Vraagsteller: Vrouw met kind (naam niet bekend)

Mijn dochter en ik gaan volgende maand richting Thailand met een non immigrant O visa, het doel is om deze om te zetten naar een trouwvisum zodat ik in Thailand kan blijven wonen. Ik ben een vrouw (25 jaar) en getrouwd met een Thaise man (23 jaar) wij hebben vorige maand een dochter gekregen (ze heeft een Nederlands en Thais paspoort).

Het is allemaal erg snel gegaan en ik vind het lastig om alle juiste informatie te vinden. Mijn vragen over het ‘marriage visa’:
– Ik las dat een vereiste was om 2 maanden voor aanvraag 400k THB op een Thaise rekening te hebben. Hoe kan ik als Nederlander een Thaise rekening openen en op tijd dit geld erop krijgen?

Vragen voor nadat ik het trouwvisum heb:
– Wanneer moet ik me uitschrijven uit Nederland?
– (Hoe) moet ik me inschrijven in Thailand? of is dit al gebeurd bij aanvraag marriage visa?
– Ik heb (nog) geen werk in Thailand, heb ik dan nog rechten op toeslagen (kinderbijslag, kindgebondenbudget en zorgtoeslag)?

Vragen over zorgverzekering;
– Mijn dochter en ik zijn nu verzekerd in Nederland, onder welke voorwaarden blijven wij verzekerd? Indien ik niet meer verzekerd kan zijn via Nederland:
– Iemand een tip voor zorgverzekering voor ons in Thailand?

En als iemand nog tips heeft over dingen die ik moet regelen of niet vergeten hoor ik het graag!

Fijne dag!


Reactie RonnyLatYa

 1. Je hebt of gaat een Non-immigrant O visum aanvragen op basis van “Thai Marriage”. Een trouwvisum bestaat niet. De voorwaarden kan je terugvinden op de website van de ambassade.

https://hague.thaiembassy.org/th/page/76474-non-immigrant-visa-o-(others)

Vermits een “Single entry” volstaat kan je dat visum ook aanvragen in het Thaise Consulaat in Amsterdam.

Visum toelichting – Royal Thai Honorary Consulate Amsterdam (royalthaiconsulate-amsterdam.nl)

Niet vergeten dat er Corona maatregelen en eisen zijn waaraan je moet voldoen om naar Thailand af te reizen en er binnen te komen. Die staan los van het visum.

https://hague.thaiembassy.org/th/content/118896-measures-to-control-the-spread-of-covid-19

Met dat visum zal je in Thailand een verblijfsperiode van 90 dagen bekomen.

Vermits je die verblijfsperiode het bekomen met een Non-immigrant O visum, hoef je ook niks meer om te zetten en kan je nadien verlengen met telkens een jaar en dit op basis van “Thai Marriage”. Ook dat is geen “trouwvisum” maar gewoon een verlenging van je verblijfsperiode.

Om een rekening te openen in Thailand moet je naar een bank gaan. Neem je echtgenoot, zijn ID en zijn Tabien Baan (adresboekje) mee. Natuurlijk ook je paspoort, maar ook je trouwakte Kor Ror 3, dat is die met de tekening op. Zal veel eenvoudiger gaan dan.

Die rekening krijg je onmiddellijk en vanaf dan kan je geld overmaken van Nederland naar Thailand.  Ik gebruik steeds WISE, maar dat is een persoonlijk keuze.

Je moet nu nog enkel zorgen dat het bedrag 2 maand voor de aanvraag tot verlenging op de rekening staat.

Die aanvraag tot verlenging kan je standaard starten 30 dagen voor einddatum van je 90 dagen. Je hebt dus gans de maand tijd, maar ik zou nu ook niet wachten tot het laatste moment. Normaal zal je eerst een “under consideration” stempel krijgen van meestal 30 dagen. In die tijd gaan ze je aanvraag onderzoeken.  Eens toegestaan zal je op de afgesproken datum achter je jaarverlenging kunnen gaan. Die jaarverlenging zal dan normaal aansluiten op je eerste 90 dagen. Je doet m.a.w. geen winst of verlies door die “under consideration” stempel. Die aanvraag tot verlenging kan je dan elk jaar herhalen.

