Overal ter wereld komt kindermisbruik en kindersekstoerisme voor, helaas ook in Thailand. Mocht je een vermoeden hebben, of iets zien wat niet in de haak is, maak er dan melding van. De bevoegde autoriteiten kunnen een onderzoek instellen en mogelijk tot vervolging over gaan. Dan kan ook in Nederland. Meldingen kunnen anoniem gedaan worden.

Wat is kindersekstoerisme?

Een kindersekstoerist is iemand die op vakantie, op (zaken)reis of tijdens langdurig verblijf in het buitenland een minderjarige seksueel misbruikt in ruil voor geld, goederen of de belofte daarvan. Tot de verschillende vormen van seksueel kindermisbruik behoren ook erotische massages, naaktdansen, het maken van pornografisch materiaal en kinderhandel. Vaak reizen kindersekstoeristen van een ontwikkeld land naar een minder ontwikkeld land, maar ze kunnen ook binnen hun eigen land of regio reizen.

Kindersekstoerisme komt in principe overal ter wereld voor, ook in Nederland. In sommige landen gebeurt het echter meer of openlijker dan in andere landen. In 80 landen is kindersekstoerisme daadwerkelijk gemeld (Bron: Review TIP Report 2012). In Azië zijn er regelmatig meldingen uit de volgende landen; Cambodja, Filipijnen, India, Indonesië, Laos, Mongolië, Myanmar, Nepal, Sri Lanka, Thailand en Vietnam.

Vervolging ook mogelijk in Nederland

De Nederlandse strafwet is ook van toepassing op Nederlanders die zich in het buitenland schuldig maken aan seksueel kindermisbruik. Vervolging is mogelijk zonder dat het misbruik strafbaar is in het land waar het feit is gepleegd.

In de Nederlandse wet is geen apart wetsartikel over kindersekstoerisme opgenomen, maar daders kunnen worden vervolgd met behulp van artikel 248a en 248b Wetboek van Strafrecht, over het tegen betaling in goederen of geld gebruik maken van diensten van minderjarige prostituees. Zware delicten, waaronder het uitvoeren van seksuele handelingen met kinderen jonger dan 12 jaar, kunnen worden vervolgd met behulp van artikel 244 Wetboek van Strafrecht.

Organisaties en personen die profiteren van de seksuele uitbuiting van minderjarigen kunnen vervolgd worden voor mensenhandel (zie artikel 273f Wetboek van Strafrecht). Dit geldt ook voor het organiseren en promoten van reizen met seksueel misbruik van minderjarigen als doel.

Meld vermoedens van kindersekstoerisme

Om misbruik van kinderen in het buitenland te kunnen herkennen, is gezond verstand vaak de beste raadgever. Niet iedere situatie is ‘fout’, maar ziet u iets dat niet klopt, meld dit dan. De belangrijkste kenmerken zijn:

 • kinderen zijn minderjarig als ze jonger dan 18 jaar zijn;
 • het betreft lokale meisjes én jongens;
 • het contact tussen kindersekstoerist en lokale minderjarige is seksueel getint;
 • vaak zijn de daders mannen, maar het kunnen ook vrouwen zijn;
 • daders zijn vaak ‘gewone’ mensen en kunnen van alle leeftijden zijn.

Probeer bij uw melding de volgende informatie te vermelden:

 • waar (land, plaats, hotel, bar);
 • wat (gepleegd feit, handeling, aanleiding);
 • wie (identiteit dader/slachtoffer);
 • wanneer (datum, tijd);
 • waarheen (reisgegevens, datum/tijd vlucht, vliegmaatschappij).

Let op!

Het is niet de bedoeling dat toeristen of expats de taak van de politie overnemen en met gevaar voor zichzelf een onderzoek starten. Wanneer u beschikt over informatie, is het de bedoeling die te melden aan de juiste instanties. Alle gegevens die bij een melding worden verstrekt, worden strikt vertrouwelijk behandeld. Eventueel wordt de informatie doorgezonden aan de politie.

Vervolging in Nederland

Daders zijn in Nederland altijd strafbaar voor seksueel misbruik en uitbuiting van minderjarigen. Ongeacht waar ter wereld het misdrijf heeft plaatsgevonden en ongeacht of het misdrijf ter plekke strafbaar is. Zij kunnen hiervoor in Nederland vervolgd worden.

Waar kan je melden?

Bij een redelijk vermoeden van kindersekstoerisme, kan je dit melden bij:

 • Op je vakantiebestemming of vanuit huis, via internet: www.meldkindersekstoerisme.nl
 • Bij terugkomst op Schiphol: Koninklijke Marechaussee.
 • Vanuit huis: de politie 0900-8844
 • Anoniem: M. 0800-7000

Het is ook mogelijk om vanuit Thailand of andere landen Meld Misdaad Anoniem te bellen: 0031 800 7000 (niet alle providers ondersteunen dit en bellen vanuit het buitenland is niet gratis, kosten vindt u op de website van uw provider)

Dit gebeurt er met de anonieme tip

Bij M. werkt een klein team zeer goed opgeleide mensen. Zij hebben één doel voor ogen: jouw anonimiteit beschermen. M. is een onafhankelijke stichting. Zij stuurt de anonieme meldingen door naar de Politie en de Koninklijke Marechaussee. Zij bekijken of ze hiermee een onderzoek starten of dat de melding wordt toegevoegd aan een bestaand onderzoek.

De redactie van Thailandblog steunt de campagne tegen kinderssekstoerisme. Initiatiefnemers van deze campagne zijn:

 • Ministerie van Veiligheid en Justitie
 • Koninklijke Marechaussee
 • ANVR
 • ECPAT
 • Plan Nederland

Bron: www.meldkindersekstoerisme.nl en http://meldmisdaadanoniem.nl/campagnes/kindersekstoerisme/


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Meld kindersekstoerisme in Thailand of waar ook ter wereld”

 1. H van Mourik zegt op

  De redactie van Thailandblog steunt de campagne tegen kinderssekstoerisme:
  Gelukkig ben ik dit nimmer tegengekomen en/of gezien in de ruim 16-jaar dat ik woonachtig ben hier in Thailand.
  Wat ik wél vele tienmalen keren heb gezien is dat Thaise mannen (in de leeftijd van 30 en ouder) één of meerdere meisjes in de leeftijd van 12-16 jaar bij hun hadden in gezelschap in karaoke’s of restaurants afgelegen.
  Deze meisjes zijn veelal te krijgen via (tussenpersoon) de onderwijzeres tegen betaling.
  Om mijn verhaal kort te houden kreeg ik te horen dat dit min of meer een traditie is hier in Thailand (isaan), en blijven deze mannen veelal ongestraft;


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website