Busstations in Bangkok

Door Redactie
Geplaatst in Verkeer en vervoer
Tags: , , , ,
19 april 2014
Busterminal Mo Chit

Er zijn drie hoofdterminals/stations in Bangkok vanwaar bussen naar alle delen van Thailand afreizen. Op elk van deze terminals kan je reizen met openbare bussen.

Dit is verreweg de goedkoopste manier van vervoer. Het reizen per bus is echter niet altijd handig als je veel bagage bij je hebt. Verblijf je in Bangkok en moet je naar het busstation (dit geldt met name voor terminals Noord en Zuid), dan is het makkelijker om een taxi te nemen.

Terminal Noord – Mo Chit

De grootste busterminal is te vinden in Mo Chit. Vanuit hier kunt u de bus nemen naar het noorden en het noordoosten van Thailand. Hieronder vallen ook bestemmingen als Isaan, Chiang Mai en Chiang Rai. Het dichtstbijzijnde Skytrain-station is Mo Chit en er is ook een metrostation bij Chatuchak. Reis je via deze stations, dan moet je wel nog 10 tot 15 minuten lopen naar de busterminal. Voor dit stuk zou je dus nog een taxi of tuk-tuk kunnen nemen.

Terminal Oost – Ekamai

Vanuit deze busterminal kan je de bus nemen naar de oostkust, onder meer naar Pattaya en Rayong. De terminal is gunstig gelegen; tegenover Skytrain-halte Ekamai. Er zijn ook enkele bussen die vanuit Mo Chit naar Pattaya en de oostkust rijden, maar de meeste lijndiensten in deze richting vertrekken vanuit Ekamai.

Terminal Zuid – Sai Tai Taling Chan

De bussen voor het zuiden van Thailand, met onder meer Ko Samui, Phuket en Krabi, vertrekken vanaf de zuidelijke busterminal (ook wel Sai Tai Taling Chan). Deze terminal is te vinden aan de Thonburi-kant van de Chao Phraya-rivier in Bangkok. Dit is ook de terminal voor bussen van en naar Kanchanaburi. De zuidelijke busterminal is in 2007 verhuisd naar een locatie met meer moderne faciliteiten, maar het is nog altijd lastig reizen als je niet bekend bent met het bussysteem in Bangkok. De makkelijkste optie is toch om met de metertaxi naar de terminal te gaan.

Openbaar vervoerscentrum op de luchthaven van Bangkok

Buiten de genoemde busterminals is er nog een kleine busstation te vinden op de luchthaven van Bangkok (Suvarnabhumi). Vanaf hier vertrekken er bussen naar de meeste delen van Bangkok – ook naar de busterminals die hierboven zijn genoemd. Er is ook een beperkt aantal lijndiensten beschikbaar naar bestemmingen in de omgeving, zoals Pattaya. De bussen vertrekken naar de meest uiteenlopende plaatsen, zelfs naar Nongkhai. Kost iets van 450 THB. Om naar het vervoerscentrum op de luchthaven te komen, kun je de gratis shuttlebus nemen vanaf de hoofdterminal van de luchthaven.

Vervoersbewijzen kopen

Ook als je geen Thais spreekt, is het op de grootste busterminals van Bangkok makkelijk om vervoersbewijzen te kopen. De bestemmingen van de bussen staan bij de verkooppunten zowel in het Thais als in het Engels aangegeven en de prijs staat er ook duidelijk bij. In de terminals vind je ook informatiepunten. Op je vervoersbewijs staan de vertrektijd van je bus, je stoelnummer, en – in de meeste gevallen – het bus- of het haltenummer. Buiten de openbare bussen zijn er op diverse routes ook particulier gerunde buslijnen. Heb je een lange rit voor de boeg, dan kun je overwegen wat extra Baht uit te geven voor de eersteklas- of vipdiensten. Ben je tijdens een Thaise schoolvakantie in Bangkok, dan is het aan te raden om vooraf je busticket te boeken. Dit geldt vooral in de drukste vakantieperiode, Songkran (Thais Nieuwjaar, 13 april).