Een Non-immigrant status als “Thai marriage” laat ook toe om, als je ergens werk vindt, een workpermit te bekomen. Dat workpermit is wel belangrijk. Zonder dat nooit ergens beginnen werken.

Wat belastingen dan betreft kunnen lezers je wel meer vertellen.

Officieel moet je jezelf niet inschrijven in de gemeente en het gebeurt ook niet automatisch met het bekomen van je jaarverlenging. Daar is geen verlichting toe, maar je mag dat wel doen natuurlijk. Wel zal je elke 90 dagen van ononderbroken verblijf in Thailand je adres moeten bevestiging bij immigratie. Wat men de dan de “90 dagen melding” noemt. Geeft je geen enkel verblijfsrecht. Het is enkel een bevestiging van adres.

AA Insurance kunnen je wel de nodige info bezorgen over ziekteverzekering. Kan in het Nederlands.

Health Insurance Thailand – AA Insurance Brokers (aainsure.net)

Wat betreft rechten op toeslagen (kinderbijslag, kindgebondenbudget en zorgtoeslag) heb ik geen verstand van.

Maar er zullen zeker lezers zijn die daar wel van op de hoogte zijn, of je nog meer info kunnen verschaffen i.v.m. emigratie naar Thailand.

– Heb je zelf een visumvraag voor Ronny? Gebruik het contactformulier! –


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 3 votes.
Please wait...

29 reacties op “Thailand Visa vraag Nr 111/21: Verhuizen naar Thailand”

 1. Cornelis zegt op

  Wellicht ten overvloede, maar wanneer je je uitschrijft in Nederland en emigreert naar Thailand, ben je uiteraard niet meer verzekerd en heb je ook geen recht meer op kinderbijslag, zorgtoeslag etc.

 2. RuudKorat zegt op

  Beste “vrouw met kind”, uitschrijven uit het Basis Register Personen van de gemeente waar je woont doe je enkele dagen tot een week voor definitief vertrek uit Nederland. Het stelt niet veel voor: je maakt een afspraak met jouw gemeente afdeling Burgerzaken telefonisch of online. Als reden van vertrek geef je “emigratie” op, en er wordt om jouw Thaise adres gevraagd.
  De gemeente geeft jouw vertrek door aan alle relevante instanties, zoals Belastingdienst en ziektekostenverzekeraars. Vanaf het moment van vertrek ben je niet meer verzekerd voor ziektekosten. Dus betaal je ook geen premies meer. Volgens jaar krijg je een zgn M-formulier van de Belastingdienst, aan de hand waarvan je te veel betaalde belastingen en sociale premies terug vraagt.
  Zorg ervoor dat je DigiD hebt op jouw/een smartphone, en zorg er ook in Thailand voor dat die actueel blijft. DigiD heb je nodig voor je contacten met de Nederlandse overheid ook vanuit Thailand. Tip: verleng jouw paspoort op tijd op de NL-ambassade te Bangkok, anders ga je op den duur jouw Nederlanderschap verliezen. Je weet maar nooit of die ooit weer van pas komt.
  In Thailand mag je alleen werken als je een werkvergunning hebt. Veelal zorgt de Thaise werkgever wel voor een dergelijke vergunning, maar je bent in overtreding als je aan de slag gaat/bent zonder zo’n papiertje.
  Bij de door Ronny opgegeven website https://www.aainsure.net/ kun je met Nederlandssprekende medewerkers overleggen over hun aanbod. Maar gebruikelijk is in Thailand dat je verzekerd wordt via je werkgever of via die van jouw echtgenoot. AAInsurance kan dan zorgen voor een overbrugging.
  Succes en sterkte. Die kalm aan, Thailand is niet in alle opzichten een gemakkelijk land. Je bent nodig jong, zorg dat je de taal leert.

