De nieuwste vakantietrends voor 2013

Door Redactie
Geplaatst in Toerisme
Tags: ,
3 januari 2013
Expertcation: kookworkshops in Thailand

Nederlanders zijn en blijven een reislustig volkje, ook in 2013. De crisis heeft z’n weerslag maar zorgt ervoor dat we inventieve vakanties ondernemen. Er is een groeiende behoefte aan verrijking en een persoonlijke ervaring tijdens de vakantie.

Nederlanders gaan in 2013 op Expertcation of Staycation, reizen Social en Multigeneration en als ze tot rust willen komen is er de trend Escape to nature.

Reistrendwatcher Tessa aan de Stegge  zette vijf belangrijke vakantietrends voor 2013 op een rijtje:

1. Social Travel
Social Travel wordt in 2013 de hoofdtrend binnen vakanties. Bij Social Travel staat het sociale element van reizen centraal. Reizigers leggen via bemiddelingswebsites contact met de lokale bevolking. De één is op zoek naar een local die hen wegwijs maakt op de plek van de bestemming, de ander op zoek naar een bed om bij hen thuis te logeren. Social Travel haakt in op de behoefte van mensen aan een bijzondere persoonlijke vakantie, weg van het massatoerisme.

2. Escape to nature
Vakantie is net als sport en hobby’s een manier om te ontsnappen uit de dagelijkse realiteit van de crisis. Daar draait het om bij de trend Escape to nature. Want een andere omgeving doet de mens goed: de natuur met al haar rust en reinheid in het bijzonder. Sommigen liggen liever op één oor in een boomhut dan in een comfortabel kingsizebed in een hotel. De trend Glamping (glamourous-camping) was in 2012 niet voor niets zo populair.

3. Multigeneration Travel
Bij Multigeneration Travel draait het om vakanties met de hele familie: kleinkinderen, ouders en grootouders. Grootouders hebben tegenwoordig een goede gezondheid, zijn reislustig, hebben tijd en energie én betalen meestal de rekening van dergelijke vakanties. Bij Multigeneration Travel staat het gevoel van samenzijn centraal en wil iedereen tegelijkertijd ook graag zijn “eigen ding” doen. Cruisevakanties en verblijven in vakantieparken lenen zich daarom goed voor dergelijke vakanties.

4. Expertcation
Luiervakanties worden in 2013 steeds meer passé. Vakantiegangers hebben steeds meer de behoefte aan het gevoel nuttig bezig te zijn en zich persoonlijk te ontwikkelen. Wie tijdens zijn vakantie wat wil opsteken gaat tegenwoordig op Expertcation. Deze expert-vacations sluiten vaak aan bij persoonlijke passies en interesses. Hoofddoel van de Expertcation is iets leren. De één wijdt er z’n volledige vakantie aan, de ander beschouwt het een leerzaam onderdeel ervan. Van pottenbakken in Spanje tot tangoles in Argentinië en van kookworkshops in Thailand tot taalcursussen in Engeland.

5. Staycation
De Staycation deed afgelopen zomer al op kleine schaal z’n intrede in Nederland. De trend ‘thuisblijfvakantie’ werd in Amerika in het leven geroepen als voordelige vakantie tijdens de crisis, maar is inmiddels geëvolueerd tot meer dan dat. De Staycation is in Nederland zelfs gecultiveerd tot iets hips. We hebben meer behoefte aan rust en bezinning: wie thuis vakantie viert heeft geen stress met inpakken, files of lange controles op de luchthaven.

Ook groene vakantiegangers kiezen voor een Staycation dankzij het milieuvriendelijke aspect. En ons groeiende verlangen naar nostalgie versterkt ook dat thuis vakantie vieren terug is van weg geweest. Thuisblijvers spelen toerist in eigen stad, kamperen in de tuin en maken dagtripjes binnen Nederland.

10 reacties op “De nieuwste vakantietrends voor 2013”

 1. Trix vd meide zegt op

  Goedemorgen, ik verbaas mij om de vele Engelse termen als het over Nederlandse
  vakantie gangers gaat. Maar niet iedereen spreekt engels hoor !

