Thailand visavraag Nr 203/20: Non-immigrant O – Aanvragen

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Visumvraag
Tags:
3 december 2020

Vraagsteller: Rob

Graag jullie advies welk visum ik het beste kan aanvragen. Ik ben 61, nog niet officieel met pensioen, maar heb genoeg geld om tot mijn pensioen aanbreekt in Thailand te leven, inclusief een storting van 800K THB op een Thaise bank.

Ik kan probleemloos een Toeristenvisum aanvragen, maar kan ik dat in Thailand in mijn situatie, omwisselen naar een Non immigrant O? Liever vraag ik in Nederland het non immigrant O visum aan, maar is dat mogelijk zonder een aantoonbaar inkomen?

Graag jullie ervaringen/advies en bij voorbaat dank.


Reactie RonnyLatYa

Ik denk dat als je kan bewijzen over voldoende eigen middelen te beschikken om zonder inkomen te leven het geen probleem zal zijn om een Non-immigrant O aan te vragen.

Een Thaise rekening met een bewijs van 800 000 Baht in Thailand zou ook moeten volstaan. Een recente afdruk van je Thaise bankrekening van de laatste 2 maanden, waar duidelijk datum en bedrag op te zien is zal mogelijk volstaan als bewijs.

In normale omstandigheden kan je zonder veel problemen een Tourist omzetten naar een Non-immigrant in Thailand.

Alleen weet ik niet of men dat met de huidige maatregelen ook zal aanvaarden. Kan zijn, maar er toch ook rekening mee houden dat het misschien nu niet kan.

Bij het omzetten hoeft het bedrag dan niet 2 maand voor aanvraag op de bankrekening te staan, maar men kan wel vragen om een bewijs te leveren dat het volledige bedrag uit het buitenland komt.

Misschien kunnen lezers die in hetzelfde geval verkeren en een Non-immigrant O hebben bekomen zonder een inkomen of pensioen hun ervaringen delen.

Rating: 5.00/5. From 1 vote.
Please wait...

29 reacties op “Thailand visavraag Nr 203/20: Non-immigrant O – Aanvragen”

 1. R.Kooijmans zegt op

  Beste Ronny,

  dank voor je snelle reactie. Ik heb nog geen Thaise bankrekening, en mijn vrees is dat ik die ook niet kan openen met een Toeristenvisum, ik heb dit probleem hier wel eens voorbij zien komen. Vandaar dat ik het liefst de non immigrant O hier al aanvraag.

  • RonnyLatYa zegt op

   Had verkeerd begrepen. Dacht dat je al 800 000 Baht op een Thaise rekening had

  • Farang zegt op

   Beste Rob,

   Thailand blijft “Amazing”..het openen van een Bankrekening bij een een eerder welke bank Kan soms heel soepel verlopen..Mocht Jou vriendin/vrouw Of partner toevallig De Bank Manager kennen..worden alle mogelijke opstakels opzij geschoven..en Kan je gewoon een rekening openen..
   Zo gaat Het (meestal) hier Of zo worden deuren geopend Die anders gesloten blijven..
   Dus “give it a try” & zo gaat het ook Met verlenging van je verblijfperiode..er is Geen Uniformiteit dus verleng je In Khon Kaen dan gaat misschien soepeler dan op het Hoofdkantoor in Bangkok..
   Ieder kantoor is zo zijn eigen “Koningkrijkje” Met z’n eigen regels…wen er maar aan!
   Succes & Prettig verblijf In “Amazing Thailand”

 2. MikeH zegt op

  Voor de Covid crisis informeerde ik bij het consulaat in A’dam naar de financiele eisen voor het aanvragen van een een Non-Immigrant O in Nederland.
  Mij werd toen verteld dat daarvoor het equivalent van 800.000 Baht (ongeveer 20.000 Euro) op een Nederlandse bankrekening genoeg was, geen bewijs van inkomen nodig en pas bij verlenging moet er geld op een Thaise bank staan.

  Of op dit moment het non-immigrant O visum wordt verleend weet ik niet.
  Het O-A visum wordt zeker wel afgegeven.
  Zelfde financiele eisen plus een trucklading andere documenten.

  • Cornelis zegt op

   Vreemd, bij mijn weten is er voorafgaand aan de corona crisis nooit een dergelijke zware financiële eis voor de afgifte van een non-O geweest. Die geld-op-de-bank eis speelde toch pas een rol bij het verlengen van de verblijfsperiode na 3 maanden?

