WSPA: Stap van de olifant af!

Door Redactie
Geplaatst in Toerisme
Tags: , , ,
13 juni 2013

Het lijkt zo leuk: een tocht maken op de rug van een olifant of een s how bezoeken met deze machtige dieren. Niet voor niets bieden veel reisorganisaties dit soort excursies aan. ‘Een onvergetelijke ervaring,’ aldus de reclameslogans. Helaas is de ervaring vooral voor de olifant zelf onvergetelijk. WSPA komt daarom in actie met de campagne ‘Stap van de olifant af!’ en roept toeristen op olifantvriendelijk te reizen.

De harde waarheid

Hoewel het vangen van olifanten illegaal is, groeit het aantal olifanten dat in de toeristenindustrie ‘werkt’ nog steeds. In Birma alleen al worden zo’n honderd, vooral jonge, olifanten per jaar gevangen voor deze zeer lucratieve handel. De moeder en soms ook tantes van de jonge olifant worden vaak gedood omdat zij het jong proberen te beschermen. Nadat het olifantje bij zijn moeder is weggehaald wordt het dier dagenlang vastgebonden, uitgehongerd en mishandeld om zijn wilskracht te breken. Wanneer het dier voldoende is ‘afgericht’ om als toeristische attractie te worden ingezet, wordt het vaak op gevoelige plekken geprikt om gehoorzaamheid af te dwingen. En hoewel een olifant tot 1.000 kilo kan trekken, zijn de rugwervels niet gebouwd op het dragen van één of meerdere toeristen op zijn rug waardoor de olifant hier pijn en schade van ondervindt. Buiten zijn diensturen staat de olifant permanent aan te ketting, een ellendige positie voor deze sociale dieren die gewend zijn om vrij in kudden rond te zwerven.

Toeristen in actie!

Het overgrote deel van de toeristen die een olifantenritje maakt of een olifantens how bezoekt, weet niet welke ellende hierachter zit. WSPA (World Society for the Protection of Animals) wil dit bewustzijn bij Nederlandse reizigers vergroten en komt daarom nu in actie met de campagne ‘Stap van de olifant af!’ Op de campagnesite www.wspa.nl/olifant kunnen reizigers de belofte doen om tijdens hun vakanties geen olifantenritjes te maken en olifantens hows te bezoeken. En om ook andere reizigers te overtuigen, kan iedereen een speciale ‘Stap van de olifant af!’ sticker en bagagelabel opvragen via deze website om zelf de boodschap al reizend te verspreiden. Daarnaast bevat de site informatie en tips voor een olifantvriendelijke vakantie. Ons advies is hierbij om olifanten alleen in hun natuurlijke omgeving te bekijken, zo weet je zeker dat je niet bijdraagt aan olifantenleed.

Olifantvriendelijke checklist:

 • Olifantenshow? Niet doen! Olifanten ondergaan vaak wrede trainingen en zware lichamelijke en geestelijke mishandeling.
 • Olifantenritje? Stap niet op! Je zou het niet zeggen, maar de rug van een olifant is te zwak om mensen te dragen.
 • Olifant aan de ketting? Niet diervriendelijk! Olifanten staan vaak een groot deel van de dag en hele nacht vast.
 • Gebruikt de mahout een haak? Dierenmishandeling! De haak wordt gebruikt op gevoelige plekken om met pijn commando’s kracht bij te zetten.
 • Worden olifanten gefokt? Alarm! Baby-olifantjes trekken bezoekers, maar de kans is erg klein dat ze ooit in het oerwoud worden vrijgelaten.

Hou je van olifanten? Bekijk ze dan alleen in een natuurlijke omgeving en stap van de olifant af.

Reisorganisaties: stop met olifantenritjes – en s hows

WSPA roept Nederlandse reisorganisaties al enkele jaren op om olifantenritjes en -s hows te schrappen uit hun reisaanbod. Marktleider TUI Nederland, bekend van de merken Arke, Holland International en KRAS.NL, biedt al geruime tijd alleen nog olifantvriendelijke excursies aan. Reisorganisatie Oad Reizen gaf in september 2012 gehoor aan de oproep van WSPA, en beloofde haar reizen en excursieprogramma’s aan te passen. WSPA vindt dat meer reisorganisaties deze goede voorbeelden moeten volgen en zal hier de komende tijd bij hen op aandringen. De Aziatische olifanten zijn net als Afrikaanse olifanten een bedreigde diersoort. Er lopen er nog maar heel weinig van rond, zeker in het wild. Een extra reden om zuinig te zijn op deze mooie dieren en te kiezen voor olifantvriendelijke vakanties!

Olifanten weetjes

Wist je dat olifanten:

 • de grootste zoogdieren zijn die op aarde rondlopen? En zwaar ook, ze kunnen wel 7 ton wegen!
 • meer dan 100.000 spiertjes in hun slurf hebben, die ze gebruiken om eten te verzamelen, waarschuwingsgeluiden te produceren en soms zelfs als snorkel?
 • de langste zwangerschapsduur van alle dieren hebben? Ze zijn 22 maanden zwanger, dat is bijna 2 jaar!
 • wel 60 of 70 jaar oud kunnen worden? Ze leven dus bijna net zo lang als mensen.
 • wilde dieren zijn, die niet geschikt zijn om in gevangenschap te leven?

