Thailand Visa vraag Nr 161/21: CoE en nieuw paspoort

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Visumvraag
Tags: ,
16 juli 2021

Vraagsteller: Lonnie

Je hebt mij al meerdere keren van goed advies voorzien, waarvoor dank. Ook deze keer hoop ik van jouw kundigheid gebruik te mogen maken.
Mijn uitdaging is de volgende, ik ben op 5 juli 2021 teruggekomen in Nederland, om aan mijn 4 maanden verblijf in Nederland te voldoen.
Ik zou graag in november weer naar Thailand gaan, als de dan geldende regels het toelaten. Maar mijn paspoort is vol.

Er is best nog ruimte voor een entry stempel,en ook voor een exit stempel, maar niet voor een nieuwe extension of stay en re-entry permit. Daar nemen ze 2 bladzijden voor (ik ga er hierbij van uit, dat de laatste, met tekst bedrukte pagina’s, niet gebruikt kunnen worden, maar dat weet ik eigenlijk niet).

Uit contact met de Thaise ambassade in Den Haag blijkt dat ik op de CoE, die in november waarschijnlijk ook nog nodig is, maar 1 document ge-upload kan worden. Dus, of mijn huidige paspoort, met mijn extension en re-entry permit, geldig tot 4 mei 2022 (paspoort geldig tot 30 december 2024), of mijn nieuwe paspoort, met eventueel een verklaring er in van de gemeente, dat mijn nieuwe paspoort mijn oude vervangt. De vraag is, of dat door de Thaise immigratie geaccepteerd wordt. Ik kan alleen iets vinden over een dergelijke verklaring van de Nederlandse ambassade in Bangkok.

Ik vrees dat ik in het laatste geval mijn extension en re-entry verlies, omdat ik dat dan niet kan uploaden. Ook als de gemeente er geen gaatjes in geponst heeft. Ik vermoed dat ik dan opnieuw een non immigrant O visum moet aanvragen, aangezien ik +/- 7 maanden in Thailand zal blijven. Ik weet dat ik dan bij immigratie een nieuwe extension of stay en re-entry permit kan aanvragen. Ik kan ook met mijn huidige paspoort binnenkomen en bij de ambassade in Bangkok een nieuw paspoort + verklaring aanvragen. Alhoewel ik ook niet weet, of ik nog lege pagina’s in mijn paspoort moet hebben bij binnenkomst, die heb ik dus niet, behalve die bedrukte pagina’s.

Bovendien woon ik in Khon Kaen,dus dat is ook lastig.

In alle gevallen kost het extra geld, een paspoort + verklaring aanvragen in Thailand is ruim 100 euro duurder dan in Nederland, en in Nederland een nieuw visum aanvragen is ook minimaal 70 euro, als ik het goed weet. En ik verlies de extension die ik nu heb, en uiteraard ook betaald heb.

Kun jij mij iets aanraden over hoe ik het beste kan handelen? Waarbij ik vooral denk aan wat het makkelijkste geaccepteerd wordt door de Thaise immigratie, weinig extra kosten is natuurlijk ook fijn, maar dat is voor mij punt 2. Punt 1 is echt wat het beste door immigratie geaccepteerd wordt.

Misschien zijn er ook andere lezers, die dit bij de hand gehad hebben?

Bij voorbaat dank voor advies.


Reactie RonnyLatYa

Als je maar één paspoort kan uploaden zit je inderdaad met een probleem.

In normale omstandigheden is het geen probleem om met 2 paspoorten (nieuw en oud) te vertrekken. Je toont dan bij de check-in en bij immigratie zowel het nieuwe paspoort als het oude paspoort met de nog geldige verblijfsperiode.

Bij immigratie zal je een verblijfsperiode bekomen die overeenstemt met je re-entry in het oude paspoort. Men zal wel de entry stempel in je nieuwe paspoort plaatsen. Nadien dan naar je immigratiekantoor om alle andere gegeven van je oude naar je nieuwe paspoort te laten zetten. Vanaf dat moment heb je het oude paspoort niet meer nodig. Vrij eenvoudig dus. Maar het probleem nu is dat je natuurlijk eerst een CoE moet bekomen. Die wordt afgegeven op basis van o.a. je paspoort en een visum, een reeds bekomen verblijfsperiode (Re-entry) of een Visa exemption. In jouw geval staat de gegevens van verblijf dan in een ander (oud)paspoort en kan je geen twee paspoorten (nieuw-oud) opladen.

