Thailand visa vraag Nr 012/20: Bankafschriften

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Visumvraag
Tags:
17 januari 2020

Vraagsteller: Willy
Betreft: Bankafschriften

Voor mijn jaarverlenging in Chiang Mai gebruik ik, omdat mijn maandelijkse pensioen- uitkeringen het toelaten, de “INCOME METHODE”. Om dit te bewijzen moet ik naast het gelegaliseerde AFFIDAVIT-document, bankafschriften aanvragen bij mijn plaatselijk Mae Rim-filiaal. De maandelijkse uitkeringen op onze ING Bank België schrijf ik dezelfde dag onmiddellijk over naar mijn “saving-account” bij de Kasikorn Bank. Dagafschriften hiervan heb ik nog nooit ontvangen.

De ontvangen THB worden rechtstreekse afgedrukt op mijn spaarboekje. Ik kan ook gebruikmaken van de 800.000 THB op rekening, maar weet iemand, die in hetzelfde geval verkeerd, hoe hij/zij aan deze vereiste dagafschriften geraakt is?


Reactie RonnyLatYa

Ik krijg ook geen dagafschriften van mijn bank. De melding dat er geld bij- of afgaat gebeurt met een SMS. Verder kan ik het natuurlijk ook zien als ik internetbankieren open of een up-date van mijn bankboekje maak.

Trouwens, stel dat je telkens een bankafschrift krijgt of afprint, zal dat waarschijnlijk toch niet aanvaard worden door immigratie.

Als je voor je verlenging maandelijkse stortingen gebruikt, dan moet je aan de bank een document vragen waaruit blijkt dat de laatste 12 maanden er maandelijks een bepaald bedrag werd overgemaakt vanuit het buitenland. Dat moet maandelijks ongeveer rond hetzelfde tijdstip gestort worden.

Gebruik je enkel een bankbedrag van 800 000 Baht , dan dient het document te bevestigen dat dit bedrag op je rekening staat en dit 2 maanden voor de aanvraagdatum. Let op er zijn er die nog steeds 3 maand eisen. Bovendien moet je ook een up-date van je bankboekje maken van de dag zelf. Kan je zelf aan een machine met die mogelijkheid. Wel eerst een storting of afhaling uitvoeren via een ATM, anders is er geen up-date vermelding van de dag zelf.

Best ook dat ATM ticketje bijhouden. Ik weet niet in Chiang Mai, maar vraagt men soms ook.

Vriendelijke groeten,

RonnyLatYa

No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Thailand visa vraag Nr 012/20: Bankafschriften”

 1. Geert zegt op

  Beste,

  Onlangs passeerde hier op Thailandblog nog een bericht dat er in Chiang Mai geen bankafschriften nodig zijn als je een Affidavit hebt van de ambassade.
  Met enkel een Affidavit moet het lukken in Chiang Mai. Ik heb het zelf voorheen altijd zo gedaan in Chiang Mai en naar mijn mening één van de makkelijkste kantoren.
  Momenteel verblijf ik in Samut Prakan en daar aanvaarden ze geen Affidavit.

  In jou geval is het volgens mij voldoende om enkel de bankafschriften van de Thaise bank, die bewijzen dat je maandelijks minstens 65.000 Thai baht vanuit het buitenland krijgt, te overhandigen. Een Affidavit heeft in dit geval geen meerwaarde en is overbodig.
  Misschien is het sinds vorig jaar verandert maar in het verleden was het immigratiekantoor van Chiang Mai tevreden met enkel een Affidavit zonder bankafschriften.

  Gegroet.

  • RonnyLatYa zegt op

   Enkel bankafschriften, die je zelf aanmaakt via internetbankieren, zullen meestal niet aanvaard worden door immigratie.

   De meeste immigratiekantoren vragen een bankbrief waarin de bank ook verklaart dat er de laatste 12 maanden maandelijks een bepaald bedrag vanuit het buitenland werd gestort.

   Ter info
   De officiële regels zeggen dat als je enkel met stortingen werkt (dus zonder Affidavit of visumondersteuningsbrief) het bedrag minstens 65 000 Baht te zijn. Hiermee sluiten ze de mogelijkheid van de combinatiemethode.

   Maar immigratie zou immigratie niet zijn als ze daarvan niet zouden afwijken.
   O.a. in Kanchanaburi worden maandelijkse stortingen van minder dan 65 000 Baht ook aanvaard. Dit kan je dan aanvullen met een bankbedrag m.a.w. de combinatiemethode.
   Trouwens, een Affidavit wordt in Kanchanaburi niet meer aanvaard. Voor diegene die het van plan waren, bespaar je de moeite om een Affidavit aan te vragen.

   • geert zegt op

    Inderdaad Ronny, ik kan dat beamen. Een affidavit wordt op steeds minder plaatsen nog aangenomen.
    Het affidavit dat ik ben gaan halen op de ambassade werd niet meer aangenomen in Samut Prakan.

    Maar mijn punt was dat wanneer men minstens 65.000 baht iedere gestort krijgt op een Thaise rekening vanuit het buitenland en de Thaise bank levert ook een bankbrief af voor het immigratie kantoor, dan is het affidavit sowieso overbodig. Dit werd mij trouwens ook bevestigt op het immigratiekantoor van Samut Prakan.

