Officiële feestdagen Thailand 2013

Door Redactie
Geplaatst in Thailand algemeen
Tags: ,
9 maart 2013

Thailand kent een aantal officiële feestdagen. Het is voor toeristen handig te weten welke omdat op officiële feestdagen de overheidsdiensten, grote bedrijven en banken gesloten zijn. De meeste winkels, alle shoppingmalls en vrijwel alle toeristen attracties zijn wel normaal geopend.

Ook niet onbelangrijk, op de meeste officiële feestdagen is de verkoop van alcohol verboden gedurende de gehele dag (van 00.00 tot 24.00 uur).

Officiële Thaise feestdagen in 2013:

 • 1 januari: Nieuwjaarsdag
 • 25 februari: Macha Bucha dag
 • 6 april: Chakri dag, ter herdenking aan de huidige dynastie
 • 1 mei: Laborday
 • 8 april: substitutie dag voor Chakri dag
 • 13-15 april: Songkran, Thais nieuwjaar
 • 5 mei: Coronationday, kroningsdag
 • 24 mei: Wisakha Bucha Day
 • 22 juli: Asarnha Bucha dag
 • 12 augustus: de verjaardag van de koningin, tevens Moederdag
 • 23 oktober: Chulalongkorn dag, ter herdenking van koning Rama V
 • 5 december: de verjaardag van de koning, tevens Vaderdag
 • 10 december: Constitution Day, ter herdenking van de grondwet

Als een officiële vrije dag op een zaterdag of zondag valt wordt de eerstvolgende of de voorgaande werkdag als nationale feestdag gevierd. De overheid kan ook een dag eenmalig tot nationale feestdag benoemen wegens bijzondere omstandigheden.

Nederlandse ambassade in Bangkok

De Nederlandse ambassade in Bangkok is ook tijdens de meeste Thaise feestdagen gesloten. Uiteraard is de ambassade wel bereikbaar voor zeer dringende noodgevallen, zoals een overlijden in Thailand. Kijk hier voor een overzicht: thailand.nlambassade.org/organization/feestdagen-in-2013


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Officiële feestdagen Thailand 2013”

 1. Johan Combé zegt op

  Valt een officiële vrije dag in het weekend dan wordt altijd de maandag de vervangende vrije dag en nooit de voorafgaande vrijdag.

 2. khun naam zegt op

  Bestaat er een site/plaats waar men de data van de verkiezingen in Bangkok kan controleren?
  Voor elke verkiezing (lokaal, provincie, nationaal) zijn alle bars gesloten, en dit niet enkel op de verkiezingsdag zelf (één of twee dagen), maar ook twee weken voor de eigenlijke verkiezing is er al een verkiezingsdag (één of twee dagen) om iedereen de kans te geven om te gaan stemmen.
  Niet leuk als je dan net enkele dagen in Bangkok bent.
  Kan men dit enkele maanden op voorhand ergens checken?

 3. Dick zegt op

  Ik mis nog Loi Krathong op 17 november in dit lijstje..
  Loi Kratong is het Thaise feest van het licht. Dit feest wordt op de avond van de volle maan in november gevierd.

  Als de maan opkomt, verzamelt iedereen zich bij de rivier, waar lampionnen van bladeren in het water worden gelegd. De wegdrijvende lichtjes nemen het ongeluk met zich mee. Vervolgens wordt er een verhaal over één van de vorige levens van de Boeddha verteld over prins Vessantara, die beroemd was om zijn medeleven en vrijgevigheid.

  Het Loi Krathong festival, of het ‘Festival van Lichtjes’, is een van de meest bekende festivals van Thailand. Tijdens volle maan in november verzamelen alle Thais zich langs rivieren, kanalen en meren om aldaar hun ‘krathong’ te water te laten.

  Een ‘Krathong’ is een bootje, meestal in de vorm van een lotusbloem, gemaakt van bananenbladeren en simpele materialen,met daarop een kaars, wierookstokjes en wat Thais muntgeld. Verder zijn de ‘Krathongs’ vaak versierd met bloemen en figuren uitgesneden in fruit en groente.

  De ‘Krathong’ is een offer voor ‘Mae Khongkha’, de ‘Moeder van het Water’. De Thais geloven dat bij het wegdrijven van de ‘Krathong’ ook zonden en ongeluk zullen weggaan. Hoe verder de ‘Krathong’ wegdrijft en hoe langer de kaars blijft branden, hoe meer voorspoed en geluk in de toekomst.

  Het Loi Krathong festival gaat terug naar de tijd van het koningschap van koning Sukhothai in Thailand, zo’n 700 jaar geleden. Het wordt gevierd aan het einde van de regentijd, bij de oogst van de rijst. Eigenlijk is het een Hindoe-traditie: de god van het water bedanken voor “alle regen”. Verschillende Boeddhistische tempels organiseren in Maleisië het Loi Krathong Festival

  Groet, Dick

 4. Johan Combé zegt op

  Loy Krathong is geen officiële feestdag, zelf bij alle overheidsinstelingen en banken is het een gewone werkdag. Het festival vindt alleen ‘s avonds plaats.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website