   • Pier zegt op

    Hoi Cornelis,

    Ik ben 59, heb geen inkomen en geen pensioen (nog). Ik rentenier. In jan 2020 heb ik succesvol een non-O gekregen na het aantonen van geld op de bank in NL. Er werd mij toen verteld dat i.p.v. inkomen een bedrag op de rekening volstond.
    Toen ik in sep 2020 probeerde een non-O visum en coe te krijgen, was de procedure voor het visum precies hetzelfde. Mijn visum werd goedgekeurd, maar mijn coe werd afgekeurd, omdat ik niet in een juiste categorie viel.

    Pier.

    • Henk zegt op

     Cornelis, zie mijn reactie verderop. Voor de Corona crisis waren de eisen aanzienlijk eenvoudiger, nu wil men toch een “A prove of retirement / early retirement” + voldoende geld op de bank. Dit werd mij begin november nadrukkelijk medegedeeld door de Thaise ambassade. En daar werd zowel bij het visum als COE om gevraagd. Wel viel mij op dat bij elk antwoord van de ambassade werd vermeldt “dependent on the officier in charge” dus we weet?

   • RonnyLatYa zegt op

    Een bedrag van 800 000 Baht (of de tegenwaarde in Euro op een Europese rekening) wordt geëist bij het aanvragen van een Non-immigrant O Multiple entry. Voor een Non-immigrant O Single entry worden normaal zulke bedragen niet gevraagd.
    Dat kan anders zijn indien de aanvrager geen inkomen heeft en dan kan dat ook bij een Non-immigrant O gevraagd worden.

    Dat bedrag wordt normaal ook aanvaard indien dit op een Thaise rekening staat.

    Multiple entry visums worden sinds enkele jaren niet meer afgeleverd in het consulaat. Moet je voor naar de ambassade

  • RonnyLatYa zegt op

   Normaal wordt een Thaise bankrekening met het nodige bedrag op ook aanvaard.

 3. Conimex zegt op

  Het non-immigrant ‘o’ wordt niet afgegeven op basis van retirement, wel op basis van gehuwd met een Thaise of het hebben van een Thais kind, waarbij jou naam op het geboorte certificaat dient te staan als zijn of haar vader, maar een ‘O/A’ kan wel worden aangevraagd, maar dan komt inderdaad naast het bedrag van voldoende inkomen of een goed gespekte bank rekening, er nog een paar andere dingen om de hoek kijken zoals een ziekte kosten verzekering en een bewijs van goed gedrag.

  • Cornelis zegt op

   Klopt dat wel, Conimex? De eis voor een non-O is niet dat je getrouwd bent of een kind met de Thaise nationaliteit hebt.

   • Conimex zegt op

    Klopt wel Cornelis, ‘o’ staat voor others, dus niet alleen voor gepensioneerden of mensen boven de 50, gehuwd of met Thais kind ( waarvan je kan aantonen dat jij de vader bent- geboortebewijs) vallen onder ‘o’, je krijgt hier mee een visum voor 90 dagen, helaas voor de gepensioneerden of boven de 50, laat men je op dit moment alleen toe wanneer je een geldige re- entry bezit, een visum aanvragen voor die groep, zal nog niet gaan. Gepensioneerden kunnen een ‘o/a’ aanvragen.

    • RonnyLatYa zegt op

     Een Non-immigrant O Single entry behoort ook terug tot de mogelijkheden als Retired.

     • Conimex zegt op

      Dank je wel, ik zat me maar kapot te staren op het feit dat er staat dat je in het bezit moet zijn van een geldig re-entry, maar wanneer je doorklikt, wat ik eerder nooit had gedaan, staat er dat het kan, vraag me nu af, hoe lang dit al mogelijk is, geld staat op de bank in Thailand maar ik ben nog niet met pensioen, heb wel de leeftijd 60+.

  • Pier zegt op

   Sorry Conimex,

   Ik denk dat je de verschillende non-O’s door elkaar haalt. Een non-O is voor 90 dagen en als je boven de 50 bent en geld hebt kom je in aanmerking. Als je dan eenmaal in TH bent aangekomen en een stempel voor 90 dagen hebt kan je het met geld op de bank in TH om laten zetten in een jaar retirement visum.

   Pier.

