Nieuws uit Thailand – 29 september 2012

Thais drinken drie keer zoveel alcohol als melk. Jaarlijkse drinken ze gemiddeld 14,19 liter melk tegen 44 liter aan alcoholische dranken.

Songkran Phakchokdee, directeur van het Stop Drink Network van de Thai Health Promotion Foundation, noemde deze cijfers gisteren ter ondersteuning van een campagne die de bevolking oproept tijdens de boeddhistische vastentijd niet te drinken.

Gemiddeld drinkt de bevolking van Zuidoost Azië 60 liter melk per jaar. Het hoge alcoholgebruik in Thailand vormt volgens Songkran een ernstig gezondheidsrisico.

– Een 49-jarige Duitser die gisterochtend in Surat Thani van zijn motorfiets viel en overleed, blijkt driemaal te zijn gestoken. De politie veronderstelt dat hij die steken opliep tijdens een ruzie in een bar. Onderweg moet hij als gevolg van de verwondingen van zijn motorfiets zijn gevallen. Hij overleed op weg naar het ziekenhuis.

– De waterafvoer uit de stuwmeren in het Noorden wordt verminderd om de hoofdstad, die te maken krijgt met zware regenbuien, te ontlasten. Daardoor stroomt er minder water door de Chao Praya en de Tha Chin. Langs de Chao Praya in de provincie Chai Nat wordt een groot gebied met rijstvelden klaargemaakt om water op te vangen mocht de nood aan de man komen.

Enkele stuwen ten noorden van Bangkok zijn gesloten om te voorkomen dat meer water naar de oostkant van de hoofdstad stroomt. Aan de westkant wordt het waterpeil in de Tha Chin verlaagd door het om te leiden naar de Suphan Buri en de Noi rivier. Daardoor worden drie belangrijke kanalen in de stad ontlast.

Volgens weersvoorspellingen beukt de regen tot de derde week van oktober in Bangkok. Gisterochtend was er 32 plaatsen sprake van wateroverlast. Wijken die langs kanalen liggen, moeten rekening houden met overstromingen, zegt het gemeentelijk Department of Drainage and Sewerage.

In de provincie Pathum Thani liep de laaggelegen wijk White House onder water. De afvoer van water wordt bemoeilijkt omdat dynamo’s en accu’s van waterpompen zijn gestolen.

Upcountry zijn 30.000 patiënten in 14 provincies met overstromingen behandeld aan griep en voetschimmel.

– Sinds Airports of Thailand (AoT) een jacht is gaan maken op illegale taxichauffeurs en tourgidsen op luchthaven Suvarnabhumi zijn in vier maanden 4.000 personen aangehouden. Maar die lui blijven het proberen, waarbij ze het vooral gemunt hebben op buitenlanders. Omdat ze ook op de derde verdieping opereren waar sommige passagiers de terminal via de vertrekhal verlaten, gaat AoT de ingangen alleen van één zijde toegankelijk maken.

– Onder druk van zijn partij is minister Yongyuth Wichaidit (Binnenlandse Zaken; tevens vice-minister-president) afgetreden. Regeringspartij Pheu Thai acht het risico te groot dat hij de partij in zijn val zou meesleuren wanneer oppositiepartij Democraten, zoals ze heeft gedreigd, naar het Constitutionele Hof stapt.

Yongyuth’s positie werd onhoudbaar nadat de National Anti-Corruption Commission had vastgesteld dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan een ambtsmisdrijf toen hij adjunct-secretaris van het ministerie van Binnenlandse Zaken was. Hij ging akkoord met de verkoop van tempelland aan een particulier bedrijf en negeerde een uitspraak van de Raad van State. Die stelde dat tempelland niet verkocht mag worden.

Op basis van de beslissing van de NACC besloot het Civil Service Committee van het ministerie deze maand hem met terugwerkende kracht te ontslaan, waardoor zijn positie als bewindsman in het geding kwam. Naar verluidt zijn de meningen in de regeringspartij verdeeld of aftreden gewenst was. Premier Yingluck en grote broer Thaksin zouden er toestemming voor hebben verleend. Yongyuth blijft wel parlementslid en partijleider van Pheu Thai.

Yongyuth zelf zegt niet onder druk te zijn gezet om af te treden. ‘Some say I can carry on with my job while others say I can’t. To prevent any problems, I decided to quit. It is of my own free will. There is no pressure or suggestions from anyone.’

