Thailand Visa vraag Nr 053/21: Naar Thailand emigreren

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Visumvraag
Tags:
5 maart 2021

Vraagsteller: Eline

Bij deze een vraag over het aanvragen van een Non-O visum, omdat het visumdossier nog niet gevuld is. Het gaat om de echtgenoot van een Thaise kennis. Die echtgenoot is 70 jaar oud, zij is 42 jaar oud, woont al een jaar of 20 bij hem, ze zijn wettelijk NL-gehuwd, en zij heeft sinds 2010 de Nederlandse nationaliteit, en tevens heeft zij een vaste baan als inpakster (32u/pwk) tegen minimumloon (80%).

Ze hebben het plan opgevat eind van het jaar naar Thailand te emigreren. Hun situatie is als volgt: zij heeft in haar Isaan-geboorteplaats een woning. Daar gaan zij zich vestigen. Hij heeft ongeveer € 1.000 netto per maand aan AOW, plus een klein pensioentje. Van dat geld gaan zij in Thailand hun levensonderhoud betalen.

Van haar maandloon is door de jaren heen al 1 miljoen baht gespaard bij een Thaise bank. Het overige spaargeld gaan zij gebruiken is nodig voor vliegtickets, verhuizing meubels, quarantaine voor 2 pp, in & outpatient Covid verzekering, feestje voor de familie en wat reserve op de bank. Zij is de Nederlandse taal niet al te machtig, ondanks vele jaren hier wonen en leven; hij is niet al te bedreven en onhandig in het omgaan met instanties, documenten en paperassen.

Mijn vraag is nu: met welk visum kan hij het beste in Thailand geraken? Non-O Single entry of op basis van een Toeristenvisum? Welke documenten/paperassen heeft hij nodig bij de aanvraag ervan te Ambassade Den Haag of is het Consulaat Amsterdam gemakkelijker? En tot slot: aan welke financiële eisen moet hij voldoen en welke bewijzen voorleggen?

Is het mogelijk stapsgewijs de aanvraagprocedure te beschrijven zodat ik hun beiden via beeldbellen enz. uitleg kan geven. Beiden hebben afgelopen maanden een Corona-besmetting doorgemaakt, kortom: voorzichtigheid geboden.


Reactie RonnyLatYa

1. Afreizen naar Thailand onder de Coronarestricties

Als ze onder de Corona maatregelen naar Thailand willen zullen ze rekening moeten houden met de eisen die gesteld worden voor o.a. het aanvragen van een CoE en rekening houden met o.a. quarantaine. Dat kan extra kosten/problemen opleveren als ze dan samen willen reizen of de quarantaine doormaken.

Misschien is het in hun geval beter om te wachten tot Thailand deze restricties opheft of vermindert en reizen wat eenvoudiger maakt.

Maar is dat eind van dit jaar nog niet zo en willen ze niet wachten, dan moeten ze de stappen volgen die je kan lezen op de website van de ambassade. Beter kan ik die stappen ook niet uitleggen dan wat daar staat.

Er is een gedeelte voor buitenlanders en gedeelte voor Thai. Gezien het hier een gemengd gezin betreft en waarvan ik veronderstel dat ze samen willen reizen, lijkt het me beter om hier de ambassade om meer duidelijkheid te vragen.

Voor buitenlanders

Information for non-Thai nationals planning to visit Thailand (during COVID-19 pandemic) – สถานเอกอัครราชทูต ณ กรุงเฮก (thaiembassy.org)

Voor Thai (enkel in Thai)

ข้อมูลสำหรับผู้มีสัญชาติไทยเกี่ยวกับการเดินทางกลับประเทศไทยในสถานการณ์การแพร่ระบาดของ COVID-19 – สถานเอกอัครราชทูต ณ กรุงเฮก (thaiembassy.org)

2. Het visum

Vermits ze gehuwd zijn kan hij een Non-immigrant O visum aanvragen op basis van huwelijk. En Single entry volstaat in dit geval. De 40 000/400 000 Baht verzekeringseis is normaal niet van toepassing als “Thai Marriage”. Je kan de aanvraag indienen via de ambassade of Consulaat.