Naar de busterminals reizen

Voor de meeste bezoekers is het in Bangkok het makkelijkst om met de taxi naar busterminals Noord (Mo Chit) en Zuid (Sai Tai Taling Chan) te reizen. Op de kruising van Bangna-Trat en Sukhumvit vertrekken minibusjes naar het zuidelijke busstation en Mo Chit voor 50 THB. Busterminal Oost kan per Skytrein goed worden bereikt. Als je denkt dat je genoeg van het Thaise bussysteem weet, en je hebt niet zo veel bagage bij je, dan kun je gebruikmaken van de busdiensten die op regelmatige tijden vanaf diverse punten in Bangkok vertrekken. Tijden, routes en prijzen kun je vinden op de BMTA-website: www.bmta.co.th/

Reizen tussen busterminal Noord (Mo Chit) en Zuid (Sai Tai)

Er is een uitstekende minibusdienst waar je voor 35 Baht per persoon gebruik van kunt maken (een fiets of veel/grote bagage meenemen kost je een extra ticket). Elke 10-15 minuten vertrekt er een minibus, de reis duurt ongeveer een half uur. De minibussen vertrekken op ongeveer 50 meter van de drop-off van de lange-afstandsbussen. Je moet wel rondvragen naar de halte voor de minibus en waarschijnlijk zullen de meeste mensen je naar een taxi verwijzen (hiervoor betaal je zo’n 200 Baht in plaats van de 35 Baht voor een minibus).

Er schijnt ook een vergelijkbare minibusdienst te bestaan tussen Mo Chit/Sai Tai en busterminal Oost (Ekamai). Wil je dus van het ene naar het andere busstation zonder te veel geld uit te geven aan een taxi, dan loont het dus te moeite om uit te kijken naar minibussen.

32 reacties op “Busstations in Bangkok”

 1. henk zegt op

  dat vind ik in TH altijd raar dat een busstation niet in de buurt van een trein of metro station is.
  voor aansluitend vervoer dus.

  • HansNL zegt op

   Ahhhhhh
   Raar?
   Welnee, ik verdenk de autoriteiten er sterk van in het stof te buigen voor de wensen en grillen van de taxi- en busondernemers.
   Een goede aansluiting van metro en trein op de busstations zou gewoon betekenen dat er minder taxi- en busritjes gemaakt worden.
   En een goede aansluiting van bussen op treinen is al helemaal onbespreekbaar.
   Hoewel, Hua Lampong, het Centraal Station van Bangkok is door middel van de ondergrondse toch wel aardig aangesloten op het stadsrailnet.
   Maar dat is een uitzondering.

 2. hans zegt op

  Je hebt dus ook minibussen en stations die je kunt nemen naar bijv. pattaya en Hua Hin,
  ben de laatste keer van Prachuap Khiri kan (90 km beneden H.H ) naar Bangkok gegaan voor 700 thb 2pers en extra bagage en werd thuis afgehaald.

  Hoe dit systeem werkt, weet ik niet, mijn vriending heeft dat de laatste keer uigevogeld, maar er zullen ongetwijfeld lezers zijn die dit kunnen uitleggen.

  • Davis zegt op

   Reisde met wijlen mijn Thaise vriend van BKK naar ons huisje in Dan Khun Thod, Khorat. Met een minibus. 180 THB de man laatst (2013). Die minibus vertrok van een parking aan een shopping mall. Kan geen naam noemen want het waren er van tijd andere. Het was altijd even zoeken, chauffeurs van andere minibusjes bevragen, rondbellen, …. Had je de juiste minibus gevonden, was het even wachten tot ze vol zat.
   Voordeel van de minibus was, die stopte – ter bestemming – op de grote baan, aan de zijstraat het dichtste naar ons huis. Van daar moesten we wel bellen om ons op te halen. Enkele keren reed die tot aan de deur, voor wat extra fooi. Ophalen idem.
   Nadeel wat mij betreft, kon het zelfstandig nooit klaar krijgen. Kennis van de Thaise taal is vereist om de juiste minibus te vinden, je ziet zelden buitenlanders op die trajecten. Verder dien je uit te leggen waar je juist moet zijn, de prijs bespreken, etc.
   Zou ook graag weten hoe dit in zijn werk ging. Volgens mij zijn het geen legale vervoerdiensten. Het zijn anonieme busjes. Achter de voorruit stond niet meer op een kartonnetje iets in het Thai geschreven.

   • Soi zegt op

    Niet doen, gebruik maken van dit soort illegale vervoer. Daarmee geef je hen bestaanszekerheid, terwijl dit soort busjes het vaakst betrokken zijn bij de meeste ongelukken, met veel dodelijke afloop. Daarbij: chauffeur niet opgeleid, busje onverzekerd, geen gps-overheidscontrole.