Dat is eigenlijk dan een probleem dat de ambassade zou moeten oplossen. Ik heb geen ervaring met een CoE, maar dacht dat het afgeleverd werd door de ambassade zelf. Dat kunnen ze dan toch eenvoudig oplossen denk je dan door eventueel de gegevens van je oude paspoort, waar je verblijfsperiode in staat, te ontvangen via een andere weg.

Wordt het CoE door Thailand zelf afgeleverd dan is het wat moeilijker maar dienen ze dit probleem aan te kaarten bij die instantie. Probleem is dus dat CoE bekomen.

Je hebt eigenlijk al mogelijkheden gegeven.

– Nieuw paspoort Nederland en ook nieuw visum

– Nieuw paspoort in Thailand, m.a.w. met het oude binnenkomen en dat zou kunnen want je zegt dat er nog plaats is voor stempels (“Er is best nog ruimte voor een entry stempel en ook voor een exit stempel”). In principe moet je nog één lege bladzijde overhouden bij binnenkomst voor je entry stempel, maar ik heb zelf ook wel 5-6 stempel op één bladzijde. Ik weet nu niet of ze daar een probleem gaan van maken. Zolang er ruimte is voor een entry stempel zal het wel volstaan vermoed ik, maar dat zal weer van die immigratieofficier afhangen.

Vervolgens dan een nieuw paspoort in de Nederlandse ambassade vragen en dan je gegevens laten overplaatsen bij je immigratiekantoor.

Deze optie kan blijkbaar voor Nederlanders, ook als ze niet uitgeschreven zijn in Nederland. Voor Belgen die niet uitgeschreven zijn in België is dat geen optie, want om een paspoort te bekomen in de ambassade moet je uitgeschreven zijn in België en ingeschreven op de ambassade.

Er is misschien nog wel een mogelijkheid, maar ik weet niet of dat zal lukken.Het CoE dient om naar Thailand te vertrekken en er aan te komen. Maar wanneer je eigenlijke verblijfsperiode wordt toegekend zal immigratie enkel kijken hoe je Thailand binnenkomt d.w.z. met visum, Visa exemption of re-entry en is mogelijk het CoE minder belangrijk daarin.

Je zou dan een nieuw paspoort kunnen aanvragen en daarmee een CoE aanvraag maken op basis van “Visa Exemption”. Moet je geen visum of re-entry opladen en heb je ook het oude paspoort niet nodig.

Tot je dan bij de immigratieofficier zelf komt die je verblijfsperiode zal toekennen. Op dat moment toon je ook het oude paspoort en zegt je dat je niet de mogelijkheid had om bij de CoE aanvraag deze op te laden, maar dat er wel nog een geldige verblijfsperiode in je oude paspoort zit. Misschien wil de immigratieofficier dat aanvaarden. Maar zoals ik al zei is het geen garantie dat het zal lukken natuurlijk

Indien niet, zit je met een verblijfsperiode van een “Visa exemption” (45 dagen indien dan nog van toepassing, anders 30 dagen) in je nieuwe paspoort. Ofwel wil je immigratiekantoor het dan zelf nog verlengen gezien je nog geldige verblijfsperiode, ofwel moet je dan de procedure opstarten om je “Visa Exemption” status eerst om te zetten naar een Non-immigrant en vervolgens weer gaan verlengen met een jaar.

Dat zijn volgens mij de mogelijkheden en het ene is al wat zekerder dan het andere. Garantie dat iets zal lukken kan ik nooit geven en dikwijls hangt het allemaal af van de instelling van de immigratieofficier hoe ver die wil meewerken.

Indien er lezers zijn die in dezelfde omstandigheden zaten kunnen ze misschien hun ervaring hiermee overmaken.

 – Heb je zelf een visumvraag voor Ronny? Gebruik het contactformulier! –


» Laat een reactie achter


Rating: 4.33/5. From 3 votes.
Please wait...

18 reacties op “Thailand Visa vraag Nr 161/21: CoE en nieuw paspoort”

 1. Ronny zegt op

  Misschien de twee paspoorten samen inscannen op 1 blad zodat je maar 1 document moet uploaden?

  • RonnyLatYa zegt op

   Is misschien een oplossing.

  • ton zegt op

   Of er een PDF van maken dan wordt het gezien als een document. Daar kan dan ook een korte verklaring van je in waarom je twee paspoorten opload.

   • RonnyLatYa zegt op

    Als een PDF van meerdere pagina’s wordt aanvaard is dat inderdaad de eenvoudigste oplossing

 2. Jan zegt op

  Een nieuw paspoort aanvragen. Het is mogelijk van met 2 paspoorten te reizen. De visa die in het oude paspoort staat blijft geldig maar moet tegelijkertijd aangeboden worden met de nieuwe. Wij doen dagelijks de aanvragen voor visa’s (EU) voor onze ambtenaren en dit probleem stelt zich bijna alle dagen. Zelfs voor de US waar de strikste normen gelden wordt dit aanvaard.

