De tropische storm Podul heeft flink wat schade aangericht. Het ergst getroffen is de provincie Khon Kaen waar het water op sommige plaatsen een hoogte van 3 meter bereikte.

Bewoners zochten hun toevlucht op de daken van huizen in afwachting van hulp. In de noordoostelijke provincie Roi Et stortten drie dijken ten noorden van de Damao-dam in, waardoor tienduizenden rijstvelden, landbouwgronden en woonwijken onder water kwamen te staan.

Een stortbui veroorzaakt door Podul leidde tot aardverschuivingen in bergachtige gebieden zoals de provincie Nan. Een modderlawine kwam naar beneden en trof 14 huizen in Ban Huay Mon in de tambon Santa in de wijk Na Noi.

De regen zal ook vandaag nog aanhouden en zorgen voro meer overstromingen en gevaarlijke modderstromen.

 

9 reacties op “Tropische storm Podul zorgt voor overstromingen in Noord- en Noordoost-Thailand”

 1. RobN zegt op

  Vraagje als dat mag? Welke dam wordt er bedoeld met Damao-dam? In Bangkok Post staat nl.:

  Dykes collapse
  In northeastern Roi Et province, three dykes north of Lampao dam collapsed, inundating tens of thousands of rai of rice fields, farmland and residential areas.

  • Ger-Korat zegt op

   Lampao dam is de dam aan de zuidkant van het stuwmeer in het westen van Kalasin, tegen Khon Kaen aan. Damao zoals in het artikel hierboven staat ken ik niet ( ook niet op het internet)maar weet wel van de de plaats Phon Thong in het oosten van de provincie Roi Et welke overstroomd werd en werd daar omgeleid. Tevens het district Selaphum ten zuiden hiervan (tussen Roi Et stad en de stad Yasothon, staat standaard onder water in het regenseizoen met dijkdoorbraken. Was vrijdagavond onderweg van Korat naar Roi Et via Khon Kaen en kwam ter hoogte van Ban Phai in een groot overstroomd gebied terecht met snelstromend water, en dat op de highway nr. 2.

 2. teun zegt op

  Toch blijft het verbazen, dat een behoorlijke storm direct tot onderlopen van grote gebieden leidt. En dijken (of wat daar voor doorgaat) het onmiddellijk begeven.
  Hamvraag blijft elk jaar weer: is verhouding diepte van betreffende rivieren en hoogte/constructie van de daarlangs lopende dijken wel de juiste. Het antwoord laat zich raden.

  Ik denk, dat men in Werkendam e.o. daar wel een antwoord/oplossing voor heeft.

  • HansNL zegt op

   Beetje kort door de bocht, denk ik.
   Wat hier in een fikse regenbui aan water naar beneden komt is niet te verwerken, ook niet met bredere en diepere afvoeren en /of hogere dijken.
   De oplossing zou zo maar kunnen zijn het graven van kanalen, sloten, stuwmeren e.d.
   Of dat wat zal helpen bij overmatige regenval?
   Ook in Nederland met zijn toch wel redelijk goede waterhuishouding gaat het soms goed mis, gewoon omdat de natuur onvoorspelbaar en onregeerbaar is.

   • Tino Kuis zegt op

    Precies, Hans NL, bij een dergelijke storm valt er meer dan 100 mm regen in een paar uur (in Nederland per maand), eens in de paar jaar. Daar is weinig tegen te doen zeggen ook de Nederlandse deskundigen.

  • Ger-Korat zegt op

   Er zijn geen echt grote rivieren in de Isaan, slechts wat kleinere welke snel vol stromen en dan helpt een dijk maar beperkt. Want grote gebieden hebben geen rivieren en zijn heuvelachtig dus dat versterkt beide de de overstromingen. En in diverse provincies regent het al weken ( Roi Et al maanden elke dag ), dan raken de meren en opvangbekkens vol. Komt deze moessonregen er nog een keer bij waarbij het dagenlang flink tekeer gaat.

 3. Henk zegt op

  Elk jaar in Noordoost Thailand is het raak met overstromingen. Dan kun je natuurlijk prestige projecten bouwen, ( hoge snelheid treinen ) onderzeeboten kopen voor miljarden, militaire tanks kopen, maar het volk laten verzuipen. Je zou met een beetje geld ook een paar Nederlandse experts in kunnen huren, en in kaart laten brengen waar er verbeteringen ingebracht kunnen worden. Want dit bezorgd weer heel veel veelal arme mensen heel veel ellende. Het is een bekend feit dat de Isaan altijd een stiefkind is voor de rijkaards in Bangkok.

  • ruud zegt op

   Het antwoord voor Thailand is, dat er veel opslag voor regenwater moet wordenaangelegd.
   De toevoer van rivierwater is onbetrouwbaar geworden door de Chinese stuwdammen, en waarschijnlijkzal China ook steeds meer water voor eigen gebruik uit de rivier halen.

   De gletsjers van de Himalaya worden ook steeds kleiner, waardoor de hoeveelheid water dat de berg af stroomt, op termijn af zal nemen.
   Dan zal Thailand alleen het regenwater overhouden, dat in Thailand valt.
   Je zult dus moeten zorgen voor veel wateropslag voor eigen gebruik.

   • Ger-Korat zegt op

    Beste Ruud, de Mekong rivier is geen rivier welke water voor de Isaan aanvoert maar is de grote rivier waarin de kleinere uitstromen. Tenminste in de Isaan dan. Er is alleen maar regenwater in de Isaan en de Mekong is alleen interesasant indien je ernaast woont. Kijk op een kaart en dan je zie wat ik bedoel. Dus dat hele verhaal over China is helemaal niet van belang voor de Isaan. Men gebruikt er al kleinere en grotere opslaggebieden zoals stuwmeren en kleinere natuurlijke meren en bijna elke plaats en dorp heeft wel kunstmatige opvang cq. plassen en bekkens gecreeerd. Zelfs de landbouwers en boomgaarden naast de Mekong liggen gewoon te ver weg om water aan te voeren uit de Mekong, zou zelfs 1 provincie er een aftakking met grote pompen maken is de Mekong slechts voor een kleine gebied nuttig, en de Isaan is erg groot met heuvelruggen en hoogteverschillen, en zal dan “leeg” raken. Dus water ontrekken uit de Mekong is een illusie want dan blijft er benedenstrooms niets over en zal je conflicten krijgen met naburige landen. Heb zelf dus nog geen project gezien waarbij water aan de Mekong wordt onttrokken dus dat ondersteunt mijn verhaal.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website