  • Erik zegt op

   RuudKorat, welke ‘sociale premies’ bedoel je?

   Nu moet ik raden wat je met sociale premies bedoelt. Over de binnenlandse periode krijg je geen teruggaaf volksverzekering en geen teruggaaf zorgverzekeringswet. Pensioenpremie krijg je ook niet terug; wat in de pensioenpot zit krijg je op pensioendatum als pensioen (op een enkele uitzondering na).

   Als iemand alleen Nederlander is en geen tweede nationaliteit heeft kan hij/zij nooit de Nederlandse nationaliteit verliezen! Maar het paspoort verlengen is vereist om een andere reden: het immigrationstempeltje; anders verlies je de verblijftoestemming en zetten ze je het land uit.

 3. jan zegt op

  U heeft geen rechten in Thailand….Alleen plichten helaas !
  Heeft U overwogen uzelf meer tijd te gunnen voordat U Nederland voorgoed te verlaten ?

  Is het mogelijk voor U om bv voor 2 jaar bij u ouders in Nederland ingeschreven te staan.

  U mag namelijk 8 maanden per jaar buiten Nederland verblijven bv wonen in Thailand.
  Wacht n paar jaar voor u voorgoed Nederland verlaat ?

  Mogelijk …na n gesprek met u man …is het beter deels in Nederland en deels in Thailand te wonen en werken ?

  Na 1 jaar terug naar Nederland ? Pensioengat – uitkering ? n serieus probleem is je aanspraak op AOW.
  remigreren-de-financiele-struikelblokken
  https://www.joho.org/nl/terugkeer-remigratie-na-lang-verblijf-buitenland-emigratie

  Remigreren is in de meeste gevallen geen pretje.
  Bent u langer dan een jaar weg en wilt u dan terug naar Nederland? Dan geldt voor u de normale toelatingsprocedure voor mensen die in Nederland willen komen wonen.

  • Cornelis zegt op

   Dat laatste lijkt me niet juist. Als Nederlander kun je op elk gewenst moment Nederland weer in en word je niet aan een toelatingsprocedure onderworpen, toch?

   • jan zegt op

    Zie : https://www.ikkeerterug.nl/stappenplan/

    Zie : https://www.svb.nl/nl/remigratie/wanneer-verandert-de-remigratie-uitkering/u-wilt-terug-naar-nederland

    Binnen 1 jaar terug naar Nederland
    U kunt tot 1 jaar na uw verhuizing terugkeren naar Nederland met een terugkeerregeling. Dit is eenvoudiger dan terugkeren na 1 jaar. Uw remigratie-uitkering stopt.

    Na 1 jaar terug naar Nederland
    Bent u langer dan een jaar weg en wilt u dan terug naar Nederland? Dan geldt voor u de normale toelatingsprocedure voor mensen die in Nederland willen komen wonen.

    Ga voor meer informatie naar de website van de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND)

    • Erik zegt op

     Jan, dat is voor asielzoekers en vluchtelingen die uit NL teruggaan naar hun land van geboorte en daar spijt van krijgen. Dit is niet voor mensen die een ander land emigreren en weer terug naar NL komen.

     Je vergelijkt nu appels met peren!

    • Cornelis zegt op

     Volstrekt onjuiste informatie. Als Nederlander kun je altijd terug het land in, geen speciale regeling nodig. Met de IND heb je dan niets te maken. En een ‘remigratie-uitkering’ ?? Zo’n uitkering lijkt me meer te slaan op ‘gastarbeiders’ die teruggaan naar hun land, niet op de ‘gewone’ Nederlander die besluit naar Thailand te vertrekken.
     Dat iets ergens op een website staat wil nog niet zeggen dat het juist is……

     • Rob V. zegt op

      Erik, Cornelis, inderdaad haalt Jan hier een speciale regeling aan voor o.a. oud gastarbeiders die opgezet was om mensen naar hun geboorteland terug te laten migreren. Het idee er achter was mede dat dit de Nederlandse staat onder de streep geld zou besparen. Eenmaal vertrokken onder wat men als gunstige regelingen was/is het wel dat weg ook weg is en je als vreemdeling niet zomaar makkelijk terug kan komen. Is verder totaal offtopic dus meer schrijf ik er niet over. Iemand met de Nederlandse nationaliteit kan altijd terugkomen en zich direct na aankomst inschrijven bij een gemeente, woonst betrekken, de basiszorgverzekering afsluiten enzovoort. Dat en je hebben en houwen over de grenzen slepen is al gedoe zat.

