Thailand volledig uit de gratie bij toeristen

Door Redactie
Geplaatst in Toerisme
Tags:
21 mei 2014

Thailand zal dit jaar miljoenen toeristen mislopen door de aanhoudende onrust in het land. De maandenlange berichten van protesten en rellen trekken diepe sporen in de toeristensector. De gisteren aangekondigde staat van beleg doet daar nog een flinke schep bovenop.

Maar liefst 10% van het bruto binnenlands product van Thailand komt uit het toerisme. Hotels en winkelcentra zijn afhankelijk van buitenlanders die het Zuidoost-Aziatische land bezoeken, dat vooral beroemd is om zijn oude boeddhistische tempels en ongerepte stranden.

Aanscherping reisadviezen

Als reactie op de staat van beleg hebben de Verenigde Staten en Hong Kong al onmiddellijk het reisadvies voor Thailand aangepast, andere landen zullen spoedig volgens zo is de verwachting.

Het Thaise ministerie van toerisme houdt voor dit jaar rekening met een afname van van het aantal inkomende toeristen van 5%, de grootste daling sinds 2009. Het aantal hotelreserveringen in het eerste kwartaal is gedaald van 32% naar 26% ten opzichte van vorig jaar, zo blijkt uit cijfers van de Bank of Thailand. De bezettingsgraad van hotelkamers daalde nog sterker van 72% naar 58% in dezelfde periode.

Bangkok krijgt de grootste klap

Uit cijfers van DBS Group Holdings blijkt dat toeristen vooral de Thaise hoofdstad Bangkok mijden. Normaal gesproken trekt Bangkok, ruim de helft van alle buitenlandse gasten. De eerste vier maanden van dit jaar noteerde Bangkok een daling van maar liefst 14% aan inkomende toeristen.

Nederlanders laten Thailand links liggen

Ook het animo onder Nederlanders om in de zomerperiode een reis naar Thailand te ondernemen is flink teruggelopen. De boekingen liggen zo’n 15 procent achter op een jaar geleden (bron: ANVR).

No votes yet.
Please wait...

32 reacties op “Thailand volledig uit de gratie bij toeristen”

 1. Christina zegt op

  Aan de ticket prijzen is het nog niet te merken. Durven het wel aan om te gaan maar houden een slag om de arm voor wat betreft Bangkok. In plaats van 1 week bij voorbeeld drie dagen hotel nog niet boeken. Gisteren vrienden gesproken in Hua Hin zij wonen daar en het is business as normal.

 2. bolletje zegt op

  wij hebben restaurant en we zien een daling van 75% wegens het uitblijven van toeristen naar Chiang Mai. uiteraard het is laag seizoen maar t.o.v.l vorig jaar de helft.
  Hopenlijk lost het een en ander snel op want anders zal het nhieuwe hoogseizoen (okt-mrt) ook enorm tegen gaan vallen. het tussen seizoen (juli+aug) kan je al op je buik schrijven. de cijfers die worden uitgegeven door officiele thaaise instanties kan je voor geen cent vertrouwen! Men probeert hier door te goede berichtgevingen de boel te sussen om zodoende een positiever beeld te vormen als het daadwerkelijk is.
  Ik vermoed dat er 1000den horeca gelegenheden over de kop gaan en ontelbare mensen uit de toeristen industrie in financiele problemen komen. Wat zonde toch van zo een heerlijk land waar aan de buitenkant geen enkel probleempunt zichtbaar is! Zowel als toerist als inwoner merk je geen snars van al die problemen die zich allemaal afspelen wat aangeeft dat het alleen maar een geld-gevecht is bij de rijke machthebbers. Wat subsidies voor de echte arme mensen in het land zou simpel en eenvoudig alle problemen oplossen. decentraliseerde provinciehuizen met eigen financiele middelen en een goede administratie van betalingen brengt de hele economie in beeld en de gevagenissen zouden vaker en sneller gebruikt moeten worden voor overtreders van wetten en bevoegdheden. Maar ja, wie gaat dat regelen?

 3. chris zegt op

  Ik weet ook niet wat ik geloven moet. Het aantal aankomsten op Suvarnabhumi airport vertoont geen grotere daling dan in het gewone laagseizoen. Cijfers van VANDAAG in de Bangkok Post..