  • RonnyLatYa zegt op

   Ik heb die procedure (reizen met 2 paspoorten) in mijn reactie enkel aangehaald ter info voor de lezer .

   Maar de vraag betreft eigenlijk niet of je kan reizen met twee paspoorten, maar of je die twee paspoorten (nieuw en oud met verblijfsperiode en re-entry in) kan uploaden om een CoE te ontvangen voor Thailand.
   Zonder dat CoE vertrek je gewoon niet, of je een nieuw, oud of beide paspoorten bezit.
   Naar die info is hij op zoek.

   “Uit contact met de Thaise ambassade in Den Haag blijkt dat ik op de CoE, die in november waarschijnlijk ook nog nodig is, maar 1 document ge-upload kan worden. Dus, of mijn huidige paspoort, met mijn extension en re-entry permit, geldig tot 4 mei 2022 (paspoort geldig tot 30 december 2024), of mijn nieuwe paspoort, met eventueel een verklaring er in van de gemeente, dat mijn nieuwe paspoort mijn oude vervangt. “

  • RonnyLatYa zegt op

   Los van de vraag

   Je schrijft:
   “Wij doen dagelijks de aanvragen voor visa’s (EU) voor onze ambtenaren en dit probleem stelt zich bijna alle dagen”

   Ik begrijp dit niet echt.
   Als je een visa aanvraagt, wil zeggen dat je er geen hebt.
   Waarom zou je dit dan met een oud paspoort doen als je een nieuw paspoort hebt?
   Dan doe je dat toch enkel met dat nieuw paspoort en stelt dat probleem zich toch niet.

   • jan zegt op

    Ronny, het gaat er hier oorspronkelijk toch over in de tekst van Lonnie dat een paspoort dat nog enkele jaren geldig is, overvol is. Of heb ik het misbegrepen? Sorry dan.
    Ik bedoel dat bij het aanvragen van een “nieuw” paspoort, daar het huidige overvol is, de nog lopende visa of andere documenten in het “overvolle” paspoort blijven gelden.
    Het oude “overvolle” paspoort zelf met zijn eigen nummer is niet meer geldig zodra er een nieuw paspoort uitgegeven is.
    Zodoende dienen de 2 paspoorten aangeboden te worden bij immigratie of eventueel bij andere autoriteiten, indien nodig. Dus telkenmale hij terug naar dit land reist dient hij het oude paspoort met de visa die nog geldig is ook voor te leggen en blijft deze visum geldig. Voor andere landen is natuurlijk het nieuwe paspoort voldoende en het enige geldige document.
    N.B. Ronny, ik maak ook altijd graag gebruik van je deskundige uitleg die altijd gebaseerd is op feiten en wetten.

    • RonnyLatYa zegt op

     Ja en Lonnie weet dat hij kan reizen met zijn oude en nieuwe paspoort, tot hij deze gegevens kan overzetten bij immigratie in Thailand.

     Hij zit echter met een probleem dat hij een CoE moet bekomen om te kunnen reizen naar Thailand.

     En om dat CoE te bekomen moet hij zijn paspoort (nieuw) opladen wat geen probleem zou zijn, maar om te bewijzen dat hij nog een geldige verblijfperiode en re-entry heeft moet hij ook dat oude paspoort kunnen opladen. Daar zit het probleem. Hij kan dat oude niet opladen om dat te bewijzen volgens de info die hij van de ambassade heeft gekregen.

     Het reizen met die 2 paspoorten is dus niet het probleem . Die procedure weet hij. Het probleem is een CoE te bekomen zodat hij kan terug reizen met zijn 2 paspoorten

     • jan zegt op

      Ronny, ik heb juist 2 COE’s aangemaakt voor mijn vrouw en broer die nu ondertussen in Phuket verblijven. Als hij dan een pdf van eventueel meerdere pagina’s aanmaakt waar zijn hoofdpagina met foto van zijn nieuw paspoort instaat en met daarbij de pagina met Re-entry van zijn oude paspoort? Is dat niet mogelijk? Ik heb dit ook moeten doen voor mijn broer, de pagina met foto en de pagina met Non-O-visa in 1 pdf, en dat ging zonder problemen. Daarenboven kan je ook 2 documenten opladen. “Applicant can attach photo, picture or PDF file (2 files maximum)”. Ik had ook een fout gemaakt op de uploadpagina voor de reisverzekering en heb naar de ambassade in Brussel gebeld en een vriendelijke mijnheer heeft direct een extra uploadpagina toegevoegd om een extra document op te laden +32 470859667. Ik kan je zeggen dat ze in Brussel ZEER behulpzaam zijn wat betreft de aanvraag van een COE, in ieder geval toch deze mijnheer.

