Thailand Visa vraag Nr 052/22: Emigreren naar Thailand of niet?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Visumvraag
Tags:
18 februari 2022

Vraagsteller: Jos

Vraag omtrent wat te doen bij immigratie naar Thailand? Het zit zo heb alles in Nederland verkocht en achtergelaten. Heb alleen een postadres bij een kennis. Keurig bij de gemeente aangemeld en bij de SVB. Ik moet dus over 7 maanden weer in Nederland mezelf melden bij de gemeente waar ik nog sta ingeschreven. Nu wil ik dus niet meer terug naar Nederland omdat ik inmiddels in Thailand gewoon bij de Amphur getrouwd ben en volgens de wet ingeschreven sta als getrouwd.

Krijg binnenkort ook mijn Non O visa op basis marriage. Onderzoek e.d. gehad en geen problemen. Heb een eigen huis gebouwd samen met mijn vrouw, dat volledig betaald is, dus geen bank etc.

De vraag is wat kan ik nu het beste doen? Gewoon ieder jaar een verlenging aan vragen op basis marriage, of volledig emigreren naar Thailand? Heb geen idee wat beter is voor mij? Als ik niet naar Nederland ga wordt ik daar uitgeschreven en krijg wel mijn AOW gewoon op mijn rek gestort, tenminste als ik me meld bij SVB. Weet dus niet wat ik allemaal moet doen om volledig te emigreren? Ik wil dus niet meer terug naar Nederland. Moet nog 1 keer om de urn uit te strooien en dat is het.

Is hier een advies voor?


Reactie RonnyLatYa

Ik beperk met tot advies over je verblijfstatus in Thailand. Of je nu periodiek gaat terugkeren naar Nederland of nooit meer, maakt helemaal niet uit voor het bekomen van je jaarverlenging. Het bekomen van een jaarverlenging is niet afhankelijk van een al dan niet definitieve emigratie naar Thailand.

Zolang je aan de eisen voldoet en blijft voldoen van in dit geval een Thai Marriage verlenging is het goed.

Uitgeschreven zijn in o.a. Nederland is geen eis en maakt dan ook niet uit.

Of je nu beter definitief emigreert naar Thailand of niet laat ik me niet over uit. Dat zijn persoonlijke overwegingen die je zelf moet maken.

Ik weet trouwens ook te weinig over de gevolgen van uitschrijven en emigreren uit Nederland.

Dat laat ik aan je landgenoten over en lezers die je daarover willen adviseren kunnen dat altijd in een reactie.

 – Heb je zelf een visumvraag voor Ronny? Gebruik het contactformulier! –


» Laat een reactie achter


Rating: 3.67/5. From 9 votes.
Please wait...

35 reacties op “Thailand Visa vraag Nr 052/22: Emigreren naar Thailand of niet?”

 1. Jos M zegt op

  Hallo naamgenoot, ik weet je leeftijd niet maar hou rekening met de ziekte kosten verzekering.
  Uitschrijven bij de gemeente kan meestal online.
  Informeer wel bij je gemeente of zij de inschrijving bij het RNI doen.
  Als je inkomen pensioen + aow niet meer is dan1200 euro kan je hier net rondkomen.
  Ik heb 2 jaar geleden de stap gewaagd en ben nog steeds blij.

  • Rudolf zegt op

   Uitschrijven kan niet online vanuit Thailand, dat moet dan per post, althans in Amsterdam, maar ik ga er vanuit dat het voor elke gemeente hetzelfde is.

   Bent u in het buitenland? U kunt het online formulier alleen gebruiken vanuit België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk of Ierland. Wilt u de emigratie vanuit een ander land doorgeven? Dan kunt u dit alleen per post. (Bron website gemeente Amsterdam)

   Rudolf

   • Jos M zegt op

    Rudolf, ik woonde in Dordrecht en heb op 1-1-2020 de uitschrijving bij de gemeente online gedaan en daarna de inschrijving bij het RNI.
    RNI was in Den Haag of Rotterdam dat weet ik niet zeker meer.