Meer informatie: www.wspa.nl/olifant


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

15 reacties op “WSPA: Stap van de olifant af!”

 1. cor van kampen zegt op

  Er is op het blog al meerdere malen over geschreven. Toch stappen nog hele hordes
  toeristen (ook Nederlandse) op die prachtige beesten en bezoeken de show’s.
  Ik doe daar niet meer aan mee.
  Cor van Kampen.

 2. John E. zegt op

  Mijn eerste Thailand vakanties heb ik ook diverse olifant tochten gedaan. Inmiddels weet ik wel beter. Ik doe er ook niet meer aan mee.

 3. andre zegt op

  Gelukkig doen we er zelf NU NIET MEER aan mee, helaas hebben we er zelf op vakantie’s ook aan mee gedaan en was dit een hele ervaring om het te hebben mee gemaakt.
  Ik zou zeggen doe er nu of geen 2e keer aan mee.

 4. Olga zegt op

  Ik heb me ook ooit laten verleiden, maar had al spijt toen ik op die olifant zat. De mahout zat de olifant inderdaad voortdurend te prikken/slaan, en ik voelde mij een domme toerist dat ik zittend in zo’n achterlijk bakje bovenop dat arme dier het rondje deed wat die olifant waarschijnlijk dag in, dag uit meerdere keren moet maken. Sindsdien raad ik het ook iedereen af.

 5. Marcel De Kind zegt op

  Ik heb het ook gedaan maar wist niet dat het zo erg was. Zal nu niet meer gebeuren!

 6. karin zegt op

  Vorige maand heb ik genoten van een prachtig alternatief in Kanchanaburi, de leiding aldaar is in handen van een lieve Nederlandse dame…
  http://elephantsworld.org/en/index.php

 7. piloe zegt op

  Ik ben het daarmee niet eens. Ik heb 4 maanden lang op een olifantenkamp verbleven en kon alleen vaststellen dat de dieren zeer goed behandeld worden. Ieder olifant heeft zijn eigen mahout en die is de ganse dag met het dier bezig : eten geven, naar de rivier gaan om te drinken, wondjes ontsmetten, en de hele dag “praten ” met het dier.
  Dat de rug van een olifant te zwak is om twee personen te dragen is te onozel om te bestrijden. Dat ritjes maken vinden de olifanten best leuk, liever dan de hele dag niets doen. In Pai gaan de olifanten de rivier in en bespuiten de toeristen met hun slirf en gooien die van hun rug af in de rivier. En wie olifanten kent, kan duidelijk zien dat ze het naar hun zin hebben.
  Als alle toeristen uw raad zouden volgen, hoeveel werkloosheid en ellende zal je bij mensen aanrichten. Een mens is toch nog altijd belangrijker dan een dier, wat niet wil zeggen dat dieren niet goed behandeld dienen te worden.
  Extreme standpunten halen soms iedere waardeschaal ondersteboven.

  • Roswita zegt op

   Wat een onzin. Sommige mensen zijn in mijn ogen zeker niet belangrijker dan dieren. Er lopen genoeg mensen die zich op beestachtige manier misdragen. Er is wel degelijk aangetoond dat de rug van de olifant niet zo sterk is als mensen denken. Ik heb de eerste keer in Thailand ook een rit op de rug van een olifant gemaakt, als ik toen geweten had wat ik nu weet was ik er nooit opgestapt. In de Phuket Zoo hebben ze een olifantenvoorstelling waar de dieren tijdens de voorstelling o.a.voetballen en basketballen. Daar lijken ze erg gelukkig, maar ik zou ook gelukkig zijn als de ketting eventjes van mijn enkel afgehaald zou worden.

 8. Johan zegt op

  Wil je een prettige ervaring met olifanten, ga dan naar de Royal kraal in Ayuttahya. Ok de olifanten daar leven ook in betrekkelijke gevangenschap, maar liggen merendeels niet aan de ketting en er wordt op een prettige en respect volle manier mee om gegaan. Je kan er, ook daar samen met een begeleider op rijden, maar het dier krijgt daar geen bank op de rug gebonden, je moet er zo op, zittend vlak achter zijn, …nou nee,… het is meestal haar kop, en dan kan je mee de rivier in om ze te baden. Een fantastische ervaring !!!
  Ik heb zelf daar ook, (na enige instructie), met een 5 maanden oude olifant mogen spelen, en op mijn hand laten sabbelen , je vergeet het nooit meer !! het was eigenlijk mijn aller mooiste ervaring in Thailand.
  ( Verwissel de Royal kraal niet met een ander olifanten gebeuren in Ayutthaya, er is namelijk ook een plaats daar waar ze olifanten circus kunstjes laten doen, dat is voor een dierenliefhebber niet zo fijn)

 9. braadijs zegt op

  Pardon? Werkten er nog niet zó lang geleden niet duizenden olifanten in land- en bosbouw? Bestonden ooit de thaise ‘pantsertroepen’ niet uit olifantendivisies, waarvan de thaise koning nog in de eerste wereldoorlog er een paar aanbood aan z’n britse collega?
  WSPA…een vaag korenwolf-luchtje van zelfbenoemde inquisiteurs met neo-koloniale aspiraties. Dat vingertje, dat vingertje….

