Thailandblog zou Thailandblog niet zijn zonder de bloggers die met grote regelmaat wat schrijven of vragen beantwoorden van lezers. Een reden om ze nog eens aan jullie voor te stellen en ze in het zonnetje te zetten.

Dat doen we aan de hand van een vragenlijst, die de bloggers naar eer en geweten hebben ingevuld. Vandaag Ronny onze visumspecialist.

Vragenlijst 10 jaar Thailandblog

—-

RonnyLatYa

Wat is je naam/nickname op Thailandblog?

RonnyLatYa

Wat is je leeftijd?

61 jaar

Wat is je geboorteplaats en land?

Mechelen, België

In welke plaats heb je het langst gewoond?

Sint-Katelijne Waver, België

Wat is/was je beroep?

Ik was sinds mijn 17de bij de Belgische Marine.  De eerste jaren was ik verantwoordelijk voor de communicatie tussen schepen onderling of met de wal.  Nadien heb ik mij meer toegelegd op de Elektronische Oorlogsvoering. Ook eventjes een zijsprongetje gemaakt naar de Lokale Politie Mechelen gedurende 2 jaar in 2006, om uiteindelijk de laatste 3 jaar als Belg afgedeeld te worden bij de Koninklijke Marine in Den Helder.  Ik was daar tewerkgesteld in de Nederlands-Belgische Operationele school. Eerst als onderwijstechnieker, om dan te eindigen als Mentor van de Belgische leerlingen.  Toen besloot de Belgische regering dat we het met minder personeel moesten gaan doen. Voor de “oudere” werd daarvoor een tijdelijk programma opgestart. In grote lijnen hield dit in dat je wel tot je pensioen aan de Marine verbonden bleef, maar je mocht aan vrij gunstige voorwaarden gewoon thuisblijven.  Ik ben daar dan ingestapt. Er waren ook geen voorwaarden die mij beperkte voor langere tijd in het buitenland te verblijven, wat maakte dat we al sinds 2011 in Thailand konden verblijven.  3 jaar later, op 56, ben ik dan officieel met pensioen gegaan.

Wat waren  je hobby’s in België/Nederland?

Zwemmen, vissen, biljarten, lezen en natuurlijk ook hevig supporter van KV Mechelen. Verder kijk ik wel graag naar alle soorten sporten, zowel “live” als op tv.

Woon je in Thailand of in België/Nederland?

Wij hebben zowel een vast adres in België als in Thailand. De meeste tijd van het jaar verblijven we in Thailand. Ik kom sinds 1994 in Thailand en dat was dan altijd Pattaya. Soi Post Office en de buurt daarrond was mijn vaste stek. Van daaruit werd dan Thailand verkend.  Sinds 2011 verblijven we voor langere tijd in Thailand. Eerst was dat Bangkapi – Bangkok, maar sinds dit jaar is dit LatYa – Kanchanaburi geworden. Mijn vrouw is hier, als dochter van een militair, opgegroeid. Voor haar is dit dus terug thuiskomen.

Heb je een Thaise partner?

Ja, we kennen elkaar sinds 1997 en zijn gehuwd in  2004.  Drie jaar later heeft mijn vrouw ook de Belgische nationaliteit verworven, wat maakt dat ze beide nationaliteiten bezit.

Heb je andere hobby’s sinds je in Thailand woont?

Wat tuinieren. Moet eigenlijk wel, want anders is de wildernis niet te overzien. Of je dit dus een hobby kan noemen…..

Waarom is Thailand bijzonder voor jou, vanwaar de fascinatie voor het land?

Ik verblijf hier voornamelijk omdat mijn vrouw Thaise is, maar ik voel me hier wel goed in mijn vel.  Ik denk dat je, vooral voor jezelf, moet proberen de middenweg te vinden tussen de voor- en nadelen van het land.  Eens je dat gevonden hebt, is het hier best aangenaam om leven. Tenminste zo ervaar ik het toch.

Hoe ben je op ooit Thailandblog terechtgekomen en wanneer ongeveer?

 1. Tijdens de overstromingen. We woonde toen pas in Bangkapi/Bangkok. Ik was op zoek naar goede en actuele informatie over de overstromingen en vond die op Thailandblog.

Sinds wanneer ben je gaan schrijven voor Thailandblog

Vanaf 2011 waren dat vooral reacties op artikelen.  Later zijn dan de visumdossiers gekomen en het beantwoorden van visumvragen.