  T. vd Meide

  • Khun Peter zegt op

   @ Als je geen Engels spreekt, lijkt het mij ook lastig om op vakantie te gaan. Zeker naar Thailand.

   • Antoinette Bartels' zegt op

    Zo,en de Duitsers dan.Ze spreken geen woord Engels.Toch zijn ze in heel Thailand te vinden

    • Khun Peter zegt op

     @ Ik zou die bewering niet voor mijn rekening willen nemen. Mijn ervaring is dat Duitsers vaak beter Engels spreken dan Nederlanders.

     • Lex K. zegt op

      De weinige Duitsers die Engels spreken, zullen misschien beter Engels spreken dan menig Nederlander, er zijn heel wat Nederlanders die slecht Engels spreken, maar er zijn meer Duitsers die helemaal geen Engels spreken, heel vaak is het gewoon nog onwil ook, ik heb menig maal toegebeten gekregen “Du sollst Deutsch sprechen mit mir” neem mijn eventuele fouten niet kwalijk, Duits is ook niet mijn sterkste taal.
      Na jaren werkzaam geweest te zijn in de horeca, dienstverlening op Schiphol en 15 jaar mede-eigenaar van een resort in Thailand is mijn ervaring dat Duitsers heel slecht Engels spreken en als ze het al doen, met een heel zwaar accent en er zijn maar weinig Duitsers die het Engels beheersen.

      Groet,

      Lex K..

     • Kees 1 zegt op

      Beste Peter
      Maar waar je dat nu vandaan haalt dat Duitsers Engels spreken. En dat nog beter doen dan de Nederlanders. Is mijn een volkomen raadsel
      Ze spreken geen enkele taal. Ik ben 23 jaar internationaal chauffeur geweest
      Ben in veel landen geweest. Waar ook veelal Duitsers kwamen. Ze spreken Duits punt uit
      Bijna iedere NL spreekt Engels goed of slecht maakt niet uit.
      Bijna iedere NL chauffeur spreekt meerdere talen. Het is zijn werk immers

     • Klaus Harder zegt op

      …… niet dat ik er verstand van heb, volgens mij moet je duidelijk verschil maken tussen oudere en jongere Duitsers …. de jongere generatie lijkt me goed aangepast te zijn aan ‘de wereld’, qua gedrag, omgangsvormen en talen kennis. Je moet ook verschil maken tussen verschillende persoonlijkheden, ook in Nederland is niet bepaald elke Nederlander een “leuke” Nederlander.

  • Lex K. zegt op

   Trix,
   Samen met jou verbaas ik mij hier ook over, ik vind het zelfs ergelijk worden, het wordt steeds erger en dan gaat het niet eens meer over het wel of niet beheersen van het Engels maar gewoon de laksheid om Nederlandse termen te gebruiken, heel makkelijk voorbeeld “kingsizebed” en “kookworkshops”, daar zijn toch wel een Nederlandstalige woorden voor te verzinnen.
   Het excuus dat we “internationaal”bezig moeten zijn gaat volgens mij hier niet op, dit is toch geen verhaal voor Engels-taligen, dit is puur op Nederlanders gericht.

 2. Ad zegt op

  Peter Peter,

  Mijn ervaring is na zo’n 30 jaar in een zakelijke en technische funktie toch wel anders.
  Dus ik kan jou bewering echt niet voor mijn rekening nemen.

  Met groet, Ad.

 3. Robert Kool zegt op

  Om bij het onderwerp te blijven, Tessa aan de Stegge (ik weet niet waar deze rivier is) slaat de spijker op de kop met de vakanties waar ons volkje naar uitkijkt, zoals
  logeren bij anderen, in een boom slapen, grootouders betalen de rekening en thuis blijven.
  De punchline is ‘het moet zo weinig mogelijk kosten’. Is dit het resultaat van de economische crisis of van de bekende Hollanse zuinigheid?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website