   • jan zegt op

    klopt Cornelis. er staan ook 2 vraagtekens in die zin + n serieus probleem is je aanspraak op AOW….met n link erbij.
    Daar had bv bij moeten staan …na 25 afwezigheid uit NL is de aanspraak op (volledige) AOW…n ((groot)) probleem….zie link
    remigreren-de-financiele-struikelblokken
    https://www.joho.org/nl/terugkeer-remigratie-na-lang-verblijf-buitenland-emigratie

    En de 2e link SVB is idd voor terugkeer buitelanders.

    Stel meneer komt naar Nederland en werkt hier 20 jaar en wil terug ? Mogelijk kan hij gebruik maken van diezelfde regeling? en 20 jaar AOW vergoeding ?
    Je weet het maar nooit met al die regeltjes? En in Thailand veranderen regeltjes iedere dag.

    Het grootste probleem is vraagsteller heeft geen vangnet zoals ik het begrijp spreekt de Thaise taal niet en moet overhaast beslissingen nemen.

    Er is geen ziektewet/werkeloosheidswet of oude dags voorziening in Thailand met uitzondering voor n kleine groep….wel honger momenteel.
    Ik zou meneer naar Nederland halen …en eerst iets opbouwen …etc etc

    • Cornelis zegt op

     Je maakt er wel een drama van, Jan. Ik hoop dat niet veel 25-jarigen zich bij hun beslissingen laten leiden door wel of niet AOW opbouwen.

    • Erik zegt op

     Jan, er is meer dan alleen de AOW. Ga je je toekomst in een ander land opbouwen en geld verdienen en sparen dan bouw je zelf een oudedagsvoorziening op. Dat doe je uit inkomen maar er is meer: spaarcenten, erfenis, of andere bronnen. AOW is niet heilig!

     Bovendien kijken jonge mensen anders tegen het leven aan dan ouderen of dan ouwe knarren waar ik er een van ben. Jonge mensen nemen de stap, of de gok, en er zijn er zat die prima voor hun oude dag kunnen zorgen.

     Ik zou dit niet bij voorbaat negatief willen zien. Jij doet dat helaas wel; ik vind dat je mensen bang maakt. Je vergeet dat vraagstelster een Thaise man heeft die werkt; dat ze geen Thais spreekt is nu niet zo belangrijk. Weet jij wat voor geweldige baan die man heeft?

     Wat teruggaan naar NL betreft, die joho site in jouw bericht staat bol van negatieve kreten. Ik heb de stap gedaan na 16 jaar wonen in Thailand en heb NUL problemen ondervonden; ik had al een huurhuis voordat ik naar NL kwam. Mijn pensioen en de AOW liepen gewoon door en ook nu nog.

     Ik zou die mevrouw niet van de stap af willen houden maar haar wel waarschuwen voor het verlies van de zorgpolis. Maar dat hebben anderen al aangekaart.

     • Loe zegt op

      Moderator: Alleen een reactie geven op de vragen van de lezer. Moralistische en opvoedkundige zaken worden niet gevraagd.

  • Erik zegt op

   Jan, dat is te somber wat je vertelt. De AOW-aanspraak is er nog steeds bij remigratie, je krijgt alleen 2% korting bij ieder vol jaar weg. Toegang tot NL is verzekerd want je bent NL-er. Direct na inschrijving moet je een zorgpolis afsluiten en niemand die je dat weigert.

