Thailand Visa vraag Nr 014/21: Na 15 maanden eindelijk terug naar Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Visumvraag
Tags:
23 januari 2021

Vraagsteller: John

Na 15 maanden eindelijk terug naar Thailand? Sinds ik in Europa gestrand ben lukt het me maar niet om bij de ambassade een visum te krijgen en erg behulpzaam zijn ze ook niet.

Nu stel een visum agent voor om een POR30 visum te nemen, Heeft iemand daar ervaring mee en krijg ik daar later geen problemen mee? Ik heb sinds 2014 een retirement visa.


Reactie RonnyLatYa

Je zegt niet waarom het je maar niet lukt om een visum te bekomen. Lijkt me dat er opties genoeg zijn, voor zover je aan de voorwaarden kan voldoet natuurlijk.

Ik heb geen idee wat die visumagent bedoelt met een POR30 visum. Por Por 30 is een formulier dat gebruikt wordt voor BTW aangiften in Thailand, maar ik zie niet in wat dit met een visum kan te maken hebben.

Wat meer voor de hand ligt is dat die Visa agent een “Visa Exemption” (Visa vrijstelling) bedoelt. Mogelijk slaat die 30 daar op. Is sinds kort weer mogelijk. Je komt dan Thailand binnen zonder visum. Je zal dan een verblijfsperiode bekomen die onlangs werd uitgebreid van 30 naar 45 dagen en dit om de quarantaineperiode enigszins te compenseren. Je kan die verblijfsperiode bij immigratie normaal eenmalig met 30 dagen verlengen, of je moest gehuwd/ Thaise kinderen hebben en dan kan maximum 60 dagen.

Volgens die tabel van de ambassade (zie bijlage) is het echter nu niet mogelijk. Verbaast me eigenlijk dat dit niet kan, maar misschien is het een Corona maatregel waarvan ik niet op de hoogte ben.

Als je Thailand binnenkomt op basis van “Visa Exemption” heb je de status van “Tourist”. Die “Tourist” status kan je in Thailand omzetten naar een “Non-immigrant” status wat je dan de mogelijkheid geeft om weer een jaarverlenging aan te vragen.

Op het moment van de aanvraag dient er nog minstens 15 dagen verblijf te resten. Hou daar rekening mee, want die omzetting gebeurt niet meteen maar duurt wel enkele dagen. Meestal een week.

De voorwaarden zijn ongeveer dezelfde als bij het aanvragen van een jaarverlenging. Moet je maar eens navragen in je lokaal immigratiekantoor, want ook daar kunnen lokale regels meespelen. Als je een bankbedrag gaat gebruiken hoeft het dan niet 2 maand op voorhand al op de Thaise rekening te staan, maar kan men wel vragen om te bewijzen dat dit geld uit het buitenland komt. Wanneer de omzetting naar Non-immigrant (je zal dan categorie O bekomen) toegestaan is zal je eerst een verblijfsperiode bekomen van 90 dagen. Net alsof je zou zijn binnengekomen met een Non-immigrant O visum. Die 90 dagen kan je gaan verlengen op de gekende manier.

In normale omstandigheden kan je die “Tourist” status vrij eenvoudig omzetten naar een Non-immigrant en wordt meestal toegestaan. Of dat nu in Corona tijden ook zo zal zijn kan ik niet bevestigen.

Volgens wat op de website van de ambassade in Den haag (zie bijlage) staat zou het echter nu ook mogelijk moeten zijn, net zoals daarvoor. Hou er echter toch rekening mee dat het misschien minder vlot zal toegestaan worden en men er nu ook extra voorwaarden aan kan koppelen.

Denk eraan dat vertrekken met een “Visa Exemption” je niet ontslaat van een CoE en andere bewijsstukken om Thailand binnen te komen en ook niet van de quarantaine.

Information for non-Thai nationals planning to visit Thailand (during COVID-19 pandemic) – สถานเอกอัครราชทูต ณ กรุงเฮก (thaiembassy.org)

Lezers die eventueel weet hebben wat een POR30 visum is mogen dit altijd laten weten. Ik heb nog nooit gehoord, maar kan altijd bijleren natuurlijk. Misschien kan die Visa agent ook eens verklaren wat dit wil zeggen.

Rating: 4.67/5. From 6 votes.
Please wait...

3 reacties op “Thailand Visa vraag Nr 014/21: Na 15 maanden eindelijk terug naar Thailand?”

 1. John zegt op

  Dag Ronny,

  enorm bedankt voor deze uitleg en de informatie. Navraag bij de visa agent bevestigde je vermoeden al, het betreft een zgn éxemption. Dus nu eindelijk een vlucht en asq in Bangkok en wat andere zaken regelen om terug te kunnen.

  Dank je!

 2. Jean Culinair zegt op

  Eergisteren ben ik probleemloos op basis van Visa Exemption Thailand binnengekomen. Uiteraard wel met CoE. Mijn ONVZ zorgverzekeringsverklaring zonder specifieke bedragen (fully reimbursed) was goed voor ASQ en CoE maar werd bij aankomst wel meermaals bestudeerd.

  • John zegt op

   Dag Jean,

   Erg goed om te lezen dat het dus wel kan lukken. Ik maakte me al zorgen… Een van de redenen van de visa afwijzing was dat er geen bedrag stond op de polis!

   Dank voor je reactie!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website