Vraagsteller: Harry

Al enkele jaren overwinteren mijn Nederlandse vrouw en ik in Thailand gedurende ongeveer 4 maanden We zijn beiden gepensioneerd, dus 65 + en vragen bij het Thaise consulaat samen een NON-immigrant “O “ aan. Bij de aanvraag voldoen we aan onderstaande punten/eisen:
– Indienen aanvraagformulieren
– Paspoorten met daarbij 1 kopie
– Kopie vluchtgegevens
– Per persoon 2 pasfoto’s (is inmiddels 1 geworden)
– Kopie van mijn bankafschriften van 2 maanden met positief saldo van € 1000,–
– Kopie van onze huwelijksakte
– Kosten inmiddels € 70.– pp

Ik ga meestal alleen naar Amsterdam en dien ook het aanvraagformulier van mijn vrouw in en overleg een kopie van onze huwelijksakte. Vervolgens krijgen we ons visum enkele dagen later per post thuisbezorgd, uiteraard tegen betaling.

Als we in Thailand zijn maken we na ongeveer 3 maanden een visa run van een paar dagen naar Cambodja of Maleisië waarna we weer 30 dagen in Thailand mogen blijven.

In verband met de corona perikelen is het nog maar de vraag of we dit jaar naar Thailand kunnen. Maar als dat wel mogelijk is, denken we er over een visum op basis van retirement voor een jaar aan te vragen. Ik kan voldoen aan de inkomstenmethode aangezien ik een maandelijks inkomen van meer dan THB 65.000 heb. Mijn vrouw kan dit niet maar ik heb begrepen dat ik mijn Nederlandse vrouw kan meenemen in de aanvraag als dependent.

In verband hiermee heb ik de volgende vragen:

– Klopt het dat ik mijn vrouw als dependent kan laten deelnemen in mijn aanvraag?
– Hoe moet ik aantonen dat wij gehuwd zijn? (Bij de aanvraag in Nederland van NON-immigrant “O “ was een kopie van onze huwelijksakte voldoende. Maar hoor regelmatig dat dat in Thailand bij de immigratiedienst anders is.)

Ik hoop dat jullie mijn vraag kunnen beantwoorden


Reactie RonnyLatYa

Bij buitenlandse koppels bestaat de mogelijkheid dat bij het aanvragen van een jaarverlenging een van de partners als “Dependent” gaat van de andere.

Dat wil zeggen dat enkel de hoofdaanvrager aan de financiële eisen dient te voldoen. Dan zou ook de inkomsteneis van maandelijks minstens 65 000 Baht van één van de partners voldoende moeten zijn. Indien uw immigratiekantoor dit ook wil aanvaarden natuurlijk, want zij hebben daarin de beslissing.  Je zal dat inkomen moeten bewijzen met een visumondersteuningsbrief en/of maandelijkse stortingen. Vraag is dus ook of voor uw immigratiekantoor enkel de visumondersteuningsbrief volstaat, of men bovenop ook werkelijk maandelijkse stortingen wil zien. Kan van kantoor tot kantoor verschillen. Vergeet niet dat wanneer ze ook stortingen willen zien, dat je dan elke maand ook werkelijk moet storten. De eerste keer vanaf binnenkomst, maar wil je de volgende keer opnieuw een jaarverlenging zal je die stortingen ook moeten uitvoeren de 8 maand dat jullie er niet zijn.

Je kan natuurlijk elk jaar opnieuw beginnen, maar of het dan zin heeft?  Kan je misschien beter bij die enkele “borderrun” blijven.

Je zal natuurlijk bij immigratie ook moeten bewijzen dat je gehuwd bent.  Dat moet dan met een uittreksel van je huwelijk.  Je begrijp dat immigratie in Thailand dat waarschijnlijk niet in het Nederlands zal aanvaarden.  Meestal volstaat een Engelse versie wel.  Voor het ene kantoor volstaat dit, andere zullen een gelegaliseerde versie vragen.

Misschien zijn er lezers die je wat dat betreft hun recente ervaring kunnen meegeven.

Het is ook handig als u had gezegd waar u gaat verblijven.  Elk kantoor heeft ook wat dat betreft zijn lokale regels. Lezers kunnen dan ook ervaringen meegeven van dat betreffende kantoor.

Vriendelijke groeten,

RonnyLatYa

No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Thailand visavraag Nr 117/20: Jaarverlenging als Dependent”

 1. Luc Vlieghe zegt op

  Dag Ronny,
  kijk eens naar Khaosod English van gisteren, betreffende na 31 juli.
  Het ziet er niet goed uit….. Geen verlenging…..

  Groetjes,
  Luc

  • RonnyLatYa zegt op

   Echt? Heeft toch niks met dit te maken.
   Trouwens normale jaarverlenging gaan al maanden normaal door..
   En voor de rest… Lees jullie gazetten maar, maar zeg mij niet wat ik moet lezen…. Want daar heb ik mijn buik van vol…

 2. HarryN zegt op

  Wat het huwelijkscertifikaat betreft kan je dus een uittreksel vragen bij de gemeente. Wat ik heb gedaan is het daarna laten legaliseren door buitenlandse zaken en daarna nog laten legaliseren bij het Thaise consulaat in Den Haag.. IK heb dat certifikaat jaren kunnen gebruiken, maakte er een copie van en gaf dat jaarlijks aan de immigratie dienst. Mijn vrouw kreeg haar jaarvisum gewoon op dat certifikaat en op mijn inkomen. Kort om
  ze hoefde dus geen aparte inkomensverklaring te tonen.

 3. Walter Claes zegt op

  Voor immigratie in Bangkok bewijs je het huwelijk als volgt:
  – Europees (meertalig) uittreksel van de huwelijksakte laten maken bij de gemeente in BE/NL;
  – Laten legaliseren door Buitenlandse Zaken in BE/NL;
  – Laten legaliseren door Thaise ambassade of consulaat in BE/NL
  – Laten legaliseren door Thais ministerie van Buitenlandse Zaken in Bangkok (Chaeng Wattana of het legalisatiekantoortje in de Metro Mall van het MRT station Khlong Toei)

 4. Harry zegt op

  Ik verblijf in Jomtien en ben met name geïnteresseerd hoe je bij immigratie Jomtien het huwelijk moet aantonen.

 5. Nicky zegt op

  In chiang mai was het geen probleem . Huwelijksakte laten bevestigen door de ambassade, verder de gewone vereisten en klaar is Kees.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website