   • Francien zegt op

    Zou het een idee zijn om reacties te beperken tot de vraag die is gesteld in plaats van maar weer discussies te starten en stokpaardjes te berijden over aow, pensioenopbouw en fiscale kwesties?

    • Erik zegt op

     Francien, vraagstelster begint zelf over belasting- en zorgzaken en Ruud, Jan en ik reageren daarop. Het is allemaal ter zake doend in het kader van de vraag.

    • khun Moo zegt op

     Het lijkt me toch beter om in dit geval het hele plaatje voor te leggen.

     Zeker wanneer er ook gezegd wordt dat het allemaal nogal snel gebeurt.

    • Cornelis zegt op

     Dat zou een moot streven zijn. Maar wat doe je als er weer eens iemand feitelijke onjuistheden neerschrijft, of, zoals ook gebeurt, complete onzin verkondigt?

    • Loe zegt op

     Beste Francien,

     Jouw opmerking zou ik in andere gevallen normaal vinden, maar in dit geval vraag ik mij af of het niet beter is om dit meisje te waarschuwen om niet alle schepen achter haar te verbranden. We weten toch allemaal Thailand is een mooi land maar om er nu zo zonder goed over na te denken te gaan wonen met een baby, vindt ik erg onverantwoordelijk. Zoals ze al aangeeft ging het allemaal erg snel. En dit is juist waarom velen van ons haar de rode bril wil doen afzetten en alles stap voor stap te doen.

     • Francien zegt op

      Dit meisje, zoals jij vragenstelster noemt, vraagt helemaal niet naar AOW of wat “ouden van dagen” vinden van haar plan naar Thailand te emigreren. Zij zal haar redenen hebben om met haar dochter nu naar Thailand te emigreren. Dat het kort dag is voor haar om dit alles voor te bereiden kan ook zijn omdat haar vertrek door andere omstandigheden is vervroegd. Maar haar besluit om als jonge vrouw en moeder te vertrekken wordt haast per definitie betwijfeld als zou zij onvoldoende hebben nagedacht over mogelijke gevolgen. Dat is wat me stoort.

  • Berry zegt op

   Sorry, maar dit is compleet verkeerde informatie.

   Als Nederlander mag je altijd terug keren naar Nederland, punt uit.

   Wat jij nu ineens aanhaalt is de procedure asielzoekers dewelke terugkeren naar hun geboorteland.

   Het verschil tussen beiden is zo groot en algemeen gekend, dat ik me afvraag wat de reden is van je posting.

 4. anandwp zegt op

  volgens mij gelden de financiele eisen voor verlenging verblijfsstatus in Thailand niet voor een Thaise man getrouwd met een buitenlandse vrouw .Mijn zwager is getrouwd met mijn Myamarese schoonzus. Wel huiscontrole gehad maar volgens mij geen of andere financiele verblijfsvereisten. Succes gewenst.

  • RonnyLatYa zegt op

   Voor een Thai gelden nooit financiele eisen.

   Voor een buitenlandse vrouw getrouwd met een Thaise man vroeger ook niet. Ik weet niet zeker of dat nu nog steeds zo is.

   Kan ze snel te weten komen bij immigratie.

   Zou me ook niet verbazen dat ook voor buurlanden uitzonderingen gelden.

  • Erik zegt op

   Anandwp, dat is nieuw voor mij. Kan dat te maken hebben met afwijkende verblijfsregels voor mensen uit ASEAN-landen?

   Ik herinner me dat een Nederlandse vrouw gehuwd met een Thaise man ieder jaar bij de Immigration in Bangkok een extension moest halen.

 5. RonnyLatYa zegt op

  Zoals ik reeds eerder zei weet ik dat het vroeger zo was dat een buitenlandse vrouw geen financiele bewijzen hoefde te leveren wanneer ze getrouwd was met een Thaise man.
  Echter heb ik ook al vernomen dat het van sommige toch geëist werd en van andere weer niet.
  Niks nieuw dus.

