Bubbers BB / Shutterstock.com

Op iedere straathoek in de toeristische steden van Thailand, kan je een, scooter of motorfiets huren (in Thailand kan je geen brommers huren). Omdat het ook nog eens erg goedkoop is doen veel toeristen dat dan ook. Je kunt al een scooter huren voor 150 tot 200 baht per dag.

De Thaise verhuurders zijn niet erg streng. Zo wordt er niet gevraagd of je een motorrijbewijs hebt. Een paspoort tonen is meestal genoeg. Omdat de meeste scooters en motorbikes rond de 100 cc zijn, heb je wel degelijk volgen de Thaise wet een motorrijbewijs nodig. De Thaise politie wil bij een controle ook altijd een Internationaal rijbewijs zien. Deze kan je voor je op vakantie gaat kopen bij de ANWB. Kan je geen Internationaal rijbewijs tonen dan krijg je een boete. Let op: als je geen motorrijbewijs bezit en je huurt een motorbike of scooter, dan ben je niet verzekerd en ook voor de Thaise wet strafbaar. Bij een ongeval met schade en/of gewonden ben je dan de klos.

Wat dekt je reisverzekering bij een scooterongeval?

Een reisverzekering dekt NOOIT de schade aan voertuigen, ook niet aan jouw gehuurde scooter en/of schade aan derden. Eventuele medische kosten ten gevolge van een ongeval zijn wel gedekt (mits je medische kosten apart hebt meeverzekerd op je reisverzekering). Voorwaarde is natuurlijk ook dat jij je netjes aan de wet hebt gehouden.

Let op: Heb je de wet overtreden, bijvoorbeeld omdat je geen geldig rijbewijs hebt, geen helm hebt gedragen of alcohol hebt gebruikt, dan kan de reisverzekeraar een schade-uitkering weigeren ook de gemaakte medische kosten.

Risico’s van rijden met een huurscooter

Het verkeer in Thailand is erg gevaarlijk. Gezien het aantal verkeersdoden behoort Thailand tot de onveiligste landen ter wereld. Naar schatting vallen er alleen al onder de brommer/scooter/motorrijders 30 – 40 doden per dag! Thailand bezet al jaren de de tweede plaats als het gaat om landen met de meeste verkeersslachtoffers ter wereld (Bron: The Nation). In 70 tot 80 procent van alle gevallen zijn de dodelijke slachtoffers motorrijders of hun passagiers. In bijna alle gevallen omdat er geen helm wordt gedragen.

Je neemt als verkeersdeelnemer een groot risico. Thai rijden links en de verkeersregels zijn onduidelijk. Deelname aan het verkeer betekent daarom dat je erg voorzichtig moet zijn. Ook de Nederlandse Ambassade in Bangkok waarschuwt op haar website reizigers voor deelname aan het verkeer: “Elk jaar zijn er in Thailand duizenden verkeersdoden. Vaak als gevolg van een combinatie van roekeloos rijden en sterke drank. De overgrote meerderheid van de slachtoffers zijn motor- en brommerrijders. Meestal wordt geen helm gedragen. Voor het huren van bromfietsen is een motorrijbewijs vereist. Dit wordt echter zelden door de verhuurder aangegeven. Ook al wordt de motorbike verzekerd afgeleverd, de verzekering is niet dekkend indien er zonder rijbewijs gereden is.”

Verzekering

De verzekering van een gehuurde scooter in minimaal. Het gaat meestal om een zogenaamde compulsory verzekering. Deze verzekering kost iets meer dan 300 baht voor motorbikes tot 125 cc. De verzekering dekt alleen lichamelijk letsel/overlijden van derden (respectievelijk maximaal 50.000 en 200.000 baht) en 15.000 baht voor letsel van jezelf. Schade aan eigendommen van derden (zoals een auto waar je tegenaan rijdt) en schade aan de eigen motorbike is totaal niet gedekt. Er zijn in Thailand wel all-riks verzekeringen te krijgen, maar die kan je alleen afsluiten als jij de eigenaar van het voortuig bent.

Je zou dus kunnen stellen dat een gehuurde motorbike niet of nauwelijks verzekerd is. Bij schade moet je die zelf betalen. Dat kan flink in de papieren lopen. Je reisverzekering dekt nooit schade aan voertuigen.

Geef nooit je paspoort af

Door de Thaise overheid is bepaald dat inname van rijbewijzen of paspoorten onrechtmatig is. Geadviseerd wordt derhalve een kopie van het rijbewijs (of paspoort) te geven, maar niet het originele document (Bron: Reisadvies Thailand Ministerie van Buitenlandse zaken).

Tips voor het huren van een scooter of motorbike in Thailand

Hier nog een aantal tips:

  • Huur alleen van een gerenommeerd verhuurbedrijf. In het hotel kan men meestal wel een goede zaak aanbevelen.
  • Huur geen motorbike/scooter als je niet een geldig motorrijbewijs bezit. Koop voor je vertrek naar Thailand een Internationaal rijbewijs bij de ANWB.
  • Geef nooit jouw paspoort of rijbewijs als onderpand aan de verhuurder.
  • Eis een degelijk in het Engels opgesteld huurcontract en neem geen genoegen met alleen de Thaise taal. Alvorens te tekenen, controleer de tekst en ken je verantwoordelijkheden van o.a. de verzekering.
  • Controleer je huurscooter, voor dat je het huurcontract tekent, op schade. Maak foto’s van bestaande beschadigingen en zorg dat de schade vermeld wordt op het huurcontract.
  • Eis de originele papieren van het vervoermiddel, neem geen genoegen met kopietjes, en bewaar die papieren bij je andere waardepapieren. Niet bij de brommer laten, natuurlijk!
  • Parkeer de brommer altijd en zeker ’s nachts op een veilige plek, bijvoorbeeld de garage van het hotel. Als dat niet kan, koop dan – voor een paar bahtjes – een extra slot (wielslot), waarvan een eventuele dief geen sleutel heeft.
  • Bel bij een ongeval altijd de toeristenpolitie en niet de normale politie.
  • Draag ALTIJD een helm.

(Een aantal tips zijn overgenomen uit een eerder artikel van Gringo).

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website