankrekening in een vreemde munt (FCA) wordt meestal ook wel aanvaard. Zolang het maar in Thailand op een Thaise rekening staat.

  • Jasper zegt op

   Met spaargeld kom je NIET in aanmerking voor een non-immigrant 0- multiplevisum voor Thailand. Overigens betekent dit visum dat je nog steeds elke 3 maanden een borderrun moet doen. Dit visum kun je uitsluitend bij de ambassade in Den Haag verkrijgen, niet in het consulaat te Amsaterdam.

   Voor wat betreft de term “pensioen” : dit is voor het Thaise consulaat in Den Haag een rekbaar begrip, grote kans dat ze een periodieke uitkering in het kader van invaliditeit gewoon accepteren.
   Ik zou het daar gewoon proberen.

   • RonnyLatYa zegt op

    En waarom zou je met spaargeld (800 000 Baht of tegenwaarde) niet in aanmerking komen voor een Non-immigrant “O” Multiple entry ? Den Haag is dan de enige ambassade die ik weet die geen spaargeld zou aanvaarden.

    • KhunKarel zegt op

     Beste Ronny, ambassade in Den Haag is veel strenger dan Amsterdam.
     Spaargeld (was minimaal 20.000 euro) word zins oktober verleden jaar niet meer geaccepteerd. dit voor Non-Immigrant O single entry, Ze willen zien dat je een uitkering/inkomen hebt.
     hoe het met Amsterdam zit weet ik niet, dat zou ik ook graag willen weten.
     Je kan het ook aan de website zien (Amsterdam) er word niet meer gesproken over spaargelden van minimaal 20.000 euro zoals dit verleden jaar wel het geval was.

     Pensioen en die leeftijd van 50+ is een zeer vreemd begrip, want wie kan nu met 50 jaar met pensioen?
     het zou ook zo kunnen dat als je op de juiste dag komt bij de juiste persoon dat het dan weer wel kan. Het is droevig gesteld met de vele interpretaties bij de verschillende ambassades.

     groet Karel

     • RonnyLatYa zegt op

      In het consulaat van Amsterdam was het tot voor kort een inkomen van 600 Euro en 1200 Euro als je gehuwd was met een niet Thai en deze niet werkte.

      Een bedrag van 20 000 euro werd niet gevraagd in Amsterdam voor een Non-immigrant “O” Single entry en Multiple entry is er niet te verkrijgen.
      Wat niet wil zeggen dat men dat daarom niet aanvaardde.

      Wat de leeftijd van 50 of + betreft.
      Dit is wat officieel door Thailand wordt gevraagd. Omdat ze dit als de pensioenleeftijd zien voor iedereen. Zo zal ook voor een verlenging in Thailand die leeftijd minstens gevraagd worden voor “Retired”.
      Ambassades/consulaten die die leeftijd omhoog trekken doen dit op eigen initiatief.

      “Het is droevig gesteld met de vele interpretaties bij de verschillende ambassades”
      Daar ben ik het volledig met u eens.

     • Jasper zegt op

      Zowel op het consulaat Amsterdam, als op de ambassade Den Haag was het geen enkel probleem om een SINGLE O-visum te krijgen op vertoon van 50 plus en 5000 euro op de rekening. Multiple O-visa worden alleen afgeven aan niet-actieven met een regelmatige uitkering. Ik kwam als vermogend rentenier NIET in aanmerking. Ook niet voor een dubbel toeristenvisum overigens, dat krijg je weer alleen als je loonstrookjes kunt laten zien.
      Gekker kunnen ze het niet maken.

      Er moet trouwens wel onderscheid gemaakt worden tussen het multiple O visum en het O-A visum. Met de eerste moet je elke 3 maanden even een borderrun doen, gedurende een jaar, met het O-A visum ga je elke 3 maanden naar de immigration toe voor een stempel, en dien je wel die 800.000 baht, of 65,000 baht inkomen te hebben. Dit hoeft dan GEEN pensioen te zijn.

      • J. Kromhout zegt op

       Hallo Jasper betreffende Non immigrant O single entry

       Hoelang is dit geleden? en welke ambassades is het is van toepassing?

       5000, euro op spaarrekening of op betaalrekening?

       Ik neem aan dat ze in ieder geval 2 maanden overzicht van de betaalrekening willen hebben.
       Dus volgens jou hoeven er geen regelmatige inkomsten of uitkering/loon op de betaal rekening te staan? zolang er maar 5000 euro opstaat?

       Den Haag kan heel moeilijk doen en sinds verleden jaar hebben ze de voorwaarden veranderd.

       Mij is een Non Immigrant O single entry geweigerd (den Haag) met alleen een spaarrekening met daar op 28000 euro.(dus geen betaalrekening)

       Heel verwarrend al die verschillende adviezen en belevenissen van de regeeraders. Maar het meest verwarrend zijn nog de Ambassades zelf, met de constante vaak onduidelijke veranderingen die haast niet bij te houden zijn, maar ook met de vele verschillen op de diverse ambassades.

