Minder verre reizen voor Nederlanders in 2013

Thailand hoopt dit jaar ongeveer 22 miljoen buitenlandse toeristen te ontvangen. Daar zullen beduidend minder Nederlands tussen zitten dan in voorgaande jaren.

Uit onderzoek van NBTC-NIPO Research zullen verre reizen, mede door de hogere kosten, minder in trek zijn.

Voor 2013 verwacht NBTC-NIPO Research dat Nederlanders minder vaak op vakantie zullen gaan. Het aantal binnenlandse vakanties zal min of meer gelijk blijven, voor het buitenland wordt een daling verwacht. De bestedingen aan vakanties zullen voor zowel binnen- als buitenlandse vakanties dalen. Dit baseert NBTC-NIPO Research op recente economische verwachtingen alsmede grootschalig onderzoek naar de vakantie-intentie van de Nederlander.

Vakantie-intentie veel lager

Uit het onderzoek blijkt dat zo’n 73% van de Nederlanders in 2013 op vakantie wil gaan. Vergeleken met vorig jaar betekent dat een daling van zo’n 5 procentpunt. Van de Nederlanders die op vakantie willen gaan in 2013 geeft de grootste groep aan even vaak als vorig jaar te willen gaan. Echter, een groeiend aandeel verwacht minder vaak te gaan.

Aanbiedingen moeten consument verleiden

Hoewel vakantie nog altijd belangrijk is voor Nederlanders zal de consument, meer nog dan voorgaande jaren, de tering naar de nering zetten. Om toch op vakantie te kunnen blijven gaan, zal de consument de volgende bezuinigingsstrategieën toepassen: minder vaak gaan, dichterbij blijven, korter gaan en minder uitgeven. Het element prijs – dat altijd al belangrijk was in de vakantiemarkt – wordt dit jaar nog belangrijker. De consument zal actief op zoek gaan naar aantrekkelijke aanbiedingen en acties.

Stabilisatie binnenlandse vakanties, daling voor buitenland

Om op de afwachtende en prijsgedreven consument in te spelen zullen aanbieders in de vakantiemarkt met aanbiedingen en (vroegboek)kortingen komen. De vele prijsacties zullen ervoor zorgen dat het aantal vakanties slechts in beperkte mate zal dalen. In 2012 werden er 18,6 miljoen vakanties naar het buitenland ondernomen. NBTC-NIPO Research verwacht dat het aantal buitenlandvakanties dit jaar licht zal dalen (tussen de -1% en -3%). Dat betekent dat er dit jaar tussen de 18 en 18,4 miljoen vakanties in het buitenland worden doorgebracht.

Minder verre reizen zoals naar Thailand

Vooral verre reizen, zoals naar Thailand, zullen door de hogere kosten minder in trek zijn. Dichterbij gelegen bestemmingen zullen het waarschijnlijk beter doen. Voor vakanties in eigen land wordt een stabilisatie verwacht (18,1 miljoen vakanties). Bij zowel binnenlandse als buitenlandse vakanties geldt dat de bestedingen behoorlijk lager zullen zijn.

Het onderzoek is uitgevoerd in december 2012 onder een representatieve steekproef van 20.000 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Dit is het eerste onderzoek in een serie van vijf onderzoeken dat NBTC-NIPO Research elk kwartaal gaat uitvoeren om de vakantie-intentie van de Nederlanders in kaart te brengen.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Nederlandse vakantiegangers bezuinigen op verre reizen in 2013”

  1. Mister Ben zegt op

    Inderdaad DE prijzen in de toeristen gebieden gaan procentsgewijs aardig omhoog o.a. bier met 25% van 40 naar 50 thb. zelfs 65 en 100 thb. voor een pijpje bier, zelfs voor een kopje koffie werd al 100 thb. gerekend. En blijf je langer dan moet je na 90 dagen even over de grens á 50 euro plus 130 voor een z.g. jaar visum is 180 euro extra uitgave en een dag nodeloos gevaar op de weg erbij. Dus of korter verblijf – minder uitgeven – of andere bestemming zoeken. En dan heb ik het niet eens over zakkenrollers – ketting rukkers enz. Alleen de zon/temp. is nog gratis. Maarja, je kiest er zelf voor, weer komen of wegblijven, dat is de vraag. Ondertussen nog veel plezier gewenst, groet MB.

  2. jeroen tak zegt op

    Het is in Phuket in dec en nu begin januari nog nooit zo rustig geweest. Het lijkt wel laagseizoen. Alle side sois van soi Bangla zoals Soi Seadragon, soi Eric, soi Easy, soi Kattoy and soi Gonzo zijn helemaal uitgestorven.
    Vele bars zijn dicht of er staat 1 of twee meisjes. Nauwelijks klanten. Is ook niet zo gek met lady drinks van 200 baht die in 10 minuten op zijn en er weer wordt gevraagd naar een nieuw drankje. Het lijkt ook wel of de tweede taal op Phuket Russisch geworden is.
    Je hoort het heel veel in de grote supermarkts zoals Big C en Lotus. Heel erg jammer Phuket is niet meer wat het geweest is.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website