­Nooit eerder vertoond in Thailand en van 20 tot 24 februari in Hua Hin: een musical op het strand. Een cast van 55 acteurs, waaronder popzangeres Sheranut Yusananda en hartebreker Siwat Chotchaicharin (foto) voeren dan Klaikangwol (Far From Worries) op, een musical waarin de liefde van het vorstenpaar voor de Thaise bevolking centraal staat.

Dat staat te gebeuren in het Suan Luang Rachinee park met uitzicht op zee en een slagschip van de Koninklijke Marine (foto). En niet toevallig bevindt zich in de buurt het Klaikangwol Palace, waar koning Bhumibol en koningin Sirikit in 1950 hun wittebroodsweken doorbrachten en in 1932 koning Prajadhipok akkoord ging met afschaffing van de absolute monarchie ten gunste van de constitutionele monarchie en afstand van de troon deed.

De toegang tot de musical is gratis, maar bezoekers dienen wel tevoren hun plaats te reserveren via 091-424-0430-2.

– Het komt niet als verrassing en vrijdag viel dan ook de verwachte beslissing: geen beperkte avondklok in het Zuiden. Het Centre for the Implementation of Policies and Strategies for Solving Southern Problems vindt dat een uitgaansverbod de situatie alleen maar zou verergeren. De bestaande wet- en regelgeving moet voldoende zijn om de situatie te beheersen.

Volgens luitenant-generaal Paradorn Pattanathabutr, secretaris-generaal van de National Security Council, verbetert de situatie in het Zuiden omdat de bewoners meer geneigd zijn mee te werken. Wel werden tijdens de vergadering van gisteren zorgen geuit over een mogelijke escalatie van geweld als wraak voor de mislukte aanval op de mariniersbasis dinsdagnacht in Bacho (Narathiwat). Maar de veiligheidsdiensten zijn vol vertrouwen dat de situatie hanteerbaar is met input en medewerking van de lokale bevolking, aldus Paradorn.

Het voorstel voor een avondklok is vorige week gedaan door vice-minister-president Chalerm Yubamrung na de moord op twee boeren in Pattani en vier fruithandelaren in Yala. Yingluck steunde zondag het idee nadat vijf soldaten in Raman (Yala) en twee personen in Pattani om het leven waren gekomen. Minister Sukumpol Suwanatat (Defensie) was eerder tegen, maar nuanceerde later zijn afwijzing.

Religieuze leiders en bevolking lieten direct al weten niets in een avondklok te zien. Zij redeneren: de maatregel is niet effectief, omdat de aanvallen van de opstandelingen altijd overdag plaatsvinden. Bovendien verstoort de maatregel het dagelijks leven te veel. De laatste keer dat in het Zuiden een avondklok van kracht was, was in 2006.

– Sanan Kachornprasart, adviserend voorzitter van de Chartthaipattana partij, is gisteren op 77-jarige leeftijd in het Siriraj ziekenhuis in Bangkok overleden aan een acute bloedvergiftiging, die leidde tot ademhalings- en bloedcirculatieproblemen.

Sanan, die de rang van majoor-generaal had, diende als minister van Binnenlandse Zaken, Industrie en Landbouw. In 2000 werd hij door het Constitutionele Hof 5 jaar uitgesloten van een politieke functie, omdat hij een valse vermogensverklaring had opgesteld. Na die 5 jaar nam hij ontslag als secretaris-generaal van de Democratische partij. In 2005 maakte hij zijn politieke come-back door de Mahachon partij te vormen en in 2007 sloot hij zich aan bij Chartthaipattana, coalitiepartij van de huidige regeringspartij Pheu Thai.

Sanan werd geboren in de provincie Phichit. Hij diende als cavalerie-officier en werd in maart 1977 uit het leger ontslagen vanwege zijn rol in de mislukte coup tegen de regering Thanin Kraivixian. Hij werd gevangen gezet wegens verraad, maar kreeg binnen een jaar gratie. Sanan is eigenaar van ’s lands grootste struisvogelboerderij en hij heeft een wijngaard waar de Chateau de Chalawan vandaan komt. Volgens de krant een beroemde wijn, maar dat kan ik niet bevestigen want ik heb hem nog nooit gedronken.

– Zoals beloofd zijn de havenarbeiders in Khlong Toey gistermiddag in staking gegaan, dat wil zeggen: ze weigeren overwerk te doen. Circa driehonderd vakbondsleden trokken naar het hoofdkantoor van de Port Authority of Thailand (PAT) om hun eis, het ontslag van de directeur-generaal, kracht bij te zetten. Hij zou geweigerd hebben een compromis af te sluiten over de overwerkvergoeding. De arbeiders staken in ieder geval tot maandag door, wanneer het bestuur van de PAT vergadert.

