Vraagsteller: Jacoba

Mijn man wil a.s. jaar, hoewel we er elk jaar maar 3 maanden verblijven, zijn retiremend O visum omzetten in een jaarvisum om zo zijn rijbewijs langer dan 1 jaar te kunnen verlengen. Lees ik net dat voor een jaarvisum je een Thaise bankrekening nodig hebt met 800.000 baht. Nu is dat bedrag het probleem niet maar wel de Thaise rekening.

Kan er ook met andere voorwaarden het Thaise motorrijbewijs verlengd worden voor een langere tijd of is het voor een overwinteraar mogelijk een Thaise internet bankrekening te openen die vanuit Nederland ook te beheren is?


Reactie RonnyLatYa

1. Hij kan ook een inkomen gebruiken voor zijn jaarverlenging. Dat is dan minimaal 65.000 Baht per maand en dient hij te bewijzen door een visumondersteuningsbrief. Je hebt dan die 800 000 Baht niet nodig. Je kan die visumondersteuningsbrief aanvragen bij de Nederlandse Ambassade in Bangkok. Hoe die aanvragen lees je hier: https://www.nederlandwereldwijd.nl/verklaring/visum-ondersteuningsbrief-thailand

Jij zou eigenlijk als Dependent van je man ook je jaarverlenging kunnen vragen. Jij hoeft dan geen financiële bewijzen meer te leveren. Wel een bewijs leveren dat jullie officieel gehuwd zijn natuurlijk.

2. Als je een Non-immigrant O Retirement visum bezit zou het openen van een bankrekening moeten lukken. Eens verschillende filialen proberen want men zegt nogal snel neen om ervan af te zijn. De filiaalmanager erbij roepen lost ook wel eens zulke problemen op. Er zijn ook immigratiekantoren die al eens een bewijs willen geven dat je een bankrekening nodig hebt voor je jaarverlenging. Misschien daar eens informeren. Hangt natuurlijk van de goodwill van de IO af.

3. Normaal zijn al die bankrekeningen te beheren vanuit Nederland. Ik doe het toch zonder problemen vanuit België. Of je een internet bankrekening in Thailand kan openen vanuit Nederland denk ik niet. Zou anders het probleem om bankrekeningen te openen in Thailand meteen oplossen denk ik. Maar misschien ben ik daar mis in en zijn er lezers die je daarover meer info kunnen verstrekken.

4. Die jaarverlenging als Non-immigrant zal echt wel nodig zijn om zijn rijbewijs met 5 jaar te verlengen vrees ik.

5. Ter info. Je schrijft “..zijn retiremend O visum omzetten in een jaarvisum”. Je zet niets om. Je verlengt in dit geval enkel de verblijfsperiode van 90 dagen met een jaar op basis van Retirement.


Note: “Reacties zijn zeer welkom op het onderwerp, maar beperk u hier tot het onderwerp van deze “TB Immigratie Visa vraag”. Heb je andere vragen, wil je graag een onderwerp behandeld zien, of heb je info voor de lezers, dan kan je dat steeds sturen naar de redactie. Gebruik hiervoor enkel www.thailandblog.nl/contact/. Bedankt voor uw begrip en medewerking”.

4 reacties op “Thailand Visa vraag Nr 202/23: Non-immigrant O – Jaarverlenging en openen bankrekening”

 1. Frans Pattaya zegt op

  Ronnie,
  Je schrijft: “Die jaarverlenging als Non-immigrant zal echt wel nodig zijn om zijn rijbewijs met 5 jaar te verlengen vrees ik”.
  Ik verblijf een aantal keren per jaar in Thailand, over het algemeen op basis van visa exemption of toeristenvisum.
  Omdat ik mijn Thaise rijbewijs moest verlengen heb ik voor dat doel eenmalig een non immigrant O visum (retirement) aangevraagd. Ik kon daarmee probleemloos mijn rijbewijs met (bijna) 6 jaar verlengen.
  Dit speelde weliswaar in 2019, dus weet niet of inmiddels de regels veranderd zijn.

  • RonnyLatYa zegt op

   Ik dacht dat dit nog niet zo lang geleden veranderd is naar 5 jaar voor zij die een jaarverblijf hebben en 1 of 2 jaar dacht ik voor andere.
   Tenminste heb ik ergens gelezen, want zelf verleng ik met een jaarverblijf en moet maar verder gaan op wat ik gelezen heb.
   Maar blijkbaar is het toch nu wel zo want anders zou hij ook zijn 5 jaar bekomen hebben, want ik begrijp dat dit eigenlijk de belangrijkste reden is waarom hij die jaarverlenging wilt aanvragen

   Die bijna 6 jaar is gewoon een administratief trucje met je verjaardag, d.w.z. aanvragen na je verjaardag. Dan begint men die 5 jaar maar te tellen vanaf je volgende verjaardag. Je krijgt dan een verlenging van 5 jaar plus de resterende maanden tot aan je verjaardag. Niets meer.

   Maar goed. Het is maar hoe ze er in elk Transport office willen tegen aankijken zeker

   • Hendrik zegt op

    Wat ik weet is dat ze afhankelijk van je verjaardag weleens tot 70 jaar doen ipv 5 jaar. Ik was 63 toen ik ging verlengen en ik zag toen dat de geldigheid op mijn 70e verloopt. Ik ken er nog 2 die hetzelfde mee maakte.

    • RonnyLatYa zegt op

     Weer de Thaise telling zeker. Je bent 63 maar voor Thai dan 64. Kom je zo weer aan die 70.
     We weten dat ze goed kunnen tellen dus…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website