Via de ambassade:

Non-Immigrant Visa O (others) – สถานเอกอัครราชทูต ณ กรุงเฮก (thaiembassy.org)

Via het consulaat (en is misschien duidelijker omschreven voor hem)

Visum toelichting – Royal Thai Honorary Consulate Amsterdam (royalthaiconsulate-amsterdam.nl)

3. Het huwelijk

Ze zijn gehuwd in Nederland en een bewijs daarvan in het Nederlands zal dan geen probleem zijn.

Maar ook in Thailand zullen ze hun huwelijk moeten laten registreren, toch als ze later een verlenging willen op basis van “Thai marriage”. Daarvoor zullen ze een vertaalde en gelegaliseerde versie van hun huwelijksacte nodig hebben.

Hiermee kunnen ze dan naar het gemeentehuis in Thailand waar hun huwelijk kan geregistreerd worden.

4. De verlenging

Bij binnenkomst in Thailand zal hij met dat visum een verblijfsperiode van 90 dagen bekomen. Die 90 dagen kunnen ze nu gaan verlengen met een jaar op basis van hun huwelijk, voor zover ze dit laten registreren hebben in Thailand.

Meestal zal je onderstaande moeten voorleggen, maar best is lokaal ook eens info in te winnen, maar zo heb je toch een idee.

De aanvraag kan je standaard starten 30 dagen voor afloop van de verblijfsperiode

– Aanvraagformulier TM 7, ingevuld en ondertekend.

– Pasfoto

– 1900 Baht

– Paspoort en kopie van alle paspoortbladzijde

– Kopie TM6

– Kopie TM30 melding

– Thaise ID echtgenote + kopie

– Bewijs van adres van de Thaise partner d.w.z. Tabien Baan (adresboekje) + kopie

– Bewijs van huwelijk, d.w.z. recente Kor Ror 22 (huwelijksregistratie). Te bekomen op het gemeentehuis.

– Financiële bewijzen. Dit kan door een bankbedrag van 400 000 Baht op een Thaise rekening of door een visumondersteuningsbrief van de ambassade dat een inkomen van minstens 40 000 Baht per maand bewijst

– Tekening van een algemeen bekend referentiepunt naar je woning.

– Foto’s van in en om je woning waar je samen met je vrouw op staat en minstens 1 met het huisnummer.

– Afhankelijk van het immigratiekantoor zal er ook een getuige moeten aanwezig zijn bij de aanvraag.

Waarschijnlijk zullen ze dan eerst een “Under consideration” stempel bekomen van 30 dagen. In die tijd kunnen ze een bezoek van immigratie verwachten bij hun thuis. Ook daar kan men vragen dat een getuige aanwezig is, of kunnen ze wat mensen in de buurt vragen stellen.

Na die 30 dagen en indien goedgekeurd ontvangen ze dan hun definitieve verlenging.

Deze procedure kunnen ze dan jaarlijks herhalen bij het aflopen van hun verlenging.

Hij kan natuurlijk er ook voor kiezen om zijn jaarverlenging als “Retired” aan te vragen.

Het voornaamste verschil is dat de aanvraag meestal sneller verloopt en meestal ook op een dag klaar.

Een bewijs van huwelijk hoeft dan niet, of het huwelijk laten registreren in Thailand is dan ook geen verplichting.

Financieel is het dan wel een bankbedrag van minstens 800 000 Baht, of een inkomen van minimum 65 000 Baht per maand, of een combinatie van inkomen en een bankbedrag samen minstens 800 000 Baht op jaarbais

5. Ik heb het nu wat algemeen samengevat zodat ze een idee hebben. We zijn echter pas maart en als ze al beslissen eind dit jaar te gaan is dat nog ruim tijd. Het geeft hun wel de tijd rustig alles eens te bekijken en eventueel bijkomende vragen te stellen, maar ze kunnen ook info inwinnen bij de ambassade, zeker als ze onder de Coronarestricties willen reizen.

– Heb je zelf een visumvraag voor Ronny? Gebruik het contactformulier! –


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 2 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website