Vraagsteller: Theo

Ik maak sinds 1 jaar gebruik van de 800.000 Baht regeling voor de verlenging van mijn verblijf op basis van retirement visa O. Vorig jaar had ik steeds geld overgemaakt via mijn Nederlandse bank en kwam het hier op mijn rekening en kon de bank een statement maken en zien dat het geld van een buitenlandse rekening kwam.

Dit jaar heb ik steeds geld overgemaakt met Transferwise en nu ben ik bang dat mijn Thaise bank niet meer kan zien dat het geld van een buitenlandse rekening komt, want TransferWise gebruikt de Bangkok bank. Hoe moet ik handelen om een statement van mijn Thaise bank te krijgen?
Heeft u een advies of een oplossing voor dit probleem?


Reactie RonnyLatYa

Wanneer je een bankbedrag van minstens 800 000 Baht gebruikt voor je jaarverlenging moet je niet aantonen dat dit uit het buitenland komt. Je moet enkel kunnen bewijzen dat een bedrag van 800 000 Baht er minstens drie maanden na toekenning is blijven opstaan en het er 2 maanden voor aanvraag (opgelet hier want sommige eisen nog steeds drie maand) opnieuw opstond. Tussenin mag je niet onder de 400 000 Baht zijn gegaan.

Als je van maandelijkse stortingen gebruik maakt om aan de financiële eisen te voldoen, dien je wel aan te tonen dat dit maandelijks uit het buitenland komt. De bank kan zien of geld uit het buitenland komt. Als je dan een bewijs vraag dat het geld uit het buitenland komt kunnen ze dat bewijs wel leveren.

Ook als de overmakingen via Transferwise gebeurde. Daarom dat je bij het overmaken (sinds vorig jaar dacht ik) via Transferwise als reden nu ook kan aanduiden “Longstay in Thailand” (of toch iets in die aard). Het bedrag wordt dan ook op jouw rekening gemerkt als buitenlandse transfer, niettegenstaande het eigenlijk een locale transfer is.

Dacht trouwens dat Transferwise niet meer alleen met de Bangkok Bank werkt als bank om het geld over te maken naar de verschillende rekeningen in Thailand. Ze hebben nu bankrekeningen bij meerdere banken volgens mij en gebruiken de bank die overeenstemt met jouw bank.

Als ik de “Transferdetails” open en vervolgens naar “Paid out from” ga, dan zie ik nu dat als ik geld overmaak naar mijn Bangkok Bank rekening er als “Banking partner” Bangkok Bank staat. Maak ik geld over naar mijn Kasikorn rekening dan staat er als “Banking partner” Kasikorn. Voordien stond hier altijd Bangkok Bank, welke bankrekening ik ook gebruikte in Thailand.

Vriendelijke groeten,

RonnyLatYa

No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Thailand visavraag Nr 118/20: Bankbedrag voor jaarverlenging”

 1. Jos M zegt op

  Bij TW kan je ook een statement opvragen als je ingelogd bent, makkelijk te zien wat je allemaal overgemaakt hebt

 2. Arnolds zegt op

  Zelf heb ik ook een Non O reterment visa en laat mijn geld ook overmaken via Transferwise.
  Maar ik maak geen gebruik van afschriften van Transferwise voor de Immigratiedienst.
  Je gaat via Digit naar je uitkeringsinstantie en print het maandbedrag uit.Deze kopie neem je mee naar de
  Nederlandse ambassade die het maandbedrag in het Engels bevestigd.
  Dit originele document geeft je af bij de Immigratiedienst ,waarna ze het jaarbedrag gaan bereken.
  Afhankelijk van de wisselkoers moet het jaarbedrag boven de 800000 bth zijn.
  Afgelopen jaar hebben ze bij mij een wisselkoers van 33.5 bht gehanteerd.
  De gehanteerde Euro wisselkoers goed in de gaten houden en zelf ook het jaarbedrag berekenen.
  Want ze maakten een fout door bij mij de Dollarkoers toe te passen waardoor mijn jaarbedrag niet voldoende zou zijn.

  • RonnyLatYa zegt op

   1. Je hebt geen ‘Non o reterment visa’, maar en verblijfsperiode die je bekomen hebt met een Non-immigrant O visum. Die verblijfsperiode verleng je jaarlijks op basis van “Retirement”.

   2. Als je een maandbedrag gebruikt heeft dit eigenlijk niets met 800 000 Baht als totaal te maken.
   800 000 Baht is enkel als je een bankbedrag gebruikt, of als je de combinatiemethode gebruikt.
   Als je enkel een maandbedrag gebruikt moet dit minstens 65 000 Baht zijn. Geen 800 000 Baht op jaarbasis. Maar als je immigratiekantoor het verschil niet kent tussen Dollar en Euro, hoeft dat ook niet te verbazen dat ze daar ook de bal mis slaan…
   Er zijn wel meerdere die de fout ingaan bij het vaststellen van maandbedragen. Ook ambassades en consulaten. Om maandbedragen vast te stellen gebruiken ze het jaarinkomen en delen ze dat door 12. Maar eigenlijk is dat niet correct. Het moet officieel minstens 65 000 Baht per maand zijn. De ene maand 70 000 Baht en de andere maand 60 000 Baht is officieel onvoldoende. Maar meestal zal men daar niet over vallen en het wel aanvaarden.

