Bubbers BB / Shutterstock.com

Op iedere straathoek in de toeristische steden van Thailand, kan je een, scooter of motorfiets huren (in Thailand kan je geen brommers huren). Omdat het ook nog eens erg goedkoop is doen veel toeristen dat dan ook. Je kunt al een scooter huren voor 150 tot 200 baht per dag.

De Thaise verhuurders zijn niet erg streng. Zo wordt er niet gevraagd of je een motorrijbewijs hebt. Een paspoort tonen is meestal genoeg. Omdat de meeste scooters en motorbikes rond de 100 cc zijn, heb je wel degelijk volgen de Thaise wet een motorrijbewijs nodig. De Thaise politie wil bij een controle ook altijd een Internationaal rijbewijs zien. Deze kan je voor je op vakantie gaat kopen bij de ANWB. Kan je geen Internationaal rijbewijs tonen dan krijg je een boete. Let op: als je geen motorrijbewijs bezit en je huurt een motorbike of scooter, dan ben je niet verzekerd en ook voor de Thaise wet strafbaar. Bij een ongeval met schade en/of gewonden ben je dan de klos.

Wat dekt je reisverzekering bij een scooterongeval?

Een reisverzekering dekt NOOIT de schade aan voertuigen, ook niet aan jouw gehuurde scooter en/of schade aan derden. Eventuele medische kosten ten gevolge van een ongeval zijn wel gedekt (mits je medische kosten apart hebt meeverzekerd op je reisverzekering). Voorwaarde is natuurlijk ook dat jij je netjes aan de wet hebt gehouden.

Let op: Heb je de wet overtreden, bijvoorbeeld omdat je geen geldig rijbewijs hebt, geen helm hebt gedragen of alcohol hebt gebruikt, dan kan de reisverzekeraar een schade-uitkering weigeren ook de gemaakte medische kosten.

Risico’s van rijden met een huurscooter

Het verkeer in Thailand is erg gevaarlijk. Gezien het aantal verkeersdoden behoort Thailand tot de onveiligste landen ter wereld. Naar schatting vallen er alleen al onder de brommer/scooter/motorrijders 30 – 40 doden per dag! Thailand bezet al jaren de de tweede plaats als het gaat om landen met de meeste verkeersslachtoffers ter wereld (Bron: The Nation). In 70 tot 80 procent van alle gevallen zijn de dodelijke slachtoffers motorrijders of hun passagiers. In bijna alle gevallen omdat er geen helm wordt gedragen.

Je neemt als verkeersdeelnemer een groot risico. Thai rijden links en de verkeersregels zijn onduidelijk. Deelname aan het verkeer betekent daarom dat je erg voorzichtig moet zijn. Ook de Nederlandse Ambassade in Bangkok waarschuwt op haar website reizigers voor deelname aan het verkeer: “Elk jaar zijn er in Thailand duizenden verkeersdoden. Vaak als gevolg van een combinatie van roekeloos rijden en sterke drank. De overgrote meerderheid van de slachtoffers zijn motor- en brommerrijders. Meestal wordt geen helm gedragen. Voor het huren van bromfietsen is een motorrijbewijs vereist. Dit wordt echter zelden door de verhuurder aangegeven. Ook al wordt de motorbike verzekerd afgeleverd, de verzekering is niet dekkend indien er zonder rijbewijs gereden is.”

Verzekering

De verzekering van een gehuurde scooter in minimaal. Het gaat meestal om een zogenaamde compulsory verzekering. Deze verzekering kost iets meer dan 300 baht voor motorbikes tot 125 cc. De verzekering dekt alleen lichamelijk letsel/overlijden van derden (respectievelijk maximaal 50.000 en 200.000 baht) en 15.000 baht voor letsel van jezelf. Schade aan eigendommen van derden (zoals een auto waar je tegenaan rijdt) en schade aan de eigen motorbike is totaal niet gedekt. Er zijn in Thailand wel all-riks verzekeringen te krijgen, maar die kan je alleen afsluiten als jij de eigenaar van het voortuig bent.

