Lezersvraag: Verbrand je huid snel in Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Thailand algemeen
Tags: ,
5 februari 2018

Beste lezers,

Ik heb een vrij lichte huid en verbrand daar door wat sneller dan de meeste mensen. Ik ga graag naar het strand en een kleurtje vind ik ook mooi. Nu gaan wij naar Hua Hin en Koh Samui. Hoe zit het met de zonnekracht in Thailand? Is er een website die de zonnekracht per dag en plaats aangeeft?

Ik weet dat hoe dichter bij de evenaar hoe sneller je kan verbranden maar de dikte van de ozonlaag speelt ook een rol (ja ik heb mijn huiswerk gedaan). Wat is de mening van experts? Verbrand je snel in Thailand of valt het wel mee? Welke beschermingsfactor raden jullie aan? En hoe de Nederlanders die daar wonen dat? Ik neem aan dat jullie je niet iedere dag van top tot teen insmeren?

Kan ik zonnebrand middelen beter in Nederland kopen of toch in thailand?

Groetjes,

Elske


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

21 reacties op “Lezersvraag: Verbrand je huid snel in Thailand?”

 1. Jasper zegt op

  In Thailand sta je al gauw bloot aan de maximale zonkracht, zelfs in de winter. Mocht je naar het strand willen gaan: maximaal insmeren, met de hoogste factor. En blijf niet langer dan een 1/2 uur per dag in de volle zon.
  Wij die er wonen blijven zoveel mogelijk uit de zon, en als het toch moet: ik zwem met een wit T-shirt met lange mouwen. Benen en handen smeer ik dan in.
  Zonnebrand middelen zijn overal prima verkrijgbaar hier in Thailand (7/11). Qua prijs weet ik het niet.

  • GUIDO zegt op

   Ik kocht altijd KA Sunblock bij7/ factor 70
   Is een klein flesje maar smeert goed uit.
   Is nogal duur maar is dan ook heel efficient.
   Ben blond van haar en bruin als een kreeft maar eigelijk nooit last gehad van verbrandheid met deze créme.

 2. Fransamsterdam zegt op

  https://www.wetteronline.de/uv-index/thailand

 3. Chris zegt op

  Reeds vele malen Kon Samui bezocht voor een periode van 3 maanden, wanneer ik naar het strand ging nam ik altijd plaats in de schaduw. Dan kleur je ook.
  Verder vaak een hoofddeksel in de vorm van een petje of hoed is aan te raden.
  Kon Samui is mooi eiland en ik wens je een mooie tijd

 4. Bart zegt op

  Woon al 2 jaar in thailand en ben de meeste tijd van de dag gewoon buiten.
  Insmeren nog nooit gedaan en ben alleen iets verkleurd.
  Dus hangt heel erg van huidtype af en uiteraard niet te lang in volle zon voor een zonnesteek.

 5. Frank Kramer zegt op

  Hallo Elske,

  Ik ben geboren met vuurrood haar en een melkwitte huid. Extreem gevoelig voor de zon toen ik jong was.
  Met het ouder worden verdwijnt niet alleen de rode kleur, inmiddels is mijn haar van een volstrekt onbestemde kleur, ik kan inmiddels ook wel ietsje beter tegen de zon. Maar nog steeds lastig.

  In Thailand is de zon fel. ik kan zelfs verbranden op een grijze dag, wanneer ik een poos met korte mouwen op de scooter rijdt. Ik ben wel eens verbrand terwijl ik alleen maar onder een parasol of in de schaduw van een boom heb gezeten. Ik moet beter een Tshirt aan houden wanneer ik langer dan 5 minuten zwem. Dus ja, de zon brand nogal. Wanneer ik zoals bijna iedere ochtend vroeg, bij de opkomende zon, met koffie en boek buiten op mijn veranda zit, zijn de eerste stralen eigenlijk na 5 minuten al genoeg.

