Beste Rob/Redactie,

Mijn partner heeft jaren geleden het inburgeringsexamen gehaald en heeft nu al geruime tijd een verblijfsvergunning type V.

Wij zijn niet meer zo goed op de hoogte van alle routes die Thaise ingezetenen kunnen volgen om een permanente verblijfsvergunning te krijgen die recht geeft om in Nederland te verblijven. Ik ken natuurlijk nog wel de “normale” route via examen Bangkok en daarna inburgeringsexamen in Nederland, die heeft zij zelf afgelegd.

Een goede Thaise kennis van ons vroeg ons of er nog andere mogelijkheden zijn om aan een vergunning te komen die recht geeft om permanent in Nederland te wonen. Ze noemde daarbij examen doen in Berlijn.

Mijn vraag is dan ook kort gesteld, wat zijn de meest simpele manieren om permanent in Nederland te wonen ook als dat zou moeten gaan via een verblijfsvergunning afgegeven in een ander EU-land?

Groet,

Theo


Beste Theo,

Ik hoop dat ik je vraag goed begrijp, en dat je dus namens een Thaise kennis woonachtig in Thailand vraagt hoe zij in Nederland een verblijfsvergunning kan bekomen? Ik ga er uiteraard vanuit dat zij een Nederlandse partner heeft. Puur zelfstandig naar Nederland komen is zeer lastig, of zij moet een Nederlandse werkgever weten die haar een specialistische baan kan aanbieden welke niet door een Nederlander of Europeaan vervuld kan worden. Dan dat geval ligt de bal in de eerste plaats bij de werkgever om haar papieren in orde te brengen.

De twee primaire opties voor partnermigratie worden besproken in het dossier ‘immigratie Thaise partner’.

Weg nummer 1 is de standaard route: het afleggen van het inburgeringsexamen buitenland (WIB) op de ambassade, de toegang en verblijfsprocedure (TEV) starten bij de IND, na migratie hier binnen 3 jaar gaan inburgeren en met afgeronde inburgering (A2 Nederlands, medio 2021 zal dat B1 niveau worden als het aan dit kabinet ligt). Daarna kan men dan bij de IND een permanente verblijfsvergunning aanvragen die we kennen als ‘verblijf onbepaalde tijd’. Maar dan ben je nog steeds gebonden aan de IND, indien men gehuwd is of een geregistreerd partnerschap heeft gesloten dan kun je ook naturaliseren tot Nederlanders onderdaan met behoud van de Thaise nationaliteit. Let op dat een geregistreerd partnerschap 99% gelijk is aan een huwelijk maar dat veel landen dit partnerschap niet erkennen, dus zou ik persoonlijk een huwelijk adviseren boven het geregistreerd partnerschap.

De optie waar jij waarschijnlijk op doelt:
De andere optie is dat indien met gehuwd is dat dan de Thaise en Nederlandse partner enige tijd over de grens gaan wonen in bijvoorbeeld Duitsland, België, Spanje of waar ook in de EU. De Nederlandse partner kan een woonruimte zoeken over de grens, zich inschrijven en er op letten dat deze economisch zelfstandig is (geen beroep hoeft te doen op de staat). Vervolgens kan de Thaise echtgenote of echtgenoot zonder inburgering vooraf of achteraf op zowel een visum kort verblijf (type C) als immigratie (type D, in Nederland bekend als MVV) overkomen. Enkele details daarvan worden besproken in het dossier maar om de hoed en de rand te weten en gezien ieder zijn situatie weer net wat anders is kan men zich voor deze route beter gaan inlezen op gespecialiseerde websites zoals het forum van Stichting Buitenlandse Partner (SBP). Of raadpleeg een vreemdelingenadvocaat die bekend is met wat wij de EU-route of ook wel België route noemen. Na enige tijd samen over de grens te hebben gewoond, ten minste 3 maanden maar liever langer, kan men dan naar Nederland komen. Aldaar is er dan ook geen inburgeringsplicht en zit men in een betere verblijfspositie dan reguliere gezinsmigranten.

Bovenstaande is ook een slimme manier voor de Nederlands-Thaise (of Vlaams-Thaise) stellen die samen in Thailand wonen en Europa willen. In plaats van naar het eigen land te verhuizen kun je ook enige tijd (minstens 3 maanden) in een ander EU land gaan wonen en zo dus enkele blokkades ontwijken. Op veel punten heb je daar profijt van, en wat maakt het nu uit of je vanuit Bangkok naar Maastricht, Aken of Luik verhuisd? Vergt wel wat voorbereiding maar de reguliere route naar eigen land (Nederland) kost ook tijd en geld wegens de inburgering vooraf. Zeker iets om te overwegen.