  • ton zegt op

   Bij de ķeuze van immigratie naar Thailand met een relatief klein inkomen (bv alleen beperkte AOW) wordt nog wel eens vergeten dat de finantiele eisen van het visum in Thai Baht is gesteld en de koerst verandert onvoorspelbaar. Ook bij de beslissing of het beschikbare inkomen voldoende is om van te leven in Thailand wordt vergeten dat er ook in Thailand inflatie is. Ook hier wordt alles duurder.
   Er zijn schrijnende voorbeelden van Nederlanders die met een minimaal inkomen voldeden aan de immigratie eissen toen de Thai Baht 50 voor de euro was, en later een illegale verblijfsstatus moesten accepteren om bij hun Thaise echtgenote en kinderen te kunnen blijven, of erger: alleen naar Nederland moesten terugkeren.
   Kies met een ruime marge voor mogelijke tegenvallers.

   • chris zegt op

    er wordt ook bijna altijd verondersteld dat de thaise vrouw helemal geen inkomen heeft of slechts eenklein ebeetje.
    Maar een groeiende groep expats is getrouwd met Thaise vrouwen uit de middenklasse: onderwijzers, militairen,ambtenaren, verpleegkundigen etc. Die zijn echt in staat om een deel van het geld dat op de rekening moet staan te betalen.De Thaise overheid kan het niks schelen wie die 400.000 Baht betaalt/voorschiet/leent.

    • RonnyLatYa zegt op

     Inderdaad. Zolang het maar op uw naam staat 2 of 3 maand voor de aanvraag is het goed.
     Je moet de oorsprong van het geld niet bewijzen voor een jaarverlenging.
     Best houden tot na de “Under consideration” en de rest van het jaar doe je ermee wat je wil.

    • Ton zegt op

     Dat is mij zeer wel bekend. Neemt niet weg dat er nogal wat problemen zijn ontstaan voor buitenlanders (waaronder ook Nederlanders) met een zeer laag inkomen die een leven in Thailand hebben gekozen met een Thaise echtgenote in de tijd dat de Thaise Baht erg goedkoop was en die nu (en al eerder) niet aan de finantiele Visum eissen (300.000 bht, of een aantoonbaar maandelijks inkomen van een twaalfde daarvan, beide in geval van in geval van een zg. Thai wife Visa) Natuurlijk is er vooral in de laatste jaren een grote groep buitenlanders die getrouwd zijn met goed opgeleidde Thaise vrouwen en van die groep mag men terecht veronderstellen dat er goed is nagedacht over de immigratie stap.
     Mijn opmerking is algemeen bedoeld en zeker niet een antwoord op de specifieke vraag van iemand die ik niet ken.

     • RonnyLatYa zegt op

      Geen 300 000 Bht of een 12de daarvan. Waar haal je die cijfers vandaan?
      400 000 Baht of een minimum inkomen van 40 000 Baht per maand.

 2. Leo Eggebeen zegt op

  Wat je ook doet, zorg ervoor dat je ordentilijk uitgeschreven bent in NL.
  Vooral bij de belasting!
  Mocht je toch ooit teruggaan naar NL, en de uitschrijving was niet kompleet, wordt je door de NL belasting kompleet uitgekleed!!!
  Weet ik uit ervaring!!!!

 3. Erik zegt op

  Jos, emigreren of niet? Die vraag heb je dus al beantwoord: je emigreert. Dan moet je uitgeschreven worden en daarvoor adviseer ik je deze link:

  https://www.nederlandwereldwijd.nl/wonen-werken/basisregistratie-personen/uitschrijven-uit-de-brp/wanneer-moet-ik-me-uitschrijven-uit-de-basisregistratie-van-mijn-gemeente#:~:text=Uitschrijven%20bij%20de%20gemeente,persoon%2C%20afhankelijk%20van%20uw%20situatie.

  Neem contact op met jouw gemeente en vraag of zij uitschrijven anders dan in persoon toestaan. Het is wel belangrijk dat je je uitschrijft, al is het maar voor de belastingplicht en voor de premie volksverzekering en zorgverzekeringswet die je op vandaag gewoon doorbetaalt. De gemeente meldt dit na jouw uitschrijving bij de bevoegde organen.

  • john koh chang zegt op

   Jos, er is heel veel waar je aan moet denken. De link die Erik hierboven geeft leid je ook naar een het onderwerp:
   Ook regelen als u gaat verhuizen naar het buitenland.
   Loop die maar eens door dan kom je heel veel tegen wat van belang is en je dient te weten als je naar thailand verhuist!

 4. goort zegt op

  Als je ingeschreven blijft in NL, moet je per jaar 4-6 maanden per jaar in NL verblijven, anders krijg je een probleem met je AOW. Een bekende van mij hier is verlinkt door een andere Nederlander dat hij 7 maanden in Thailand was, en heeft hemel en aarde moeten bewegen om toch de terugvordering van AOW (inclusief boete voor niet-naleving van de wet) ongedaan te maken.

