Thailand visa vraag Nr 022/20: TM30

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Visumvraag
Tags:
27 januari 2020

Vraagsteller: John Chiang Rai
Betreft: TM30

Daar ik van RonnyLatYa op dit blog ook goede adviezen gelezen met betrekking tot de TM30 procedure, zou ik van hem graag de volgende vraag beantwoordt willen zien.

Vandaag is mijn vrouw, die gezien de Thaise wetgeving eigenlijk mijn onderdakverleenster is, samen met mij op de Immigration in Chiang Rai geweest om haar TM30 meldingsplicht te vervullen. Omdat ik nieuwsgierig was hoe een dergelijke procedure nu eigenlijk afloopt, viel mij op dat de behandelende dame alleen het ingevulde TM30 formulier in ontvangst nam, en in mijn paspoort keek, wanneer ik het land deze keer ben binnen gekomen. Volgens haar alles prima, en moest alleen oppassen dat ik mijn (Non Immigration visa O), omdat ik iets langer dan 90dagen in Thailand verblijf, tijdig laat verlengen of een borderrun onderneem.

Nadat ik mijn paspoort terug kreeg, en eigenlijk haast had omdat ik nog een paar andere dingen te verrichten had, zag ik thuis eerst dat er geen enkel vermerk of bewijs van deze melding in mijn paspoort was aangebracht.

Hoe gaat dit nu als ik later via Suvarnabhumi het land verlaat, en de ambtenaar op de airport vraagt na een bewijs van deze TM30 melding, waarvan ik zelf geen enkel schriftelijk bewijs in handen heb? Zijn deze ambtenaren van de Immigration op de airport in Bangkok zo goed verknupt met hun collega’s in Chiang Rai? Of heeft de behandelende dame in Chiang Rai, waarvan ik uiteraard de naam niet gevraagd heb, toch een fout gemaakt door het niet afgeven van een schriftelijk bewijs?

Voor jou eventuele antwoorden op deze vragen, dank ik je in vooruit.


Reactie RonnyLatYa

Wanneer een TM30 wordt gemaakt, dient immigratie het onderste strookje dat op de TM30 staat aan de melder terug te bezorgen. Dit als bewijs dat de melding werd gemaakt. Dat dit niet gebeurd is, is dus een fout van die immigratieambtenaar.

Er wordt van een TM30 melding geen aantekening in je paspoort gemaakt.

De reden dat ze in je paspoort heeft gekeken was waarschijnlijk om de juiste datum van binnenkomst te controleren en dat de melding binnen de voorziene termijn werd gemaakt. Normaal is dat 24 uur na aankomst op het adres. Maar zulk een bewijs is enkel belangrijk als je een verlenging zou vragen, of om andere redenen bij immigratie moet zijn. Ik denk dat ze het strookje gewoon vergeten mee te geven is, maar dat wil daarom niet zeggen dat het niet in het systeem is ingevoerd.

Bij het verlaten van Thailand hoef je echter geen zorgen te maken. Een bewijs van melding wordt niet gevraagd op de luchthaven.

Vriendelijke groeten,

RonnyLatYa


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website