   • Sjaak S zegt op

    Wanneer het busje een geel nummerbord heeft, is het volgens mij een officieel busje. Wit is illegaal of privé vervoer.
    En Chris, het busje van Victoria kost weliswaar 180 baht, maar wanneer je naar Hua Hin moet en vanuit de luchthaven naar Victory Monument gaat, moet je ook de prijs van de trein daarnaar berekenen. Dan kom je op een 10-20 baht verschil uit. Maar daarvoor heb je een langere weg af te leggen.
    De iets wat minder frequente verbinding tussen Hua Hin met de mooie grote comfortabele bus is een stuk beter en waarschijnlijk ook veiliger dan de rit met een minibus. Bovendien krijg je nog een gratis flesje water mee en je kunt meer bagage meenemen.

  • Chris zegt op

   van Victoria monument ben ik al vaker met de mini bus na Hua Hin gegaan ,
   maar ook na Nakhonratchasima ( Korat ) voor 180 baht .

 3. aad zegt op

  zo nou ik ga het eens proberen met de bus van vliegveld bkk naar jomtien toe ik ga de 7 de weg van a-dam dus even zoeken hoe ik dat het beste kan doe of iemand een idee hoe ik dat het beste kan doen ga meestal met de taxi maar is ook niet goed koop meer
  ik hoor het graag
  sawadee krab

  • Gringo zegt op

   @Aad: dat staat in het artikel beschreven. Ga naar het busstation op het vliegveld, vandaar vertrekt een comfortabele bus naar Pattaya en heeft als eindstation Jomtien.

   • HansG zegt op

    De bus naar Jomtien gaat eerst naar de terminal van het vliegveld en stopt bij uitgang 6, waar je ook tickets voor de bus kan kopen.

   • marco zegt op

    Gewoon lekker op de luchthaven zelf instappen! airportpattayabus.com
    ff naar onder scrollen voor meer informatie over vertrektijden etc.

   • Khun Peter zegt op

    @ lees dit even: https://www.thailandblog.nl/vervoer-verkeer/suvarnabhumi-airport/

    • marco zegt op

     Inderdaad zeer uitgebreide informatie omtrent het vervoer naar diverse plaatsen. Maar als ik mij niet vergis staat die waar ik het over heb er niet ertussen? Is echt een shuttle Bkk airport – Jomtien v.v.
     Wat Hans Bos zegt kan ik inderdaad bevestigen @ Hans. Deze shuttle is alleen beschikbaar naar Jomtien en gaat niet naar Hua Hin.

     • anja zegt op

      er is wel een shuttle bus verbinding van vliegveld bkk naar huahin en viseversa kost 305 bath pp. wij hebben dit op 9april 2014 nog geedaan

 4. marco zegt op

  @ Aad, Misschien nog handiger is om de bus te nemen naar Jomtien in de aankomst hal zelf. Deze is gelegen op de 1e verdieping tussen uitgang 7 en 8. Roltrap omlaag met je koffer en je ziet de balie rechts liggen. Kosten 124 bht. Luxe bus met 32 zitplaatsten en eindstation Jomtien Thepprasit Road bij de foodmarket en recht tegenover het Italiaanse restaurant Pan Pan.

  • Hans Bos zegt op

   Dat kan dus niet. Of eerst naar Victory Monument voor de minibus, óf een gewone taxi, óf Pui bellen of mailen in Hua Hin. Zij komt je voor 2000 THB halen op SUV,

   • hans zegt op

    Haar adres heb ik in ieder geval al opgeslagen bij de contactpersonen, ook altijd wel handig als een thaise ook op ander gebied de weg weet in H.H. bedankt

  • aad zegt op

   Marco heb net even gekken maar ik denk dat ik deze moet hebben
   No. 9905: Jatujak Bus Terminal (Expressway) – Suvarnabhumi Airport – Pattaya (Jomtien).
   wand die komt bij de versmarkt uit zo te zien

   • marco zegt op

    Het is een shuttle op zich. Het is wel een legale hoor, dus zonder nummer! Je koopt gewoon aan die bali een kaartje, 10 minuten voor vertrek meld u zich en dan door de deuren en 20 meter oversteken naar de gereedstaande bus. Deze rijd naar Thepprasit road. Als u het hebt over de versmarkt in Jomtien, daar is het n 250 meter voor! Het is nog voor de grote bocht richting Beach road ( bij deze bocht draait de bus wel weer naar rechts, dus terug richting Pattaya ) en dan bij Pan pan restaurant draait die rechts de weg over de parkeerplaats op. Hier kunt u later ook weer opstappen om u te laten vervoeren naar Bkk airport. Sucess

    • aad zegt op

     nou dan moet mijn dat wel gaan lukken hoop ik ga nooit met het openbaar vervoer maar kan daar de weg een beetje dus dat moet mijn wel lukken
     als ik terug kom laat ik het weten of het mijn gelukt is hahahaha
     groetjes en bedankt voor de uitleg

  • Diwi zegt op

   Klopt maar kost nu 134 bath

 5. johan zegt op

  Met bv bus 515 is het gemakkelijk reizen van Victoria Monument naar Terminal Zuid – Sai Tai Taling Chan.
  Terug idem maar dan even de weg oversteken.