  When in Rome do as the Romans do is een wijs gezegde. De Thai hebben een bloedhekel aan een donkere huid, met name de dames. Ze mijden de zon. Let op hen. Dames lopen hier nooit aan de zonnige kan van de straat. Wachten doe je altijd ergens in de schaduw. Men smeert veel. Dragen los van de warmte, buiten jasjes met lange mouw op straat, op de scooter, of gebruiken een parasol.
  Smeren doet u in optimale zin wanneer de huid nog koel is. dus in de (slaap)kamer. 15 minuten voordat je naar buiten gaat, opdat het intrekken kan. Want eenmaal buiten heb je binnen 5 minuten zweetdruppels op het voorhoofd (overal) en dan loopt de zonnebrand zo je ogen in. Later bijsmeren op een natte huid heeft eigenlijk weinig zin. Altijd weer even de schaduw, een ventilator of airco opzoeken. Ik smeer zelf iedere ochtend al voordat ik bij mijn overbuurvrouw buiten ga ontbijten (07.30) een basis en daarna nog een keer voordat ik verder op stap ga.
  Er zijn bij een drogist als Bootz (die vind je overal) een hele range aan goede producten te koop. niet veel goedkoper dan in Nederland. Lange mouwen helpen ook, zeker op de scooter, de fiets of in de tuktuk. Een petje is een must, ook tegen een zonnesteek. Ideaal is een petje met een zonneklep rondom.
  Weest u niet bang dat u op deze manier geen leuk kleurtje krijgt, want nogmaals, hier kleur je al door de reflectie van de zon, onder een parasol of in de schaduw. Probeer zeker niet de eerste 2-3 dagen even snel bij te bruinen, het komt vanzelf. De omschakeling naar het klimaat vraagt wel 3 dagen. Daarna went u aan alles.

  veel plezier

  Frank

 6. Nik zegt op

  Als je nog naar de GGD moet voor prikken vraag daar dan even. Vorig jaar ben ik verbrand in Hua Hin terwijl het heelerg bewolkt was en geen sprankje zon te bespeuren. Dus smeren smeren smeren. Wij kopen in Thailand bij drogist (Bootz) of apotheek. Fijne reis.

  • l.lagemaat zegt op

   Ik woon in Thailand en draag bijna altijd een lange broek; bij zonnig weer een vest met lange mouwen over mijn shirt vooral bij motorrijden, soms iets op mijn hoofd.

   Ik heb een lichte huid en hoop ook op deze manier huidkanker te voorkomen.

 7. Tom zegt op

  gewoon googlen met trefwoorden zonkracht hua hin (of andere plaatsnaam) en dan kies je bijv. voor https://www.weeronline.nl/Azie/Thailand/Zonkracht-Hua-Hin/3285939

 8. Nathalie zegt op

  Heb ook een lichte huid, blond haar, blauwe ogen. Wij gaan niet lager dan factor 50. Doe altijd mijn producten van thuis mee, haal ze bij de apotheker. In Thailand ga je die meer betalen dan thuis. Geniet vd zon maar met mate, zoek op tijd wat schaduw op ! Veel plezier, geniet ervan en op tijd eens drinken 😉

 9. Sjaak S zegt op

  Naar wat ik heb gehoord, kun je beter zonnebrandcrème in Nederland kopen, alleen al vanwege de prijs. Ga je alleen op vakantie en heb je een gevoelige huid, lijkt het me goed minimaal factor 40 te nemen.
  Inmiddels heeft mijn huid genoeg pigment dat ik niet verbrand, zelfs wanneer ik meer dan twee uur in de zon in de tuin werk. Maar dan beweeg ik ook en heb niet de versterkende factor van water.
  Ik vermijdt echter de zon zoveel mogelijk en geniet inmiddels van bewolkte dagen! In de buurt van Hua Hin heb je dat maar weinig.
  Ik raad het zonnen op strand af. Zou het zelf ook nooit doen. Op strand zit ik onder een afdak/parasol en vermijd de uren tussen 11 en 16 uur.
  Kun je beter een siësta op je kamer doen of lekker naar Blúport of Market Village lunchen.