Met wel doel ben je gaan schrijven en/of vragen gaan beantwoorden?

Ik ben niet echt een schrijver van artikelen.  Ik heb daar ook geen aanleg voor. Meestal beperkt ik mij tot reacties en het beantwoorden van vooral visumvragen.

Wat vind je leuk/bijzonder aan Thailandblog?

Ik vind het wel leuk om iemand zijn ervaring met Thailand te lezen. Zo lees je ook eens hoe iemand anders het ervaart.

Wat vind je minder leuk/bijzonder aan Thailandblog?

Ik heb niet echt iets van Thailandblog dat ik minder leuk vind.

Wat voor soort berichten/verhalen op Thailandblog vind je het meest interessant?

Ik lees zowat alles op het blog. Behalve de onderwerpen die steeds maar opnieuw terugkomen en waar ik zelf niks mee heb.  AOW en daaraan verwante onderwerpen staan op dat gebied bovenaan mijn lijstje. Maar zoals ik al eerder zei, vind ik ervaringen van lezers met Thailand het leukst om lezen.

Heb je contact met andere bloggers (met wie en waarom)?

Met Lung Addie en de Inquisiteur heb ik wel eens contact, maar verder niet echt met andere bloggers.

Wat is voor jou de grootste voldoening/waardering van hetgeen je voor Thailandblog doet?

Als lezers geholpen zijn met het antwoord dat ik hun geef. Leuk is ook als ze nadien in een reactie laten weten dat het hun nu duidelijk geworden is en ze daarmee verder kunnen. Gebeurt dan meestal via persoonlijke mail.  Ik zou liegen als dat mijn ego niet streelt.

Maar eigenlijk zou ik nog liever zien dat men ook meer feedback geeft via het blog op eerder gestelde vragen.  En dan bedoel ik niet om mij te bedanken, maar om te laten weten hoe het uiteindelijk allemaal verlopen is.

Wat vind je van de vele reacties op Thailandblog? Lees je die allemaal?

Neen, ik lees die niet allemaal. Of toch niet volledig. Vooral bij, voor mij dan, voorspelbare reacties van sommige lezers ga ik er vlug over. Iedereen mag wat mij betreft zoveel reageren als hij/zij wil. Liefst dan wel met juiste info, want het gebeurt nog te dikwijls dat men de klok heeft horen luiden, maar niet weet waar de klepel hangt.

Ook antwoorden nogmaals herhalen die daarvoor reeds in reacties al …tig keren geschreven zijn valt mij dikwijls op. Om maar een fictief voorbeeld te nemen.  Als een lezer zou vragen of men links of rechts rijdt  in Thailand, is het toch niet nodig dat men 30 keer reageert met links…  en na een dag of twee komt dan altijd nog wel iemand om te zeggen dat men links rijdt in Thailand…

Wat voor functie heeft Thailandblog volgens jou?

Vooral informatief.  Ook als je een ervaren Thailandganger bent, of hier woont komt je wel  info tegen waar je wat aan hebt.

Denk je dat Thailandblog het volgende jubileum haalt (15 jaar)?

Zolang er geschreven en gelezen wordt en de oprichter er wil mee doorgaan denk ik van wel. Ik hoop het alleszins.

Gefeliciteerd trouwens met dit jubileum. Op naar de 15.

15 reacties op “10 jaar Thailandblog: Bloggers aan het woord (Ronny)”

 1. Aad zegt op

  Leuk om zo wat meer te weten over jou
  Had een heel ander beeld in mij gedachten
  Van hoe je eruit ziet
  Ben altijd blij met jouw antwoorden met alles wat met visa,s te maken heb

  • RonnyLatYa zegt op

   Bedankt.

   Toch benieuwd. Hoe zag ik er in jouw gedacht dan wel uit? 😉

   • Joop zegt op

    Ik had ook een ander beeld voor ogen. Ik dacht dat je misschien half Thai was, want je weet veel van het onderwerp visa en wat daar mee samenhangt.

 2. Frans Pattaya zegt op

  Heel leuk, deze serie over de vaste bloggers.
  En leidt tot verrassingen. Gezien zijn deskundigheid op het gebied van visa aangelegenheden had ik van Ronny het beeld dat hij in zijn werkzame leven hier beroepsmatig mee bezig zou zijn geweest.
  Leuk om nu de echte achtergrond te lezen.