Je zou dus kunnen stellen dat een gehuurde motorbike niet of nauwelijks verzekerd is. Bij schade moet je die zelf betalen. Dat kan flink in de papieren lopen. Je reisverzekering dekt nooit schade aan voertuigen.

Geef nooit je paspoort af

Door de Thaise overheid is bepaald dat inname van rijbewijzen of paspoorten onrechtmatig is. Geadviseerd wordt derhalve een kopie van het rijbewijs (of paspoort) te geven, maar niet het originele document (Bron: Reisadvies Thailand Ministerie van Buitenlandse zaken).

Tips voor het huren van een scooter of motorbike in Thailand

Hier nog een aantal tips:

 • Huur alleen van een gerenommeerd verhuurbedrijf. In het hotel kan men meestal wel een goede zaak aanbevelen.
 • Huur geen motorbike/scooter als je niet een geldig motorrijbewijs bezit. Koop voor je vertrek naar Thailand een Internationaal rijbewijs bij de ANWB.
 • Geef nooit jouw paspoort of rijbewijs als onderpand aan de verhuurder.
 • Eis een degelijk in het Engels opgesteld huurcontract en neem geen genoegen met alleen de Thaise taal. Alvorens te tekenen, controleer de tekst en ken je verantwoordelijkheden van o.a. de verzekering.
 • Controleer je huurscooter, voor dat je het huurcontract tekent, op schade. Maak foto’s van bestaande beschadigingen en zorg dat de schade vermeld wordt op het huurcontract.
 • Eis de originele papieren van het vervoermiddel, neem geen genoegen met kopietjes, en bewaar die papieren bij je andere waardepapieren. Niet bij de brommer laten, natuurlijk!
 • Parkeer de brommer altijd en zeker ’s nachts op een veilige plek, bijvoorbeeld de garage van het hotel. Als dat niet kan, koop dan – voor een paar bahtjes – een extra slot (wielslot), waarvan een eventuele dief geen sleutel heeft.
 • Bel bij een ongeval altijd de toeristenpolitie en niet de normale politie.
 • Draag ALTIJD een helm.

(Een aantal tips zijn overgenomen uit een eerder artikel van Gringo).

11 reacties op “Tips voor het huren van een scooter of motorbike in Thailand”

 1. Arjen zegt op

  Hoeveel buitenlanders zullen in hun thuisland wel een motorvoertuig huren in hun thuisland?

  En waarom doen deze mensen dat wel in Thailand? De meesten kunnen niet rijden. Een noodstop kunnen ze niet maken, zelfs niet op een rechte weg, bij een lage snelheid…

  Dit artikel zou met hoofdletters moeten beginnen met de zin: “Als je geen NL motorrijbewijs hebt huur dan geen motor in Thailand”

  Zeggen dat het scooters betreft is onnodig bagetaliserend.

  Arjen

  • Jean zegt op

   Arjen heeft 100%gelijk, geen Belgisch of Nederlands motorrijbewijs = Niet doen !

 2. Arjen zegt op

  Hoeveel buitenlanders zullen in hun thuisland wel een motorvoertuig huren in hun thuisland?

  Geschreven op mijn telefoon. Hier had moeten staan:
  Hoeveel buitenlanders zullen in hun thuisland wel een motorvoertuig huren als ze niet het juiste rijbewijs hebben voor het te huren voertuig?

 3. Marcel zegt op

  Tja, je ziet zoveel mensen in Thailand zonder helm rijden ( ook farangs ) maar ze dragen gelukkig wel een mondkapje

  • fred zegt op

   Zo een gekleurd niet passend potje in plastic van 79 Baht bij Big C kan je bezwaarlijk een helm noemen. Dan ben je nog beter af met een goede wollen muts.