De voorzitter van de Bangkok Shipowners and Agents Association zegt dat de actie de verscheping van 15.000 containers naar Singapore vertraagt, wat tot een aanzienlijke schadepost voor Thaise exporteurs zal leiden.

– De man zou op de vlucht zijn, in Cambodja en later in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Dat kregen openbare aanklagers te horen van het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) over Suwitchai Kaewphaluek, die tot levenslang was veroordeeld wegens de moord op Laotiaanse dissidenten in 2005.

Maar de DSI vertelde een leugentje om bestwil: de man zat in een getuigenbeschermingsprogramma van de DSI, omdat hij een kroongetuige was in de zaak van een spoorloos verdwenen Saoedische zakenman in 1990. En die zakenman zou meer weten over de diefstal van juwelen van het Saoedische vorstenhuis door een Thai.

Volgens een jurist heeft de DSI de wet overtreden omdat de rechtbank in 2009 een arrestatiebevel tegen Suwitchai uitvaardigde. Het getuigenbeschermingsprogramma geldt niet voor personen tegen wie een arrestatiebevel loopt.

Suwitchai leeft in de VAE onder een andere naam. Het OM kwam daar in december achter toen een politieofficier in de zaak van de verdwenen Saoedische zakenman voor de rechtbank een getuigeverklaring aflegde. Het OM wil Suwitchai aan de tand voelen over die verdwijning. Begin deze maand gaf het Criminal Court daarvoor toestemming. De goedgekeurde vragen gaan naar de VAE. Suwitchai kan niet worden uitgeleverd, omdat met dat land geen uitleveringsverdrag bestaat.

– Zou er ooit nog een schuldige worden gevonden in de zaak van de afgebroken bouw van de 396 politiebureaus, waar het Department of Special Investigation (DSI) onderzoek naar doet? Gisteren sprak de DSI met voormalig hoofdcommissaris Wichean Potephosree van de Royal Thai Police (RTP), die in september 2010 toenmalig vice-minister-president Suthep Thaugsuban vroeg akkoord te gaan met de selectie van de aannemer, PCC Development and Construction. Wichean vertelde de DSI dat de procedure zuiver was.

Een commissie van de RTP liet deze week weten niet op onregelmatigheden te zijn gestuit, maar daarvan is de DSI niet overtuigd. Zonder klacht van de RTP als gedupeerde partij is het onderzoek echter gedoemd vast te lopen. Volgens vice-minister-president Chalerm Yubamrung heeft de aannemer, in strijd met het contract, het werk uitbesteed aan onderaannemers. Omdat ze niet betaald kregen, legden ze vorig jaar het werk stil.

– De Siamese en zoutwater krokodil mogen als het aan het ministerie van Natural Resources and Environment ligt, verwijderd worden van de lijst van diersoorten die met uitsterven worden bedreigd. Het ministerie gaat dit volgende maand voorstellen tijdens de 16de vergadering van de Conference of the Parties to Cites in Bangkok.

Beide krokodilsoorten staan nu op de Appendix 1, een lijst van ’s werelds meest bedreigde diersoorten, van de Convention on International Trade in Endangered Species (Cites). Het ministerie wil dat ze verhuizen naar Appendix 2, waardoor ze gereguleerd verhandeld kunnen worden.

Volgens Parntep Ratanakorn, deken van de veterinaire faculteit van de Mahidol universiteit, is de krokodillenpopulatie dankzij fokprogramma’s nu op peil. Exploitanten van twintig krokodillenboerderijen in het land hebben geïnvesteerd in programma’s tot behoud van de dieren en ze in het wild uitgezet. Met de opbrengst van de handel in de dieren zou geld vrijkomen om die programma’s te verbeteren.

Thailand gaat volgende maand ook voorstellen het beschermde palissander van Appendix 1 naar Appendix 2 te laten verhuizen in een poging een halt toe te roepen aan de welig tierende illegale smokkel.

– Geef ons de bevoegdheid terug om zelf onze schooldirecteuren en adjuncten te benoemen, zeggen leraren in het Zuiden. De Confederation of Teachers of the Three Southern Border Provinces doet dit verzoek om decentralisatie dat al vastgelegd is in het onderwijsplan 2009-2018. Volgens de federatie is de huidige procedure te traag en heeft die geleid tot een tekort aan leidinggevenden.

Donderdag spraken federatieleraren met de vice-minister van Onderwijs over hun verzoek. Die hield zich redelijk op de vlakte met de opmerking dat het onderwijsbeleid in het diepe Zuiden zorgvuldig geformuleerd moet worden. [Kluitje in het riet?] Volgens de leraren is de functie van schooldirecteur belangrijk omdat die de schakel vormt met het leger en de overheid.

