Vraagsteller: Cornelis

Naar aanleiding van de vele vragen mbt Visa aanvragen Retirement heb ik de volgende vraag:

Hoe verhoudt zich een samenlevingscontract t.o.v Thai marriage? In Nederland geeft een samenlevingscontract nagenoeg dezelfde rechten als gehuwd zijn. Ik heb de regels/inhoud wat er in een samenlevingscontract moet staan bestudeerd. Heb daarna zelf door een advocaat een “Living Together Agreement” laten opmaken in het Thais en een Engelse vertaling daarvan. De Engelse vertaling was voldoende om mijn Thaise vriendin in Nederland bij twee beroepspensioenfondsen recht te doen laten hebben op nabestaande pensioen voor de rest van haar leven. Dit dus zonder een Thais huwelijk te hoeven sluiten.

De vraag nogmaals is kan ik mijn “Living Together Agreement” laten gelden met dezelfde voordelen als een Thai marriage? Heb nu steeds een Fixaccount van meer dan 800.000 gebruikt bij vernieuwing van mijn Retirement visa. Maar zou dat graag terug willen brengen naar 400.000 mbt de regels van Thai marriage.

Is er over het hebben/gebruiken van een samenlevingscontract iets bekend?


Reactie RonnyLatYa

Voor zover ik weet geeft een samenlevingscontract geen rechten in Thailand en aanvaard men enkel een bewijs van huwelijk. Een Kor Ror 2. Dat moet een recente zijn die niet ouder is dan 30 dagen. Kan je eenvoudig bekomen in je gemeentehuis. Hoeft niet het gemeentehuis te zijn waar je gehuwd bent. Dat dit een recente Kor Ror 2 moet zijn heeft als doel dat je met je originele Kor Ror 2 wel kan aantonen dat je ooit getrouwd bent, maar dat niet wil zeggen dat je ook nog getrouwd bent op het moment van aanvraag.

Indien je huwelijk buiten Thailand plaatsvond en je het nadien laten registreren hebt in Thailand zal je ook een Kor Ror 22 hebben ontvangen. Je zal dan een nieuwe Kor Ror 22 moeten aanvragen.

Maar misschien hebben lezers andere ervaringen met een samenlevingscontract en is er iets veranderd wat ik gemist heb.

Vriendelijke groeten,

RonnyLatYa

No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Thailand visavraag Nr 102/20: Is een samenlevingscontract ook geldig om een verlenging te bekomen?”

  1. Hammus zegt op

    Thailand kent vele vormen van samenleving, maar alleen die van een mannelijk persoon met een persoon van het vrouwelijk geslacht kan resulteren in een wettelijk huwelijk, te sluiten op het gemeentehuis. Een man en vrouw die samenleven maar geen wettelijk huwelijk willen sluiten kunnen monniken van een tempel inhuren om op boeddhistische wijze een quasi-kerkelijk huwelijk te sluiten. Maar zoals ook in Nederland is een kerkelijk huwelijk niet wettig, (zelfs verboden als niet eerst een wettelijk huwelijk is gesloten). Ook mogen die betreffende man en vrouw bij een advocaat een samenlevingscontract opmaken, maar zo’n contract heeft verder heen juridische status. Dus ook niet bij Immigration vanwege verblijfsverlenging op grond van Thai marriage. Immers: men is niet gehuwd. Overigens is het sluiten van een Thai marriage minder dan een fluitje van een cent. Letterlijk genomen: op vele plaatsen gratis !! zelfs.

    • Hammus zegt op

      Sorry, vergeten de jurisdictie te melden: http://library.siam-legal.com/thai-law/civil-and-commercial-code-marriage-section-1448-1460/


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website