Beste redactie,

Ik heb twee vragen:

  1. In Thailand heb ik een Thaise schone leren kennen en ik ben nu haar visum in orde aan het maken. Ze mag maximaal drie maanden in NL blijven, maar als zij naar het buitenland gaat (bijv. Engeland) voordat haar visum verloopt mag ze dan weer naar NL voor drie maanden?
  2. Wat is de beste reden voor uitnodiging?

Bedankt voor de moeite!

Groet,

Ronald


Beste Ronald,

1. Een Thai mag maximaal 90 dagen in elke periode van 180 dagen in het Schengengebied verblijven. Dus zelfs al heeft een Thai een multiple entry visa (MEV) met een geldigheid van 1-5 jaar en blijft deze 90 dagen dan moet die persoon eerst 90 dagen weg blijven. Iets zoals een ‘border run’ zoals met sommige Thaise visums is niet mogelijk. Is het de eerste maal dat iemand een Schengenvisum vraagt dan zal deze doorgaans een visum met 1 entry krijgen (tenzij je de ambtenaren kunt overtuigen van de noodzaak om een MEV af te geven) en met beperkte geldigheidsduur (lees: enkele weken of maanden).

2. De beste reden voor uitnodiging is simpelweg de waarheid. Betrapt men je op onwaarheden of vage argumenten die de wenkbrauwen doen fronzen dan zit je dieper in de put. In dit geval dus ‘bezoek aan vriend(en)’ en onderbouw dit kort in een begeleidend schrijven. Wees gewoon eerlijk in wat jullie bedoelingen en plannen zijn. Bijvoorbeeld dat (nadat jij haar reeds in Thailand hebt leren kennen?) jij haar beter wilt leren kennen door samen in Nederland te verblijven, om haar kennis te laten maken met jouw leven, je vrienden, familie, de Nederlandse maatschappij, het Nederlandse weer etc. En op basis daarvan jullie relatie verder willen ontwikkelen. Komt ze voor de eerste keer overweeg dan een verblijf van 15-30 dagen, maar uiteraard is dat ook afhankelijk van haar situatie: hoelang kan ze vrij krijgen van werk, indien ze moet stoppen met werk kan ze misschien wat langer komen maar wat zijn dan de perspectieven om weer werk te vinden? Men wil binding met Thailand zien zoals een baan om naar terug te keren om aannemelijk te maken dat ze méér redenen heeft tijdig terug te keren zijn dan dat er redenen zijn om in Nederland te blijven en illegaal aan het werk te gaan o.i.d. Kortom zorg voor een eerlijk, logisch, duidelijk totaal plaatje waaruit de beslisambtenaar op kan maken dat jullie geen domme dingen van plan zijn en netjes alle regels zullen opvolgen.

Ik raad je aan het Schengenvisum dossier te lezen, in deze downloadbare PDF komen deze en nog veel meer vragen alsmede diverse tips aan bod. Zie het menu aan de linkerkant en klik dan onderaan op de bijlage: www.thailandblog.nl/wp-content/uploads/Schengenvisum-dossier-sept-2017.pdf

Lees je goed in, neem de tijd, dubbel check met actuele instructies die op de NetherlandsAndYou website staan, daar tref je ook een handige checklist.

Succes!

Groet,

Rob V.

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website