  • Khun Peter zegt op

   De cijfers van aankomsten moet je in ieder geval snel overslaan. De TAT telt ook overstappers mee. Lekker handig…

  • Mark zegt op

   ja, ok gelijk aantal aankomsten van de vluchten als normaal (maar nu ongetwijfeld met minder passagiers per aankomstvlucht) 🙂

 4. Sjaak S zegt op

  Eergisteren en gisteren was ik in Bangkok en ik heb er niks van gemerkt, behalve dan dat ik één keer drie soldaten in gevechtstenue met helm op zag lopen. Verder was het “rustig”.
  Maar Bangkok is enorm groot. Dus de kans dat je ergens komt waar iets gebeurd is klein. De stad alleen heeft tussen de 8 (geregistreerd) en 13 (plus niet geregistreerde) miljoen inwoners. Dus de helft van Nederland tot 3/4 van de inwoners van ons kikkerland.
  Als er in Amsterdam iets gebeurd, kan het heel goed mogelijk zijn dat je er in verzeild raakt. In Bangkok is die kans beduidend kleiner.
  Maar goed…. er wordt waarschijnlijk in het buitenland en Nederland weer eens flink overdreven en gedaan alsof er overal moord en doodslag is.

  • loe zegt op

   Het mag dan zo zijn, dat het niet ”overal moord en doodslag” is, zoals Sjaak S schrijft, maar er zijn bij de onlusten de afgelopen 6 maanden al 28 doden en honderden gewonden gevallen.
   Geen enkele verdachte gearresteerd natuurlijk (tot vandaag). Je zal maar net op het verkeerde moment op de verkeerde plaats zijn. Als dit in Nederland zou gebeuren, zou iedereen moord en brand schreeuwen.
   Het leger heeft niet voor niets ingegrepen en inmiddels diverse wapens en bommen en granaten opgespoord, bij onrust stokende roodhemden.
   Of de politie is incompetent of vindt het wel goed, dat er onrust is. Komplottheorieen genoeg.

   • Dick van der Lugt zegt op

    @ Loe Kleine correctie. Die doden en gewonden zijn niet bij ‘onlusten’ gevallen, maar bij granaataanvallen en beschietingen. Er zijn maar heel weinig onlusten geweest, onder andere in Ramkhamhaeng.

    • loe zegt op

     Ik ben het vaak eens met Dick van der Lugt, en ook nu wel weer, maar het is maar wat je verstaat onder ”onlusten”. Ik vind het namelijk behoorlijke onlusten, als er 28 doden vallen.
     Er stonden trouwens vandaag mooie foto’s op Thaivisa.com over het materiaal van onze
     ”rood hemden” vereniging.

  • Sir Charles zegt op

   Eerlijk gezegd het in een overmoedig bui zelf opgezocht te hebben toentertijd de bekende shoppingmalls in brand werden gestoken en geplunderd door de roodhemden, wou dat weleens zien en kan je vertellen dat had ik beter niet kunnen doen en ben blij niet tot een der gewonden/doden te ben gaan behoren, had beter moeten weten. Dom!

   Zoals gezegd wij ‘ervaren’ Thailandgangers weten wel beter maar een argeloze toerist die denkt even leuk te gaan winkelen is toch even wat anders en die argeloze toerist zal maar net in een hotel verblijven nét daar in de buurt waar een granaat terechtkomt.

   Vindt het niet zo gek dat potentiële toeristen gewaarschuwd worden en vervolgens toch maar afzien niet de gedroomde vakantie te willen vieren in Thailand om vervolgens voor een ander land kiezen, je weet maar nooit waar je voor gespaard hebt, de wereld is meer dan Thailand alleen.

   Frappant altijd weer dat wanneer Thailand negatief in het nieuws is het algauw gebagatelliseerd wordt, overigens het zijn dikwijls ook Thai in Nederland die het afraden daarnaar toe te gaan, het is dat graag de familie wordt opgezocht anders zouden ze lekker in hun 2de thuisland ook wel Nederland genaamd willen blijven.

