Vraagsteller: Ruud

Ik ben 60, getrouwd met een Thaise, en reis samen begin december met een Non-O visa en CoE naar Thailand om daar een nieuw leven op te bouwen. Begin februari vraag ik dan een jaarverlenging aan op basis van retirement.

Wij blijven eerst 3 maanden in Bangkok en willen daarna op verschillende plaatsen in Thailand 1 of 2 maanden wonen om te kijken waar we ons blijvend willen vestigen.

Mijn vraag aan jou is of dit plan, om steeds overal maar 1 of 2 maanden te wonen, te combineren is met de verlenging van verblijfsperiode en de 90 dagen meldingen. Bijvoorbeeld, als ik de verlenging aanvraag, kan ik steeds slechts een contract van 2 maanden laten zien, en hetzelfde geldt voor de 90 dagen meldingen.

Heb je hier ervaring mee, en heb je tips of waarschuwingen?

Dank je!


Reactie RonnyLatYa

Ik veronderstel toch dat je vrouw ergens op een blauwe tabien baan staat ingeschreven. Bij haar ouders of zo. Gebruik gewoon ook dat als vast adres om je jaarverlenging te bekomen en in afwachting van een definitief adres waar jullie gaan wonen. Hoef je normaal ook geen huurcontract te tonen want je woont bij je vrouw. Zelfs als de aanvraag op basis van retirement gebeurt. Je 90 dagen meldingen kan je van overal online maken op dat adres, of je gaat ervoor naar dat immigratiekantoor.

Je kan daarna nog overal tijdelijk gaan wonen als proef. Een TM30 van de eigenaar op dat adres volstaat als tijdelijk adres.

Bij je volgende jaarverlenging gebruik je opnieuw dat vast adres van je vrouw, of misschien hebben jullie dan al een definitieve stek gevonden en gebruik je dat adres.

Ofwel ga je telkens je adres aanpassen bij immigratie als je verhuist. Kan ook. Niemand is verplicht om op een adres te blijven wonen. Normaal kijken ze niet echt naar de duur van een huurcontract bij een jaarverlenging, als het al gevraagd wordt want dat is niet overal zo. Maar je moet wel een bewijs van adres leveren natuurlijk bij een jaarverlenging, maar voor sommige immigratiekantoren volstaat een TM30, bewijs van betalen nutsvoorzieningen, etc… hangt van je immigratiekantoor af waar je de jaarverlenging zou gaan vragen.

Voor een verandering van vast adres volstaat normaal de TM28/TM30.

5 reacties op “Thailand visavraag Nr 190/20: Jaarverlenging en wonen op verschillende plaatsen”

 1. Ton zegt op

  Ben mijn retour naar Thailand aan het voorbereiden. Een moeilijke legpuzzel. En ook krap omdat op Maandag 21 December als stempel in mijn paspoort staat dat de Retirement Visa expires.

  Mijn vraag is kan ik op die dag nog mijn retirement visum verlengen of moet ik dat uiterlijk op Vrijdag 18 December doen ? Dat scheelt 3 dagen in mijn toch al strikte planning.
  Wie weet het verlossende antwoord.
  Hieraan gekoppend een tweede vraag, al meer dan 10 jaar verleng ik mijn Retirement Visum waar ik woon: in Chiang Mai. Zou ik het ook in Bankok kunnen doen (waar de quarantaine gaat plaatsvinden, dat scheelt ook al weet wat tijd)

  • RonnyLatYa zegt op

   Normaal eindigt je verlenging op 21 december. Dat wil zeggen dat je nog zou kunnen verlengen op 21 december.
   Het is natuurlijk allemaal te zien hoe zo “tot” of “tot en met” lezen. Meestal wordt er “tot en met” bedoeld.
   Maar gezien 9 en 20 december de immigratiekantoren gesloten zijn (WE) en je in dat geval nog de eerst volgende werkdag mag aanvragen zou het moeten lukken op 21 december.
   Maar als het kan speel je beter op wat zekerheid en probeer 18 december te verlengen in Chiang Mai.

   Normaal moet je de jaarverlenging aanvragen in het immigratiekantoor Chiang Mai omdat je daar woont.

   Hou je wel rekening met dit:

   GROUP 10 : Non-immigrant O (retirement) visa <<click, unless you have already had a valid re-entry permit (retirement) lasted at least until 3 days after the completion of your quarantine period

 2. haki zegt op

  Beste Ronny!

  Moet ik uit voormeld antwoord aan Ton concluderen dat je altijd je verlenging moet aanvragen in de plaats waar je woont (Bankok) en kan je dus een verlenging niet op je vakantie adres (Rayong) verzorgen?

  Groet, Haki

  • RonnyLatYa zegt op

   Ja, want dat immigratiekantoor beheert je administratief.
   Je kan dat wel naar Rayong verplaatsen natuurlijk. Je moet dan ook wel je vast adres veranderen naar Rayong. Kan met een TM28.

   • RonnyLatYa zegt op

    Dat geldt natuurlijk niet voor verlenging van verblijfsperioden bekomen met een Tourist visum m.a.w. verlengingen van 30 dagen. Die kan je in elk immigratiekantoor verlengen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website