Vraagsteller: Erik
Betreft: Non-immigrant O retirement

Visums, ik krijg er hoofdpijn van. Voor een non immigrant type o jaarvisum staat er op de site van het Thai consulaat in Antwerpen dat je 60 moet zijn , maar op de site van het Thais consulaat in Nederland staat er dat je ouder dan 50 moet zijn. Wat is het nu? Ik ben 56 dus vraag me af wat ik nu juist moet doen?

Kan ik als Belg eventueel dan ook een visa aanvragen in Nederland? By the way: Op de site van de ambassade in Brussel wordt ook vermeld dat je een hospitalisatieverzekering moet kunnen voorleggen . Op site van Antwerpen en Nederland wordt hier niets over vermeld.


Reactie RonnyLatYa

Officieel is de minimumleeftijd voor het aanvragen van een visum op basis van “Retirement” 50 jaar. Net zoals dat in Thailand de leeftijd is voor het verlengen van een verblijfsperiode op basis van “Retirement”. Dit is jonger dan de pensioenleeftijd die in de meeste landen geldt. Daar ligt de officiële pensioenleeftijd meestal (veel) hoger. Wat dan niet wil zeggen dat bepaalde beroepen niet vroeger met officieel pensioen kunnen gaan.

Wat vele ambassades en consulaten de laatste jaren doen is het optrekken van de leeftijdseis voor het aanvragen van een visum op basis van “Retirement”. Ze stellen die dan gelijk met de pensioenleeftijd van het land waarin ze gevestigd zijn, of nemen een leeftijdseis die overeenkomt met de gemiddelde pensioenleeftijd waarop men in dat land op (vervroegd) pensioen gaat.

Wat de Consulaten van Amsterdam en Antwerpen betreft :

– Op de website van Amsterdam staat dat u 50 moet zijn EN aantoonbaar op pensioen. Men houdt zich hier aan die 50 jaar, maar als bijkomende eis moet je bewijzen dat je een pensioen/AOW trekt. Enkel 50 jaar is dus onvoldoende.

Op de website van Antwerpen staat “gepensioneerden en/of 60+”. De referentieleeftijd is hier dus 60.

Indien je kan aantonen dat je officieel gepensioneerd bent op 56 (o.a. militair), denk ik dat het ook wel in Antwerpen zal aanvaard worden. Je vraagt daar best eerst eens bevestiging van via mail of telefoon.

Een “Non-immigrant O Single entry” kan je in principe in elk land gaan aanvragen. Hoeft niet je woonland te zijn. Ook o.a. Essen (Duitsland) zou kunnen. Volgens de info van lezers vraagt men daar voor een “Non-immigrant O Single entry” als leeftijd 50 jaar en te voldoen aan de financiële eisen. Bewijzen dat je effectief met pensioen bent hoeft dan niet. Wat verder weg, maar je krijgt dan ook je visum na wat wachten onmiddellijk terug mee ook. Misschien ook te overwegen.

http://www.thai-konsulat-nrw.de/

Je spreekt ook over een jaarvisum. Daarmee bedoel je eigenlijk een Multiple entry visum.

Op de website van Antwerpen staat “zonder band met Thailand krijgen alleen single (ONE) één entry”. Een band is o.a. gehuwd met een Thai.

Ook Amsterdam geeft enkel “Single entry” visums uit, maar zelfs met een band met Thailand kan je daar geen “Multiple entry” bekomen.

Voor een “Multiple entry” dient u zich dan te wenden tot de ambassades in Brussel of Den Haag.

Een ziekteverzekering is verplicht voor een Non-immigrant O-A visum. De reden dat je daar op de website van het Consulaat van Antwerpen of Amsterdam niets van zal terug vinden, is omdat je dat Non-immigrant O-A niet kan aanvragen in een consulaat.

Een Non-immigrant O-A kan je enkel aanvragen in de ambassade.

Vriendelijke groeten,

RonnyLatYa

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website