  • Christina zegt op

   Sjaak, Bangkok is groot en je merkt er weinig van. Afgelopen jaar hebben we het gebied rondom de regerings gebouwen al overgeslagen. Maar januari Februari maart waren vrienden van ons in Hua Hin niets aan de hand zelf drukker dan normaal. Maar ze wilden shoppen in Bangkok heen en weer op een dag weekend market goed te doen. Maar volgens de Thai weten bezet en moesten ze wachten tot vlak voor vetrek en dat is iets wat ze niet leuk vonden. Hadden het wel naar hun zin maar in bepaalde tripjes toch beperkt en dat is jammer.

 5. Simon Sloototter zegt op

  Bij de opmerking “Thailand volledig uit de gratie bij toeristen”, kan ik me niet zoveel bij voorstellen. Ik kom er graag en dat zal ook wel zo blijven. En met mij nog heel veel anderen.
  Dat er toeristen zijn, die volledig uit de gratie zijn, daar kan ik me wel iets bij voorstellen!!!!!.

 6. Ron van der Leden zegt op

  Het zijn niet alleen de onlusten en protesten. Ook de ongeneerde manier waarop de toerist het geld uit zijn zak geklopt wordt, oa dual pricing, jet-ski scam, enz. Dit gaat steeds meer reizigers tegen de borst stuiten .
  Daarin tegen gaan landen zoals Cambodje en Vietnam juist wel goed.

  • nuckyt zegt op

   Helemaal mee eens. De Thaise toeristenindustrie denkt nog steeds dat de Westerse toerist “geplukt” kan worden. Alleen weet die toerist dat ook en blijft of weg of geeft veel minder uit.

  • William zegt op

   Deze hele toestand opent hopelijk de ogen van de Thai weer eens. Want er zijn inderdaad een stijgend aantal misstanden op het gebied van uitmelken van toeristen. Vooral mensen die voor het eerst in ZO Asie komen. Jammer voor de goede Thai maar allen zullen merken dat er minder toeristen zijn.

 7. Hans van Mourik zegt op

  De juiste tellingen betreffende de daling van het toerisme zijn juist!
  Het aantal binnenkomende vakantiegangers worden op het vliegveld in Bangkok met een vork geteld.

 8. Mister BP zegt op

  Veel reizigers, die georganiseerd gaan en die niet specifiek Thailand in het vizier hebben, zullen nu zeker niet gaan. De liefhebbers van Thailand zullen zeker blijven komen, als de toestand niet extreem verslechtert. Ik behoor daar ook toe met mijn gezin. Dat Thailand zo’n 10% minder toeristen gaat ontvangen is dan ook begrijpelijk en als daarbij blijft, nog niet eens niet zo slecht. Wat Ron zegt zal zeker kloppen in bepaalde gebieden, maar ik kom nu 14 jaar achter elkaar en maak het minder mee, dan in andere landen. Het is natuurlijk ook hoe jij je vakantie invult. Is dat met typische “vakantieactiviteiten”, zoals je in Zuid-Europese landen ook ziet zal je vaker te maken hebben met geld uit de zak klopperij.

 9. thuanthong zegt op

  laat de tickets voor juli/augustus dan ook maar goedkoper worden, dan zien ze mij alvast terug binnen 2 maandjes 🙂

 10. Ger zegt op

  Iedereen weet dat er in Thailand problemen zijn. Toch blijft het beperkt tot Bangkok vooralsnog en dan ook alleen in bepaalde wijken of delen. Als iedereen nou niet zo pessimistisch zou schrijven en alles positief benaderd zou er niets aan de hand zijn. Per jaar vallen er honderdtallen doden in het verkeer. Daar zitten ongetwijfeld ook toeristen onder. Blijft er iemand om weg? Dacht het niet. Iedereen is nog steeds welkom in Thailand en als je zelf een beetje voorzichtigheid in acht neem en de problemen niet opzoekt blijft Thailand een heerlijk land om op vakantie te gaan.

 11. Ruud zegt op

  Gaan voor de eerste keer met kinderen in juli-augustus naar Thailand met om te beginnen 2 nachten en eindigen 2 nachten in Bangkok.Alles is zo goed als geboekt, hotels, vluchten, trein,…
  We hebben om te beginnen een hotel in Sathorn geboekt en wilden eigenlijk als we terugkeren een hotel dichtbij MBK boeken .Is dat wel verstandig om vandaar terug naar de luchthaven te geraken?
  Zullen het verkiezingen zijn 20 juli want rond die tijd vertrekken we terug richting huis?

