Thailandblog zou Thailandblog niet zijn zonder de bloggers die met grote regelmaat wat schrijven of vragen beantwoorden van lezers. Een reden om ze nog eens aan jullie voor te stellen en ze in het zonnetje te zetten.

Dat doen we aan de hand van een vragenlijst, die de bloggers naar eer en geweten hebben ingevuld. Vandaag Lung Jan, onze Vlaamse blogger met een liefde voor historische gebeurtenissen en oude Khmer-tempels.

Vragenlijst 10 jaar Thailandblog

—-

Lung Jan

Wat is je naam/nickname op Thailandblog?

Lung Jan (Oompje Jan geïnspireerd door de historische verhalen vertellende en vaak gepersifleerde Oom Wim uit de Robbedoes van m’n kinderjaren).

Wat is je leeftijd?

57, maar ik voel me 30…

Wat is je geboorteplaats en land?

Hoogstraten, Vlaanderen

In welke plaats heb je het langst gewoond?

In Meer, een deelgemeente van Hoogstraten vlakbij de rijksgrens, tegen Zundert en Breda.

Wat is/was je beroep?

Van opleiding ben ik master cultuurwetenschappen en ik heb een postgraduaat cultuurmanagement maar de laatste 18 jaar van mijn loopbaan was ik parlementair medewerker.

Wat waren je hobby’s in België/Nederland?

Als ik tijd over had dan probeerde ik mijn leesachterstand in te halen

Woon je in Thailand of in Belgie/Nederland?

Ik woon al bijna drie jaar in Thailand, meer specifiek in Satuek tegen het jaagpad langs de Mun-rivier en bijgevolg op de grens van de provincies Buriram en Surin in Isaan.

Wat is jouw binding met Thailand?

Ik ben al bijna elf jaar gehuwd met m’n Thaise eega en heb vier Thaise stiefkinderen en drie kleinkinderen.

Heb je een Thaise partner?

Zie hierboven.

Wat zijn je hobby’s?

Lezen, schrijven…

Heb je andere hobby’s sinds je in Thailand woont?

Ik heb hier terug aangeknoopt met een oude liefde, zijnde schilderen. Had ik toch nog niet voor niets die oude en vooral topzware schildersezel in de verhuiscontainer gepropt…

Waarom is Thailand bijzonder voor jou, vanwaar de fascinatie voor het land? 

Ik ben al meer dan dertig jaar gefascineerd door héél Zuidoost Azië en vooral dan door de erg rijke en diverse geschiedenis en culturen. Ik heb intussen het grootste deel van de regio bereisd maar wordt nog steeds verrast door wat ik ontdek. Thailand ligt op het kruispunt van een aantal van die culturen en blijft me  dan ook mateloos intrigeren en fascineren.

Hoe ben je op ooit Thailandblog terechtgekomen en wanneer ongeveer?

Al surfend op het web, een kleine vier jaar geleden.

Sinds wanneer ben je gaan schrijven voor Thailandblog?

Sinds november 2018.

Met welk doel ben je gaan schrijven en/of vragen gaan beantwoorden?

Godfried Bomans zei ooit: ‘Wantrouw elke drijfveer tot schrijven, behalve de vreugde van het formuleren’…. Schrijven is voor mij een manier om me niet te vervelen, iets wat je af en toe wel kan overkomen, wanneer je net als wij, op een erg afgelegen plek aan de rand van de jungle wonen. Bovendien meende ik, in alle bescheidenheid, toch wel een paar dingen over Thailand te weten die misschien ook anderen konden interesseren… En misschien geeft mijn ‘Vlaamse’ schrijfstijl deze hoofdzakelijk Noord-Nederlandse blog een zuidelijk tintje… Jullie hebben uiteindelijk toch ook daar heel wat lezers.

Wat vind je leuk/bijzonder aan Thailandblog?

De enorme diversiteit aan onderwerpen. Gaande van visum perikelen over het immer spannende nachtleven tot vaak erg nuttige toeristische tips… Ik vind het sowieso bijzonder dat tientallen farang zich de moeite getroosten om op een al dan niet reguliere basis en voor wat voor reden ook, hun mening, visie of kennis over Thailand te ventileren. Van pretentieloze smalltalk tot stevig onderbouwde analyses. Als er één zaak bewezen wordt met Thailandblog dan is het wel dat we waarschijnlijk nooit uitgepraat dan wel uitgeschreven raken over het Land van de Glimlach…

Wat vind je minder leuk/bijzonder aan Thailandblog?

…….

Wat voor soort berichten/verhalen op Thailandblog vind je het meest interessant?