   • Conimex zegt op

    NON-IMMIGRANT visum “O”
    ALGEMEEN:
    Voor personen:
    – getrouwd met een Thaise onderdaan ïƒ kopie meebrengen van een recent uittreksel huwelijk (maximaal één (1) jaar oud) in het Engels of het Nederlands is verplicht. Een kopie van de originele akte in het Thai moet vergezeld zijn van een Engelse of Nederlandse vertaling van de huwelijksakte
    OF
    – met een Thaise nationaliteit en Belgisch paspoort
    OF
    – die voor andere redenen naar Thailand gaan (Thaise erkende kinderen hebben, gezinshereniging, ‘care-taker’ (zorgdrager) voor een Thaise onderdaan, sportactiviteiten,…)
    OF
    – gepensioneerden en/of 60+ ïƒ zonder band met Thailand – kopie bewijs uitkeringen/inkomsten (zie verder onder ‘vereisten’) –> krijgen alleen single (ONE) één entry, zoals je ziet valt er meer onder ‘o’ dan alleen gepensioneeerden, momenteel kan je alleen terug wanneer je getrouwd bent met een Thaise of een Thais kind hebt, waar jou naam op het geboorte bewijs staat als zijnde dd vader.

    • Pier zegt op

     Hoi Conimex, de orginele vraag gaat om pensioen/banksaldo non-O.

     Ik heb alleen willen aangeven dat het 90 dagen non-O retirement kan als je geld in NL aantoont. Dat non-O nog verschillende varianten heeft doet in de orginele vraag niet ter zake.

     Consulaat Amsterdam: Non-Immigrantvisum type O – U kunt dit visum aanvragen als u vijftig jaar of ouder bent en aantoonbaar met pensioen/aow bent. (of dus geld op rekening in NL hebt)

     Ambassade Den Haag: NON-IMMIGRANT VISA Category “O” (Other) – (Purpose 4) to stay in Thailand after retirement for the elderly (at least 50 years of age)

     Duidelijk toch? Groetjes, Pier.

    • RonnyLatYa zegt op

     “….momenteel kan je alleen terug wanneer je getrouwd bent met een Thaise of een Thais kind hebt, waar jou naam op het geboorte bewijs staat als zijnde dd vader.”
     Dat staat er niet op de website van het Consulaat in Antwerpen.

     Ondertussen kan je ook een Non-immigrant O aanvragen, weliswaar enkel de Single entry als Retired.

     Ook in Nederland kan dat aangevraagd worden.

     GROUP 10 : Non-Thai Nationals who wish to visit Thailand to spend their retirement (retired or is at least 50 years of age)
     “GROUP 10 : Non-immigrant O (retirement) visa <<click, unless you have already had a valid re-entry permit (retirement)* lasted at least until 3 days after the completion of your quarantine period. "
     Voor een Non-immigrant O m.a.w. doorklikken OF je moest nog een geldige re-entry hebben…
     Dat is sinds enkele weken zo.
     https://hague.thaiembassy.org/th/content/118896-measures-to-control-the-spread-of-covid-19

   • RonnyLatYa zegt op

    Je kan dat niet “omzetten in een jaar retirement visum”.
    Het enige dat je doet is je verblijfsperiode van 90 dagen, bekomen met een Non-immigrant o visum, verlengen voor een jaar en dit op basis van Retirement.

  • fred zegt op

   Volgens mij kan je als gepensioneerde wel een Non imm O krijgen. Een single entry. Gehuwden kunnen een Multiple entry krijgen.

   http://www.thaiconsulate.be/?p=regelgeving.htm&afdeling=nl

   • RonnyLatYa zegt op

    Dat klopt.

  • Henk zegt op

   Deze info is niet (meer) correct. Ik heb deze maand een visum en COE verkregen op basis van retirement. Wel zijn er meer eisen dan voorheen.

 4. Henk zegt op

  Omdat onze extension of stay based on retirement in Oktober verliep hebben wij opnieuw vorige week een Non-immigrant O (retirement) visa moeten aanvragen en na veel moeite uiteindelijk ook gekregen. Een van de nieuwe eisen is “A prove of retirement / early retirement”. Ik heb daarover contact gehad met de Thaise ambassade. Voldoende geld op de bank (rentenieren) alleen werd niet geaccepteerd. Ik moest of laten zien dat ik al AOW had of een bedrijfspensioen. Dat laatste kon ik aan voldoen omdat mijn bedrijfspersoon zojuist was ingegaan. Voor mijn (Braziliaanse) vrouw moet ik aantonen dat zij ook recht had op mijn pensioen en een huwelijks certificaat.Ook moesten we aantonen dat we voldoende financiële middelen hebben (naast een riant bedrijfspensioen).