  Voor het kopen van een ticket moet je wel de tijd nemen, zeker als het drukke dagen zijn zoals bv voor kerst en oud en nieuw.
  De enorme Chaos die er heerste de dag voor kerst was indrukwekkend

  Zoeken en instappen naar de juiste bus is op zich al een klus.
  we hadden een ticket met nummer 84,85 en 86.
  Nu blijkt dat je dus eerst moet zoeken naar de vertrekpunten van de bussen.
  Gevonden en dan zie je dus een 100 haltes met bussen.
  Uiteindelijk gevonden en dan wachten tot tijdstip 20.05 dan begint er een Thai te roepen en je wordt verwezen naar een bus 85.
  5 minuten later dus 20.10 stappen mensen in bus 84
  In de bus is de chaos nog groter, iedereen heeft een stoelnummer maar de stoelen zijn niet genummerd dus een regelrechte stoelendans. Ik ben er nog niet achter hoe de verdeling is van boven en onder in de bus.

  Een ticket kopen voor bv naar bangkok kan bij diverse loketten, ze roepen gauw vol, niet beschikbaar. Vervolgens denk je dan dat het niet mogelijk is te reizen. Na lang zoeken blijkt dat je dus vanuit Terminal Zuid naar Surat Thani kunt reizen met de bus en daar een stop over naar Phuket. (scheelt wel een uurtje of 3) In Surat Thani wordt je niet afgezet bij het busstation maar bij een benzine station. hier wordt een taxi Van geregeld (kosten 100 bath voor 2 personen) dan kom je aan bij een soort bookingskantoor waar je dus je volgende ticket koopt voor deel 2 Surat Thani naar Phuket. de bus komt vervolgens op de hoek van de straat en je stapt in. Dan rijdt hij (jawel) naar het busstation. hier stappen weer mensen in. Er wordt gevraagd naar je ticket en dan krijg je de opmerking als je het ticket had gekocht in de bus had het 150 bath gescheeld per persoon.
  al met al kom je dan 5 uur later aan in Phuket busstation.
  Een busreis met verrassingen, er stappen l overal mensen in die gewoon moeten staan gedurende 1 of meerdere uren.

  Hier uit blijkt dus dat de onduidelijkheden met betrekking tot het reizen groot zijn.
  Terug reis is wederom per bus (alle vliegtuigen zaten ook vol en we waren inderdaad aan de late kant)
  Bij een aantal loketten werd in Phuket busstaion gewoon gezegd vol en niet mogelijk dinsdag.
  de verschillende travelshopjes bezocht en dan heb je ineens weer de keus uit verschillende vertrektijden. Gboekt bij Green travel en jawel gewoon een ticket kunnen kopen van Phuket naar Bangkok.

  Verder is het leuk om te vermelden dat reizen met bv bus 166 van Victoria Monument naar Pak Kret erg eenvoudig is zowel heen als terug. laat het nu gebeuren dat ik vorige week in bus 166 zat (rood) en dus niet daar kwam waar ik moest zijn. Bus 166 rode kleur had ook geen airco en de ramen stonden open maar ja het was een 166.’
  Er zit dus wezenlijk verschil in bussen met hetzelfde nummer maar een andere kleur.
  Gewoon de weg oversteken en instappen in dezelfde rode 166 is mogelijk, je komt dan vanzelf weer op Victoria monument maar vanuit Goverment place naar Pak kret kan dan ook met bus 52.

  elke dag leer je nieuwe routes met de bus.

  Gelukkig heb ik mijn meeste reizen met de bus en trein gemaakt met een thaise kennis en dus meestal weer op de juiste plek uitkom. Ik bel haar als ik het niet meer weet. Krijg dan weer nieuwe bussnummers te horen.

  Neem je tijd als je wel wilt reizen met bus en trein.
  we reizen ook regelmatig met de trein of bus naar Hua Hin.
  gewoon leuk en tussen de Locals is het gezellig

 6. dave zegt op

  In nederland zullen er mooiere bussen zijn,maar goedkoop is anders.Ik ga met Bell travel van het vliegveld(bkk)naar pattaya,word voor de deur afgezet voor 200bath.Als dat niet geweldig is,weet ik het niet meer.Zelfs over de veiligheid heb ik geen klagen.Wanneer ik in Nederland ergens heen wil,moet ik 5 keer overstappen,en word gecontroleerd door lieden die spreken met een dikke tong.haha.