Goh, daar kan ik niet echt een lijn in trekken. Sinds ik Thailand woon heb ik er zoveel mogelijk een ‘vaste’ gewoonte van gemaakt om dagelijks, naast de Vlaamse en internationale nieuwssites ook door Thailandblog te struinen. Natuurlijk lees ik vooral die dingen die me écht interesseren zoals cultuur, geschiedenis, politiek en samenleving en gelukkig zijn dit topics die met de regelmaat van een klok terugkeren op deze blog.

Heb je contact met andere bloggers (met wie en waarom)?

Niet vaak en als dit al gebeurd is het meestal in een repliek op één of andere bijdrage.

Wat is voor jou de grootste voldoening/waardering van hetgeen je voor Thailandblog doet?

Feedback krijgen is altijd prettig, zelfs als dit op een forum van -grotendeels – gelijkgestemden is.

Wat vind je van de vele reacties op Thailandblog? Lees je die allemaal? 

Meestal wel. Iemand die beweert dat de reacties hem niet interesseren neemt wellicht een loopje met de waarheid. Ik kan natuurlijk niet namens de anderen spreken maar ik denk dat de meesten van ons de facto iets willen losweken bij het lezerspubliek. Misschien zelfs af en toe bewust hengelen naar een reactie en wie weet.. soms steek je zelfs nog iets op van een reactie. En da’s altijd aardig meegenomen

Wat voor functie heeft Thailandblog volgens jou?

Om het poëtisch uit te drukken zou ik kunnen poneren dat Thailandblog deel uitmaakt van het kostbare weefsel dat ons allen bindt: namelijk de interesse voor al wat er reilt en zeilt in Thailand…

Wat mis je nog op Thailandblog?

……..

Denk je dat Thailandblog het volgende jubileum haalt (15 jaar)

Waarom niet ?

6 reacties op “10 jaar Thailandblog: Bloggers aan het woord (Lung Jan)”

 1. Rob V. zegt op

  Ah, grappig dat deze keer ‘lung’ (ลุง, loeng) niet aangenomen is naar Thais gebruik maar door inspiratie uit de eigen jeugd. Die container zal wel vol boeken hebben gezeten.

  • Lung Jan zegt op

   Beste Rob,

   Helaas zat die container niet helemaal vol met boeken… Bij een emigratie moet je nu eenmaal keuzes maken en – wat mij betreft – één van de moeilijkste was hoeveel boeken ik mee zou nemen. Als ik heel mijn bibliotheek zou verhuizen hadden we sowieso een volle container en mijn lieftallige eega zag twee containers absoluut niet zitten. Het was een verscheurende keuze, want ik ben als vijftienjarige een bib gaan uitbouwen, maar uiteindelijk heb ik meer dan de helft wegeschonken aan wetenschappelijke bibliotheken en universiteiten. Zij waren ééérg gelukkig, ik iets minder… Gelukkig heb ik een kleine 5.000 titels mee kunnen nemen, waaronder mijn collectie Asiatica en biedt mijn extreem divers samengestelde werkbibliotheek gelukkig steeds inspiratie. Bovendien probeer ik, tot wanhoop van mijn lieftallige wederhelft opnieuw, zij het mondjesmaat, nieuw leesvoer te verwerven bij elke trip naar Bangkok of Chiang Mai… Gelukkig voor haar is er in de wijde omtrek geen enkele fatsoenlijke boekenzaak te bespeuren….

 2. Rob V. zegt op

  Om eerlijk te zijn had ik Lung Jan ouder verwacht. Mijn beeld dat in Thailand woonachtige buitenlanders óf (jong-)bejaard zijn óf de mazzel hebben daar te werken, dat beeld moet ik toch eens bijstellen met al die kwieke 50ers. 🙂

 3. Anton zegt op

  Ja er zijn meerdere lezers die een boeiende zwakte hebben gekregen voor south asia. Wel uitgelegd/geschreven. Groeten van Australia.

 4. Francois Nang Lae zegt op

  Je gedegen en soepel geschreven artikelen zijn een verrijking van Thailandblog. Ik heb al veel bijgeleerd het afgelopen jaar.

 5. Erwin Fleur zegt op

  Beste Lung Jan,

  Ik kan mij goed inbeelden wat jou bijdrage is aan dit blog, soms vreemd maar ‘nieuw.
  Het zijn de belevenissen die het werk leveren uit ervaring.

  Mijn gevoel is dat je een bepaalde plek hebt gevonden waar je met jou mening over Thailand
  goed uit de voeten kunt.

  Leuk en fijn jou beeld en inzicht te lezen.
  Met vriendelijke groet,

  Erwin


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website