 4. Maarten zegt op

  Het staat er echt, maar ik wil het nog niet geloven: zonder motorrijbewijs is er in het hele land niets gemotoriseerd te huren anders dan een auto? Betekent nogal een aanpassing van mijn reisplannen dus vergeef me mijn checkvraag. Vroeger huurde ik regelmatig wat ik dacht dat brommers waren – want inderdaad maakt het de verhuurders niet uit… Autoverhuur lijkt duurder dan Europa. Toch maar naar Spanje dan

 5. Osen1977 zegt op

  Een scooter geeft vrijheid in Thailand. Ik kan gewoon genieten van het hebben van een eigen vervoermiddel in Thailand. Ik huur altijd een scooter in Thailand en zal dit altijd blijven doen. Weet dat het een motorscooter is en dat het verkeer je uiterste waakzaamheid vergt, maar dit neem ik op de koop toe. Ja, had graag een snorscooter gehuurd, maar deze optie is er helaas niet. Laat mensen gewoon zelf beslissen wat ze doen, wel goed dat de jullie op de gevaren wijzen!.

  • Geertg zegt op

   “Laat de mensen gewoon zelf beslissen wat ze doen”.
   Dit is de meest gevaarlijke (domme) uitspraak die ik hier tegen ben gekomen!
   Geen geldig motor rijbewijs in combinatie met n internationaal rijbewijs en hier n motorbike huren staat garant voor ellende. Krijg je een ongeluk, het maakt niet uit wie de schuldige is, je verzekering betaalt niets uit. Je krijgt ook alle kosten van de tegenpartij te betalen. En het is maar te hopen dat het bij blikschade of licht letsel blijft! Vallen er dodelijke slachtoffers dan eindig je waarschijnlijk in het onvolprezen Bangkok Hotel.

 6. Sander zegt op

  “Laat mensen gewoon zelf beslissen wat ze doen”. Tja, regels Zijn er immers vooral om jou als burger te pesten, nietwaar? Hoeveel mensen gaan een auto huren zonder rijbewijs, gewoon omdat je anders alleen via onhandig of duur taxi of ov-vervoer afhankelijk bent? Precies, doet niemand. Een rijbewijs, zeker voor de motor en behaald in een Westers land, behelst meer dan sec het kennen van de verkeersregels, zoals ook voertuigbeheersing in verschillende omstandigheden. Het gaat goed zolang het goed gaat, maar het leed is niet te overzien (ook voor jouzelf!) als het fout gaat omdat je denkt het wel zonder rijbewijs te kunnen doen.

 7. Osen1977 zegt op

  Wat zijn we weer goed in het naleven van regels. Er worden nou eenmaal motorscooters volop verhuurd aan toeristen die hiervoor geen rijbewijs hebben. Ja, het is goed om op de gevaren te wijzen en dat wordt ook netjes gedaan in het artikel. Mag ikzelf en de toerist bepalen of zij die risico willen nemen? Dit betreft toch Thailand waar we over schrijven, waar dit gewoon mogelijk is. Wanneer je het hier niet mee eens bent, misschien klagen bij de overheid en vragen om naleving van de regels. Ik had graag een normale scooter willen huren, maar deze optie is dus niet aanwezig!

 8. Arjen zegt op

  Je doet het niet alleen jezelf aan.
  We hebben een gast bij ons gehad wiens dode lichaam hier drie maanden in de koeling heeft gelegen omdat de reisverzekering niet het transport van zijn dode lichaam wilde betalen, want geen rijbewijs voor een motor.

  Zijn moeders moesten de garage bij het huis verkopen om de kosten te kunnen opbrengen. De rompslomp er om heen (de boze verhuurder die dagelijks bij ons op de stoep stond om geld voor zijn “brommer” te krijgen bijvoorbeeld.

  Wij accepteren geen toeristen op een motor meer.

  Arjen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website