Mae Kampong: een lustoord voor eco-toeristen

Door Redactie
Geplaatst in Toerisme
Tags: , ,
25 februari 2017

In Mae Kampong, 50 kilometer van Chiang Rai, wordt elektriciteit met waterkracht opgewekt en de dorpelingen gebruiken kruiden als medicijn. Toeristen kunnen er leren hoe je thee moet plukken en fermenteren en informatie krijgen over de Lanna cultuur van het dorp. Ze kunnen een trektocht maken, bergen beklimmen of fietsen. En ze overnachten en eten bij bewoners.

Dat alles is onderdeel van de homestay service die 15 jaar geleden werd geïntroduceerd. Niet alleen is het inkomen van de 134 gezinnen erdoor toegenomen, maar het heeft het dorp ook erkenning gebracht. In 2010 won het de Gold Award in de categorie cultuur van de Pacific Asia Travel Association en in juni ontving het een onderscheiding van het ministerie van Toerisme en Sport als het beste rolmodel voor Thailands homestays.

‘Van Mae Kampong hebben we met succes een agrarische en ecotoeristische bestemming kunnen maken’, zegt voormalig dorpshoofd Teeramate Kajongpattanapirom, die toeziet op de homestay. Hij stond in 1999 aan de basis. De vraag naar gefermenteerde thee, die met koffie de belangrijkste inkomstenbron van de dorpelingen vormde, verminderde. Het homestay-model leverde een alternatieve inkomstenbron op, nu goed voor 2 miljoen baht per jaar plus 30.000 baht voor elk deelnemend huishouden.

One Tambon One Product

De start viel samen met de lancering van het One Tambon One Product programma, dat tot doel heeft dorpen zich op één product te laten specialiseren, waarbij de Otop-organisatie voor de marketing zorgt en de producten in Otopwinkels en op beurzen verkoopt. Mae Kampong had geen product, maar wel een rijke natuur en cultuur en een serene ambiance.

De Kiriwong homestay in Nakhon Si Thammarat diende als voorbeeld en Mae Kampong bracht haar homestay in bij het Otop-programma. De dorpelingen staken de handen uit de mouwen, bouwden een welkomstboog en een houten trap met richtingaanwijzers naar de nabijgelegen waterval. Aanvankelijk stelden zeven huishoudens hun huis ter beschikking, nu zijn het er 24. Het aantal blijft beperkt, want er moet kwaliteit worden geleverd.

Het dorp is nu in staat 4.000 reizigers per jaar te ontvangen voor de homestay service plus bezoekers die het hele jaar binnenvallen. Zestig procent van de bezoekers zijn Thai, de gemiddelde verblijfsduur is twee dagen. Een overnachting kost 100 baht per persoon, drie maaltijden 180 baht. Groepen kunnen voor 200 baht een gids huren en bezoekers kunnen een culturele uitvoering en Bai Si Sukwan welkomstceremonie boeken voor 1.500 baht of een traditionele muziekuitvoering voor 1.000 baht.

De gasten, met name buitenlanders, zijn op reiswebsites zoals Tripadvisor.com vol lof over Mae Kampong, maar dat betekent niet dat de dorpelingen op hun lauweren rusten. ‘Ondanks wat we bereikt hebben, gaan we door met het ontwikkelen van ons dorp om het leven van de dorpelingen te verbeteren’, zegt Teeramate. ‘Ik beleg regelmatig vergaderingen om zaken te bespreken, zoals wat te doen met afval.’

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website