Eventuele is er een derde optie:
Mocht er een Nederlands minderjarig kind in het spel zijn dan is er nog een derde optie dankzij het Chavez-Vilchez arrest. Dan kun je onder versoepelde voorwaarde (vergeleken met route 1) naar Nederland komen zonder uitstapje over de grens. Ook daar valt op een forum zoals SBP meer te vinden.

Deze twee (drie) routes zijn de hoofdrichtingen waar je voor kunt kiezen. Mijn Immigratie dossier legt de standaard immigratie procedure uit (misschien maak ik eind dit jaar nog eens een update daar het op punten niet meer helemaal up to date is). Voor de EU of Chavez route adviseer ik je hulp te zoeken van mensen met ervaring (zoals op het forum van SBP) of als financieel kan: een vreemdelingenadvocaat in de arm te nemen zodat je niet in bepaalde valkuilen trapt.

Met vriendelijke groet,

Rob V.

NB: ik hoop weleens dat lezers van Thailandblog eens hun ervaringen insturen als verhaal hoe hun migratie naar Nederland of (via) een ander EU-land verlopen is. Concrete ervaringen kunnen andere lezers weer van pas komen of op ideeën brengen.

No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Verblijfsvergunning vraag: Immigratie Thaise partner”

 1. Henk zegt op

  Goedemiddag. Ik heb mijn thaise partner 2 jaar geleden uit Thailand d.m.v. het Chavez arrest. Dit omdat mijn zoon (in Thailand geboren) ook de nederlandse nationaliteit heeft. Met behulp van mijn advocaat mr. W. De Vries gevestigd in Amsterdam (gespecialiseerd in het Chavez dossier) is alles vrij vlot gegaan,en heeft zij nu een verblijfsvergunning voor 5 jaar gekregen.

  • Prawo zegt op

   De ouder (in dit geval moeder) van een Nederlands kind krijgt geen verblijfsvergunning, maar een document dat het verblijfsrecht op grond van een internationaal (EU) verdrag bevestigt. Dit document kan worden vernieuwd totdat het kind 18 is.
   Tot het zover is kan iemand de tijd gebruiken een andere oplossing te bedenken, d.w.z. een verblijfsvergunning aan te vragen voor een ander verblijfsdoel (wellicht voldoet de partner inmiddels wel aan het middelenvereiste of kan de verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd worden aangevraagd).

   Met een verblijfsrecht op grond van het arrest Chavez kan iemand niet tot Nederlander naturaliseren, maar de “Chavez tijd” telt weer wel mee voor de voor naturalisatie de benodigde verblijfsduur in Nederland (vijf of drie jaar).

   • Ger-Korat zegt op

    Ook van belang is dat zolang het kind minderjarig is de ouder met een verblijfsrecht onder Chavez wel mag werken, boven de leeftijd van 18 jaar van het kind vervalt dit recht om te mogen werken.

    zie de link:
    https://www.mvv-gezinshereniging.nl/veel-gestelde-vragen/vragen-over-chavez-vilchez/mag-de-ouder-tijdens-het-aanvraagproces-in-nederland-verblijven-werken-en-in-en-uitreizen

 2. Khunchai zegt op

  Ik begrijp van de schrijver dat hij zonder al te veel “gedoe” zijn geliefde Thaise vriendin naar Nederland kan halen zonder de officiële 1e route te volgen maar via een andere weg. Ik begrijp dat de schrijver graag zijn vriendin bij zich heeft dat wilde ik ook en hebben dus wel de officiële 1e route genomen. Inmiddels getrouwd en ze heeft een baan met vaste aanstelling. Ik vraag me af als je b.v. de Europaroute volgt (lijkt me omslachtig en ook niet goedkoop) en je niet inburgert dus o.a. ook de Nederlandse taal niet leert hoe wil je je hier handhaven. Een baan kan je vergeten (voor een ingeburgerde buitenlander sta je zo wie zo al in een moeilijkere positie op de arbeidsmarkt dan een Nederlander laat staan als je de taal niet spreekt en het niet kan lezen. Winkelen, sociale contacten e.d. zullen alleen maar met Thai plaats vinden (waar jij dan weer geen deelgenoot van bent) Feitelijk ben je analfabeet, het lijkt mij dat je behoorlijk geïsoleerd leeft in Nederland of je daar nou zo gelukkig van wordt vraag ik me af.Ik vergelijk het met mijzelf, ik spreek geen Thai als wij in Thailand zijn en mijn vrouw is bij haar familie spreken ze Thai ik weet echt niet waar ze het over hebben en is best frustrerend ik zit er dan maar een beetje bij, denk ook hier over na.

