Vraagsteller: Rob

Ik zou graag jullie ervaringen willen weten met betrekking tot verlenging non-immigrant O visum met 1 jaar. Situatie: ben nu in de laatste 4 dagen van mijn quarantaine, vertrek over zo’n week naar Chiang Rai waar ik een paar maanden geleden een condo heb gekocht en tot en met april wil verblijven en weer terug willen komen in oktober (heb een multiple entry visum).

Ben in Nederland getrouwd met Thaise (gelegaliseerd door Thaise ambassade, maar moet nog in Bangkok naar ministerie van buitenlandse zaken en daarna naar Thaise gemeente), maar ik ben ook gepensioneerd (67 jaar) met voldoende AOW plus pensioen. Ben op 30 november in Thailand aangekomen, dus moet begin/media Februari een verlenging aanvragen, bij het immigration office in ChiangRai. Ik heb de volgende vragen:

1. Wat is het minst omslachtig, verlenging van een jaar op basis van “retirement”, of op basis van gehuwd zijn? Ik heb het idee dat verlenging op basis van retirement het eenvoudigst is, te meer daar ik eigenaar van een condo ben. Voor zover ik begrijp hoef ik daar het minst voor aan te leveren. Wat zijn jullie adviezen? Zijn er ervaringen met het immigration office in Chiang Rai?

2. In beide gevallen moet je financiële bewijzen aanleveren. Het gemakkelijkst lijkt me om dat te doen met een ondersteuningsbrief van de (Nederlandse) ambassade? Hoe gaat dat? Bewijzen van AOW en pensioenuitkeringen naar ambassade sturen? Kan alles via e-mail? Hoe lang duurt dat? Ervaringen?

3. Ziektekosten verzekeringsbewijs. Om Thailand in te komen heb ik een verklaring gehad van de OHRA voor een jaar (tot 30 november 2021). Maar voor een verlenging van een jaar heb ik waarschijnlijk een nieuwe verklaring nodig, tot 28 februari 2022. Klopt dat? En gaan ze misschien vragen om een Thaise verzekering?

4. In principe heb ik een Non Immigrant O multiple entry visum, een jaar geldig voor multiple entries. En ben dus van plan dat voor 1 jaar te verlengen. Eind april ga ik tijdelijk terug naar Nederland, maar 2 maanden verlengen kan niet! De verlenging is dus tot 28 februari 2022. Als ik in oktober terugkom, is die verlenging tot 28 Februari 2022 dan nog steeds geldig als ik in oktober weer in Thailand terug ben. Of geldt die niet meer?

Bij voorbaat dank voor jullie reacties!


Reactie RonnyLatYa

Nog maar eens er op wijzen dat het niet je visum is dat je verlengt, maar de verblijfsperiode bekomen met dat visum.

1. Het minst papierwerk en het snelst is een jaarverlenging vragen op basis van “Retirement”. Bekom je meestal ook meteen je verlenging, daar waar bij “Thai Marriage” er meestal met een “Under consideration” stempel van 30 dagen gewerkt wordt. Wat niet wil zeggen dat men ook niet met een “Under consideration” stempel kan werken bij “Retirement”, maar komt wel minder voor.

Of je eigenaar bent van een condo of niet, maakt weinig uit. Eigenlijk niks.

2. Het hangt ervan af wat je het eenvoudigste noemt.

Voor sommige zal dat het 800 000 Baht bankbedrag zijn, maar dat wil ook zeggen dat je niet steeds over dat volledige bedrag kan beschikken wanneer je dat wil. Moet er 2 of 3 maand voordien op staan, moet er 3 maand na toekenning blijven op staan en voor de resterende periode mag je niet onder de 400 000 Baht gaan.

Voor “Thai Marriage” is het bankbedrag 400 000 Baht dat er 2 of 3 maand voor aanvraag moet op staan. Nadien kan je er vrij over beschikken.

Een “Visumondersteuningsbrief” als bewijs van inkomen behoort ook tot de mogelijkheden. Kost 50 Euro. Op de link lees je er alles over:

Visum ondersteuningsbrief Thailand | Thailand | Nederlandwereldwijd.nl | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Bankbedrag of inkomen, het is iets persoonlijks en ieder heeft zijn redenen om voor het ene of andere te kiezen.

3. Momenteel is er (nog) geen eis om bij het verlengen van je verblijfsperiode, bekomen met een Non-immigrant O visum, een ziekteverzekering te tonen. Als het ooit ingevoerd wordt, zullen het waarschijnlijk dezelfde voorwaarden zijn als bij het verlengen van een verblijfsperiode bekomen met een Non-immigrant O-A visum. Dit wil dan zeggen dat het bij de aanvraag ook lokale verzekeringen mogen zijn die aan de eisen voldoen. Bij jaarverlengingen moet het dan wel een Thaise verzekering zijn die op een goedgekeurde lijst staan. Die eisen zijn 40 000 OutPatient/ 400 000 Baht Inpatiënt. Heeft hier niks te maken met die 100 000 Dollar Covid verzekering voor de duidelijkheid. Dat zijn COVID eisen om een CoE te bekomen. Niet om een visum te bekomen.