– Ook het DNA van de andere twee in de boomgaard van Dr Death opgegraven skeletten komt niet overeen met het DNA van een echtpaar dat in 2009 spoorloos verdween. DNA-onderzoek van het eerste onderzochte skelet leverde evenmin een match op.

De resultaten van het DNA-onderzoek gaan naar het politieteam dat onderzoek doet naar de vermissing van het echtpaar en de drie gevonden skeletten. Dr Death wiens echte naam Supat Laohawwatana is, wordt verdacht van vier moorden: op het echtpaar en op twee van zijn werknemers. Een werknemer, die 18 jaar voor de politiearts werkte, zegt getuige te zijn geweest van de moord op die twee.

Supat is nog niet formeel in staat van beschuldiging voor de moorden gesteld. Daarvoor dient de politie het verband aan te tonen tussen de skeletten en de verdachte. In ieder geval wordt Supat wel vervolgd voor het bezit van verboden wapens en mensenhandel, omdat zijn werknemers uit Myanmar kwamen. Het arbeidsbureau gaat hem laten vervolgen wegens het in dienst hebben van illegale buitenlandse werknemers, die hij heeft nagelaten te registreren.

– Pech voor het bedrijfsleven dat in 2010 aanzienlijke schade leed door de roodhemdprotesten. De bestuursrechter heeft besloten het rechtsgeding tegen drie roodhemdleiders te seponeren. Bedrijven gevestigd in Ratchaprasong waren naar de rechter gestapt en hadden een schadevergoeding van 300 miljoen baht geëist van Nattawut Saiku (thans vice-minister), Jatuporn Prompan en Arisman Pongruangrong. Volgens de rechter konden de eisers geen bewijsmateriaal leveren waaruit blijkt dat die drie verantwoordelijk zijn voor de aangerichte schade en inkomenstenderving.

– De politie in Nonthaburi heeft in twee afzonderlijke invallen 4.000 nagemaakte Levi’s jeans ter waarde van 5 miljoen baht inbeslaggenomen. In één huis werden de jeans gevonden en in twee andere huizen naaimachines. De eigenaar is gearresteerd.

– Een 19-jarig meisje is donderdagnacht om het leven gekomen bij een schietpartij voor de Wiang Chan pub in Thanoo (Ayutthaya). Drie anderen, waaronder haar vriend, raakten gewond.

– De gemeentepolitie van Bangkok gaat verkeersovertreders fotograferen. Honderd agenten en honderd vrijwilligers worden getraind om de kiekjes te nemen en op de website van de politie te uploaden. De campagne heeft de fraaie naam ‘Eagle Eye Volunteer’ gekregen.

– De meeste winkels in de stad Pattani in het Zuiden hielden vrijdag, de rustdag van moslims, de deuren gesloten uit angst dat de afscheidingsbeweging Runda Kumpulan Kecil aanslagen zou plegen, zoals geruchten luidden.

Ook in de stad Narathiwat en de districten Yi-ngo en Rangae bleven winkels dicht, waardoor het aanzienlijker stiller op straat was. Van de 150 shuttle busjes in het district Muang reden er slechts 50.

De Rom Klao school in Narathiwat gaat maandag weer open. Donderdag werden twee leerlingen in een schoolbus gewond door een bermbom. De gouverneur van de provincie zegt dat het aantal nachtelijke patrouilles wordt uitgebreid, omdat bommen doorgaans ’s nachts worden geplaatst.

In Raman (Yala) is een ouder echtpaar vrijdagochtend doodgeschoten in hun rubberplantage.

– Vrijdag buigt het parlement zich (eindelijk) over de wenselijkheid medewerking te verlenen aan een klimaatstudie van Nasa. Die werd eerder dit jaar door Nasa afgeblazen omdat Thailand draalde met toestemming voor het gebruik van marineluchtmachtbasis U-tapao in Rayong als uitvalsbasis. Volgens wetenschappers heeft Thailand daardoor een unieke kans gemist meer te weten te komen over weersvoorspellingen. Volgens minister Plodprasop Suraswadi zou Nasa nog steeds bereid zijn de studie vanuit Thailand uit te voeren.

– In het bloed van kinderen die in de buurt wonen van een afvalscheidingsfabriek in Samut Sakhon zijn hoge concentraties lood gevonden oftewel meer dan 10 milligram per deciliter bloed. Het onderzoek werd uitgevoerd nadat bij een in het ziekenhuis opgenomen baby een 17 maal te hoge loodconcentratie was gevonden. [Het artikel vermeldt niet of actie wordt ondernomen tegen de fabriek.]