  Ik heb eens wat rondgezocht en daar waar er wat over te vinden is spreekt men enkel over “marriage to a Thai woman”.
  Het kan nu ook wel zo zijn dat men enkel die optie ziet omdat ze het meest voorkomt.
  Maar het kan ook best zijn dat zij dan geen financiele bewijzen hoeft te leveren.
  Maar misschien moet haar man in dat geval wel bewijzen dat hij haar kan onderhouden.

  Dit staat er o.a. op de website van Thai Immigration.
  Zie Visa Extension – สำนักงานตรวจคนเข้าเมือง – Immigration Bureau

  18. In the case of being a family member of a Thai national (applicable only to parents, spouse, children,
  adopted children, or spouse’s children):

  6. In the case of marriage to a Thai woman, the alien husband must earn an average annual income
  of no less than Baht 40,000 per month or must have no less than Baht 400,000 in a bank account in
  Thailand for the past two months to cover expenses for one year.

  Lokale immigratie kan ze best eens contacteren bij aankomst in Thailand om daar duidelijkheid over te krijgen.

  Laat ons maar eens weten wat het uiteindelijk geworden is.

 6. Nina zegt op

  Ik zal zelf het een en ander verduidelijken en eventuele zorgen weg te nemen 🙂

  Thailand is geen nieuwe bestemming voor mij. Ik kom hier elk jaar sinds ik 3 jaar oud ben en versta een beetje Thais. Ik ben het nog aan het leren maar dit komt zeker goed! Ook heb ik een groot vangnet in NL en een groot netwerk in Thailand.

  De keuze om in Thailand ons leven verder op te bouwen is i.v.m. mijn man zijn werk. Ikzelf heb in Nederland niets opgebouwd en hij heeft dat in Bangkok wel. Het zou zonde zijn voor hem om deze veelbelovend toekomst op te geven.

  Financieel is het niet het probleem hoeveel geld ik moet laten zien. Mijn vraag is alleen hoe ik met een NLs paspoort een rekening open voor de verlenging van het visum.

  Ook ben ik me bewust van het pensioen verhaal alleen is dit geen reden om mijn gezin uit elkaar te houden. Ik waardeer wel jullie waarschuwingen hierover want het is natuurlijk ook een lastige situatie!

  Wat ik bedoelde met het ging erg snel was niet de keuze om te emigreren maar het feit dat ik a.s. maandag al vlieg richting Bangkok (uiteraard heb ik alle papieren in orde).

  Ik waardeer jullie reacties en zorgen, ik ben mij bewust dat mijn situatie erg uitzonderlijk is en misschien zonder genoeg uitleg zorgwekkend klinkt.
  Vandaar deze achtergrond informatie.

  Heel erg bedankt voor alle reacties. Het is me nu ook een stuk duidelijker hoe het werkt met het visum en de verlenging.

  Nina

  • Rob V. zegt op

   Veel succes en geluk gewenst beste Nina (en man en kind natuurlijk ook)! Wie weet kun je een soort van dagboek of af en toe een update geven van wat je zoal aan leuks, lastigs enzo meemaakt zo de eerste maanden in je nieuwe woonland? Wat meer vrouwelijk schrijvers naast o.a. Els kan ook geen kwaad voor de afwisseling.

  • Francien zegt op

   Beste Nina, goed dat je jouw situatie hebt verduidelijkt. Het schiet in de reacties vaak alle kanten op. Nog even over het openen van een bankrekening met een NL-paspoort. Ga met jouw man naar een bank en na uitleg zijnerzijds zal het een fluitje van een stang blijken. En inderdaad, stuur af en toe wat ervaringen in naar Thailandblog. Er zijn tegen de zomermaanden altijd wel jonge mensen die benieuwd zijn hoe Thailand te bereizen en te ontdekken. Ik wens je alle goeds en geluk in Bangkok met jouw gezinnetje. Gaat lukken!

 7. khun Moo zegt op

  Nina,

  goed dat je de situatie extra toegelicht hebt.
  Veel plezier in Bangkok.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website