Thailand visum Q&A: Visa Exemption Rule

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Visumvraag
Tags: ,
6 november 2014

Beste redactie,

Op www.thaiembassy.com/visa/thaivisa.php lees ik dat bij de Visa Exemption Rule (30 dagen stempel) de restrictie van een maximumverblijf van 90 dagen per 6 maanden is vervallen.

Was dit u nog niet bekend of zijn er wellicht andere redenen waarom u dit (voor zover ik heb kunnen nagaan) niet in uw updates heeft vermeld?

Kunt u mij verder wellicht vertellen wat ik eraan heb dat ik mijn VER in Thailand met 30 dagen kan verlengen? Immers, als ik zonder visum naar Thailand vlieg en gebruik ga maken van de VER, dan heeft de luchtvaartmij. de mogelijkheid mij te weigeren als ik geen terugreis heb geboekt binnen 30 dagen na aankomst. Als ik na aankomst mijn VER verleng met 30 dagen, heb ik niks meer aan een geboekte retourvlucht binnen 30 dagen na aankomst.

En als ik een retourvlucht boek binnen 60 dagen na aankomst, kunnen ze me volgens mij op de heenvlucht weigeren, omdat ik dan geen retourvlucht binnen 30 dagen na aankomst heb. Of zie ik dit verkeerd?

Met vriendelijke groet,

Fransamsterdam


Beste Frans,

1. 90/180 dagen regeling
Dat de 90/180 dagen regeling is vervallen, is ons bekend. We hebben het ergens in het verleden wel eens vermeld dacht ik, of misschien was het in een antwoord op een vraag, of misschien ben ik het vergeten, kan ook natuurlijk.

Het staat in ieder geval niet meer in het nieuwe visumdossier, maar dat moet nog gepubliceerd worden. Ik heb lang moeten zoeken om de order te vinden die deze regeling vernietigde (ik bedoel dan de officiële order van de RTP- Royal Thai Police). Dat was de reden dat het ook nog vermeld stond in het oude dossier. Ik wilde het meer als waarschuwing behouden, tot ik de officiële bevestiging vond. Ondertussen heb ik die gevonden en is die regel niet meer geldig.

Het betrof Clausule 3 van Order of RTP No 608/2549 van 8 september 2006 dat werd vervangen door Order 778/2551 van 25 november 2008.
Indien het je interesseert, op blz 2 van de link vind je het verschil tussen de oude en nieuwe regeling. In het linker kader de oude tekst en in het rechter de nieuwe tekst.
http://www.immigration.go.th/nov2004/doc/temporarystay/policy778-2551_en.pdf

2. Visa exemption verlengen met 30 dagen

Laat ik eerst beginnen met te zeggen dat wanneer u van plan bent om langer dan 30 dagen ononderbroken in Thailand te verblijven, u nog steeds verplicht bent om een visum aan te schaffen voor u Thailand binnenkomt.
http://www.mfa.go.th/main/en/services/123/15405-General-information.html
Een visum exemption is nog steeds bedoeld voor personen die maximaal 30 dagen ononderbroken in Thailand willen verblijven. Die mogelijkheid tot verlenging ontslaat u niet van de visumplicht.
Dat u deze visa exemption kan verlengen is eigenlijk niet nieuw, alleen is de periode nu verlengd van 7 dagen naar 30 dagen.
Wat de luchtvaartmaatschappijen betreft. Niet alle luchtvaartmaatschappijen hanteren die regel, en die regel is natuurlijk niet alleen gemaakt voor reizigers van Nederland naar Thailand natuurlijk.
Ook zij die vb over land Thailand binnenkomen hebben recht op die verlenging…
Wanneer uw vliegtuigmaatschappij een bewijst eist, dan heb u inderdaad weinig aan die verlenging of je moet al een vlucht gaan boeken, oid om een bewijs te hebben.

Ik wil er nog even dit aan toevoegen. Toevallig ben ik gisteren met Thai Airways (via Brussel) teruggekeerd naar Thailand. Aan de incheckbalie vroeg de dame of ik een visum had aangezien als terugkeerdatum 1 maart 2015 vermeld staat op mijn ticket (is een richtdatum die ik kan laten aanpassen wanneer ik wil). Natuurlijk zei ik. Staat er toch in. Oh sorry, ik zie het nu, u hebt een jaarvisum zei ze. Ik wil hiermee maar aantonen dat er wel degelijk gecontroleerd wordt op het al dan niet hebben van een visum (in dit geval Thai Airways).

Vriendelijke groeten,

RonnyLatPhrao

Disclaimer: Het advies is gebaseerd op bestaande regelgeving. De redactie aanvaardt geen verantwoordelijkheid wanneer hiervan in de praktijk wordt afgeweken.

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website