  • Prawo zegt op

   Als aan de IND voorwaarden wordt voldaan, waarbij met name de referent aan het middelenvereiste moet voldoen, is de door de IND gewenste TEV-MVV procedure vaak de beste.
   Is die procedure niet mogelijk dan is de EU-route vaak een geschikt alternatief. Er zijn dan goedkopere (Bulgarije) en duurdere (Duitsland, België) EU lidstaten.

   Nederlands leren(inburgeren) is voor een buitenlandse partner altijd verstandig. En, welke route iemand ook kiest, noodzakelijk als om tot Nederlander te kunnen naturaliseren.

   Het voordeel van de EU-route of een verblijfsrecht onder Chavez is dat iemand rustig kan inburgeren zonder dat er tijdsdruk op staat of een boete dreigt. De kosten moet iemand in alle gevallen toch zelf dragen.

 3. Johnny BG zegt op

  Het is niet voor mijn situatie van toepassing maar ik denk dat het goede handvatten geeft en respect daarvoor.
  Toen mijn toenmalige partner 18 jaar geleden naar Nederland kwam waren er ook vele wegen afgesloten ter bestrijding van vrouwenhandel, althans dat werd gezegd. Destijds is ze op een vakantievisum naar NL gekomen en we zijn gelijk naar het plaatselijke gemeentehuis gegaan dat ze op de ambassade het verkeerd begrepen hadden en dat het verkeerde visum was afgegeven. Op dat moment was ik werkeloos en bracht naar voren dat het onzin en kostbaar zou zijn om de officiele weg te moeten volgen om weer terug naar BKK te moeten en dan weer terug. Mijn blauwe ogen zullen het hebben gedaan want ze waren het met mij eens.
  Heeft geen geld gekost dus geen corruptie maar een fijne inschatting van de betreffende ambtenaar. Na een aantal jaar heeft ze de Nederlandse nationaliteit gekregen.
  Wat mij wel verbaast is dat er 18 jaar later nog steeds routes zijn en dat in een EU omgeving waarin alles dichtgespijkerd wordt.
  Begrijp mij niet verkeert ..bewandel vooral de wegen die er zijn en zoek de zwakheden van de regelgeving op. Persoonlijk geluk kan mensen heel ver brengen.

 4. Ton Hasselt zegt op

  Hoi Rob,

  Ik wil best mijn ervaringen wat betreft de België route wel delen.
  We zijn er op dit moment mee bezig en zijn al behoorlijk ver.
  Alleen betreft het hier om een filippijnse, maar dat maakt verder niet uit.

  Groetjes Ton

  • Rob V. zegt op

   Dankje, dat lijkt mij fijn voor de lezers die deze route overwegen. 🙂 Afhankelijk van hoeveel je te vertellen hebt kun je als reactie hier onder wat schrijven of de redactie benaderen via het contact formulier ( of ook via info apenstaart thailandblog punt nl).

  • Winlouis zegt op

   Beste Ton, een goede vriend van mij, zou in de toekomst ook graag zijn Filippijnse vriendin willen laten naar Belgie komen. Zodra het mogelijk is na die Corona problemen. Is het mogelijk voor deze ervaringen door te mailen naar mijn email adres, aub. win.louis@hotmail.com Ik ben ook Belg maar gehuwd met een Thaise vrouw en verblijf in Thailand, mijn vriend zou willen in Belgie blijven wonen en zijn Filippijnse vrouw naar Belgie laten komen, hij is ook 67 jr. en weet niet hoe hij dat moet regelen. Met dank bij voorbaat. Herwin Louis.

   • Prawo zegt op

    Die vriend (als hij Belg is) kan zich het beste verdiepen in de nationale Belgische regels voor gezinshereniging. Voldoet hij daar aan dan kunnen hij en zijn vrouw het beste op die manier zonder omweg naar België (r)emigregen.

    Lukt dat niet, dan is het een optie om eerst samen met zijn vrouw (het beste zijn ze gehuwd of tonen een duurzame relatie aan, dwz. al zes of meer maanden te hebben samengewoond) een maand of vier in bijv. Nederland, Duitsland of Luxemburg te gaan wonen.

    In alle gevallen: zijn vrouw moet van de NL ambassade een gratis visum krijgen als deze Belg een vakantie naar NL plant en zijn vrouw hem op die reis vergezelt. Eenmaal in het Schengengebied kunnen ze de route volgen die heb het beste uit komt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website