  Deze week hebben we met veel moeite de eerste stap van het COE doorlopen. Alle informatie aangeleverd die op de website word gevraag maar toch geweigerd. Opnieuw moesten we dezelfde prove of retirement / early retirement plus financiële middelen uploaden op de site. Daarna werd ik geaccepteerd maar mijn vrouw moest meer informatie geven over haar Nederlandse residence permit. Dit laatste heeft zij niet omdat ze geen Nederlands nodig visum heeft maar wel al langer dan 90 dagen in Nederland verblijft door het corona gebeuren (normal maximum 90 dagen zonder visum is toegestaan). Hoewel zij dus wel een nieuw Non-O visum kreeg moet zij nu opnieuw aantonen waarom ze langer dan 90 dagen in Nederland verblijft (COE en Visa zijn niet dezelfde afdeling zo blijkt). Gelukkig was een brief met uitleg voldoende om dit op te klaren.

  Vandaag stap 2 van de COE gedaan en tickets plus ASQ hotel reservering uploaded op de website en nu in afwachting voor COE approval. Daarna Covid test en fit to fly document.

  Laatst las ik op thailand blog dat een COE aanvragen een fluitje van een cent is maar helaas was dit dus voor ons niet het geval en leverde het nogal was stress op.

  • Pier zegt op

   Sterkte met het afronden. In jouw geval is het inderdaad moeizaam. Ik hoop dat het lukt. Ik ga mijn eigen traject zeer binnenkort starten.

  • Henk zegt op

   Als aanvulling,

   Na een kleine 8 uur wachten werd stap 2 van onze COE nu zonder verdere problemen goedgekeurd. 12 Dec zitten we hopelijk in het vliegtuig naar Thailand.

 5. R.Kooijmans zegt op

  Iedereen bedankt voor zijn reactie / advies, het blijft een verwarrende materie. De medewerker van het consulaat, prima kerel overigens, bleef na overleg met collega van de Ambassade van mening dat immigrant O zonder inkomen niet werd verstrekt, ik ging dus met een touristvisa naar huis.
  Heb nu de COE procedure in gang gezet, fingers crossed.

  • Frits zegt op

   Hier ben ik in december 2019 ook tegenaan gelopen. Voor non.O moest ik inkomen hebben, vermogen was niet akkoord. Heb toen uiteindelijk ook een (multiple entry) tourist visum gekregen.

   Mij is op Suvarnabhumi airport bevestigd dat ik dat tourist visum in Chaeng Wattana om zou kunnen zetten in een non.O visum, waarop ik een extension of stay based on retirement aan zou kunnen vragen. Daar is het door COVID helaas niet meer van gekomen, en ik ben in april 2020 naar Nederland teruggevlogen, waar ik achteraf spijt van heb.

   Inmiddels zit ik in Bangkok in quarantaine met een non.O-A visum. De aanvraag daarvan verliep probleemloos, even als de certificate of entry.

   Frits, mob.tel.+66-6-18723010

   • Pier zegt op

    Hoi Frits,
    Grappig dat jij in dec ’19 inkomen moest hebben, maar dat ik in jan 2020 een non-O kreeg zonder inkomen. Het blijkt wel dat het allemaal erg warrig is 🙂
    Pier.

   • RonnyLatYa zegt op

    Ik heb al meerdere malen hier op TB blog geschreven dat omzetten van Tourist naar Non-immigrant normaal geen probleem is. Zelfs de procedure al meerdere malen uitgelegd.
    In het kort.
    Zorgen dat er nog minsten 14 dagen verblijf resten bij de aanvraag tot omzetting. Dit omdat de meeste kantoren dit eerst naar Bangkok moeten sturen voor goedkeuring. Je hoeft dus zelf niet naar Bangkok. De financiele eisen zijn dezelfde als voor een jaarverlenging. Alleen moet het bankbedrag er dan geen 2 maand voordien op staan, maar kan men wel vragen om te bewijzen dat het bankbedrag uit het buitenland komt, wat bij een jaarverlenging niet het geval is. Bij aanvaarden zal je dan eerst een verblijfsperiode van 90 dagen bekomen, net alsof je met een Non-immigrant zou zijn binnen gekomen. Die 90 dagen kan je dan gaan verlengen met een jaar op de gekende manier

    Maar ik heb het hier ook al geschreven. Er gelden nu corona maatregelen en ik kan niet bevestigen dat men het in de huidige situatie ook zonder probleem zal aanvaarden. Hou daar in ieder geval toch rekening mee. Men weet ook wel dat het een manier is om de huidige Non-immigrant O of O-A eisen in een ambassade te omzeilen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website