Vraagsteller: Karel Peeters

Ik vraag jaarlijks een NON-Imm O, op basis van huwelijk aan in Den Haag. Al 10 jaar nooit een probleem. Echter nu duikt er wel een probleem op, als je dit visum aanvraagt in Den Haag moet je iedere 90 dagen ff het land uit en kun je na een rondje om de douane weer meteen terugkeren. Vermoedelijk moet je dan weer opnieuw beginnen met je CoE etc.

Wij zijn in Nederland getrouwd en hebben dit nog nooit in Thailand gemeld bij de gemeente. Tot nu toe nooit een probleem, maar als ik op deze basis wederom een visum wil aanvragen hebben wij geen uittreksels van de Thaise gemeente van ons huwelijk of zou hier het NL (gelegaliseerd op de Thaise ambassade in Den Haag) ook geldig zijn.

Een ander probleem dat bij mij opkomt is de verzekering van $100.000 Bij mijn zorgverzekering kan ik wel een verklaring krijgen, maar de NL zorgverzekering loopt van januari tot en met december. Hoe gaan ze daar mee om? Wij willen in juni vertrekken en dan blijven we 8 maanden.

Gewoon wat vragen waar ik eigenlijk mee zit.

Of zouden we beter gewoon een single entry nemen van 90 dagen en dan in Thailand een verlenging aanvragen op basis van retirement.


Reactie RonnyLatYa

1. Voor het aanvragen van het visum op basis van “Thai Marriage” is eigenlijk alles nog zoals je al 10 jaar doet. Voordien moest je toch ook bewijzen dat je gehuwd bent. Wat maakt dat je denkt dat er nu plotseling wel een probleem is met het bewijzen van je huwelijk dat enkel in Nederland is geregistreerd?

2. Zoals je zelf ook al zegt zijn “borderruns” om een nieuwe verblijfsperiode van 90 dagen te bekomen momenteel niet vanzelfsprekend en zal je voor elke binnenkomst opnieuw aan de Corona eisen moeten voldoen. Het is daarom in jouw geval eigenlijk ook niet nodig om nu een “Multiple entry” aan te vragen als “Thai Marriage”. Je kan ook een “Single entry” bekomen. Of je moest er natuurlijk op gokken dat die Corona eisen vervallen de komende maanden en “borderruns” weer mogelijk zijn op de “normale” manier.

Ter info. En Non-immigrant O op basis van “Thai Mariage” is ook aan te vragen op het Consulaat in Amsterdam. Misschien is dat wel praktischer voor jou als je zou beslissen om voor het “Single entry” te kiezen?

Visum toelichting – Royal Thai Honorary Consulate Amsterdam (royalthaiconsulate-amsterdam.nl)

3. Je verblijfsperiode kan je in Thailand verlengen op basis van “Thai Marriage”, maar dan zal je wel je huwelijk in Thailand moeten laten registreren want je zal een Kor Ror 22 nodig hebben van de gemeente. Kor Ror 22 is een document dat bewijst dat jullie getrouwd zijn, het huwelijk in Thailand is geregistreerd, maar het huwelijk in het buitenland werd voltrokken. Opgelet, zo een uittreksel van je huwelijksregistratie is maar 30 dagen geldig. Kost normaal 20 Baht. Om te registreren zal je alvast een bewijs van je huwelijk in Nederland moeten hebben dat vertaald en gelegaliseerd is.

4. Je kan natuurlijk ook gewoon je 90 dagen laten verlengen op basis van “Retired”. Hoef je eigenlijk je huwelijk niet te laten registreren als je dat niet zou willen. Het feit dat je het visum hebt aangevraagd als “Thai Marriage” sluit niet uit dat je de verlenging als “Retired” aanvraagt. Heb ik ook al meermaals gedaan en is geen probleem. Je moet dan wel voldoen aan de eisen van een verlenging op basis van “Retired” natuurlijk en niet die van een “Thai Marriage”.

5. Nog niet gelezen dat die periode die je zorgverzekering dekt een probleem zou zijn. Er zullen er al wel meerdere zijn die vertrokken zijn waarbij de verblijfsperiode voorbij de vervaldatum liep denk ik. Wordt die niet automatisch verlengd op de vervaldatum? Maar ik weet niets af van de NL zorgverzekering en er zullen wel lezers zijn die hier meer over weten.

– Heb je zelf een visumvraag voor Ronny? Gebruik het contactformulier! –

11 reacties op “Thailand Visa vraag Nr 088/21: Non-immigrant O – Thai Marriage”

 1. Cornelis zegt op

  Met de 4/8 maanden ‘regeling’ in het achterhoofd vraag ik me af of wanneer je bij je zorgverzekeraar aangeeft dat je 9 maanden weg zult blijven, je geen slapende honden wakker maakt?

  • Ger-Korat zegt op

   Waar staat het dat hij 9 maanden wegblijft ? Hij schrijft: “…en dan blijven we 8 maanden.”