      • RonnyLatYa zegt op

       Iets gelijkaardigs is hierboven ook al voorgesteld maar dan wel op één pagina.
       Als het PDF aanvaard wordt zou dat best moeten lukken.

       Zelf ben ik in Thailand en heb nog geen CoE moeten aanvragen,heb er dan ook geen ervaring mee en weet ook niet wat mogelijk is.
       Daarom dat de reactie mogelijkheden ook open zijn trouwens.

       Zelf ga ik maar verder op wat hij me zegt en wat de ambassade (Den Haag) hem zei.

       Alvast bedankt en hopelijk reageert hij hier op of probeert hij jou PDF voorstel.

 3. Jean+Maho zegt op

  Ik ben verleden jaar ook terug gegaan met een nieuw paspoort.
  De oude wordt vernietigt buiten het laatste blad met de entree deze moet ongeschonden zijn.
  Dan worden de stempels gewoon in de nieuwe gedaan.
  Let wel dat je uw coe aanvraagt met de nieuwe pasport dan is er geen probleem.
  Wel met de twee pasporten naar Thailand voor uw entree!!!!
  Daarna wel binnen de twee dagen gaan melden met de imegratei dat je terug bent en alles laten overzetten.
  Hier in Boeriram vragen zij 500 Bat waneer je te laat bent voor uw melding van verblijf.

  • RonnyLatYa zegt op

   Een nieuw paspoort opladen is geen probleem voor zijn CoE aanvraag.

   Zijn vraag is hoe je daar bovenop ook het oude paspoort met de nog geldige verblijfsperiode en re-entry in kan opladen, als de ambassade zegt dat je er maar één kan opladen.
   Tenslotte moet je toch kunnen bewijzen aan de ambassade dat je een visum of verblijfsperiode (re-entry) bezit. En dat staat in zijn oude paspoort.
   Of je moet vertrekken op Visa Exemption natuurlijk dan is enkel je (nieuwe)paspoort voldoende, maar dan zou hij ook dit probleem /vraag niet hebben.

   Als je echter enkel je nieuwe paspoort oplaadt zoals je zegt, hoe kan de ambassade dan weten met welk visum je vertrekt, of in zijn geval met welke verblijfsperiode(re-entry).
   Als je kan vertellen hoe je dat gedaan hebt vorig jaar is meteen zijn vraag ook beantwoord.

   “Uit contact met de Thaise ambassade in Den Haag blijkt dat ik op de CoE, die in november waarschijnlijk ook nog nodig is, maar 1 document ge-upload kan worden. Dus, of mijn huidige paspoort, met mijn extension en re-entry permit, geldig tot 4 mei 2022 (paspoort geldig tot 30 december 2024), of mijn nieuwe paspoort, met eventueel een verklaring er in van de gemeente, dat mijn nieuwe paspoort mijn oude vervangt.”

   Dat je binnen twee dagen moet melden bij immigratie dat je terug bent heeft te maken met de TM30 melding. In de praktijk zal je dat misschien zelf binnen doen, maar is eigenlijk jouw verantwoordelijkheid niet maar die van de eigenaar of adresverantwoordelijke (diegene die in het blauwe boekje staat aangemerkt als de adresverantwoordelijk, meestal de eerste naam in het boekje).

   Om praktische redenen kan je dan meteen ook je gegevens laten over zetten van het oude naar het nieuwe paspoort, maar dat hoeft niet binnen de twee dagen te gebeuren. Daar staat geen periode en ook geen boete op.
   Zolang het niet is overgezet moet je wel de twee paspoorten bij elkaar houden. Eens overgezet is het oude dan niet meer nodig. Praktisch gezien is zo snel mogelijk laten overzetten dan misschien ook wel de de best optie

   • Erik zegt op

    Ronny, dan wordt het knip- en plakwerk met een kopie van het oude paspoortfotoblad, de juiste stempels en het fotoblad van het nieuwe paspoort. Kopietjes maken, knippen en plakken en een scan maken van die tezamen en dat uploaden naar de ambassade.

    Of doen of je neus bloedt en alleen het oude paspoort hanteren tot je in Thailand bent. Het is een tip voor iedereen om tijdig aan een nieuw paspoort te denken of een zakenpaspoort te kopen, dat heeft wat meer pagina’s.

