De middelbare school Matthayom Watnairong in Bangkok, waar blogmedewerker Cor Verhoef als leraar werkt, is al ruim een jaar betrokken bij acties voor Operation Smile Thailand, en leerlingen hebben in het kader van het vak ‘Social Awareness’ operaties bijgewoond.  In het binnenkort te verschijnen boekje Het Beste van Thailandblog laat hij enkele leerlingen aan het woord.

‘Talking to the cleft palate children’s parents made me know that the worst moment in my life was extremely smaller than theirs. We went inside the surgical room to observe the surgery. We could watch every step of the operation. Every minute I stayed there, I was impressed by the surgeons who completed these operations. He inspired me to become a doctor, although I couldn’t.
Thayaporn Ngamsom (17)

‘The parents of the kids keep smiling, while we’re playing and just a few minutes they stop crying, and smile. The smile that you can not pay for with money, but you have to use your heart for that smile to loving them back again.’
Ramida (16)

Operation Smile is al 16 jaar actief in Thailand

Operation Smile streek voor het eerst in 1997 in Thailand neer. Een internationaal team van medische vrijwilligers opereerde in het King Mongkut Hospital in Bangkok en het regionaal ziekenhuis in Yasothorn 172 Thaise kinderen die een hazenlip en/of open gehemelte hadden.

In september 2001 werd Operation Smile Thailand (OST) officieel opgericht en ingeschreven bij het Office of the National Culture Commission of Thailand. Een bestuur en een directieraad werden in het leven geroepen om toezicht te houden op de organisatie. Tevens werd een directeur aangesteld. Binnen een jaar kon de organisatie zichzelf financieel bedruipen.

De eerste supporters van OST waren Rotary International en Amway. Zij kregen al snel gezelschap van Marriott, Conrad, Accor, Meridian Hotels, Brink’s, AIG, Dow Chemical, Citibank, Chevron, International School of Bangkok, Unilever en DTAC Mobile Phone.

Gemiddeld voert Operation Smile Thailand tien operatiemissies per jaar uit. De afgelopen jaren zijn door Thaise medici meer dan zesduizend gratis operaties verricht in Thailand, Laos en Myanmar. Ook wordt post-operatieve hulp verleend, zoals logopedie en reconstructie van gebit en kaak.

Bron: Operation Smile Thailand – Helping Children Smile

[youtube]http://youtu.be/RYMl7CPNEEY[/youtube]

Wat is een hazenlip c.q. open gehemelte?

Schisis (Grieks voor spleet) is een aangeboren afwijking van het gezicht, die zich kenmerkt door een spleet of groef in bovenlip (hazenlip), kaak of gehemelte. De spleet kan zich beperken tot de bovenlip, maar kan ook doorlopen in de bovenkaak, en in de ernstigste gevallen in het hele gehemelte tot en met de huig. Ook een splijting van alleen het gehemelte of zelfs alleen maar van de huig komt voor. De spleet kan enkelzijdig (unilateraal), of dubbelzijdig (bilateraal) zijn.

Een schisis ontstaat al in de eerste weken van de zwangerschap doordat de spleet, die een normale fase in de embryonale ontwikkeling is, zich niet sluit.

In de volksmond noemt men een schisis van de lip ook wel hazenlip, omdat de lip van een haas ook gespleten is. Die vergelijking klopt echter niet omdat bij een haas de spleet in het midden zit en nooit doorloopt in de kaak en het gehemelte. Velen ervaren deze benaming als beledigend.

Schisis komt voor bij 2 van de 1000 geboren kinderen. De oorzaak van schisis is niet geheel bekend, wel is er bekend dat er een genetisch element meespeelt: als één van de ouders een vorm van schisis heeft stijgt de kans naar 7 procent. Het slikken van foliumzuur in de periode rondom de conceptie kan de kans verkleinen.

Bron: Wikipedia

Het Beste van Thailandblog

Zoals we al eerder schreven, gaat de opbrengst van Het Beste van Thailandblog, een boekje met de beste artikelen en columns van achttien regelmatige bloggers, een quiz, foto’s en tips voor toeristen, na aftrek van kosten naar Operation Smile Thailand (OST). Het boekje gaat € 14,95 of 600 baht kosten plus verzendkosten.

We hopen dat veel lezers en sympathisanten van Thailandblog het boekje kopen, zodat we een aardig bedragje aan OST kunnen overmaken. Naar verwachting is het boekje vanaf medio juli verkrijgbaar. Nadere mededelingen over bestel- en betalingswijze volgen. Uiteraard zullen we ook regelmatig melden hoe de verkoop verloopt en wat de eindstand is. We hopen op een bedrag van vier cijfers (in euro).


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website