   Zal de verzekeraar niet zoveel uit maken als je wat langer wegblijft, je sluit de verzekering af voor een jaar, het is een commerciële organisatie, en zolang de opbrengsten (premie) groter zijn dan de kosten zal je ze niet horen. Maak je terwijl je in Thailand bent “teveel” kosten dan kan men aanvoeren dat je niet aan de voorwaarden voldoet als je de termijn van 8 maanden reeds hebt overschreden en zal je misschien geen vergoeding krijgen.

   • Ton zegt op

    Leuk bedacht Ger, maar zo werkt het niet. Er wordt niet per persoon naar kosten en baten gekeken. Gewoon preciese regels toepassen dat doen ze, aĺ heb je nooit iets gedeklareerd bij de verzekering, ze passen puur toe wat als regels geldt. Als je tegenwoordig reist is alles via internet terug te vinden, ook wanneer je vertrok en dus hoe lang je wegbent
    Ik heb eens, bij een vezekering waar ik voor de eerste keer van de looptijd wat declareerde, nul op request gekregen omdat mijn reis een paar dagen langer had geduurd dan volgens de regeltjes mocht.

 2. Ferdinand zegt op

  Ik was van december 2020 tot eind maart 2021 in Thailand, met een zorgverzekering verklaring van CZ.
  Mijn verzekering was bij vertrek van 2020 en geldig tot 31/12/20.
  In januari 2021 ben ik niet overgestapt en bij CZ gebleven, dus ben ik in 2021 ook gewoon het hele jaar verzekerd. Dat moet in jullie geval volgens mij ook zo zijn, als je verzekerd bent gebleven.

  In de verklaring had CZ geschreven dat ik tijdens de hele periode in Thailand verzekerd was.
  Er waren geen bedragen genoemd, maar een mededeling dat er “geen maximum” aan gekoppeld was.

 3. Thomas zegt op

  Ik ben in Oktober 2020 aangekomen en ben wel overgestapt naar een andere verzekering maar de verzekering die ik had bij binnenkomst heeeft me een engelstalige verklaring gegeven dat alle kosten die eventueel zouden voortvloeien uit een covid besmetting gedekt zijn /waren.
  Geen vermelding van 100.000 USD waar wel naar werd gevraagd bij binnenkomst maar toen ik de medewerkster op de bewuste regel wees was het goed.
  Tijdens mijn verblijf ben ik dus overgestapt maar van die verzekering heb ik geen schrijven daar komt hier ook niemand om vragen want niemand weet hiervan. als ik volgende keer weer een bewijs nodig heb vraag ik het bij mijn nieuwe verzekering aan.
  Wat betreft opmerking van Cornelis, Is het niet zo dat je 4 maanden per jaar in Nederland dient te zijn dus je kunt dan toch wel 9 maanden in Thailand verblijven? Waar je dan wel op moet letten is dat dit kort sluit met je reisverzekering want die dekt normaal maximaal 6 maanden ( ik ben er zelf pas na een paar jaar achter gekomen want niet iedere verzekering heeft die mogelijkheid), ff kijken op Independer ik heb Aegon en die bieden het onder andere ook aan.

  • Mattheus zegt op

   Een verklaring van de zorgverzekering dat alle kosten, incl. Covid, worden of zijn gedekt, wordt sinds half december niet meer geaccepteerd. Er moet nu duidelijk $100.000 instaan. Dus helaas een aparte verzekering afsluiten die dit vermeld.

  • Ton zegt op

   Even oppassen: Ik betwijfel of de regel is dat je 4 maanden per kalenderjaar in Nederland ‘moet’ zijn. Dat zou nameijlk betekenen dat je 18 maanden in Thailand zou kunnen zijn. Ik denk dat de regel is dat je niet langer dan 8 maanden aaneengesloten buiten Nederland mag zijn. Wie weet het precies?

   • Ton zegt op

    Correctie op vorig bericht 16 maanden niet 18 maanden.

   • Cornelis zegt op

    Zó is het verwoord op de website van de Rijksoverheid:
    ‘U moet zich laten uitschrijven uit de Basisregistratie Personen (BRP) als u in een periode van een jaar meer dan 8 maanden in het buitenland verblijft. Ook als u uw huis in Nederland aanhoudt, moet u zich laten uitschrijven uit de BRP.’

    • Erik zegt op

     “In een periode van een jaar…..” Er staat niet kalenderjaar. Dat betekent dat 16 aaneengesloten maanden Thailand, 8 maanden in jaar-1 en aansluitend 8 maanden in jaar-2, niet toegestaan is tenzij je je uitschrijft uit NL. Je zult dan steeds 4 hier en 8 daar moeten doen, als ik de tekst van Cornelis goed begrijp.

     Is dat juist wat ik denk?

     • Cornelis zegt op

      Volgens mij is dat de correcte interpretatie, Erik.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website