Visumvraag: Geldigheid visums (multi-entry)

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Visum lang verblijf
Tags: ,
7 februari 2023

Beste Rob/Redactie,

Vanmorgen heeft mijn vrouw haar paspoort teruggekregen van VFS Global in Bangkok met daarin haar nieuwe Schengenvisum. Helaas maar weer met een geldigheid van 3 maanden, terwijl ze in het verleden al een keer 1 jaar en 3 jaar heeft ontvangen. Ik had in de brief om 3 of 5 jaar gevraagd.

Worden er helemaal geen langere visums meer afgegeven of heeft iemand andere ervaringen?

Groet,

Ronald

******

Beste Ronald,

Helaas vermeld je niet wanneer dat vorige visum is afgegeven, dus daarom zal ik eerst de Schengen regelgeving opnoemen. Sinds februari 2020 zijn hier voor de volgende regels van kracht, deze stellen dat er een visum met geldigheid van langere duur, oftewel een Multiple Entry visum (MEV) moet worden afgegeven in onderstaande volgorde. Lidstaten mogen daar ruimhartiger in zijn als ze dat willen, al zal een visum nooit langer geldig zijn dan de vervaldatum van het paspoort. Ze mogen alleen in individuele gevallen, waar men twijfels heeft over de aanvrager, besluiten een visum van korte duur af te geven.

  • Het MEV heeft een geldigheid van 1 jaar mits de aanvrager in de voorgaande twee jaar drie visums heeft gekregen en rechtmatig gebruikt.
  • Het MEV heeft een geldigheidsduur van 2 jaar mits de aanvrager in de voorgaande twee jaar een eerder afgegeven MEV met een geldigheidsduur van één jaar heeft gekregen en rechtmatig heeft gebruikt.
  • Het MEV heeft een geldigheidsduur van 5 jaar mits de aanvrager in de voorgaande drie jaar een eerder afgegeven MEV met een geldigheidsduur van twee jaar heeft gekregen en rechtmatig heeft gebruikt.

Nederland is (was?) altijd ruimhartig in de afgifte van een MEV. Als de vreemdeling al eens vaker een Schengenvisum heeft gehad is het voor zowel de vreemdeling als de ambassade (BuZa) gunstiger om alle daaropvolgende visums met steeds gunstigere voorwaarden af te geven. Dat scheelt beide partijen immers tijd en geld.

Mocht jouw vriendin volgens bovenstaande overzicht een MEV hebben gekregen dan vermoed ik dat er een fout gemaakt is daar BuZa. Sinds medio 2022 reizen en visumaanvragen weer aantrokken -vervallen van Covid maatregelen- , zijn er door te kort aan personeel op veel gebieden achterstanden. Het zou dus kunnen dat een ambtenaar door haast of onervarenheid een visum van te korte duur heeft afgegeven. Je zou daar bezwaar tegen kunnen maken of simpelweg BuZa om uitleg kunnen vragen.

Bij de volgende aanvraag zou je met de regels zoals hierboven beschreven in jouw begeleidende brief expliciet kunnen vragen om een visum van langere duur en dan het MEV type verzoeken overeenkomstig het type dat in de Schengen Visumcode is vastgesteld.

Met vriendelijke groet,

Rob V.

NB: ter referentie, de regels omtrent het MEV zijn na te lezen in artikel 24, lid 2 van de Visumcode: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/?uri=celex%3A32019R1155

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website