  Kijk ook hier waar in begrijpelijke taal wordt uitgelegd wat tedoen als je langere tijd in t buitenland verblijft

  https://www.aroundtheglobe.nl/reizen/voorbereidingen/gemeentezaken-reizen-si562.html

  • john koh chang zegt op

   goort, je zegt dat als je in thailand gaat wonen de aow niet meer wordt betaald. Is onjuist. Zoek op: svb.nl waar je bij aow een land kunt invullen om te zien of je daar je aow blijft krijgen. Het antoord zie je hieronder.
   Verblijf je in Nederland korter dan 4 maanden dan verandert er nogal wat. Je hoort je dan uit te schrijven uit nederland en in te schrijven in het register RNI, het register niet ingezetenen. Ook kun je dan niet meer nederlandse ziektekostenverzekering gebruiken en nog veel meer dat verandert.
   Eerst de tekst op de svb website over vertrek uit nefderland naar thailand.
   Uw AOW wordt uitbetaald
   Als u in dit land woont, kunt u uw AOW en inkomensondersteuning AOW (blijven) ontvangen, zolang u aan de voorwaarden voldoet. U blijft in dit land recht houden, omdat er een verdrag is gesloten met afspraken over de controle op het recht op uitkeringen.

   Er zijn nog andere factoren die gevolgen kunnen hebben voor de hoogte van uw AOW en inkomensondersteuning AOW. Wij raden u daarom aan om contact op te nemen met ons als u van plan bent om naar dit land of een ander land te verhuizen.

   Wij gaan bij het vaststellen van de territoriale werkingssfeer van verdragen uit van internationaal erkende grenzen.

 5. Lammert de Haan zegt op

  Dag Jos,

  Je schrijft dat je niet weet wat je allemaal moet doen om “volledig te emigreren” (net alsof je ook half zou kunnen emigreren).

  Jouw vraag wijst erop dat je geen trouwe lezer bent van Thailandblog en dan ontstaan er van dit soort problemen. Het onderwerp uitschrijven bij je gemeente en emigreren naar het buitenland is nl. al talloze malen aan de orde geweest in Thailandblog.

  Dat jij niet weet hoe te handelen bij het voornemen/de wil om te emigreren wijst dan ook op een wel heel slechte voorbereiding van je emigratie. Met het verkopen van je woning in Nederland, het hier achterlaten van een briefadres en het trouwen en bouwen van een huis in Thailand ben je er nog niet. Je moet je simpelweg laten uitschrijven bij je gemeente in Nederland.

  Waarschijnlijk hoef je daarvoor niet terug te keren naar Nederland. De meeste gemeenten kennen de mogelijkheid om je digitaal te laten uitschrijven. Kijk daarvoor op de website van je gemeente.

  Succes,

  Lammert de Haan.

 6. Eddy zegt op

  Stel je burgerlijke staat in NL is alleenstaand, krijg je AOW op basis van alleenstaande.
  In Thailand woon je samen en zul je dus maar 800 euro AOW krijgen. Ben je hiervan op de hoogte?

 7. ruud zegt op

  Aangezien u blijkbaar kunt kiezen tussen regelmatig heen en weer vliegen met hotelkosten in Nederland, en al een huis hebt gebouwd in Thailand, ga ik er van uit, dat u niet op een houtje hoeft te bijten.
  Als u dan ook geen dagelijkse klant voor de dokter bent, zou ik gewoon definitief naar Thailand verhuizen.
  In Thailand hebt u een vrouw en een huis, en in Nederland een postadres.
  Wat hebt u daar nog te zoeken?

  Als er nog mensen zijn die u af en toe wilt zien, stapt u gewoon een keer in het vliegtuig voor twee weekjes of zo.
  Maar naarmate u langer in Thailand woont slijten die contacten vanzelf.

 8. Hans van Mourik zegt op

  Aannemende dat je al veel informatie heb gekregen,en gevonden, ga ik me daarin niet mengen.
  Zelf ben ik sinds 2009 uitgeschreven..
  Noem je enkele voorbeelden.
  1)Blijft je ingeschreven, dan moet je elk jaar naar Nederland voor de verplichtingen.
  Voordeel men kan in de ZKV blijven,die uitstekend is.

