Beste redactie/Ronny,

Ik woon 3 jaar in Chiangmai, ik heb een retirement visa, ik heb elke maand +/- 50.000 TBT pensioengeld, dat gestort wordt op een Thaise bank, ik heb +/- 200.000 TBT, op een Thaise rekening staan. Wat veranderd er voor mij, met de nieuwe regelingen?

Groet,

Rudy


Beste Rudy,

Dat wil dan zeggen dat je de combinatiemethode gebruikt, met in jouw geval de volgende bedragen.

Inkomen is 50 000 x 12 = 600 000 Baht door maandelijkse stortingen op een Thaise bankrekening. Aangevuld met een vast bedrag van 200 000 Baht op de bank. Samen is dat 800 000 Baht op jaarbasis en dan zou moeten voldoende zijn als bedrag.

Maar het hangt er nu van af welke (nieuwe) lokale regeltjes de immigratiekantoren gaan opleggen. Over hoe ze dat inkomen bewezen willen zien, en wat er met het bankbedrag mag gebeuren.

1. Het inkomen.

Wat gaat jouw immigratiekantoor opleggen of aanvaarden?

– Een “Visumondersteuningsbrief”, “Affidavit” of gelijk welke “Proof of income” die bewijst dat je 50 000 Baht per maand inkomen hebt. Volgens de officiële regelgeving zou dat inderdaad moeten volstaan. Je hoeft dan niet werkelijk die 50 000 Baht maandelijks over te maken, of te bewijzen dat je die overmaakt.

– Of aanvaarden ze ook enkel een bewijs van maandelijkse stortingen van 50 000 Baht vanuit het buitenland op een Thaise rekening. De officiële regels spreken echter enkel over een bankbedrag van 65 000 Baht minimum als het over werkelijke maandelijkse stortingen gaat. Maar het kan best zijn dat ze ook die 50 000 Baht zullen aanvaarden, en ik vermoed dat wel, gezien het ook nog aangevuld wordt met een bankbedrag van 200 000 Baht.

2. Het bankbedrag.

In de oude regelgeving mocht je, eens je de jaarverlenging bekomen had, nadien met dat bedrag doen wat je wilde. Het gebruiken dus.

De nieuwe regelgeving zegt nu dat het bedrag er minstens 2 maand voor de aanvraag moet op staan en ook tot 3 maand na het ontvangen van de jaarverlenging.

Maar wat na die drie maand? Dat is niet echt duidelijk vind ik. Misschien mag je er de rest van het jaar niet meer aankomen. Maar lokaal kunnen ze misschien ook gaan beslissen dat je de helft van dat bedrag mag gebruiken. In uw geval mag je dan zakken tot 100 000 Baht. Net zoals ze bij een bankbedrag van 800 000 Baht, daar mag je na drie maand ook zakken tot 400 000 Baht. Afwachten wat ze zullen beslissen.

Er zijn dus dingen die nog niet helemaal duidelijk zijn. Tenminste voor mij nog niet. Ik vind het dan ook gevaarlijk om nu in een advies te schrijven hoe het allemaal zal verlopen.

Ik heb ook al op andere forums allerlei mogelijkheden gelezen, maar veel ervan zijn door de opsteller zelf ingevuld en zijn dan afhankelijk hoe die nieuwe regels door de opsteller worden gelezen. Ook zijn er verklaringen van leidinggevende uit immigratiekantoren die in de krant verschijnen, maar dan door de betreffende journalist in een eigen versie worden gegoten en daarom ook niet echt betrouwbaar

Ik ga hier niet aan deelnemen door ook nog eens mijn eigen versie eraan toe te voegen van wat ik denk het zal worden. Toch niet als ik daar nog geen duidelijke bewijzen van heb. Ik kan momenteel enkel refereren naar de officiële documenten die verschenen zijn, maar ik heb verder nog geen enkel duidelijk bewijs gezien hoe men het lokaal zal aanpakken.

Mijn advies naar iedereen is dan ook het volgende (tenminste tot ik meer bewijsstukken heb).

De enige manier om zeker te spelen is naar je immigratiekantoor te gaan na 1 maart en te vragen wat de nieuwe eisen zijn en de voorwaarden. Zo weet je zeker welke eisen jouw immigratiekantoor zal hanteren inzake de nieuwe regelgeving.

Ik hoop dan eigenlijk ook zo snel mogelijk van jullie te mogen lezen welke die lokale regels zijn die toegepast worden na 1 maart. Liefst zoals ze letterlijk geschreven staan op een lokaal document. Ga de tekst dus liever niet in je eigen woorden omzetten, want dan kan belangrijke info misschien verdwijnen of misschien een andere betekenis krijgen.

Waarschijnlijk zullen die lokale documenten vanaf 1 maart wel beschikbaar zijn (Let op dat je geen oude documenten meeneemt). Stuur ze mij op via www.thailandblog.nl/contact/.

We maken er dan een TB Immigratie Infobrief van. Voor elk immigratiekantoor afzonderlijk indien beschikbaar, zodat de info voor alle lezers beschikbaar is.

We kunnen dan nadien ook eens een vergelijk maken tussen de verschillende immigratiekantoren en zien waarin ze verschillende bij toepassing van de nieuwe regels.

Vriendelijke groeten,

RonnyLatYa

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website