       Groet J.Kromhout

 2. Erik zegt op

  Fred is 100% afgekeurd om te werken en zal een arbeidsongeschiktheidsuitkering hebben hetzij uit een particuliere polis dan wel uit de verplichte werknemersverzekeringen. Mogelijk heeft meneer WIA, de opvolger van de WAO. AOW, de nationale oudedagsvoorziening, komt pas op latere leeftijd (66 en +) en Freds bedrijfspensioen staat mogelijk nog op 65 jaar.

  Ben je dan met pensioen? Ik zeg JA. Fred heeft een arbeidsongeschiktheidspensioen en dat voldoet aan wat de Dikke van Dale pensioen noemt: “…periodieke uitkering die iemand ontvangt na ontslag uit een ambt wegens het bereiken van een vastgestelde leeftijd, of wegens invaliditeit, evt. na zijn overlijden aan weduwe en wezen uitgekeerd ..” Nu voldoet de WIA niet aan de laatste eis maar daar staat ‘evt’ bij.

  Dan hangt het helemaal af van wat de ambassade ‘pensioen’ noemt. Uit de tekst maak ik op dat men met pensioen geen WIA bedoelt. Als men daarin volhardt dan heeft Fred pech en zal hij op een andere manier in zijn visum moeten voorzien.

  Dat is dan weer Ronny’s gebied. Mogelijk maar ik geef mijn mening voor een betere: haal een T-visum, zet in TH 8 ton op de bank, ga naar Laos en mogelijk lukt het dan wel als je het banksaldo laat zien. Denk er aan, voor Laos moet je via internet een afspraak maken anders kom je niet binnen……

  Succes!

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Hij hoeft daarvoor niet naar Laos hoor.
   Een Toerist status kan je in Thailand ook omzetten naar een Non-immigrant “O” visum.

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Ik bedoel “Een Toerist status kan je in Thailand ook omzetten naar een Non-immigrant “O” status” noodzakelijk om later een jaarverlenging te bekomen.

    • Erik zegt op

     Juist, dat bedoel ik ook. En is dan ‘pensioen’ het criterium of gewoon 8 ton in de bank?

     • RonnyLatYa zegt op

      Voor “Retired” in Thailand is het altijd een combinatie van leeftijd en financiele eisen.
      Pensioen of niet is niet belangrijk.
      Enkel in ambassades/consulaten kan men van dat pensioen een punt maken.

 3. Gilbert zegt op

  Wat ik tot nu toe geleerd en ervaren heb in verband met een non-immigrant O-A visum is het volgende:
  – voor je planning : reken erop dat je 2 of 3 keer naar de ambassade moet
  – elk loket kan zelfstandig beslissen of ze je doorlaten of niet, zij zijn de baas (niet jij)
  – elk loket heeft zijn eigen regeltjes, ook in Europa en zij alleen kennen hun eigen regeltjes
  – vergeet internet : interessant voor informatie maar meestal niet accuraat voor ‘jouw’ loket
  – de bedienden moeten de regeltjes volgen, bewaar dus je kalmte als je Kafka tegenkomt

  Dus : Maak een dossier klaar zo goed als het kan, gebruik de informatie die je hebt en ga naar het loket je aanvraag doen. Zij zullen je vertellen wat er fout is en wat je moet doen. Waarschijnlijk lukt het niet van de eerste keer maar je kan ook geluk hebben natuurlijk.

  Dat is mijn ervaring. Zonder garanties.

  • RonnyLatYa zegt op

   Hij gaat toch geen Non-immigrant “O-A” aanvragen.

   Hier gaat het over het consulaat in Amsterdam en die mogen geen Non-immigrant “O-A” uitgeven en ook geen Non-immigrant “O” Multiple entry.

   Als je een Non-immigrant “O-A” gaat aanvragen met de voorwaarden van een Non-immigrant “O” dan klopt dit inderdaad niet.

   .

 4. Sjaak S zegt op

  De naam van je toestand zal de Thaise overheid niet interesseren. Ik woon al 7 jaar in Thailand en betrek een overgangsverzorging. Maandelijks genoeg om aan de eisen te voldoen voor mijn retirement visa O. En daar wordt ook alleen naar gekeken, of ik aan de financiële vereisten voldoe.

  • RonnyLatYa zegt op

   Het gaat hier over het aanvragen van een visum in een ambassade of consulaat. Niet over het verlengen van een verblijfsperiode bij immigratie

   Er zijn wel meerdere ambassades die dan de leeftijdseis optrekken van 50 naar 60 of meer en bewijzen van pensioen vragen.

 5. George zegt op

  Mocht je het in nederland niet lukken op de ambassade
  kun je noch altijd naar duitsland gaan (Essen) Ik zelf (heb wia uitkering) ben naar duitsland
  geweest, had voor de financiele eisen een bedrag van €6000,- op mijn rekening staan.
  Verder alleen ingevuld visum formulier, pasfotos en uiteraard paspoort.
  €60 betaald en na 20 minuten had ik mijn visum non immigrant-o.
  Dit was in april vorig jaar.

