Thailand Visa vraag Nr 158/23: Van Tourist naar Non-immigrant visum

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Visumvraag
Tags:
20 augustus 2023

Vraagsteller: Andre

Mijn naam is Andre. Gepensioneerd en ik ben in België woonachtig. Ik ben sinds 2011 gehuwd volgens de Thaise wet met een Thais vrouwtje waarbij het huwelijk pas in 2018 is België is erkend en geregistreerd. Door die, en andere omstandigheden buiten mijn wil om, is het geleden van 2018 dat we elkaar nog eens in de armen hebben kunnen sluiten. Doch stilaan is alles op zijn pootjes terecht gekomen en kan ik ernaar uitzien om mijn vrouwtje terug in de armen te sluiten en haar te omringen met de zorg en liefde die ze verdient.

In oktober, dit jaar, zou ik definitief naar Thailand willen verhuizen. Ik bedoel daarmee, me willen uitschrijven in België, met de gekende regels dienaangaande. Een visum aanvragen en héél de mallemolen doorlopen. Waarbij het vroeger makkelijk was even naar het Thais Consulaat in Antwerpen te gaan en in de namiddag met de nodige visum huiswaarts te keren, is het nu, voor mij althans (bent bijna 70) nogal een moeilijke bedoeling om een e-visum aan te vragen. Krijg er kop noch staart aan. Neem ik nu een “O” op basis van pensioen, of neem ik nu een visum “O” op basis van huwelijk? Let wel, wat betreft inkomstenvereisten is het in beide gevallen oké. Daar hoef ik me géén zorgen om te maken.

MAAR….. ik ben niet zo goed onderlegd in het werken met computer én met de Engelse taal. Vandaar dat ik met schrik eraan begon en gewoon voor blok, blindelings naar die computer zat te staren en de boel afsloot.

Vandaag nam ik weer een kijkje op Thailandblog en zag (denk ik althans) een lichtje in de duisternis toen ik de vraag las van iemand die met een toeristenvisum naar Thailand wil reizen én die dat ginds wil laten omzetten in een Non emigrant.

Het, is wél zo, dat ik alle bruggen in België verbrand. Heb eigenlijk nog weinig te zien hier. Ben alleen hier met uitzondering van één vriend met wie ik regelmatig een wandelingetje doe om de eenzaamheid en het gemis van mijn vrouwtje wat te verzachten om dan na de wandeling wéér in dat troosteloze oude appartement te zitten kijken. Dus ik wil me uitschrijven uit België en me dan op de Belgische Ambassade in Bangkok gaan aanmelden.

Zou u me willen helpen met de nodige én uw deskundige raad en te loodsen in de stappen die ik dien te ondernemen om van een tourist-visum naar een Non -Emigrant over te schakelen.

Om de dialoog te vergemakkelijken geef ik hier mijn e-mailadres. Ook lezers mogen mij contacteren in het begeleiden van mijn traject. Zal de raad met dank aanvaarden. Het mag rustig via mail zijn. Klaar en duidelijk uitgelegd. Mijn e-mailadres is ; [email protected]

In naam van mijn vrouwtje Kita en mezelf, willen we iedereen van harte bij voorbaat danken voor het steentje dewelke heeft bijgedragen tot onze gelukkige hereniging na jaren van elkaars gemis.

Nogmaals van harte dank.


Reactie RonnyLatYa

  1. Via mail communiceren is niet werkbaar voor zoiets. Trouwens je een lijst doorgeven met wat je nodig hebt, maakt niet veel uit, als je niet weet hoe het online in je aanvraag te verwerken.

Je zal dus iemand moeten vinden die je bijstaat bij het indienen van je aanvraag ter plaatse. Misschien wil een lezer dat voor je doen. Kandidaten moeten je dan maar contacteren.

  1. Op zich maakt het voor de procedure niet uit of je nu een ”Tourist” dan wel een “Non-immigrant” gaat aanvragen.  De onlineprocedure is hetzelfde, alleen zijn er andere formulieren nodig die je moet verwerken.
  1. Je hebt de keuze tussen:

– Non-immigrant O Thai marriage Single entry

https://www.thaiembassy.be/2021/09/21/non-immigrant-visa-o-visiting-or-staying-with-applicants-family-resided-in-thailand-more-than-60-days/?lang=en

– Non-immigrant O Retired Single entry

https://www.thaiembassy.be/2021/09/21/non-immigrant-o-retirement-pensioner-aged-50-or-above-with-a-state-pension-who-wish-to-stay-in-thailand-for-no-longer-than-90-days/?lang=en

Let op want bij een “Retired” wordt ook een verzekering gevraagd.

Wanneer er een “Invitation letter” wordt gevraagd kan je hier een voorbeeld vinden.

https://www.thaiembassy.be/wp-content/uploads/2018/03/Example-of-Invitation-Letter.pdf

Wanneer een “Declaration form” wordt gevraagd dan vind je dat hier.

https://www.thaiembassy.be/wp-content/uploads/2021/09/DeclarationForm-2.pdf

Ik zou wel zo snel mogelijk al aan de voorbereidingen beginnen, want er moet het een en ander opgemaakt worden. Je vrouw zal ook documenten moeten voorzien van de vermelding  “Certified True Copy”, ze dateren en tekenen.  Er zal dus het een en ander over en weer gemaild moeten worden met Thailand.