– De Verenigde Staten zouden Myanmar onder druk moeten zetten om de gevluchte Rohingya terug te nemen, die nu in Thailand tijdelijk onderdak hebben. Dit betoogde kolonel Teeranan Nandhakwang, adjunct-directeur van de Strategic and Security Affairs Division van de landmacht, gisteren op een seminar, georganiseerd door het Institute of Asean Studies van de Chulalongkorn universiteit. Thailand kan die druk volgens hem niet uitoefenen omdat veel Thaise bedrijven momenteel in Myanmar investeren.

Tussen 9 januari en woensdag zijn 1.772 Rohingya vluchtelingen Thailand binnengekomen. De opvangfaciliteiten in Songkhla zitten barstensvol. Sommige Rohingya zijn overgebracht naar Trat, Ubon Ratchatani, Nong Khai, Mukhadan en Kanchanaburi.

– Mijn naam is Haas: dat is de grootste gemene deler in de verklaringen van de drie personen die in de auto zaten waarmee Somchai Khunploem eind vorige maand naar het Samitivej Srinakarind ziekenhuis in Bangkok werd gebracht. Ook de verpleegster die in de auto zat, verklaarde gisteren bij de Crime Suppression Division (CSD) dat ze niet eerder wist dat Somchai al bijna zeven jaar op de vlucht was voor een gevangenisstraf van 30 jaar en al tijden in Chon Buri woonde.

Somchai, veroordeeld voor corruptie en de moord op een politieke rivaal maar een machtig man in Chon Buri, werd op 30 januari op de terugweg van het ziekenhuis aangehouden. De CSD wil wel eens weten wie hem hebben geholpen uit handen van justitie te blijven. De ‘ik wist van niets’ verpleegster werkte eerder bij het gezondheidscentrum van Saen Suk. En wie was de burgemeester van Saen Suk? Juist, Somchai alias Kamnan Poh alias de Peetvader van Chon Buri.

De andere twee inzittenden van de auto zijn eerder verhoord en zeiden hetzelfde als deze dame.

– Het echtpaar dat in november vorig jaar 42 miljoen baht in de Staatsloterij won, is donderdagavond bij een verkeersongeluk in Udon Thani om het leven gekomen. Terwijl ze op de motorfiets reden, werden ze geschept door een Porsche. De bestuurder, een 18-jarige Loatiaanse juwelier, had het gaspedaal stevig ingedrukt om op tijd bij de grensovergang van de Thai-Lao Friendschip brug te zijn.

– Geen extra punten voor de Mathayom 6 leerlingen (eindexamenklas), die gedupeerd zijn door fouten in de examenopgave van het science examen. Die eerdere beslissing wordt teruggedraaid, de desbetreffende vragen worden nu bij de beoordeling buiten beschouwing gelaten.

Op het toekennen van extra punten was kritiek gekomen omdat hiervan ook de zwakkere broeders zouden profiteren. Nadere bestudering van de opgaven voegde nog een fout toe, zodat 23 van de 90 vragen niet beoordeeld worden.

– Twee branden gisteren, althans branden die de krant haalden: in het district Bang Lamung (Pattaya) brak donderdagnacht brand uit in het Prima Place hotel. De brand begon in een kamer op de derde verdieping, die voor een week was gehuurd door een buitenlandse. De hoteleigenaar, gealarmeerd door zwarte rook, zag haar uit de kamer komen voordat het vuur om zich heen greep. De brandweer had het vuur binnen een halfuur onder controle. De schade wordt geschat op 200.000 baht, dus dat valt nog mee.

In Khlong Toey (Bangkok) brak brand uit in een gebouw, waarover de krant geen details geeft. Hier had de brandweer een uur lang de handen vol.

– Hoera, Thailand heeft weer een record. Eerder hoelahoep, nu de langste kus waarbij de lippen constant op elkaar zijn. Een Thais echtpaar verdiende met die kus van 58 uur, 35 minuten en 58 seconden 100.000 baht en twee diamanten ringen. Natuurlijk vond de wedstrijd plaats in Pattaya, waar anders kunnen ze zo lang zoenen?

– De meeste klanten van prostituees in Zuidoost-Azië zijn Zuid-Koreanen. Dit meldt Guru, doorgaans het ondeugende vrijdagzusje van Bangkok Post, maar deze keer is ze serieus. De bewering wordt gedaan door het Korean Institute of Criminology (KIC), maar volgens Guru zijn er geen harde gegevens waarop die conclusie is gebaseerd.

Volgens een eerder rapport van het UN Office on Drugs and Crime zijn Zuid-Koreanen de belangrijkste klanten van kindprostituees in Cambodja, Thailand en Vietnam. Het KIC veronderstelt dat veel Koreanen niet weten dat sekstoerisme in Zuidoost-Azië illegaal is. Ze zouden door lokale tourgidsen naar seksgelegenheden worden gelokt.