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Ruud Het blijft gissen. Indien de roodhemden en de anti-regeringsbeweging op de huidige locaties blijven, is er geen vuiltje aan de lucht. Neem wel ruim de tijd voor de rit naar Suvarnabhumi of neem de Airport Rail Link, dan heb je nergens last van. Zoals het er nu naar uitziet, lukt het niet op 20 juli verkiezingen te houden, maar wordt het later. Raadpleeg de website van de ambassade (en onze blog) voor de meest actuele situatie.

 12. Qmax zegt op

  Het blijft ongeloofellijk, hoe z’n mooi vakantie land steeds blijft terug vallen

  Ik ga wat er ook gebeurd, in oktober naar Thailand.

 13. Steef zegt op

  Mensen, laat je niet bang maken. Het zijn de media die alles opblazen anders lezen/kijken we niet meer. Je merkt er als toerist absoluut niets van. Vermijdt een paar plekken in Bangkok, dat is alles. Het vliegveld ligt er 20 km buiten dus je hoeft de stad niet eens in.

 14. Siem zegt op

  Wij willen in September 2014 gaan graag een duidelijke en oprechte mening over de situatie daar

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Siem Een voorspelling op zo’n lange termijn kunnen wij niet doen. Raadpleeg tegen die tijd de website van de ambassade (en onze blog) voor de actuele situatie.

 15. Jelle haanstra zegt op

  Wij gaan in jullie met 5 personen 3 weken naar Thailand. We hebben ons daar erg op verheugd, maar de problemen moeten niet erger worden…..
  We starten 4 dagen in Bangkok. Lijkt me lastig om uit te zoeken waar je wel/ niet naar toe moet gaan in de stad. Misschien staat het hotel wel,in een verkeerde buurt?
  Vooralsnog laten we ons nog niet tegenhouden door de problemen, want ik weet uit ervaring hoe mooi en indrukwekkend het kan zijn.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Jelle haanstra Er zijn op dit moment drie locaties die vermeden dienen te worden: Ratchadamnoen Avenue bij Democracy Monument, Chaeng Watthanaweg en Utthayan Rd. Die laatste twee liggen in een uithoek van Bangkok.

  • ger hubbers zegt op

   Ben met echtgenote en kleinzoon vandaag, 22 mei , teruggekomen uit Thailand .
   Wij waren 2 weken in Hua Hin en de laatste 5 nachten in Bangkok , Prince Palace in de BoBae tower .
   Fijn hotel met ruime kamers en naar onze mening een gezellige buurt ver weg van troubels , doch slechts 50 ,- bath met metertaxi verwijderd van b.v Chinatown .
   7/11 winkel om de hoek van hotel ;lekker goedkoop drankjes halen .
   Neem even kontakt op met GreenwoodTravel , hebben kantoor in hetzelfde hotel .
   Let vooral op voor aanbiedingen naar z.g. Floating Market .
   Taxi “slechts ” 1200,-bath voor de gehele dag , doch bij aankomst FloatingMarket komt de touristtrap .
   2000,- bath p.p. voor een boottochtje van pakweg 10 minuten heen en dezelfde tijd terug .NIET DOEN !
   Wij hebben geweigerd en gaven de taxichauffeur opdracht terug te rijden naar Bangkok .
   Geloof me , uiteindelijk , na meerdere weigeringen , kregen we de tocht voor 1000,- bath voor 3 personen.
   Beter beetje dan niets , toch ?
   Ger Hubbers

 16. Wilco zegt op

  Ik ben sinds gisteren weer thuis van 17 dagen Pattaya,en helemaal niks gemerkt.
  Alleen op het vliegveld waren op de tv,s daar dat je als je deze week van Bangkok naar het vliegveld moest je rekening moet houden met wegafsluitingen enzo dat je optijd moet vertekken.
  Hoorde trouwens pas op Schiphol dat het leger ingreep,Me ouders maakten zich meer zorgen dan ik.
  Me enige probleem is, Ik wil weer terug naar Pattaya haha.