 7. Rob V zegt op

  Het openbaar vervoer in Thailand blijft soms behelpen. Maar als je eenmaal opweg bent gaat kom je uiteindelijk netjes aan waar je moet weten.

  Mij viel ook op dat het bus station ten noorden Mo Chit niet direct naast het BTS station ligt. Kun je natuurlijk ook aan de BTS verwijten.. Met de taxi, bus of lopend kom je er wel maar een directe aansluiting had wel prettiger geweest. Wie weet wat er gebeurd als ze de lijn verder door trekken naar het noorden.

  Het bus station in het oosten ben ik nog nooi geweest, zou dus ook niet weten hoe je er komt. Wederom: De BTS lijn richting wongwai en verder werken ze nu toch aan (evenals de lijn naar het zuid oosten vd stad richting Bang Na etc.), wellicht dat ze daar tot het idee komen op BTS en lange afstandsbussen op 1 punt samen te brengen.

  De BTS en MRT (Metro) sluiten wel netjs op elkaar aan. Bijna dan, de tations namen zijn niet hetzelfde, dus was het toch wel even verwarrend bij welk station ik nu de overstap van MRT op BTS moest maken.

  De bussen zelf zijn prima. Wel maken veel mensen (ook Thai) de fout met stoelnummers. Het stoelnummer staat op de rug van de stoel. Dus zie je vaak dat mensen één rij te ver naar achter gaan zitten. Thaise logica. 😉

  Wat betreft OffTopic: Persoonlijk heb ik geen bezwaar tegen een beetje afwijken van het hoofdonderwerp. Als het maar wel gerelateerd is en niet tientallen posts doorgaat. Met namen als het een “wellus nietus” verhaal wordt. Als de boel echt dreigt te ontsporen dan lijkt mij dat er voldoende stof is om hier een apart item over te beginnen…

  • HansNL zegt op

   Het vorige busstation Morchit was bijzonder dicht bij een station van de stadsspoorweg gelegen.
   Maar, diezelfde stadsspoorweg besloot om de remise op de plek van het oude busstaion te bouwen.
   Dus werd het nieuwe Morchit op de huidige plaats gebouwd, daarmee een ontzettende verkeersknoop te veroorzaken en honderden taxiritjes re genereren.

 8. wimpy zegt op

  Die website van belltravel werkt niet echt mee
  Kan op geen enkele manier member worden of een reservering maken

 9. Hilaire zegt op

  als je voor 0,17€ een bus neemt in Thailand, dan kan je moeilijk zeggen dat die erg duur zijn. Of de skytrain voor 1€ door heel Bangkok reizen, dat wil ik jullie hier in uropa wel eens zien doen.of gratis bussen op regelmatige tijdstippen, hallooo !!!
  Wie vindt dat het transport in Thailand erg duur is moet snel weer naar schol gaan leren tellen .
  Milieu vriendelijk en konfortabl zijn de bussen niet, maar wat wil je nog meer. Hoewel de skrytrain is zelfs nog beter dan de Belgische metro

  • Christina zegt op

   Hiliarie, de Skytrain kost geen 1 euro het gaat per afstand even kijken als je weer gaat.
   En niet voor 1 euro door heel Bangkok. We verblijven altijd in Montien hotel als we naar MBK willen gaan we per taxi dat is goedkoper dan met twee man per Sky train. En ja het is iets duurder geworden sinds hij in gebruik is genomen. Maar senioren korting kennen ze niet.

 10. Geert zegt op

  Ik mis in hier de busterminal van Nakon Chai Air ongeveer 5 tot 10 minuten van Mochit. Zij rijden door heel Thailand en hebben goede bussen.

 11. Daniel zegt op

  volgens mij kan je vanaf de luchthaven niet rechtstreeks naar Mo-chit. Ik dien een minibusje te nemen op het trafic center naar Victorymonument en daar een bus(77) naar Mo-chit. Ofwel airport rail naar pyathai en wandelen naar Victorymonument en terug de bus daar nemen. Vroeger jaren kon men op de onderste verdieping van de airport een rechtstreeks bus nemen, Nu niet meer. Of weet iemand anders beter?

 12. Theo zegt op

  Wil graag van Bangkok naar het kerkhof THANBYUZAYAT te myamar ( Burma )

  Graag informatie hoe ik het beste kan komen.

  Via THREE PAGODA PAS of MAE SOT.

  Mooie rit door thailand met bezoek kerkhof THANBYUZAYAT.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website