Thailand Visa vraag Nr 183/23: Tourist of Non-immigrant visum

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Visumvraag
Tags: ,
26 september 2023

Vraagsteller: Greet

Stel dat we een tourist visa of non-immigrant O (retired) multiple entry hebben, aankomst Thailand 01.11.23 en hebben terugreis 27.02.2024.
wanneer moeten we dan een borderrun doen?
voor tourist visa – 60 dagen ( op 30.12? of kan dit vroeger)
voor non-immigrant O 90 dagen (op 29.01? of kan dit vroeger)
En hoe moeten we het formulier travelplan invullen? Welke datum dan en we zouden naar Rangong gaan , dan Myanmar invullen?

In verband met verzekering in-outpatient krijgen wij van Solidaris maximum 3 maanden .(non-immigrant O). kan ik dan op het formulier bijvorrbeeld return with tourist visa exemption scheme zetten, indien ik geen verzekering voor een maand kan vinden/afsluiten? Of kunnen wij toch beter met tourist visa multiple entry gaan?
Sorry voor het nogmaals lastig vallen.


Reactie RonnyLatYa

1. Borderrun. Je hoeft enkel met de einddatum van de verblijfsperiode, die je op dat moment hebt, rekening te houden. Tot die dag mag je in Thailand blijven. Niemand kan je echter verbieden eerder Thailand te verlaten. Je moet zelf uitrekenen wat het beste bij je situatie past en dan je “borderrun” inplannen.

2. Bij een Non-immigrant O Single entry wordt geen travelplan gevraagd.

Bij een METV wordt in Brussel wel “The reservation of flight tickets inbound and outbound of Thailand on a regular basis or at least twice.” gevraagd Vind ik nogal overdreven want dan bepalen zij dat je dus verplicht Thailand moet verlaten via een luchthaven en niet over land. Wie bedenkt toch steeds zoiets denk ik dan.

3. Als je toch kiest voor een Non-O zoals voordien, dan denk ik dat de verzekeringsperiode van Solidaris ook wel voor die 4 maand volstaat (is een Belgische mutualiteit dus ik ga ervan uit dat je dat in Brussel gaat aanvragen). Het hangt ervan af hoe ze het bekijken natuurlijk, want de verzekeringsperiode van 3 maand begint pas te lopen op het moment dat je ze effectief nodig hebt. Staat er normaal toch op.

4. Een Non-immigrant O Single entry (90 dagen verblijf) zoals je voordien al had is een goede oplossing en dan aansluitend een “borderrun” maken. Die 30 dagen kan je dan nog eventueel verlengen als dat nodig mocht zijn.

5. Op zich zou je natuurlijk ook op Visa Exemption kunnen vertrekken maar dat wordt heel nipt denkt ik met 1 “borderrun”. Denk er aan dat als je gaat tellen de dag dat je een “borderrun” uitvoert eigenlijk als 2 dagen wordt aangerekend, want wordt een keer als uit en een keer als in aangerekend.

Blijft natuurlijk dat vliegtuigmaatschappijen moeilijk kunnen doen en dikwijls een bewijs vragen dat je Thailand gaat verlaten binnen de 30 dagen. Soms volstaat een verklaring ook. Het is een onzin eis maar sommige blijven er aan vasthouden.

6. De “borderrun” vanuit Ranong gaat naar Kawthaung (Myanmar). Maar eigenlijk weet ik niet of de grensovergang aan Ranong open is voor “borderruns”. Dat een grenspost open is wil niet altijd zeggen dat ook “borderruns” mogelijk zijn.

Misschien zijn er lezers die er recent van die grensovergang gebruik hebben gemaakt of weten hoe de situatie daar nu is.

En anders moet je een andere grens uitzoeken.


Note: “Reacties zijn zeer welkom op het onderwerp, maar beperk u hier tot het onderwerp van deze “TB Immigratie Visa vraag”. Heb je andere vragen, wil je graag een onderwerp behandeld zien, of heb je info voor de lezers, dan kan je dat steeds sturen naar de redactie. Gebruik hiervoor enkel www.thailandblog.nl/contact/. Bedankt voor uw begrip en medewerking”.

5 reacties op “Thailand Visa vraag Nr 183/23: Tourist of Non-immigrant visum”

 1. aad van vliet zegt op

  Hallo Greet,
  Dat is ook iets wat wij ons afvragen. Thailand binnenkomen op een Exempt Visa. Ik heb bij Qatar gevraagd wat ze willen bij de check in. Zoals Ronny zegt een ticket dat verklaart dat je binnen 30 dagen het land uitgaat. Maar dat is een eis van de Mij maar niet van Thailand. Wij doen dus het volgende. We kopen een ticket dat aangeeft dat binnen 30 dagen het land wordt verlaten en laten dat zien bij de check-in maar dan in flexibele uitvoering maw flexibele datums. Eenmaal in Thailand verander je dan de uit/in reis datums naar 60 dagen min 2 dagen. Dat is een eis van de Thaise overheid. Eenmaal in Thailand krijg je van de Thaise overheid nl 30 dagen verblijf die je kan verlengen bij het Immigration Office met 30 dagen.
  Voor een wat langer verblijf doe je dan een land borderrun en je krijgt 30 dagen plus 30 dagen verlenging.
  Met dank aan Ronny die dat allemaal heeft uitgelegd.

  • Ger-Korat zegt op

   Tickets met flexible datums zijn wel prijziger dan een ticket met vaste dagen boeken en dan bij dit laatste een losse ticket extra boeken. Thai Air Asia vliegt van Bangkok naar Vietiene (Laos) voor 1690 baht (= tegenwaarde Euro 45 ) enkele reis als je het een paar maanden van tevoren boekt. Dan heb je een ticket dat je Thailand verlaat ( je hoeft deze ticket niet te gebruiken) en kan je tonen bij het inchecken, denk dat deze optie goedkoper is dan een flexible ticket plus dat je op het moment van veranderen van de flexibele ticket vaak ook nog eens extra kosten kunt krijgen door te wijzigen vanwege tariefsverschillen.

 2. Erik Kuijpers zegt op

  Ik adviseer je het reisadvies voor Myanmar te bestuderen. Het hele land is oorlogsgebied. En dekt jouw reisverzekering wel als je naar een warzone gaat?

  • RonnyLatYa zegt op

   Denk niet dat men groot gevaar loopt bij een borderrun van Ranong naar Kawthaung. Maar de vraag is natuurlijk of men borderruns toelaat.

   Zo is de grensovergang bijvoorbeeld aan Mae Sai ook al een tijdje open heb ik vernomen en kan je daar dan ook een borderrun uitvoeren.

   Je advies is natuurlijk wel zeer nuttig indien men zou overwegen om er te gaan rondreizen, voor zover dat dan al zou toegelaten zijn.

 3. aad van vliet zegt op

  Bedankt mensen voor jullie info. We gaan echter niet naar Myanmar om er rond te toeren maar slechts om een borderrun te maken. Dat verandert ook nogal eens. De 1e borderrun gaat per vliegtuig naar Vientiane en de twee volgende over land.
  Weet overigens iemand een redelijk hotel in Vientiane?
  Kent iemand trouwens Vientiane goed genoeg om ons iets te vertellen over de stad, bijv hoe lang zullen we er blijven of beter in 1 of 2 dagen heen en weer?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website