 17. theoS zegt op

  Er wordt,naar mijn mening,te licht over deze toestand gedacht.Probeer maar eens uit te vinden wat er gebeurde in 1973-1976,dan weet je waar het op uit kan lopen.Ja,ikwas hier toen ook.Er was toen ook Martial Law en uitgaansverbod van 12 -t/m 4 ‘s nachts.Er zijn toen honderden doden gevallen(studenten)en de wereld wist er niets van.Reden:er was/waren geen internet of mobiele telefoons en de reporters die er nog waren zaten verscholen in een hotel bij Sanam Luang,zonder een werkende telefoon.Nu is er Internet/cellphone en de wereld is een dorp geworden,daarom houdt men zich in bij het leger en kunnen die idioten hun gang gaan,men denkt aan de wereld opinie.
  Ik heb verscheidene coups meegemaakt,geweldadig en niet geweldadig en er ook in verzeild geraakt geweest.
  Maar 1 ding is zeker,vergis je niet in het Aziatische temperament,het kan zo maar uit de hand lopen in ‘no time’.
  Dit geldt voor alle Aziatische landen,kortsluiting in het brein en het is gebeurd.Vroeger had het nooit zo ver gekomen,dan had het Leger er al lang ingestapt.

 18. chris zegt op

  Toch maar even de statistieken er op na geslagen. Het toerisme naar Thailand is vanaf 1998 gestaag gestegen. Het aantal aankomsten steeg van 7,7 miljoen naar 26.7 miljoen in 2013. Er zijn kleine dips in de groei te zien: 2003 (Sars), 2004 (Tsunami), 2008 en 2009 (rellen). Zelfs in de jaren 2006, 2010, 2011 (overstromingen) en 2013 (ook weer rellen) steeg het aantal aankomsten. En hoewel overstappers ook worden meegerekend is de trend duidelijk: de politieke instabiliteit heeft slechts een geringe (en tijdelijke) invloed op het toerisme naar Thailand. De economische recessie daarentegen veel meer. Redenen daarvoor zouden kunnen zijn:
  – vakantiegangers hebben hun plannen al gemaakt en laten zich (ook al door de toegenoemn informatie via het internet en sociale media) niet gemakkelijk afschrikken (tenzij er echt een negatief reisadvies wordt afgegeven);
  – de rellen beperken zich tot een deel van het jaar (er is nu ook geen sprake van grootschalige rellen en straatgevechten gedurende de afgelopen 6 maanden);
  – veranderingen in de herkomst van de toeristen. De Europese markten die achterblijven (om economiche redenen) zijn in de afgelopen 3 tot 4 jaar meer dan gecompenseerd door het aantal Russen en Chinezen;
  – een houding van: het is overal wel wat. Als ik naar een land op vakantie wil waar echt niks aan de hand is kan ik wel thuisblijven….en misschien dat ook niet.

 19. Odette Moreira zegt op

  Vorige week geboekt, twee tickets voor eind juni. Zolang Buitenlandse Zaken het niet ten strengste afraadt, gaan wij gewoon. Ik was er ook in 2008 tijdens de vliegveldbezettingen. Ik kreeg toen allerlei paniekerige telefoontjes vanuit NL terwijl ik niets van merkte daar. Zelfs niet in Bangkok. Alleen de terugweg naar huis, we konden toen niet vertrekken vanaf de luchthaven van Bangkok maar vanaf Chang Mai. Ook goed.
  Ook al zal het leger nu iets meer aanwezig zijn, ik kijk er alsnog naar uit. Misschien een wat minder intensief bezoek aan Bangkok dit keer, en sneller door naar het zuiden of noorden. Hoop wel dat de avondklok op gegeven moment weer ingetrokken wordt.

  Ik heb het idee dat het nog goed te doen is. Het is voor de Thai uiteindelijk ook waardeloos dat iedereen wegblijft door al die berichten.

  En alle verhalen over lege hotels, ik heb nu al twee keer een hotel willen vastleggen in juli maar dat ging niet lukken: vol op de uitgekozen data. Goed teken, want het is een prachtland.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website