Vraag: Einde verblijfsvergunning

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Visum lang verblijf
Tags: ,
1 augustus 2020

Beste Rob/Redactie,

In maart 2021 loopt de 5 jarige verblijfsvergunning van mijn vriendin af. Ze is inmiddels geslaagd voor de inburgering en heeft voor 20 uur werk in de week. Hoe nu verder? Opnieuw een verblijfsvergunning aanvragen een Nederlands paspoort aanvragen maar vervalt dan niet haar Thaise nationaliteit.

Mocht mij een keer iets ernstigs overkomen kan ze dan hier gewoon in Nederland blijven? We hebben een samenlevingscontract en haar zoon van 11 is ook hier in Nederland.

Wat zijn de voor- en nadelen?

Groet,

ES


Beste Egbert,

In mijn dossier ‘Immigratie Thaise partner’ wijs ik op de diverse mogelijkheden die men heeft. Standaard is min of meer dat partner-migranten na 5 jaar verblijf op een tijdelijke (5 jarige) verblijfsvergunning deze omzetten in een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd. Een iets sterkere status is het aanvragen van voorgezet verblijf. Echt blijf je in beide gevallen afhankelijk van de IND. Niet iedereen is daar even blij mee, wil je een dus voor eens en altijd van de IND en verblijfsvergunningen verlost zijn dan is naturaliseren een goede optie.

Bij naturaliseren als ongehuwd partner zal Nederland echter eisen dat jouw lief haar Thaise nationaliteit opgeeft. Als jullie echter zouden trouwen dan mag zij van Nederland haar Thaise nationaliteit behouden. De Thaise autoriteiten is het om het even, die erkennen een tweede/meervoudige nationaliteit niet maar verbieden het ook niet. Als een huwelijk geen probleem is zou ik dus zeker dat doen. Naturaliseren kan dan al vanaf 3 jaar na immigratie mits ze ook aan de overige voorwaarden voldoet zoals een afgeronde inburgering. Dus als het even kan: stap in het huwelijksbootje en breng de papieren voor naturalisatie in orde zou ik adviseren. Dat geeft de meeste zekerheid.

Mochten jullie niet willen huwen, kijk dan bij de IND of de status ‘verblijfsvergunning humanitair niet-tijdelijk – voortgezet verblijf’ iets voor haar is. Daar hangt echter ook een leuk prijskaartje aan en is niet zoveel beter als het aanvragen van een verblijfsvergunning onbepaalde tijd. Voor details over naturalisatie, voorgezet verblijf of verlenging onbepaalde tijd verwijs ik naar de website van de IND.

Overigens zal Nederland jouw partner ook met een tijdelijke verblijfsstatus niet zomaar of zo makkelijk het land uitgezet worden mocht jou iets overkomen. Ook daar zijn hier humane wetten en regelingen voor. Maar uiteraard is het beter gewoon de best mogelijke status voor jullie situatie aan te vragen, ook als jullie hopelijk samen heel oud worden.

Succes en groet,

Rob V.

Bronnen: IND.nl en de Thaise ‘Nationality Act, (No.4), B.E. 2551’


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website