Vraagsteller: Hendrik-Jan

Ik heb een vraag voor Ronnie of wie dan ook die advies aan me kan geven. Ik zal proberen eea zo beknopt mogelijk uiteen te zetten. Mijn naam is Hendrik, ik ben 40 jaar en ik werk nu in NL voor een baas. Ik heb al jaren een Thaise vriendin, spreek Thais en ik ben met mijn baas in NL overeengekomen dat ik vanuit Thailand ga werken.

De discussies over een werkvergunning heb ik gevolgd op dit forum en naar ik begreep heb ik die niet nodig. Het dus fijn zijn als de reacties daar niet in verzanden. Tevens het feit dat ik niet voor een retirement non immigrant oa visa in aanmerking kom, omdat ik nog geen 50 ben.

Uiteraard heb ik veel onderzoek gedaan naar hoe ik de verhuizing kan bewerkstelligen en wil het volgende gaan doen, zodra de vliegtuigen weer gaan voor toeristen:
– ik regel een 2 maand toeristenvisum.
– in die 2 maanden gaan we trouwen in de amphur, regel ik een bankrekeningnummer, stort 800k baht, ook al zou 400k genoeg zijn, huren we een appartement (we hebben al land maar ik wil eerst even huren, een huis bouwen komt nog wel) en laat ik een fullbody scan doen. Mocht ik dan onverhoopt iets hebben, dan kan ik nog gratis in NL geholpen worden.
– ik ga terug naar NL, wacht nog een maand of 2 zodat ik de 800k 3 maanden op de rekening heb staan en vraag het non immigrant o visa aan dat ik in Thailand verleng met een jaar op basis van marriage en enige dat ik hoef te doen is elke 3 maanden online aan te melden en elk jaar verlengen.

Voor mijn werk laat ik mij inschrijven in het register voor niet ingezetenen, ik heb ook nog een bedrijfje dus die kan dan gewoon in NL ingeschreven staan op een adres van iemand. Mijn werkgever kan me dan gewoon verlonen in NL en ik kan zelf met mijn bedrijf factureren in NL, dus geen gedoe met een bedrijf in Thailand en 3 werknemers o.i.d. (daar heb ik me minder in verdiept, omdat ik liever die weg niet bewandel).

Mijn vraag is: zie ik iets over het hoofd, of gaat dit goed zo?

Daarnaast vroeg ik me af hoe het met de belastingaangifte zit, want ik heb daar mijn sociaal leven dan, dus ik neem aan dat ik daar aangifte moet gaan doen. Door het belastingverdrag zal ik geen dubbele belasting betalen, maar ik weet niet zeker of ik in Thailand überhaupt aangifte moet doen?

Ik hoor graag en ik wil ook nog aangeven dat ik de recente discussie met Ronnie heb meegekregen en dat ik vind dat iedereen ontzettend blij zou moeten zijn met zijn inzet en kennis. Ik heb er iig al heel veel van opgestoken. Dus daarvoor alvast bij voorbaat dank!

Ik ben benieuwd naar de reacties.


Reacties RonnyLatYa

Ik ga me beperken tot het gedeelte visum/jaarverlenging.

Voor wat het werk betreft, het ingeschreven zijn in het register niet ingezetenen en de belastingen Nederland/Thailand, laat ik dit over aan hen die daar beter van op de hoogte zijn. Ben daar niet 100% in thuis en dan kan ik me beter van advies op dat gebied onthouden.

Wat je visum betreft.

Vertrekken met een toeristenvisum kan. In principe zelfs een “Visa Exempt”, maar officieel dien je een visum aan te vragen als je vooraf de intentie hebt om langer dan 30 dagen in Thailand te verblijven.

Bekom je dan 60 dagen verblijf mee waarin je huwelijk, bankrekening en wat ook kan in orde brengen. Die periode kan je dan zelfs verlengen als je getrouwd bent met 60 dagen i.p.v. 30 dagen. Verlengen kost 1900 Baht. Heb je in totaal al 4 maanden waarin je alle tijd hebt.

Dan hebt je eigenlijk twee opties.

a. Je blijft in Thailand.

Je kan dan je Tourist status omzetten naar een Non-immigrant status via immigratie. Moet je doen want enkel op een Non-immigrant status kan je later een jaarverlenging vragen. Maar daar heb je alle tijd voor. Kost 2000 Baht. Wel zorgen dat er minstens 2-3 weken verblijf resten bij de aanvraag, want het duurt wel even (reken op minstens een week) voor het afgewerkt is. In principe hoeft bij zulke aanvraag het bankbedrag dat je gaat gebruiken, minstens 400 000 Baht, zelfs geen 2 maanden op de bank te staan. Wel kan men een bewijs vragen dat het bedrag uit het buitenland komt in dit geval. Bij goedkeuring zal je eerst een verblijf van 90 dagen bekomen, net alsof je met een Non-immigrant visum zou zijn binnengekomen. Die 90 dagen kan je dan weer gaan verlengen met een jaar op basis van huwelijk in jouw geval. Die verlenging kan je dan jaarlijks herhalen. Voor de jaarverlenging zal je wel moeten bewijzen dat het bedrag 2 maand op de rekening staat. Let op, in sommige immigratiekantoren is dat ook 3 maand, vooral bij vervolgaanvragen.

b. Je gaat naar Nederland.