    • RonnyLatYa zegt op

     Wat heeft mijn reactie met knip en plakwerk te maken?

     Ik vermoed dat het op een eerdere reactie van (andere) Ronny bovenaan is?

     Ja en dat zal misschien dan wat knip en plakwerk opleveren maar
     – 1 pagina nieuw paspoort id pagina
     – 1 pagina oud paspoort id pagina
     – 1 pagina verblijfsperiode
     – 1 pagina re-entry oud paspoort.

     Moet misschien wel lukken om die 4 pagina’s op één pagina te krijgen als men dat wil aanvaarden.

     • RonnyLatYa zegt op

      – 1 pagina nieuw paspoort id pagina
      – 1 pagina oud paspoort id pagina
      – 1 pagina oud paspoort verblijfsperiode
      – 1 pagina oud paspoort re-entry

      Zorgen wel dat de paspoortnummers zichtbaar blijven als je gaat knippen en plakken

 4. Lonnie zegt op

  Beste mensen,

  Ten eerste zeer bedankt voor de reacties.
  RonnyLatYa,dubbel bedankt voor jouw uitgebreide antwoorden.Je hebt mijn vraag exact begrepen.Ik ben het met je eens,dat de ambassade daar een oplossing voor zou moeten geven.Helaas loopt de ambassade in Den Haag niet over van bereidwilligheid en vriendelijkheid.Maar ik zal volgende week nog een poging wagen bij de ambassade.
  Reizen met een visa exemption kan misschien wel,maar ik heb daar niet zo’n goed gevoel bij.Ik zou dan liever een nieuw non imm. O visum aanvragen met mijn nieuwe paspoort,alhoewel het dan de vraag is,of immigratie bereid is om mijn jaarverlenging,(verkregen op mijn oude visum),over te zetten,of dat ik dan een nieuwe jaarverlenging moet aanvragen op mijn nieuwe visum.
  Ton en Jan zeggen ‘maak er een PDF van’.Bedankt voor de tip Ton en Jan,dat lijkt mij misschien een mogelijkheid.Jan zegt ook,in tegenstelling tot de ambassademedewerker,dat je wel 2 documenten op die plek kan up loaden.Misschien moet ik gewoon een proef voor een COE,om te kijken hoeveel ruimte er is bij ‘paspoort up loaden’.En als ik dat dan weet,de aanvraag laten verlopen,want ik ga pas op zijn vroegst in november.
  Knippen en plakken lijkt mij minder geslaagd,ik ben ook niet heel goed met computers.
  Te doen alsof mijn neus bloedt lijkt mij geen goed idee.Ik moet dan sowieso een nieuw paspoort aanvragen in Thailand,en dat kost daar,met verklaring,ruim 100 euro meer dan in Nederland.
  Een paspoort aanvragen in Nederland lijkt mij de beste optie,is ook makkelijker voor mij,ik woon 10 minuten van het gemeentehuis en in Thailand woon ik in Khon Kaen.
  Ik zal zeker deze keer een zakenpaspoort aanvragen,bedankt voor die tip Erik.
  Het over zetten van de gegevens in het nieuwe paspoort,hoeft niet binnen 2 dagen,zoals RonnyLatYa al schreef,hoogst waarschijnlijk moeten we tegen die tijd helaas nog steeds in quarantaine,dus dan is het de 1e 2 weken de verantwoordelijkheid van het hotel waar je verblijft.Als ik dan thuis ben,moet ik mij natuurlijk melden/adres bevestigen,(Ik doe dit altijd zelf,met alle benodigde papieren van de huiseigenaar.),en dan zal ik ook zeker gelijk proberen mijn verblijfsvergunning over te zetten.Gelukkig is de immigratie in Khon Kaen niet lastig met die 90 dagen melding.Ik ben jaren lang in Thailand geweest,8 maanden per jaar,en nooit een melding gedaan,aangezien ik niet op de hoogte was van die regel.Toen ik er achter kwam,ben ik dat wel gaan doen,en heb gewoon mijn papiertje gekregen,zonder boete en zonder vragen waarom ik dat nooit eerder gedaan had.Met dank aan immigratie Khon Kaen.

  Nogmaals,iedereen bedankt voor het reageren en de tips,het werkt verhelderend.
  Meer tips altijd welkom.

  Groet,Lonnie.

 5. Marcel zegt op

  Het is al gezegd

  Bij aan vraag nieuw paspoort,altijd een zakenpaspoort aanvragen (kost evenveel)
  Gewoon paspoort 34 bladzijden
  Zaken paspoort 60 bladzijden


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website