  2) Bij uitschrijven je moet niet naar Nederland, maar mag daarna toe gaan als je het wil.
  Nadeel men kan sinds 2018 niet meer een Nederlandse ZKV krijgen, ook al is het prijzig.
  Thaise ZKV daar weet ik niets van, maar kan men genoeg informatie krijgen.
  Dus laat geheel aan jou, wat voor jou het beste is.
  Hans van Mourik

 9. khun moo zegt op

  Emigreren naar Thailand of niet ? is de vraag.

  Ik lees voornamelijk antwoorden die een andere vraag beantwoorden: namelijk wat moet ik regelen voor een emigratie naar Thailand

  Ook ik ben in de gelegenheid om te emigreren naar Thailand, maar ben dat niet van plan.
  Wij hebben gekozen om slechts enkele maanden per jaar (3-5) in de winter periode naar Thailand te gaan.

  De reden voor mij is dat Thailand leuk is voor een vakantie , zoals vele andere bestemmingen.
  Afgezien van alle succes verhalen op dit forum , hoor ik vaak andere verhalen tijdens mijn verblijf in Thailand van mensen die er al een langere tijd wonen.

  Ik en mijn Thaise vrouw komen al meer dan 40 jaar op veel plekken in Thailand en hebben veel mensen bezocht en leren kennen. We hebben er ook een nieuw huis en 6 rai land.

  De toekomst van de Farangs die in Thailand wonen zijn afhankelijk van regelingen die naar behoefte van de regering aangepast kunnen worden. Enkele jaren nog de veel gebruikte border run regel die nu beperkt is tot 2 maal.
  Wanneer er besloten wordt de financiele eis te verhogen komen veel Farangs in de problemen.

  De nederlandse eis dat je minimaal 4 maanden per jaar in Nederland moet verblijven wordt niet gecontrioleerd.

  Verder heb je weinig rechten in Thailand.
  Emigratie vindt ik ook een verkeerd woord. Ik heb het liever over een lang verblijf.
  Je krijgt geen Thais paspoort, je mag geen grond kopen, je mag niet stemmen, je heb geen recht om zonder aanvullende financiele voorwaarden te verblijven. Je bent niet verzekerd.

  Thaise mensen in nederland willen elk jaar terug naar Thailand.
  Het zou vreemd zijn , dat nederlandse mensen in Thailand niet elk jaar terug naar nederland zouden willen gaan.

  Kortom: houd zeker een aantal jaren de bezittingen in Nederland aan en neem later pas een beslissing wat te doen.

  • Erik zegt op

   Khun Moo, ’emigreren naar’ is eigenlijk fout in de kop van de vraag van Jos. Emigreren is verhuizen uit je eigen land. Is jouw land metterwoon verlaten. Ik zou liever het woord ‘verhuizen’ gebruiken.

   Maar of je lange vakanties maakt in een ander land of feitelijk emigreert is een persoonlijke keus. Dat is voor iedereen weer verschillend. Gelukkig kunnen we hier alle argumenten voor en tegen bespreken.

   • RonnyLatYa zegt op

    Niet akkoord.

    “Emigreren naar” is niet fout

    Je emigreert uit je land of naar een land. Kan je altijd.
    Je immigreert in een land , voor zover je dan aan de immigratie eisen van dat land voldoet.

    Verhuizen is te beperkt als betekenis want je kan ook verhuizen binnen Nederland.
    Emigreren houdt automatisch ook verhuizen in, omgekeerd is dat niet het geval.

    • khun moo zegt op

     Ronny,
     Afgezien van de gebruikte termen Immigratie en Emigratie wat goed door jouw omschreven is, denk ik net dat de nadruk op de gebruikte termen gelegd moet worden aangezien deze vaak door elkaar gehaald worden.
     Men kan wel emigreren uit nederland maar niet immigreren in Thailand.

     Ik meen dat het om een meer fundamenteel punten gaat.

     Voor Thailand voldoet geen enkele nederlander of Belg aan de Thaise immigratie eisen naar mijn mening.
     Het is slechts een toestemming tot verblijf van 1 jaar die , indien je aan de op dat moment gestelde voorwaarden blijft voldoen. steeds met 1 jaar verlengd kan worden.

     Ik vergelijk het In Nederland voor Thaise mensen met een MVV ( Machtiging Voorlopig Verblijf) .
     Nederlanders die bijv. naar Canada, USA, Australie of Nieuw Zeeland immigreren kunnen na enkele jaren de nationaliteit van het betreffende land bekomen, mogen stemmen, mogen land kopen en worden inwoners van het betreffende land en krijgen dezelfde rechten en het na een paar jaar geen bekommeringen met de immigratie regeltjes.