Je vraagt daar een Non-immigrant O aan op basis van je huwelijk. Kan je direct doen want wachten maakt niet uit. Je zal immers bij binnenkomst een verblijfsperiode van 90 dagen bekomen. Voldoende voor die 2 maand die het geld dan op de rekening moet staan. Bij de jaarverlenging die je dan gaat vragen is die 2 maand dat het geld op de bank moet staan dan wel weer van toepassing.

Aan jou de keuze nu. Je kan blijven in Thailand en daar alles regelen, maar misschien zijn er redenen om binnen een bepaalde termijn even terug naar Nederland te komen.

Nog even dit. Bij een ononderbroken verblijf van 90 dagen inderdaad een adresmelding maken en dat is ook zo voor de perioden van 90 dagen ononderbroken verblijf die daarop volgen.

En als je tijdens je jaarverlenging buiten Thailand zou gaan, niet vergeten om een “Re-entry” te vragen voor je vertrekt. Anders vervalt je jaarverlenging en moet je weer van voor af aan beginnen.

Wat werk en belastingen in Nederland betreft laat ik het verder aan de echte kenners daarvan over.

Ik wens je alvast succes.


Note: “Reacties zijn zeer welkom op het onderwerp, maar beperk u hier tot het onderwerp van deze “TB Immigratie Infobrief. Heb je andere vragen, wil je graag een onderwerp behandeld zien, of heb je info voor de lezers, dan kan je dat steeds sturen naar de redactie. Gebruik hiervoor enkel www.thailandblog.nl/contact/. Bedankt voor uw begrip en medewerking”

Vriendelijke groeten,

RonnyLatYa

2 reacties op “Thailand visavraag Nr 131/20: Thai marriage, werk en belastingen”

 1. eugeen zegt op

  Als je een TIN nummer (belastingsnummer) in Thailand hebt en je verblijft +180 dagen in Thailand, dan betaal je in Thailand belastingen op inkomsten uit het buitenland die op je Thaise rekening in Thailand worden gestort. Elk jaar. nadat je hier belastingen hebt betaald, krijg je van de belastingen twee officiele documenten. Op het eerste staat dat er een overeenkomst is tussen Thailand en jouw land inzake belastingen. Op het tweede staat het bruto en netto inkomen en het bedrag aan belastingen dat je hier hebt betaald.

 2. jacob zegt op

  Technisch gezien mag en kan je in Thailand niet werken zonder een werkvergunning. Ook niet als het werk niets te maken heeft met Thailand.

  Werken zonder vermelding in Thailand aan de belastingdiens wordt door meerderen gedaan. Sommigen houden hun bedrijf in NL aan, sommigen hebben een NL bankrekening met een Thai adres en sommigen laten het geld overmaken naar hun Thaise bankrekening

  Bedrijf in NL aanhouden trekt fiscale gevolgen en de vraag is of je daar iets aan hebt, je kan het een periode blijven doen tot het moment dat je zeker bent van je verblijft in je nieuwe thuisland, maar er zijn geen voor- of nadelen om dit specifiek te blijven doen anders dan je recht op een vol AOW, wat je overigens ook particulier kunt afsluiten met het SVB

  De bankrekening in NL met een Thai adres is een oplossing waarbij je fiscaal vrij bent in NL, ook van BTW omdat je factuur adres op eigen naam in Thailand is. Je hoeft geen belastingen af te dragen, men verwacht dat je dat doet in Thailand, maar dat is een keuze.

  De Thaise bankrekening is ook een optie, meer duidelijk voor de NL belastingdienst en vrij van BTW en andere zaken in NL. Wederom is het een keuze om je inkomsten op te geven in Thailand en daarover belasting te betalen, maar sinds het je geen rechten geeft is de noodzaak voor de plicht m.i. ook niet aanwezig

  Het zijn keuzes, er is geen goede maar ook geen slechte keuze, het is meer een morele kwestie over belasting willen betalen of niet…
  Ik zie het niet als een voordeel in een land waar je er geen rechten aan kunt ontlenen

  Zelf krijg ik al een 20tal jaren een gedeelte van mijn inkomsten rechtstreeks uit buitenland (tegenwoordig via media als Transferwise) betaalt hetgeen nergens wordt belast…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website