– Ten slotte een berichtje voor sportieve thailandbloggers. Op 14 oktober wordt voor de 14e keer de Vertical Marathon gelopen. Je hoeft alleen maar de 61 verdiepingen van het Banyan Tree Bangkok gebouw te beklimmen en dan maak je kans op een mooie trofee, uitgereikt door prinses Soamsawal. Nou, dat moet toch lukken. De inschrijfgelden en andere donaties gaan naar een goed doel: het HIV Formula Feeding Fund van het Thaise Rode Kruis. Het inschrijfgeld bedraagt 350 baht, inclusief een marathon T-shirt en een medaille.

Economisch nieuws

– Bangchak Petroleum Plc gaat volgend jaar in zijn fabriek in Bang Pa-in (Ayutthaya) de productie van pure biodiesel (methyl ester, ME) verdubbelen naar 600.000 liter per dag. In 2014 komt de extra hoeveelheid beschikbaar. Daarnaast gaat de staatsraffinaderij en exploitant van benzinestations een palmolie pletterij bouwen in Rangsit (Pathum Thani).

Bangchak heeft 500.000 liter ME per dag nodig om met diesel te mengen, maar de huidige productiecapaciteit voorziet daar niet in. Op dit moment staan er nog te weinig oliepalmen in Rangsit om een pletterij rendabel te maken. ‘We’re waiting for enough trees have an economy of scale’, zegt Anusorn Sangnimnuan, president van Bangchak.

Binnenkort draait de raffinaderij weer op volle toeren met 110.000 barrels per dag (bpd). Begin juli brak brand uit in de raffinaderij waardoor de productie de afgelopen maanden 45.000 bpd bedroeg. De schade werd aanvankelijk geschat op 500 miljoen baht, maar is lager uitgevallen.

– Een proefproject met oliepalmen in Rangsit (Pathum Thani) heeft dermate goede resultaten opgeleverd dat palmolieplantages er de komende jaren als paddestoelen uit de grond zullen schieten. Verwacht wordt dat boeren die nu mandarijnen telen en tot over hun oren in de schulden zitten, op oliepalmen zullen overstappen. De mandarijnenteelt begon vanaf 2000 te lijden onder verzuring van de bodem. Het proefproject, dat 1.200 rai omvat, wordt beheerd door Bangchak Petroleum Plc.

Aksorn Noisawang was in 2004 de eerste palmolieboer in Rangsit. Hij stelde 40 van zijn 100 rai land ter beschikking van het proefproject en volgde een cursus. Drie jaar later verdiende hij meer dan toen hij mandarijnen teelde. Vorig jaar vernielden de overstromingen veel mandarijnboomgaarden wat andere kleine boeren ertoe bracht Aksorn’s voorbeeld te volgen.

Saksin Chotisakul, directeur Oliepalm en Pararubber Promotie van het Department of Agricultural Extension, denkt dat over 2 jaar het gebied met oliepalmen is uitgebreid naar 50.000 rai en over 10 jaar naar 150.000 rai. Het gebied dat in aanmerking komt voor oliepalmen, meet 300.000 rai en strekt zich uit over Pathum Thani, Saraburi en Ayutthaya.

Vorig jaar was 14.200 rai in Rangsit goed voor een oogst van 50 ton palmpitten. Eén rai in dit gebied levert 4 tot 5 ton op dankzij een goed irrigatiestelsel. Landelijke bedraagt de opbrengst per rai gemiddeld 3 à 3,5 ton.

– De drie vrouwenbladen Elle, Cleo en Marie Claire, uitgegeven door Post International Media, doen het dit jaar goed. Cleo blijft ’s lands best verkochte titel; bij Elle, marktleider onder de modebladen, ging de winst met 50 procent omhoog en bij Marie Claire met 12 procent. De concurrentie gaat wel toenemen, want er komen twee nieuwe modebladen bij: Vogue en Numero.

Elle gaat haar focus iets verleggen om dichter bij de lezeres te komen. Doel is content te produceren die een band smeedt met de lezeres, waarbij niet alleen het tijdschrift wordt ingezet maar ook apps en festivals. Gepland zijn mode-evenementen in combinatie met grote winkelcentra. Thans organiseert het blad één keer per jaar de Elle Fashion Week en een modefilmfestival.

De tijdschriftenmarkt voor mannen wordt intussen niet vergeten. Volgend jaar wil de uitgever minstens vijf internationale titels aan haar bladenfamilie toevoegen.