   3. Er zijn bovendien immigratiekantoren waarvoor het bewijs van de ambassade (visumondersteuningsbrief of Income affidavit) onvoldoende is. Die willen daarbovenop ook een bewijs zien van werkelijke maandelijkse stortingen op een Thaise rekening. Dat moet dan van een buitenlandse rekening komen en elke maand rond dezelfde periode. Uw bank zal dan naast het bewijs van die maandelijkse stortingen, ook een bewijs moeten leveren dat het geld van het buitenland komt. Er is helemaal geen garantie dat afschriften van Transferwise zullen volstaan, al heb ik weet dat Bangkok ze in het verleden wel aanvaardde. Tegenwoordig is dat echter geen probleem meer, want geld overgemaakt met Transferwise wordt nu ook overal zichtbaar als internationale transfer bij je bank. Dat was voordien niet zo omdat dit lokale transfers zijn. Enkel bij Bangkok Bank was dat toen zichtbaar.

   4. Enkel de wisselkoers die immigratie hanteert telt. Met uw berekening houdt niemand geen rekening. Meestal gebruiken ze die van een lokale bank. Bij de ene zal dat Kasikorn zijn, bij de andere Bangkok Bank, TMB, of…. Als je weet welke bank ze als referentie gebruiken kan je kijken of je voldoet aan die 65 000 Baht als maandbedrag. En anders neem je de slechts mogelijke koers. Zit je altijd goed, maar het is niet meer als een referentie voor jezelf.

   5. Maar goed, als je zoals de vraagsteller gebruik maakt van een bankbedrag van 800 000 Baht dan hoeft je niet te bewijzen dat dit uit het buitenland komt en hoeft hij ook geen maandelijks inkomen te bewijzen….

 3. Guy zegt op

  Waarom ieder jaar dat bedrag overmaken, ik dacht dat dit maar éénmalig was. Mensen die in pensioen geven het bedrag over of laten het weten wat ze krijgen per maand van de FOD pensioenen in België. Blijkbaar is dat ook oké.

  • RonnyLatYa zegt op

   Dat zeg ik toch ook ook in de reactie. Een bankbedrag va 800 000 Baht moet je niet jaarlijks overschrijven.
   Daar gelden andere regels voor.
   “Wanneer je een bankbedrag van minstens 800 000 Baht gebruikt voor je jaarverlenging moet je niet aantonen dat dit uit het buitenland komt. Je moet enkel kunnen bewijzen dat een bedrag van 800 000 Baht er minstens drie maanden na toekenning is blijven opstaan en het er 2 maanden voor aanvraag (opgelet hier want sommige eisen nog steeds drie maand) opnieuw opstond. Tussenin mag je niet onder de 400 000 Baht zijn gegaan.”

   Kies je voor een maandbedrag dan moet je dat bewijzen met een ‘Visumondersteuningsbrief’, ‘Income Affidavit’ of een “Proof of income”. Even “laten weten” aan immigratie wat je inkomen is van “FOD Financiën” wordt niet aanvaard.
   Daarbovenop zijn er ook immigratiekantoren die ook effectief overschrijvingen willen zien. Zelfs als je “Visumondersteuningsbrief’, ‘Income Affidavit’ of een “Proof of income” hebt.

   • RonnyLatYa zegt op

    Trouwens dat bedrag van 800 000 Baht moet je ook niet eenmalig overmaken. Mag je ook door de jaren opbouwen tot je aan die 800 000 Baht komt en het dan gaan gebruiken voor je jaarverlenging.
    Zolang het bedrag er maar 2 maanden voor de aanvraag op staat.

    • Ruud NK zegt op

     RonnyLatYa, in NongKhai 3 maanden 800.000 baht voor je gaat voor verlenging. Daarna kan je vrij 9 maanden over je geld beschikken. Tot je weer 3 maanden voor je verlening zit.
     Niet elk immigratie bureau heeft dezelfde regels.

 4. Guy zegt op

  Dus vanaf het moment dat je naar Thailand gaat wonen of immigreren moet je ieder jaar die 800.000 baht betalen, ik dacht dat dat éénmalig was maar blijkbaar moet je dat ieder jaar doen. En wat doen ze daar dan mee?? Is toch veel geld, toch voor mij. Is dat in alle andere Zuidoost-Aziatisch ook zo dat ze mensen vragen om in hun land te komen wonen. Dan denk wat hebben de mensen die bij ons proberen binnen te geraken het heel gemakkelijk. Ik denk moch onze regering aan een nieuwe inwoner van ons land vragen die dan ook nog geen nationaliteit heeft of nooit zal krijgen zo veel geld ieder jaar te vragen er zouvlug kritiek krijgen.

  • RonnyLatYa zegt op

   Maar neen. Waar haal je die onzin toch vandaan.
   Hoe dikwijls is dat nu al uitgelegd….

   Voor de zoveelste keer

   “Eenmalig en je moet enkel kunnen bewijzen dat een bedrag van 800 000 Baht er minstens drie maanden na toekenning is blijven opstaan en het er 2 maanden voor aanvraag (opgelet hier want sommige eisen nog steeds drie maand) opnieuw opstond. Tussenin mag je niet onder de 400 000 Baht zijn gegaan.”

   • RonnyLatYa zegt op

    Gebruik je een deel van die 800 000 Baht tijdens het jaar, dan moet je wel zien dat je dat bedrag tijdig aanvult zodat er tijdig weer de volle 800 000 Baht opstaat bij je volgende aanvraag dwz 2 maand daarvoor.

    Wat je maandelijks gebruikt voor jezelf, dat maak je over wanneer je zelf wil. Staat buiten die 800 000 Baht voor je jaarverlenging.

    Trouwens dei 800 000 Baht is niet voor immigratie bestemd. Die blijft altijd van jou.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website