Thailand visa vraag Nr 031/20: Heeft mijn vrouw een visum nodig?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Visumvraag
Tags:
5 februari 2020

Vraagsteller: Alex
Betreft: Visum

Ik ben gehuwd met Thip. Nu, wij zijn 20 jaar getrouwd in België en mijn vrouw heeft 13 jaar in België gewoond, daarna zijn wij naar Thailand verhuisd. Wij zijn in België nog met alles in orde en hebben en referentie adres.

Nu willen wij dit jaar op familie bezoek gaan voor een 30-tal dagen, maar mijn vrouw haar IDkaart is vervallen. De bank moet haar kaart terug inscannen. De vraag is nu, heeft mijn vrouw een visum nodig om samen af te reizen naar België?


Reactie RonnyLatYa

Als je met een ID kaart bedoelt dat dat dit een Belgische ID kaart is, dan heeft ze ook de Belgische nationaliteit en moet ze geen visum hebben. Wel een geldig Belgisch paspoort of Belgische ID kaart, anders zal ze niet kunnen vertrekken vrees ik. Die kan ze dan op basis van haar Belgische nationaliteit aanvragen op de ambassade als jullie daar ingeschreven zijn. Is dat niet het geval kan je dat nog altijd doen.

Een referentieadres kan maar door bepaalde personen en in bepaalde situaties gebruikt worden als officieel adres. Pas daar dus mee op. Een referentieadres is niet hetzelfde als een adres waar u uw correspondentie laat toekomen. Dat is een correspondentieadres en mag iedereen aanmaken, maar heeft geen waarde als officieel adres.

www.vlaanderen.be/referentieadres

Indien ze enkel een Belgische verblijfsvergunning had, dan heeft ze de Belgische nationaliteit niet. De vraag is dan of die verblijfsvergunning nog geldig is. Indien niet zal ze een visum moeten aanvragen.

Eigenlijk heeft dit niets met Thaise visums te maken dus diegene die hem bijkomende info kunnen verschaffen …..

Vriendelijke groeten,

RonnyLatYa


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Thailand visa vraag Nr 031/20: Heeft mijn vrouw een visum nodig?”

 1. philippe zegt op

  Beste,

  Om U deftige info te geven ontbreken enkele belangrijke gegevens:
  1: heeft uw echtgenote de Belgische nationaliteit?
  2: bent u en uw echtgenote nog gedomicilieerd in Belgie?(in dit geval woont zij in Belgie en zou ik niet weten waarom uw echtgenote een visum nodig heeft als zij er al officieel woond)
  3: het referentieadres zoals u beschrijft is technisch onmogelijk, het word slechts zelden toegestaan voor perioden waarin u dit duidelijk moet documenteren, opgepast indien u langer als 6 maand per jaar afwezig geweest bent uit Belgie kan u ambtshalve afgeschreven zijn of worden, normaal is iedere gemeente waar u gedomicilieerd bent verplicht u ambtshalve uit te schrijven als u langer als 6 maand afwezig bent.
  4: indien uw echtgenote officieel gedomicilieerd staat in Thailand en dit ook op haar Belgische id kaart staat kan de bank haar paspoort niet uitlezen en is alle moeite voor niets(ik heb het zelf bij 2 banken voorgehad)

  Alvast veel succes en reisplezier

  Philippe

 2. Guy zegt op

  Beste Alex,

  Indien uw echtgenote Belg is dwz een Belgisch paspoort bezit (vervallen of niet) is ze Belg en kan ze zonder visum terug naar Belgie reizen (wel indien nodig(vervallen paspoort) op de Belgische ambassade een nieuw paspoort afhalen.
  Mits ze een vervallen Belgische ID-card heeft zal ze dus wellicht ook een Belgisch paspoort hebben>

  Is uw vrouw geen Belg dan heeft ze wel een visum nodig. In jullie situatie zal de Ambassade daarover ook niet moeilijk doen.

  Groeten vanuit het kille Belgenland- hier aan zee zwaar bewolkt en 5 gradekens warm maar droog.

  • Buyl zegt op

   Beste Philippe, hou er rekening mee, indien U bij de Ambassade van Belgie een nieuwe ID kaart aanvraagd voor Uw echtgenote, het meer dan 2 maanden duurt voordat ze de nieuwe ID kaart zal hebben. Ik heb het persoonlijk meegemaakt.

 3. brabantman zegt op

  Opmerking. Woon in België. Mijn Aziatische vrouw heeft een Belgisch ID. Maar geen Belgisch paspoort. Het een bestaat dus duidelijk naast het ander.

  • Rob V. zegt op

   Sommige mensen, veel media, spreken over ‘bezit van een (Belgisch) paspoort’ , daar waar bezit van nationaliteit wordt bedoeld. Als je Belg bent kun je of een paspoort hebben of een ID kaart, of beiden of geen van beiden.

   Je hebt als Belg recht op toegang tot Belgenland, maar dan moet je je wel kunnen legitimeren aan de grens met een ID of paspoort.

   • RonnyLatYa zegt op

    Als iemand zegt/schrijft dat hij/zij een Belgisch paspoort bezit dan heeft die de Belgische nationaliteit. Anders kan je dat paspoort niet hebben.

    Het bezitten van een vervallen paspoort is trouwens geen basis om een Belg te weigeren in België. Voor zover je de identiteit/nationaliteit op een andere manier kan bewijzen

    “Als Belg moet u een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart hebben als u België wilt verlaten/binnenkomen. Volgens de Belgische wetgeving mag u België ook met een verlopen paspoort (weer) binnen, als u tenminste uw identiteit en nationaliteit op een andere, geldige manier kunt bevestigen.”

    https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/entry-exit/expired-lost-passports/belgium/index_nl.htm

    • Rob V. zegt op

     Klopt als een bus Ronny, dat gaat ook op voor Nederlanders naar NL, Thai naar TH enzo. Maar met een verlopen ID bewijs kun je nog wel (onterecht) problemen krijgen met incheck personeel. Liever dus een geldige ID op zak als het even kan.

     • RonnyLatYa zegt op

      Zonder een geldig Id/paspoort ga je nergens vertrekken denk ik.
      Dit zegt enkel iets over binnen komen.

  • RonnyLatYa zegt op

   Als uw vrouw een Belgische ID heeft, dan heeft ze ook de Belgische nationaliteit en dat volstaat in België. Meer hoeft die in België ook niet te hebben. Net zoals u.

   Verwar echter Belgische ID kaart niet met de ID kaarten die een verblijf rechtvaardigen.
   Dat zijn kaarten afgegeven door België, maar daarmee ben je nog geen Belg.
   https://sif-gid.ibz.be/NL/lijst_belgie.aspx

   Maar als ze de Belgische nationaliteit heeft, kan ze op de gemeente ook een Belgisch paspoort aanvragen indien ze dat zou nodig hebben om te reizen. Is dikwijls veel handiger om naar bepaalde landen te reizen dan haar Thaise paspoort.

 4. endorfun zegt op

  Als ze de Belgische nationaliteit heeft, heeft ze geen probleem om België binnen te komen, maar misschien een probleem om aan boord van een vliegtuig te komen, met een vervallen IK.
  Als ze een identiteitskaart voor vreemdeling heeft (A tot en met F+)(ik vermoed een F of F+ kaart, gezien al lang samen) die vervallen is, wordt ze NIET binnengelaten, als ze al op het vliegtuig komt. Ze moet eerst een nieuwe kaart of een visum hebben om binnen te mogen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website