    Gegroet.

    • RonnyLatYa zegt op

     Inderdaad volledig mee eens en dat bedoel ik ook.
     Die maandelijkse stortingen zijn sinds 1 januari 2019 ingevoerd net omdat het Affidavit door sommige ambassades niet meer werd uitgegeven Die aanvragers kunnen zelfs geen Affidavit tonen, zelfs als ze dat zouden willen.

 2. Hans van Mourik zegt op

  Laten we in ieder geval de Emigratie van Changmai en de rest van emigratie kantoren, koesteren.
  Die nog steeds de Affidit of de inkomens verklaring accepteren.
  Als dat niet zo is,dan is het voor mij teruggaan.

  Hans van Mourik

 3. brabantman zegt op

  Lees de afgelopen tijd vele berichten over de problemen die de farang ondervindt om in Thailand te kunnen blijven wonen. Dan rijst bij mij de vraag waarom u dat allemaal accepteert. Als u zelfs met uw geld niet meer welkom bent, dan kunt m.i. beter de eer aan uzelf houden.
  Ikzelf heb de stap al ruim 3 jaar geleden gemaakt en ben naar de Filipijnen vertrokken. Nog geen dag spijt van gehad. Ja, het verkrijgen van uw frikandel of broodje haring is wat moeilijker maar u bent wel van uw visum zorgen af.
  Kan u aanraden, ga er eens kijken. Ook daar schijnt de zon en eten de dames rijst. En laat u niet bang maken. Niet alle eilanden hebben last van vulkanen, aardbevingen, typhoons of moslim terrorisme.

  • Roedii vh. mairoe zegt op

   Af en toe lees je inderdaad dat iemand na een aantal jaren vanwege teleurstellingen opgedaan in Thailand naar de Filipijnen is vertrokken. Wat mij dan altijd verbaast is dat die mensen dit blog blijven volgen, reacties plaatsen, en adviezen menen te geven. Is er daar op de Filipijnen niets te doen, of zo? Er komen sowieso nog steeds veel Filipijnse vrouwen naar Nederland en die willen van hun leven niet meer terug. De politieke toestand is er erger dan in Thailand, vertellen zij me, er is een grote mate van onvrijheid en meningsuiting wordt niet gewaardeerd, daarentegen wel zelfcensuur, verder veel armoe en na-ijver, criminaliteit tiert welig, na zonsondergang binnen zijn. Potdorie: en dan nog niets eens een frikandel en/of haring!

  • ruud zegt op

   Als je een leven hebt opgebouwd in een land, vertrek je niet zo makkelijk.

   Voor mij persoonlijk vind ik overigens, dat het nog wel mee valt met problemen.
   Ik ben tot op dit moment niet gestruikeld over onredelijke eisen van de immigratie, of een andere overheidsinstantie, wat natuurlijk geen garantie is voor de toekomst.

   Ik veronderstel, dat veel problemen worden veroorzaakt door een te optimistische blik in de toekomst voor de emigratie.
   In het bijzonder financieel.
   In een opkomende economie zullen prijzen over het algemeen harder stijgen, dan in een volwassen economie.
   Mensen krijgen immers meer geld te besteden, waardoor de lonen en de prijzen stijgen.
   Dat betekent, dat waar een AOW’tje eerst nog genoeg leek voor emigratie, je later in de problemen komt.

 4. Jos zegt op

  Ik kan het beamen.
  Na enkele jaren zonder zorgen met mijn affidavit naar immigratie hier in Nonthaburi, werd deze gisteren plots geweigerd. Ze verlangden nu een gecertificeerde brief van de ambassade die bevestigd dat ik elke maand dat bedrag overgeschreven krijg vanuit België. Mijn argument dat ze dat niet gaan doen haalde geen wal.
  Hier staan we dan. Van dag-op-dag alles weer veranderen ……

  • RonnyLatYa zegt op

   Inderdaad.
   Mij storen niet zozeer de immigratie eisen of bewijzen op zich.

   Wat mij wel stoort is dat men meestal iets gaat invoeren, aanpassen of niet meer gaat aanvaarden van de ene dag op de andere. Dit zonder een aanvaardbare overgangsperiode daaraan te koppelen, waardoor de aanvrager zich kan instellen op die nieuwe situatie.

   Zeker voor vervolgaanvragen. Aanvragers gaan uit dat alles in orde is, dient zijn aanvraag in en wordt dan plotseling voor voldongen feiten geplaatst.

   Om even bij het Affidavit te blijven en bovenstaand als voorbeeld.
   Hoe moeilijk kan het zijn om de aanvrager te zeggen dat bij de huidige aanvraag het Affidavit nog volstaat, maar dit bij een vervolgaanvraag men een andere methode dient te gebruiken omdat men dan het Affidavit niet meer zal aanvaarden. Leg een formulier voor die de aanvrager moet tekenen voor kennisname.
   Het is dan aan de aanvrager om zich aan te passen aan die nieuwe voorwaarden en daar heeft hij dan een jaar de tijd voor.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website