  Groet
  George

  • RonnyLatYa zegt op

   Dat is inderdaad een oplossing.
   Volgens de reacties die ik lees, lijkt Essen de leeftijdseis van 50 te respecteren en eisen ze geen bewijs van werkelijk pensioen.

 6. Fred zegt op

  Even ter verduidelijking, ik zit in de wao en heb dus een periodieke uitkering. Het is misschien handig om de link van de website erbij te plaatsen: https://www.royalthaiconsulate-amsterdam.nl/visum-toelichting/ . Het gaat mij dus om een single entry Non-Immigrantvisum type O die 3 maanden geldig is. Het heeft dus niets te maken met 800.000 THB op een Thaise bank of het tonen van mijn Nederlandse banktegoeden, wel moet ik een positief saldo van ten minste 1000 euro laten zien en mijn bankafschriften van de laatste 2 maanden, en daarop zullen zij ook mijn uitkering vinden die neem ik aan nog steeds hetzelfde minimum bedrag moet zijn als voorheen(het was dacht ik 65.000 THB per maand).

  • RonnyLatYa zegt op

   Enkele maanden terug heeft het consulaat dit bedrag opgetrokken naar 1000 Euro op een rekening.
   Voordien was een inkomen 600 Euro voldoende en 1200 Euro als je gehuwd was met een niet Thai en deze niet werkte.

   Wat de eis van een inkomen nu is, is niet meteen duidelijk.

 7. Robert zegt op

  Ik ben boven de 50 en afgekeurd,, ik heb een N O visa gehad,, aantonen dat je 5000 op je bank hebt en een inkomen van meer als 600 per maand,, wel ook een retour ticket laten zien in Den Haag

 8. Willem zegt op

  Ik ben 59 en krijg een uitkering gewezen militair. Een soort pre’ pensioen maar het is geen AOW of formeel pensioen. Ik kreeg vorig jaar zonder problemen een Non immigrant O visum. Het gaat er volgens mij om dat je kunt aantonen niet meer werkzaam te zijn cq een inkomen geniet waar geen werk meer tegenover staat.

  • Fred zegt op

   Vorig jaar speelde deze eis nog niet Willem, toen kreeg ik het visum zonder problemen. Ik denk dat veel mensen van boven de 50 die in het verleden een Non-Immigrantvisum type O gebruikten nu met de vraag zullen worstelen hoe aan te tonen dat ze nooit meer werkzaam zullen zijn. Vandaar dat ik het hier op het blog heb laten plaatsen. Ik heb het visum pas over 2 maanden nodig, ik zal voor die tijd wel langsgaan op het consulaat om duidelijkheid te krijgen.

 9. Maryse zegt op

  Beste Fred,

  Al bij al kun je het best naar het consulaat Amsterdam gaan om daar te vragen welke bewijzen van inkomen je moet laten zien. De man die ikzelf drie jaar geleden trof voor mijn Non-immigrant O is stug maar niet onaardig en zeker bekwaam.
  Hier op het blog krijg je zo te lezen vooral adviezen over wat je niet gevraagd hebt… op die van Ronny na, zijn het veel adviezen waar je alleen nog meer in de war raakt.

  Succes!

 10. Hans zegt op

  Als het gaat om een non imm O single dan naar Amsterdam of Essen.
  Amsterdam (consulaat) is wat soepeler dan Den Haag (ambassade).

 11. Eric zegt op

  Beste, of je nu Belg of Nederlander bent, een Thaise ambassade in het buitenland geeft steeds algemene en nooit up to date info. Je bent 50+, je gaat zonder visa naar Thailand, aangekomen krijgt iedereen 30 gratis visum, kan verlengd worden voor 30 dagen voor 1900 thb, dat geeft je 2 maanden recht om daar te verblijven en je met expats daar te vergewissen. Ikzelf heb daar sinds 2010 tot vorig jaar een ” retirement visa” gehad, er zijn verschillende mogelijkheden om zonder deposit van 20.000 euro op een plaatselijke bank en een bewijs van maandelijks inkomen vanuit het buitenland van minimum 1650€/maand legaal in LOS te verblijven… Wil je echt pensioeneren in ZO Asie overweeg dan andere naburige landen zoals Cambodia ( full visa 3 jaar voor 1000$), Vietnam of Laos.. Mvg

 12. TheoB zegt op

  Fred, voor wat het waard is…
  Medio november 2018 heb ik bij de ambassade in Den Haag een Non-immigrant “O” Single entry gevraagd en gekregen.
  Ik ben 80-100% afgekeurd en kreeg/krijg een uitkering van het UWV van meer dan €600.
  Ze wilden alle banktransacties van de voorgaande 2 maanden hebben, dus niet alleen de bijschrijvingen. Het saldo van mijn bankrekening was 5 cijfers vóór de komma.
  Ik heb ze de boekingsbevestiging gegeven van een retourtje AMS-BKK van medio december tot eind april.
  Bij het overhandigen van het visum werd mij gevraagd wat ik van plan was te doen na 90 dagen verblijf in Thailand. Hierop heb ik geantwoord dat ik in Thailand een “extension of stay” zou gaan aanvragen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website