Indien je dan het visum bekomt zal je bij binnenkomst 90 dagen bekomen. 

Die kan je bij immigratie dan verlengen met een jaar.

Je kan kiezen om te verlengen als “Thai Marriage” of “Retired”.  Het maakt niet uit of je daarvoor een “Non-immigrant O Retired” of “Thai Marriage” had.  Je kan in beide gevallen kiezen op welke manier je gaat verlengen. In je immigratie kantoor vind je wel een lijst met wat je nodig hebt om te verlengen.

  1. Je kan ook met een “Tourist visum” Thailand binnenkomen.

– Kies je voor een “Tourist visa Single” dan zijn dat de voorwaarden:

https://www.thaiembassy.be/2021/09/21/tourist-visa/?lang=en

Bij binnenkomst bekom je dan 60 dagen, die je eventueel nog kan verlengen met 30 dagen en 60 dagen als “Thai Marriage”.

– Je kan ook kiezen om geen visum aan te vragen, maar binnen te komen op “Visa Exemption”. Met een visumvrijstelling dus. Je hoeft dan niks aan te vragen bij de ambassade.

Bij binnenkomst bekom je dan 30 dagen, die je eventueel nog kan verlengen met 30 dagen en 60 dagen als “Thai Marriage”.

Het nadeel ven een “Tourist status” (“Tourist visa” of “Visa exemption”) is dat je die verblijfsperiode niet kan verlengen met een jaar. Je zal dus je “Tourist” status eerst moeten omzetten naar een “Non-immigrant”. Dat kan bij immigratie.  Wel altijd zien dat je minstens 15 dagen verblijf resten bij het indienen van de aanvraag.

Je kan die omzetting vragen als “Thai Marriage” of als “Retired”. Aan u de keuze.

Als “Thai Marriage” zijn dit de voorwaarden

https://www.immigration.go.th/wp-content/uploads/2022/02/6.FOR-PROVIDING-SUPPORT-TO-OR-BEING-A-DEPENDANT-OF-A-THAI-CITIZEN-SPOUSE-VISA-NON-O.pdf

Als “Retired” zijn dit de voorwaarden

https://www.immigration.go.th/wp-content/uploads/2022/02/9.FOR-RETIREMENT-PURPOSES-50-YEARS-OLD-NON-O.pdf

Wanneer aanvaard zal je eerst 90 dagen bekomen, net alsof je met een “Non-immigrant O” zou zijn binnen gekomen. Die 90 dagen kan je dan wel gaan verlengen met een jaar en je kan weer kiezen of je dat doet als “Retired” of als “Thai Marriage”.

Wat een “Visa Exemption” betreft.

Denk eraan dat men bij de check-in een bewijs kan vragen dat je binnen de 30 dagen Thailand verlaat.  Meestal willen ze dan een ticket zien dat bewijst dat je binnen de 30 dagen terugkeert, of doorvliegt naar een andere bestemming.  Volstaat dus om misschien een goedkoop ticket te kopen dat dit bewijst en je later alsnog kan annuleren.  Soms volstaat het voor de check-in ook dat je een verklaring tekent dat hun ontslaat van alle verantwoordelijkheid als je niet zou toegelaten worden. 

Maar of dat zal lukken als je een one-way ticket hebt? Moet je, maar eens tijdig naar informeren. 

  1. Dat is zowat het overzicht.

Ofwel dus een visum aanvragen, maar ik vrees dat je steeds iemand zal nodig hebben naast je als je er niet mee overweg kan. Of het nu een “Tourist” of “Non-immigrant” is maakt op zich niet uit.

Misschien moet je anders maar overwegen een visakantoor in te schakelen die de aanvraag voor je doet. Kost wat maar zo wordt het wel correct ingediend.  Je zal dan alsnog al die bewijzen nodig hebben die op die lijsten van de ambassade staan, want moet je doorsturen naar dat visakantoor. Maar ben je alvast van de aanvraagprocedure verlost.

Ofwel ga je dus voor die “Visa Exemption”.  Heb je niks nodig buiten een ticket (wel opletten bij het vertrek dus) en handel je verder alles af in Thailand bij immigratie.  Geen computer nodig.

Hopelijk vind je iemand die je persoonlijk bij je thuis wil verder helpen.  Kandidaten kunnen zich altijd hier melden of via je mail. 

Succes alvast en hopelijk ben je snel weer herenigd met je vrouw.

*****

Note: “Reacties zijn zeer welkom op het onderwerp, maar beperk u hier tot het onderwerp van deze “TB Immigratie Visa vraag”. Heb je andere vragen, wil je graag een onderwerp behandeld zien, of heb je info voor de lezers, dan kan je dat steeds sturen naar de redactie. Gebruik hiervoor enkel www.thailandblog.nl/contact/. Bedankt voor uw begrip en medewerking”.

 – Heb je zelf een visumvraag voor Ronny? Gebruik het contactformulier! –

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website