     Niets van dit alles in Thailand.

     • RonnyLatYa zegt op

      Men kan wel immigreren in Thailand.
      Dat gaat niet rechtstreeks bij aankomst uit Nederland natuurlijk.
      Je zal o.a. minstens al 3 jaar na elkaar een extension moeten bekomen hebben als Non-immigrant.

      Jullie gaan er steeds maar vanuit dat het hoogst bereikbare in Thailand het visum en de jaarverlenging is. De non-immigrant status dus.
      Voor sommige is dat zo (Retired bijvoorbeeld), maar dat is niet zo voor iedereen (Thai Marriage bijvoorbeeld)
      Het is ook een kwestie van het te willen doen natuurlijk en men zal het je niet komen aanbieden.

      In Thailand heb je vier verblijfsstatussen
      1. De toerist
      2. De Non-immigrant
      3. De Permanent Resident (wat eigenlijk de immigrant is)
      4. De Thaise nationaliteit.

      Je kan eigenlijk van 1 naar 4 gaan, maar de meeste beginnen bij 2 en denken ook dat het daar stopt, meestal omdat ze 3 en 4 niet kennen en dus bestaat het niet.
      Er zijn mogelijkheden om naar 3 en 4 door te stromen, maar dat heeft natuurlijk zijn eisen waarbij 3 niet zo onbereikbaar is als vele denken. 4 zal waarschijnlijk wel moeilijk zijn om te bereiken, maar er zijn er wel.
      Het neemt zijn tijd natuurlijk en is niet zoiets dat je bij het landen in Thailand bij immigratie via een stempeltje zal krijgen.
      Elk jaar worden er per land 100 plaatsen open gesteld om die Permanent Residentschap te bekomen. Immigrant te worden dus. Meestal is dat ergens in september en kan je de aanvraag indienen tot december.
      Ik heb geen enkel idee hoeveel er uiteindelijk die aanvraag indienen. Ik weet niet of er daar cijfers over bestaan die voor ons beschikbaar zijn.

      Er is trouwens minstens 1 Permanent Resident hier op TB aanwezig.

      Zelf denk ik er aan om misschien volgend jaar ook de aanvraag in te dienen, maar zal wat afhangen van enkele prive onstandigheden in Belgie.
      Moet me er trouwens nog eens wat in verdiepen ook.
      Maar dan ook zal je niet dezelfde rechten hebben als wanneer een Thai immigreert naar pakweg Nederland, maar dat zijn nu eenmaal de immigratiewetten van een land.

      Maar dat je dus niet kan immigreren of zelfs Thai worden is eigenlijk onjuist.

      • khun moo zegt op

       Ronny,
       Je weet van 1 peroon op TB dat deze een Permanent resident permit heeft.
       Met 275.000 bezoekers op TB geeft precies het punt aan, waar ik op doel.
       Theoretisch is alles mogelijk, maar de praktijk is weerbarstiger.

       Ik heb overigens ook een kennis met een permanent resident permit.
       Dan kennen we er samen al 2.
       De kennis die ik ken, is vermogend
       Heeft meer dan honderd condo’s laten bouwen in Thailand en heeft meerdere restaurants.
       Niet echt de doorsnee pensionade.

       • RonnyLatYa zegt op

        Wat zeggen nu 275.000 bezoeken per maand op TB over het al dan niet Permanent Resident schap dan?
        Hoeveel gewone toeristen zijn daar bij die op een Visa Exempt naar Thailand gaan eens in het jaar, of zelfs eens in hun leven, of die zelf nooit meer naar Thailand gaan maar het wel blijven volgen, of het ooit in de toekomst overwegen als vakantie en gewoon info zoeken…
        Kortom een zinloos vergelijk …
        En misschien zijn er onder die bezoekers wel meer PR maar reageren die niet. Maar dat zijn ook TB bezoekers.