Economisch nieuws

– Beurshandelaren hebben de autoriteiten opgeroepen actie te ondernemen  teneinde schade aan de aandelen- en vastgoedmarkt te voorkomen. Die worden volgens hen belaagd door een massale instroom van kapitaal.

Maar minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën), voorheen president van de SET, vindt de aandelenmarkt geen probleem. Hij beschouwt de stijging van de SET-index, waarover de handelaren zich zorgen maken, als natuurlijk, gegeven de binnenlandse economische groei. De minister zegt dat de beurswaakhond voldoende middelen heeft om fraude en manipulatie te voorkomen.

Wel constateert hij dat er zich een luchtbel in de vastgoedmarkt aan het vormen is als gevolg van een scherpe verhoging van de grondprijzen in Bangkok. ‘Speculatie met grondprijzen is groeiende op het thema van de Asean Economic Community.’

De minister zegt dat de Bank of Thailand, het ministerie van Financiën en de commerciële banken maatregelen moeten nemen om de opgeblazen prijzen waar geen vraag tegenover staat, te beheersen. ‘Ik ben niet in een positie om te zeggen of de huidige lage policy rate goed of verkeerd is, maar er wordt op sommige gebieden fors gespeculeerd.’

– De Bank of Thailand zegt dat de koersstijging van de baht vertraagd is en binnen dezelfde grenzen is gebleven als de overige regionale valuta. Maar gouverneur Prasarn Trairatvorakul verwacht wel dat de buitenlandse kapitaalinstroom zal toenemen als gevolg van maatregelen van grote economieën, waarin de afgelopen vijf jaar de groei heeft gestagneerd. Hij zegt dat de Thaise economie verschillende middelen heeft om de gevolgen daarvan op te vangen.

Aanstaande woensdag vergadert het Monetary Policy Committee van de bank over de policy rate. Die bedraagt nu 2,75 procent. Het bedrijfsleven en het ministerie van Financiën hebben op een verlaging aangedrongen. Zij menen dat die de kapitaalinstroom vanuit het buitenland kan afremmen, een standpunt dat door veel economen niet wordt gedeeld.

– Tata Steel (Thailand), Thailand’s grootste producent van long steel, vraagt de regering het importtarief op Chinees staaldraad te verhogen. Chinese bedrijven kunnen hun product 15 procent goedkoper verkopen omdat China de exporteurs een exportbelastingteruggave van 9 procent geeft. Bovendien geven ze het draad bij de douane aan als een verbinding van borium en chroom, waardoor ze recht hebben op ontheffing van invoerrechten. Het ministerie van Handel heeft deze maand als tijdelijke maatregel het importtarief op hot-rolled steel met 33,11 procent verhoogd. Het normale importtarief bedraagt 5 procent en nul procent voor landen waarmee Thailand een vrijhandelsovereenkomst heeft.

– Thais reizen niet graag in eigen land omdat de plaatsen die ze willen bezoeken te druk zijn, en touroperators geven de voorkeur aan buitenlanders, aldus een peiling van de Tourism Authority of Thailand (TAT), Thai Chamber of Commerce (TCC) en universiteit van de TCC.

De vijf topprovincies waar Thais niet naar terugkeren, zijn Chon Buri (Bang Saen en Pattaya), Bangkok (Dusit Zoo, Siam Center en warenhuizen), Sa Kaeo (Rong Kluer markt), Rayong (Ban Pae) en Samut Prakan (Crocodile Farm and Zoo).

De topvijf van meest gewenste bestemmingen zijn Phuket (Laem Phromthep), Chiang Mai (Doi Suthep en Chiang Mai Zoo & Aquarium), Phetchabun (Khao Kho), Krabi (Separated Sea) en Saraburi (Jed Sao Noi Waterfall).

Van de 1.200 respondenten geeft 80,4 procent de voorkeur aan een reisje in Thailand boven een reis naar het buitenland vanwege de goede value-for-money prijzen en de omgeving; 19,6 procent reist het liefst naar het buitenland om nieuwe ervaringen op te doen en andere culturen te leren kennen. Zo’n 64,8 procent heeft geen reisplannen voor dit jaar, de overigen hebben hun reis al gepland.

Verder bleek de website van de TATonbekend bij 46,9 procent van de respondenten en daar wil de TAT in samenwerking met touroperators verandering in brengen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 16 februari 2013”

  1. Maarten zegt op

    Dick, natuurlijk worden er nog schuldigen gevonden voor de afgebroken bouw van de politiestations: Abhisit en Suthep. Ik denk dat het dit keer wat lastiger is om de argumentatie bij elkaar te harken, dus heb even geduld.

    • Dick van der Lugt zegt op

      @ Maarten Ik vrees dat je wel eens gelijk zult kunnen krijgen. Zoals Multatuli al schreef: Barbertje moet hangen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website