– Met ingang van volgend jaar worden de 119 Tops Daily winkels omgedoopt in Family Mart, waarvan er al 746 zijn. Central Retail Corporation (CRC) streeft naar 1.000 winkels tegen het eind van het jaar en 3.000 in 2022. Volgens CRC is Family Mart een sterkere merknaam dan Tops Daily.

CRC heeft onlangs 50,29 procent van de aandelen van Siam FamilyMart verworven, de overige aandelen zijn in het bezit van FamilyMart Japan (48,2 pct), Itochu en Robinson (1,51 pct). Voorlopig wordt de post van financieel directeur nog bezet door een Japanner, maar in de toekomst zullen alle Japanse leidinggevenden worden teruggetrokken.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

7 reacties op “Nieuws uit Thailand – 29 september 2012”

 1. jogchum zegt op

  Thailand is echt een land om alcoholische dranken te drinken. Elke dag warm en de gezellige
  sfeer dragen daar aanbij. Bovendien, als we eerlijk zijn wat is het leven zonder alcohol?

  • dave zegt op

   Vaak heb ik mijn bedenkingen wanneer ik mensen in een bar ‘s-ochtends om 10uur al zie drinken/zuipen,wanneer ik mensen op het vliegveld zie dampen in een hok speciaal ingericht voor verslaving.Ook in NL zie ik chinezen die complete afhaalmaaltijden voor 5 euro zie verkopen en ‘s-avonds duizenden euro’s zie verliezen aan casino tafels.Ik bedoel maar……

 2. pim zegt op

  Jochum ,een leven zonder alcohol is een leven met minder problemen even in het kort gezegd .

  • jogchum zegt op

   Pim,
   heer Gust heeft het heel mooi vertolkt. Sluit mij helemaal bij hem aan, alleen wil ik er aantoevoegen dat ik dit in Nederland ook al deed >> lekker doorzakken <<. met een stel
   vrienden, en onze vrouwen.

   • pim zegt op

    Jochum ,voor die mensen is in NL. een stichting en een verzekering als je problemen met je lever krijgt .
    Hier ga je als alcoholist straks aan de kao lao van 70% zoals de Thaien doen omdat melk duurder is
    Vertel mij niets over deze dingen als ex horecaman heb ik al veel bekenden naar een plaats zien gaan die ik niemand gun .
    Hierbij waarschuw ik ook altijd de nieuwe bardames om geen gebruik te maken van de lady’sdrink .
    Jan met de dikke knuppel wil ermee van huppel, indruk maken met zijn geld .
    Geen probleem, de dames drinken hun eigen koude thee.
    Zakje leeg en weg ermee .

    Moderator: hiermee sluit ik jullie chatcessie over de voor- en nadelen van alcohol.

 3. gust zegt op

  Pim,een leven zonder internet,een leven zonder roken,een leven zonder pollutie,een leven zonder het dagelijkse wereldnieuws,een leven zonder corruptie,een leven zonder en U mag het verder aanvullen,ben zeven jaar geleden uit een land vertrokken waar ik geleefd werd en heb nu ,het heeft veel aanpassingsvermogen gevergd,ervaren om eindelijk terug te leven.Het gebeur niet dagelijks maar ik hou ervan om met mijn Thaise vrouw en haar vrienden eens lekker door te zakken zoals het 50 jaar geleden ook in mijn land gebeurde.
  Hier kan het nog.Mijn gras hoeft hier niet groener te zijn als dat van mijn gebuur.Eindelijk weg van een verzuurd europa

  • pim zegt op

   gust.
   Ik geef je 1 duim omhoog als je beseft dat je het heel leuk met iedereen kan hebben wanneeer je alles doet met mate.
   Vaak gaat het fout als je drinkt met je maten .
   Ook ik heb hier mijn droomland gevonden na de frustraties in een land geboren te zijn waar mijn ouders voor een vrijheid hadden gevochten en wij na ons rot gewerkt te hebben op bejaarde leeftijd de dupe zijn van een regelgeving .
   1 flesje spiritus van drie euro op tafel bij arme mensen kan echt leuk zijn .
   Ook de Hi-so die mij wel eens bezoeken willen de fles tot de bodem leeghebben ,deze zijn weer niet tevreden als op het blacklabel geen J Wallker staat terwijl zij zelf de smaak vernielen met hun sodawater.
   Zonder internet zou menig fahrang naar huis terug willen keren ,nu hou ik Thailand in ere Ondanks dat er in NL .raar over je wordt gesproken dat er een vrouw die 20 jaar jonger is bij je woont ,en die corruptie is even wennen om daar mee om te gaan .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website