 10. Renévan zegt op

  Ik woon op Kon Samui en ze hebben het hier over black sun, dat houdt in dat je zelfs kan verbranden als het bewolkt is. Dus altijd smeren en niet te lang in de zon. Ik zwem zelf altijd met een zwemshirt, kan je hier in de supermarkt (Tesco lotus) kopen. Dan verbrand je tijdens het zwemmen tenminste niet je rug en armen.

 11. T zegt op

  Ja je verbrand in Thailand sneller als in Europa zelfs als je relatief goed tegen de zon kunt.
  Als je uitgebreid in de zon gaat liggen is factor 30 minimaal aan te raden ( en dan nog word je bruin zat ).
  Bij mensen die een erg lichte huid hebben zou ik zelfs factor 50 minimaal aanraden.

 12. José zegt op

  Mijn gezicht smeer ik elke ochtend in, factor 30. Met fiets en scooter smeer ik de eerste maand altijd schouders, nek, benen etc. extra in met factor 30 of 50, is echt nodig hier. De zon brandt enorm hard! Verder blijf ik zoveel mogelijk uit de zon. Ook in de schaduw krijg je een mooie kleur en ook dan geldt, insmeren! Zonnebrand genoeg te verkrijgen hier. Van Nivea is de prijs vergelijkbaar met NL. De website met UV factor staat al vernoemd. Veel plezier en Ik zou zeggen blijven insmeren!

 13. Renévan zegt op

  http://www.meteovista.com/Asia/Sunpower-Thailand/107
  Bekijk deze link even de uv schaal gaat van 1 t/m 11, Samui was vandaag 11 dus het hoogste met de meeste kans op verbranden. Er stond vandaag een koele wind met een aangename temperatuur, dus je merkte niet dat de kracht van de zon zo sterk was.

 14. Mister BP zegt op

  Elk jaar zijn we in de zomer in Thailand. Ik heb een gewone huid maar moet me altijd goed insmeren met een hoge factor. Ook als het bewolkt is, insmeren! Na twee tot drie weken begint mijn huid te wennen en kan ik ook een langere tijd in de zon.

 15. Somchai zegt op

  Huidtype is allesbepalend.
  Woon 5 jaar in Thailand en aan de hitte volledig gewend, maar moet wel alles bedekt houden.
  In het eerste jaar ben ik ‘n dagje gaan fietsen in t-shirt en korte broek.
  Alles wat niet bedekt was vooraf ingesmeerd met factor 50.
  Het resultaat was ernstige verbranding (donker rood, blaren, zeer pijnlijk).
  Het heeft ong. 2 maanden geduurd voordat de huid weer enigzins hersteld was.

  Zonnebrand middellen zijn hier overal verkrijgbaar, maar ik opteer nu altijd voor bedekkende kleding.

 16. Richard zegt op

  Altijd onder een paradol of in de schaduw van bomen, en altijd zeer goed insmeren!

 17. Nonkelwin zegt op

  Ga van de zon genieten in de vroege ochtend. De zon staat dan nog laag en is nog niet op zijn sterkst. Bouw dit langszaam verder uit, van een paar uurtjes tot bijna op de middag. Daarna blijf je uit de zon, en eventueel herhaal je dan nog eens in de late namiddag.
  Ga dus geenszins de eerste dagen op het heetst van de dag in de zon.

 18. frank zegt op

  een zonnebank kuur voordat je gaat is aan te raden. Je huid is dan al wat gekleurd/gebruind, en je verbrandt iets minder snel als dat je dat niet zou doen. Natuurlijk ook met een kuur zul je moeten smeren en kan je niet hele dag in de zon bakken op het strand zonder te verbranden.

 19. tom bang zegt op

  Ik ga iedere dag 1 uur zwemmen in Bangkok en sinds een maand begin ik wat meer kleur te krijgen, daarvoor had ik ook wel iets maar nu valt het meer op.
  Ik draag alleen een zwembroek, geen t shirt of hoed op en het gaat prima.
  Denk na het lezen van alle voorgaande reacties dat het dus voor iedereen verschilt.
  Er zitten hier dus geen experts alleen zon aan bidders die er ieder op eigen wijze mee om gaan.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website