        Zoal ik al eerder zei weet een groot deel niet waarover het PR gaat en denk dat het stopt bij hun visum en verlenging. Die zeggen dan inderdaad dat het niet kan. En er zijn er die gelijk hebben want als je hier als Retired verblijft kan je ook geen PR worden. Die categorie komt niet in aanmerkin of ze zouden onder (5) moeten proberen :
        De categorie die in aanmerking komt is:
        (1) Investment category
        (2) Working/Business category
        (3) Humanity Reasons category: he/she must have relationship with a Thai citizen or an alien who already possessed residence permit as the followings:
        1) A legal husband or wife.
        2) A legal father or mother.
        3) A child who is under 20 years of age up to the application submission date and must be single.
        (4) Expert category
        (5) Extra circumstances on a case by case

        Maar diegen die het dan wel kennen of in aanmerking komen vinden meestal dan weer een excuus om het niet aan te vragen. Te duur, je moet Thais kennen, allemaal niet nodig, voor dat geld kan ik vele jaarverlengingen aanvragen, als het geweigerd wordt ben je het geld kwijt , etc…
        En dat is best wat mij betreft. Niemand hoeft dat voor mij aan te vragen. Dat zijn mijn zaken ook niet waarom iemand het wel of niet doet.
        Het feit hier ging dat je zei ” men kan wel emigreren uit nederland maar niet immigreren in Thailand” en dat is dus niet zo. Al heeft het dan een andere naam en zal je niet dezelfde rechten als een Thai hebben wat bij immigratie in Nederland/Belgie snel wel is.

        Je hoeft trouwens helemaal niet zo vermogend te zijn daarvoor of meer dan 100 condo’s te hebben gebouwd. Investment is enkel catogorie dat het PR toegangkelijk maakt.
        Maar er is ook om familiale reden. Kost dan 95 700 Baht en 7600 voor de aanvraag. Zeg maar een bussines ticket waar vele zo graag mee uipakken.

        Maar ik heb trouwens wel meer PR ontmoet hoor en die hebben geen honderd condo’s gebouwd. Sommige zelfs niet 1, maar zijn doorsnee mensen. Meestal hebben ze in het verleden wel in Thailand gewerkt en zijn van daaruit PR geworden wat dan 191,400 Baht kost. Niet zelfden dan een cadeautje van het bedrijf waar ze werkte.

     • RonnyLatYa zegt op

      Wat info rond Permanent Resident
      https://www.thaicitizenship.com/the-ultimate-guide-to-thai-permanent-residence/

      Maar wat Googelen en je vind nog wel meer daarover

     • Erik zegt op

      Khum Moo, ‘Niets van dit alles in Thailand.’???

      Nee, dat is niet juist. Je kunt permanent resident worden en daarna Thai national. Maar het kost een hoop geld, een papierwinkel, voor de laatste optie moet je Thais kunnen spreken (en zingen…), en bestudeer jouw nationale wetgeving want onder omstandigheden kun je jouw NL nationaliteit verliezen. Wat dat laatste betreft: voor Belgen ken ik de regels niet.

      • RonnyLatYa zegt op

       Bij Permanent Resident hoort ook een intervieuw in het Thais. Maar niet zo uitgebreid als voor Thai national. En wat dat zingen betreft is dat het Nationaal volkslied natuurlijk.
       Kosten en de papierwinkel moet je erbij nemen en als je dat echt wilt is dat iets wat er nu eenmaal bijhoort.

       Wat de Thaise nationaliteit betreft.
       In Belgie bestaat de dubbele nationaliteit en in Nederland onder voorwaarden ook voor zover ik weet. Als je kan bewijzen dat je nog belangen hebt in dat land dacht ik

       De Thaise wetgeving laat in eerste instantie geen 2de nationaliteit toe, maar laat de optie open indien men kan bewijzen dat hij/zij in Thailand nog belangen heeft.

       Maar in dit geval is het nu belangrijk wat Thailand eist indien een buitenlander de Thaise nationaliteit aanvraagt.
       En in dat geval dacht ik dat je dan de andere nationaliteit moet opgeven. Of je dan nog belangen hebt in je thuisland of niet maakt niets uit dacht ik.

       Heeft dan niks te maken wat Nederland/Belgie daarover in hun wetgeving hebben staan. Gaat dan wat de Thaise wetgeving voorschrijft.

       Ik heb het ooit allemaal wel eens gelezen maar de details weet ik niet meer en ga dat ook verder niet opnieuw uitzoeken. Ik wil zeker zover niet gaan dat ik voor Thai national wil gaan.
       Het traject Permanent Resident overweeg ik wel in de toekomst.

       • Erik zegt op

        RonnyLatYa,

        wat betreft dubbele nationaliteit in Thailand:

        https://en.wikipedia.org/wiki/Thai_nationality_law

        Wat betreft het Nederlanderschap, zie artikel 15 lid 1-a en artikel 2. Overigens een politiek gevoelig item in ons land!

        https://wetten.overheid.nl/BWBR0003738/2020-04-01

        Er zijn dus mogelijkheden!