Er is ook een verschil tussen het aanvragen van een Non-immigrant O als “Retired” of als “Thai Marriage”. Voor een Non-immigrant O op basis van “Thai Marriage” is momenteel geen verzekering nodig. In die zin zou men het misschien ook kunnen doortrekken naar jaarverlengingen en men ook daar een verschil gaat maken tussen “Retired” (wel verzekering) en “Thai Marriage” (geen verzekering). Maar dat zijn momenteel enkel veronderstellingen wat verlengingen betreft. Er is, wat verlengingen betreft, daarover nog niks verschenen voor zover ik weet. Kan binnen enkel maanden natuurlijk wel het geval zijn.

4. Als “Thai Marriage” heb je boven op de jaarverlenging ook nog de keuze om je verblijfsperiode te verlengen met 60 dagen. Je moet wel zorgen dat je huwelijk geregistreerd werd in Thailand, want je zal daarvoor een Kor Ror 22 nodig hebben. Dat kan je bekomen bij de gemeente eens je huwelijk daar werd geregistreerd. Een Kor Ror 22 is een document dat bewijst dat je gehuwd bent met een Thai, het geregistreerd werd maar dat het huwelijk in het buitenland werd afgesloten. Zal je ook nodig hebben als je zou beslissen om een jaarverlenging te bekomen op basis van “Thai Marriage”. Ga je voor die 60 dagen dan heb je een verlenging tot ergens eind april (moet je even narekenen). Vermits je een “Multiple entry” hebt kan je dan in oktober opnieuw binnen met je Non-immigrant O Multiple entry. Indien het dan nog geldig is natuurlijk want ik zie niet direct ergens wat de geldigheidsperiode van je Non-immigrant O Multiple entry visum is. Geldigheidsperiode is wel belangrijk om eventueel er in oktober nog mee binnen te kunnen. Indien nog geldig bekomt je in dat geval opnieuw 90 dagen die je nadien dan weer kan gaan verlengen met een jaar.Maar je kan natuurlijk ook meteen een jaarverlenging aanvragen in februari als “Retired” of “Thai marriage”. Als je dan in april Thailand verlaat moet je om die jaarverlenging actief te houden en voor je Thailand verlaat, eerst een “Re-entry” halen bij immigratie. Door die “re-entry” zal je bij je nieuwe binnenkomst in oktober geen 90 dagen bekomen, maar opnieuw de einddatum van je eerder bekomen jaarverlenging, m.a.w. je verliest op die manier je eerder bekomen jaarverlenging niet.

Let op. Ik weet niet of het CoE dan nog bestaat of niet, maar het kan wel zijn dat je dan opnieuw verzekeringen nodig hebt. Ook met een “re-entry”, maar dat zal de toekomst moeten uitwijzen en wat de inreisvoorwaarden in oktober dan zullen zijn.

Rating: 4.00/5. From 2 votes.
Please wait...

3 reacties op “Thailand visavraag Nr 210/20: Wat is handiger, verlenging op basis van huwelijk of retirement?”

 1. Ton zegt op

  Wat betreft de Visumondersteuningsbrief van het Consulaat van de Nederlandse Ambassade het volgende.
  Momenteel kan deze ook worden aangevraagd door de documenten per email op te sturen. In dat geval wordt er 2 euro meer gevraagd ter dekking van de retourzend kosten per EMS. Dit volgens een email van het consulaat ontvangen per 30 November 2020. Of het hier een COVID maatregel betreft of een blijvende wijziging werdt niet vermeld. Ik had de documenten al uit vanuit Nederland verzonden maar geen postzegels op de retour envelope kunnen plakken.
  Onderstaand het antwoord op mijn mail:
  ******Thank you for your email.
  The Embassy is able to process your document by email (scan all the documents and transfer the funds to our bank account including an additional of EUR 2.00 for the return postage)
  However, as you have already sent your package to us by FEDEX, we can process the document upon receipt. Once we process your application, we can send the letter by EMS (Express Mail Service) to the address per your request once you arrived in Thailand.
  We would be grateful if you could send us the proof of your bank transfer fee including the additional of EUR 2.00 for the return postage to this email.

  Consular Affairs
  Embassy of the Kingdom of the Netherlands in Thailand
  ban-ca@minbuza.nl *********

 2. e thai zegt op

  Chiang rai immigration office heeft het liefst retird visa heeft voor hun het minste werk
  ik woon in Chiang Rai en het liefst 800 000 bath als dat geen probleem is
  moet je dat doen geeft het minste rompslomp

  • RonnyLatYa zegt op

   Je hoeft geen rekening te houden met wat Chiang Rai immigration het liefst heeft, maar wat voor jouw situatie het beste is.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website