 3. Ton zegt op

  Nu eens een gezicht bij een naam. Goed initiatief.
  Ronny is al vaak geroemd om zijn dossierkennis. Terecht. Als een lichtende vuurtoren loodst hij zoekende schepen door de woelige Thaise visa-branding veilig de haven in. Geen zee gaat hem te hoog. Maar dat is ook wel logisch met zijn marine-achtergrond. Hopelijk mogen we nog lang van uw kennis gebruik maken. En veel plezier verder, samen met uw vrouw, in zowel België als Thailand.

 4. Koos zegt op

  Ik ben blij met alle info die vast gelegd is door jouw op TB.
  Geeft je vertrouwen en houvast als je problemen hebt met de immigratie dienst.
  De laatste jaren geen problemen meer maar mijn eerste aanvraag in 2004 was geen succes.
  Afgewezen en grof behandeld bij AEK Udon immigratie kantoor in die tijd.
  Buiten kregen we hulp en goed advies van iemand om gelijk door te rijden naar Nong Khai.
  Behoorde onder hetzelfde kantoor maar waren wel vriendelijk en behulpzaam.
  Dus werd mijn eerste verlenging toch nog afgeven op die dag.

  Helaas de laatste jaren veel fake nieuws via allerlei intenet websites.
  Maakt mensen onnodig onzeker en levert frustaties op.
  Daarom ben ik blij met jouw nuchtere kijk en info zonder populair nagepraat.
  Ga zo door zou ik zeggen en op deze manier helpen we elkaar.

 5. Rob V. zegt op

  Leuk interview, geeft me toch een beter beeld van je beste Ronny. 🙂

  • RonnyLatYa zegt op

   Geldt hetzelfde met wat ik net lees over jou.
   Ik denk, in ons kennisgebied, dat we mekaar op TB perfect aanvullen op zulke dingen.
   Mensen weten soms niet wat energie we steken om geloofwaardig te blijven in onze adviezen. En daar gaat het tenslotte om. Geloofwaardig blijven en lezers vertrouwen ons daarom. Denk ik toch. Daar draait alles toch om en dat is misschien ook wel de kracht van TB. Vertrouwen in het antwoord/advies dat gegeven wordt. Op welke vraag ook…

   • Rob V. zegt op

    Dankje en geheel insgelijks beste Ronny. 🙂

 6. haki zegt op

  Ook ik deel die mening van Aad en wil toevoegen dat ik enorm veel gehad heb aan alle visa-info die Ronny heeft verstrekt. Maar niet alleen wij, Thailandbloggers, mogen Ronny dankbaar zijn, maar zeker ook de Thaise Immigratiedienst waar Ronny met zijn altijd duidelijke adviezen, toch heel veel werk uit handen neemt. Want als je een beetje de moeite neemt, kun je met behulp van Ronny’s adviezen altijd heel goed voorbereid je verzoeken aan de Thaise Immigratie (of ambassade) indienen en dat bespaart de ambtenaar alswel ons Thailandbloggers, veel tijd en ergernis.
  Bedankt Ronny, hopenlijk mogen we nog lang een beroep op je doen.

  • Sietse zegt op

   Sluit me bij bovenstaande schrijven geheel aan. Bedankt voor al het werk en tijd die je hier in steekt

 7. thea zegt op

  Wat leuk, een foto bij de naam.
  Een verhaal zonder foto is net als een boek lezen, je maakt er zelf een film van.
  Hartelijk dank voor de foto en uw achtergrond, u kunt terug kijken op een interessant werkzaam leven en nu in Thailand.
  Je moet maar denken dat je altijd jezelf mee neemt waar je ook leeft.
  Ik hoop dat mensen uw verhaal lezen en nu bedenken dat als ze wat vragen en iets aan uw antwoord hebben gehad er ook op terug komen.
  Ik wens u nog een heel fijn leven met vrouw en kind in Thailand .

 8. Wim zegt op

  Iedereen die naar Thailand gaat of in Thailand verblijft/woont, heeft baat bij de adviezen/tips van Mr. Ronny. Veel dank zijn wij aan hem verschuldigd, en hopen dat hij nog vele jaren ons tips zal kunnen geven.

 9. Van Dijk zegt op

  Ja dat jij in het zonnetje wordt gezet is zeer terecht,je hebt mij in het verleden
  Fantastisch de emigratie regels duidelijk gemaakt waarvoor dank

 10. Sir Charles zegt op

  Heb veel gehad aan de informatie over visa wat voor mij van belang was. Ronny bedankt!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website