        • Erik zegt op

         Excuus, 15-1-a en 15-2.

        • RonnyLatYa zegt op

         Wat Thailand betreft herinner ik het mij anders indien het over een buitenlander ging die de Thaie nationaliteit wil aannemen, maar blijbaar zijn er daar ook aanpassingen.
         Zoveel te beter dan voor de personen die het zouden willen aanvragen.

         Wat een Thai betreft die een andere nationaliteit aanneemt staat het er zoals ik al zei. Daar was ik zeker van gezien mijn vrouw zowel Thai als Belg is

         Wat Nederland betreft ga ik maar verder op wat ik er hier ooit over las want ik ken de Nederlandse wetten niet, laat staan de uit zonderingen er op. Maar misschien is dat ondertussen oook weer aangepast.

      • khun moo zegt op

       Erik,

       laat ik het nauwkeuriger formuleren.

       Voor 99% van de Farangs in Thailand geldt:

       Thaise nationaliteit kun je niet krijgen.
       Je mag niet stemmen,
       Je kunt geen land kunnen kopen
       Je hebt niet dezelfde rechten dan Thaise mensen
       En jaar na jaar moet je aan de immigratie regeltjes blijven voldoen.
       En in tegenstelling tot Thaise mensen , je je niet meer boven de 75 voor ziekte kunt verzekeren. Dit laatste weet ik niet zeker, maar is wel een aandachts punt.

   • khun moo zegt op

    Erik,

    ik ben het met je eens.
    Een lange vakantie of emigreren is inderdaad een persoonlijke keus, die voor iedereen verschillend is.
    Kom je bij een goede familie terecht , dan kan het verblijf prettig zijn.
    Maar het omgekeerde komt helaas ook voor.

    Alles in nederand verkocht, geen rechten in Thailand en na een aantal jaren komt de betreffende persoon totaal berooid en of teleurgesteld terug naar nederland.

    Ik heb de succes stories gezien van tevreden mensen en ook de persoonlijk ellende gezien van anderen.
    Vandaar dat ik adviseer: verkoop niet je huis in nederland , hou de basis in nederland en zie Thailand als een prettig vakantie land zonder teveel financiele verplichtingen.
    Beter proberen de Thaise vrouw naar nederland te halen en van daar uit regelmatig Thailand in de winter te bezoeken.

  • rudolf zegt op

   Emigreren of niet, er is al veel over geschreven. Ik denk Khun Moo, dat het voor iedereen een ander verhaal is.

   Ik ben ook in de gelegenheid en ik ga het doen. Met alle toeters en bellen die er bij horen, dus ook uitschrijven. Ik kom ook al een jaar of 30 een paar maanden per jaar, met mijn Thaise vrouw op vakantie in Thailand.
   Wij hebben geen koophuis in Nederland en worden al een dagje ouder, heen en weer vliegen gaat tegen staan op den duur, en je huur loopt door als je 8 maanden in Thailand zit, onderhuren is geen optie want je wordt zo verklikt door je medemens en is ook niet eerlijk met zoveel woningnood.

   Ben het wel met je eens dat de toekomst anders kan uitpakken in Thailand door de regels die aangepast kunnen worden, maar dat is voor mij geen reden om in Nederland te blijven.
   De Nederlandse eis dat je minimaal 4 maanden per jaar in Nederland moet verblijven wordt niet gecontroleerd zeg jij, dat zou kunnen maar je verklikker slaapt niet. Dus voor mijn eigen gemoedsrust ga ik alles volgens de regels doen, krijg je achteraf ook geen gezeik.

   Wat betreft je rechten in Thailand, dat ben ik ook met je eens. maar ik maal niet om een Thais paspoort, grond kopen, of stemmen, wat ik al zei het is voor iedereen persoonlijk.

   Verzekering kan je eventueel regelen tot je 75e, of zorgen voor spaargeld voor de ongemakken die betaalbaar zijn. Als je echt iets ernstig krijgt zoals kanker of hartziektes op oudere leeftijd, kan je met een dure verzekering toch meestal niet genezen worden, hoogstens uitstel van….. Het leven is eindig en dat accepteer ik.

   De belangrijke reden dat ik ga emigreren, is dat ik het mijn vrouw gun, die werkt al 35 jaar keihard in Nederland, en is er nu aan toe.

