Thailand visa vraag Nr 011/20: TM7, TM47, TM30 en TM28

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Visumvraag
Tags: ,
16 januari 2020

Vraagsteller: Willem
Betreft: TM7, TM47, TM30 en TM28

Ik verblijf in Thailand op basis van een Non immigrant O visum met jaarverlenging vanwege retirement. Ik ben gedurende oktober tot april 5 a 5,5 maanden in Thailand waarvan 3 maanden in Chiang Mai, 1 maand Pattaya en 1 maand Bangkok. Ik heb mijn jaarverlenging gedaan in Chiang Mai op 13 december met een geldigheidsdatum van 26 januari. Ik heb geen briefje met een datum voor de verplichte 90 dagen in mijn paspoort gekregen. Volgens mijn berekening zou dat 11 maart zijn. Maar dan ben ik ondertussen al 2 keer van locatie veranderd. Tot op heden viel mijn eerste 90 dagen melding altijd op of net na mijn terugvlucht naar Nederland. Dus ik heb het nog nooit moeten doen.

Nu is mijn vraag. Moet ik bij iedere verplaatsing mijn adres formeel wijzigen? Dat heb ik tot nu toe nog nooit gedaan. Wel altijd er voor gezorgd dat de eigenaar een TM30 melding doet. Als ik mij persoonlijk moet melden in Bangkok waar ik vanaf 23 februari verblijf om mijn adres te wijzigen kan ik enkele dagen later terug voor de 90 dagen melding. In Bangkok is dat geen pretje om van af Bangna naar Chaeng Wattana te moeten en dat 2 keer. Online melden zal mogelijk niet werken omdat ik begrepen heb dat je eerst minimaal 1 maal in persoon bij de immigratie van je woonplaats geweest moet zijn. Klopt dat?


Reactie RonnyLatYa

Ik veronderstel dat je jaarverlenging loopt tot 20 januari 2021 en dat je de aanvraag (TM7) daartoe ingediend hebt op 13 december 2019.

Het adres dat je bij de jaarverlenging opgeeft is je officiële verblijfadres. Dat adres telt voor immigratie. Dat wil echter niet zeggen dat je niet op reis mag gaan binnen Thailand. Het is niet omdat je ergens in een hotel of wat ook gaat verblijven, dat je ook verhuisd bent. Een TM30 is een aankomstmelding op een adres, maar is daarom geen adreswijziging.

Voor Chiang Mai woon je nog steeds in Chiang Mai, hoeveel TM30 er ook opmaakt worden. Om een adreswijziging officieel door te voeren moet je ook een TM28 opmaken. Zolang je dat niet doet, blijft je adres in Chiang Mai staan en moet je in principe ook je 90 dagen melding (TM47) bij immigratie Chiang Mai uitvoeren.

De eerste aanvraag tot jaarverlenging staat gelijk met een 90 dagen melding. Best mogelijk dus dat je dan geen briefje hebt gekregen wanneer de volgende 90 dagen melding is. 11 maart kan dus best al referentiedatum. Hopelijk rekenen ze van de 90 dagen en niet vanaf de aanvraagdatum. Vraag dus best steeds die referentiedatum. Dan ben je zeker.

Maar laat ons ervan uitgaan dat je op 11 maart dus die 90 melding moet maken bij immigratie Chiang Mai. Je kan nu altijd proberen om met je Chiang Mai adres bij een ander immigratiekantoor je 90 dagen melding te maken. Misschien aanvaarden ze het wel zonder adreswijziging. Je weet nooit… Je kan het ook altijd eerst eens on-line proberen. Lukt het niet dan kan je nog altijd een adresverandering gaan indienen, samen met een 90 dagen melding. TM30 (aankomst op een adres) en een TM28 adresverandering moeten niet op hetzelfde ogenblik gebeuren. Je kan eerst ergens toekomen en later beslissen om officieel naar daar te verhuizen. Niks mis mee. Hou er dan in de toekomst wel rekening mee dat je officieel adres in Bangkok staat.

Afhankelijk welke manier je gebruikt, heb je altijd een zekere periode waarbinnen een 90 dagen melding moet gemaakt worden. On-line is 15 dagen voor 11 maart tot 7 dagen voor 11 maart, als ik me niet vergis. Wordt het in het immigratiekantoor zelf, persoonlijk of door iemand anders, gedaan is dat 15 dagen voor 11 maart tot 7 dagen na 11 maart. Je hebt dus wat ruimte. Luk het niet kan je nog altijd zelf gaan.

Vriendelijke groeten,

RonnyLatYa

No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Thailand visa vraag Nr 011/20: TM7, TM47, TM30 en TM28”

  1. Jan zegt op

    Wat tm30 betrefd vorige maand online geprobeerd lukte niet toen naar immagratie bkk gegaan zeiden dat dit niet meer nodig was als je binnen thailand verbleef alleen melding doen al je vanuit buitenland komt,wantrouwend dat ik ben ,moest 3 dagen geleden voor 90 dagen melding er werdtniets meer gezegt dus zal wel kloppen , kreeg nog wel een app mee voor tm30 ( sectie 38 )via googleplay te verkrikge.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website