 10. Cú Chulainn zegt op

  @braadijs, altijd weer leuk te zien dat kritiek op Thailand werkt als een rode lap op een stier bij menig Thailandfanaat. Zo kunnen we wel door gaan en zaken bagatalliseren. Zo’n eeuw geleden werden honden ook dagelijks voor karren gespannen, wat vaak tot misstanden leidde, maar daar hebben wij toch veel betere oplossingen voor? Of werden paarden in een oorlog ingezet en vaak verwond en verminkt. Volgens u toch maar gewoon doorgaan met dieren altijd maar voor het karretje van mensen te spannen? Al is het niet altijd te merken, maar de mensheid is op sommige vlakken toch iets wijzer geworden? Heeft u weleens gezien hoe 1 moderne bosbouwtractor in een bos in enkele seconden een boom velt, de takken verwijderd en vervolgens ergens netjes neerlegd? Ik zie dat een Thaise olifant niet doen. Ik zal kritiek krijgen maar een olifant vandaag de dag in de bosbouw gebruiken in deze tijd van mechanisatie is niet meer van deze tijd, en het lijkt meer op een toeristische attractie geworden. Ik heb die olifantenritjes ook gezien, maar het bereiden stond mij toen al tegen. Ik zag jonge olifantjes schilderijen maken die voor schandalige prijzen aan de toeristen te koop werden aangeboden. Dat je een land mooi vindt, mijn vrouw komt er vandaan (ik woon er niet) wil nog niet zeggen dat je alles kritiekloos moet accepteren, en dat je bij bepaalde zaken geen vraagtekens mag zetten.

 11. Wolfmen zegt op

  Mensen die in bovenstaande berichten beweren dat de olifanten ritjes geen kwaad doen aan de olifanten en de populatie zijn niet wijs.
  lees je goed in op internet en je weet genoeg. De hele wereld gaat naar de verdoemenis door dat soort mensen die beweren dat het wel meevalt. Het duurt niet lang meer of je kunt dit soort dieren alleen nog maar op foto en film bekijken. Er zijn inderdaad genoeg alternatieven die de olifanten populatie niet schaden. En zeg nu eerlijk. Wat is er nu mooier dan de dieren gewoon in het wild te bewonderen. Er zijn genoeg voorbeelden van dieren die op het punt van uitsterven staan. En zo lang de economische belangen altijd hogere prioriteiten krijgen dan natuur behoud vergaat de groen blauwe planeet. Het eenige wat deze aarde nog kan redden is een enorme pandemie. Maar gelukkig zijn we ook die onbewust aan het ontwikkelen. Laat de discussie nu maar goed losbarsten. De toon is gezet. Graag gedaan.

 12. ronald Schutte zegt op

  bedankt.
  Zulke zaken zijn niet voldoende bekend.
  Het leek zo onschuldig, maar het is het blijkbaar niet.

  Zo leer je iedere keer weer wat.

  vr. groet

  Ronald

 13. egon wout zegt op

  Pilou heeft een aantal waarheden.Bedenk ook dat sinds niet meer gekapt mag worden in de thaise wouden vele olifanten werkloos geraken en worden overgeheveld naar de touristenindustrie ipv. gedood te worden.Beter een rit op de olifant dan deze dieren te laten wandelen door de grote steden wat werkelijk een marteling is.Vele olifantenkampen behandelen hun dieren met liefde.Helaas zijn er alleen geconcentreerd op het maken van winst.Enige relativiteit in de beoordeling over olifantenmartelingen lijkt op zijn plaats.Het is niet alleen zo zwart als de WSPA stelt.

 14. braadijs zegt op

  @Cú Chulainn
  Op het gevaar af te ‘çhatten’ toch even dit: U hebt het grootste gelijk van de wereld te concluderen dat je niet alles kritiekloos moet accepteren en dat je altijd bij bepaalde zaken vraagtekens mag zetten. Daar is de vrije wereld op gebouwd. Maar dat geldt dus ook de beweringen en de kennelijke ‘missie’ van WSPA. Olifanten zijn bij mijn weten niet van porselein: robuuste kolossen, door de eeuwen heen voor geen kleintje vervaard. Staat het wetenschappelijk vast dat de jumbo’s een bakje met twee personen op hun rug niet kunnen velen? Zo neen, dan zijn het geen feiten maar beweringen. Er zal zeker serieus mishandeld worden. Maar richt de pijlen dan op de onverlaten die dat doen, in plaats van alles en iedereen over één kam te scheren. Mijn irritatie geldt clubs die de wereld afspeuren op zoek naar een ‘misstand’ om zich in vast te bijten. Om hun bestaansrecht te bewijzen en de donaties gaande te houden. De do-good industrie, strooiend met uitroeptekens maar allergisch voor een vraagteken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website