   Nederland is mooi om te wonen, maar niet om oud te worden, als ik langs de verpleeghuizen fiets en ik zie die oudjes alleen aan zo’n tafeltje zitten, nee dat hoeft voor mij niet.
   Dan zit ik liever op een stoel voor het huisje in Thailand, te kijken naar de spelende hondjes en katten de vogels in de bomen en de klein en achterkleinkinderen, die op het erf spelen.

   En reken maar dat mijn Thaise familie goed voor mij zorgt, want dat pensioen komt toch elke maand binnen, 55555

   In Nederland gaat je pensioen op aan het verpleeghuis, dan gun ik het toch liever aan de Thaise familie die goed voor je zorgt.

   Dit is mijn mening, er zullen gerust lezers zijn die het niet met mij eens zijn, en dat mag uiteraard.

   Groet Rudolf

   • khun moo zegt op

    Rudolf,

    Ik denk dat we veel overeenkomsten hebben.
    Ook ik kom al 40 jaar 1 tot 2 keer per jaar voor 6 weken in Thailand.
    De laatste jaren 3 maanden.
    We zijn beide de AOW leeftijd al gepasseerd
    Financieel voldoe ik aan de eisen voor langdurig verblijf en mijnvrouw heeft 2 paspoorten.
    We hebben een huis met tuin in Thailand.
    Een terras met uitzicht op de rijstvelden hebben we ook.

    Wat het oud worden betreft is het voor mij toch de vraag waar je het beste af bent.
    Zeker wanneer je de Thaise taal niet goed beheerst en afhankelijk bent van de goedwil van de familie.
    Een garantie dat familie leden altijd in de buurt blijven wonen en je kunnen verzorgen is er soms niet.
    Ben benieuwd hoe je in een ziekenhuis of bij een dokter gaat uitleggen wat je problemen zijn.
    Vaak spreken ze gebrekkig Engels en zeker geen nederlands.
    Je bent zowat voor alles afhankelijk van je Thaise familie wanneer er iets geregeld moet worden.

    Wat de eenzame mensen in het nederlandse verzorgings huis betreft:
    Tegenwoordig is het in Nederland het idee dat men zo lang mogelijk thuis blijft wonen en thuis verzorgd wordt.
    Ik denk dat je als oudere Farang in een Thaise omgeving veel eenzamer kunt zijn , dan tussen taalgenoten in nederland.
    Veel farangs zitten al ruim voor hun AOW leeftijd aan de alcohol en niet zonder reden.

    De spelende honden , katten en vogeltjes is inderdaad mooi.
    Helaas heb ik met alle 3 slechte ervaringen gehad.
    De hond is aan een vietnamese vleesopkoper meegegeven en onze jonge katjes zijn door een openstaande poort de weg opgelopen , met fatale gevolgen.
    De plaatselijke jeugd schiet met een katapult op vogeltjes.

    Wat de kleinkinderen betreft , kan het prachtig zijn of een regelrechte ramp.
    Van onze 3 kleinkinderen is niets goed gekomen. Drugs verslaving, gevangenis en te lui om te werken.Dit ondanks dat we ze ooit op een mooie prive school gestuurd hebben, compleet met zwembad en Engelse les zowel door Thaise en Farang teachers.

    Mijn algemene conclusie is dat de oude dag in Thailand doorbrengen zowel goed als slecht kan uitpakken en ik dit risico niet wil lopen.

    Voor mij geen immigratie naar Thailand en voor mij Thais / nederlandse vrouw ook niet.

 10. peter zegt op

  Maar het uitschrijven is bij acht maanden dus wettelijk verplicht. Dit niet doen heeft gevolgen: als je gegevens in het BRP (opzettelijk) verkeerd zijn doorgegeven riskeer je een boete van 325 euro.

  Een briefadres wordt voor een periode van maximaal één jaar afgegeven. 2. Op gemotiveerd schriftelijk verzoek, ingediend voor het verstrijken van een termijn, kan de termijn van één jaar twee keer met een periode van zes maanden worden verlengd.

  Zoals gezegd, je bent getrouwd, je AOW wordt er door beïnvloed.

  Je hebt je schepen verbrand, dus nu moet je of voor komplete emigratie gaan en anders terug komen, een huis vinden om te wonen en inschrijven binnen de 8 maanden.

  Ik vind het wel, laten we raar zeggen, dat je zaken zoals transfer van geld, een Thaise rekening hebben, een huwelijk, een non O mariage, postadres wel hebt weten te regelen en de rest niet.
  Blijft dus nog wat over om recht te zetten


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website