Lezersvraag: Wat is een normale rente om geld uit te lenen?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Thailand algemeen
Tags: ,
23 november 2019

Beste lezers,

Een neef van mijn vriendin wil geld van ons (mij) lenen om een bedrijfje op te starten. Het gaat niet om een groot bedrag (ongeveer 50.000 baht). Hij wil het maandelijks aflossen.

Wat is een normale rentevergoeding voor zoiets?

Groet,

Egbert

24 reacties op “Lezersvraag: Wat is een normale rente om geld uit te lenen?”

 1. Mikkel zegt op

  Geld uitlenen aan familie :).

  Nou succes, rente zonder waarschijnlijk enige vorm van zekerheid. Minimaal 8%.

 2. L.Burger zegt op

  Gewoon hetzelfde aanhouden als de bank.

  Inclusief plan-van-aanpak, kosten en risico analyse.
  Deze gegevens vertellen u of de lening en rente levensvatbaar zijn.
  .

 3. Khun Koen zegt op

  In hoeveel termijnen wil ie het terug betalen?
  Een voorbeeld: ik heb 500,000 baht op een fixed account staan voor 3 jaar vast, daar krijg ik 1.75% op.
  Ik zou iets vergelijkbaars vragen als je er aan wilt verdienen.

 4. Han zegt op

  Als hij niet van de bank kan lenen en dat onderhands moet dien kost hem dat waarschijnlijk 5 tot 10% rente per maand. Ik ben zelfs wel 20% per maand tegen gekomen, woekerrentes, zelfs van familie.
  Toen ik hier pas was heb ik een keer 75000 baht aan een tante van ta geleend, ze hadden problemen met een machine, geen geld voor reparatie, als ze de rijstoogst binnen hadden zouden ze terug betalen. Ik heb geen rente berekend, is uiteindelijk familie van mijn meissi.
  Een maand of 5 later kreeg ik het terug met drie dozen Chang bier er bij. Vond ik nogal overdreven want het zijn verder arme mensen. Maar toen hoorde ik dat ze ook geld leende van een zuster om haar dochter naar de universiteit te laten gaan en dat kostte haar 5% rente per maand.
  Volgens mij is de maximum vastgestelde rente voor onderhandse leningen 7,5% per jaar maar weet niet of je als farang dat mag uitlenen.

  Dus als die neef betrouwbaar is leen het hem dan uit zodat jij geen verlies hebt van je bank. Er zijn wel voorgedrukte formulieren die de regels in dit soort onderhandse leningen vast leggen dan heb je wat zekerheid als hij dat ondertekent. Die formulieren kun je vaak bij de plaatselijke supermarkt krijgen.

  • henny zegt op

   Mijn ervaring is dat onder familie een vergoeding van 5% billijk is.
   Let wel op dat het wettelijk is vastgelegd hoeveel rente maximaal mag vragen.
   The Act Prohibiting the Collection of Interest at an Excessive Rate B.E. 2560 (2017)” on January 15, 2017.
   it should be observed that the interest rates permitted by Thai laws can differ. For example, loans for consumption under the Civil and Commercial Code must not exceed 15 percent per year, while loans with commercial banks could be higher, as permitted by specific legislation, such as the Interest Rates for Loans from Financial Institutions Act B.E. 2523 (1980) and the BOT’s notification subject on interest, fees, surcharge for personal loan.

 5. tooske zegt op

  Egbert,
  Ik zou het alleen uitlenen als er een onderpand is bv boekje van de motorbike of auto of iets dergelijks.
  50k thb lijkt naar onze begrippen niet veel maar voor een Thai zijn dat heel wat maandlonen. Veel Thai beginnen dol enthousiast een bedrijfje of handel maar na 2 a 3 maanden geven ze er de brui aan.
  Ik ken de neef van je vriendin natuurlijk niet, maar hij zal niet de eerste zijn die met de noorderzon vertrekt met je 50k. Gebruikelijke rente is onder Thai 2% per maand.
  Maar mijn advies is niet doen, het is maar al te vaak “eens gegeven blijft gegeven” en het is toch zo een aardige neef, je wilt toch zeker geen ruzie met je vriendin of de familie.

 6. Antonius zegt op

  Beste Egbert,

  Als dat op een eerlijke manier gaat, dus terug betaald wordt zou ik geen rente vragen. Bedenk dat als je in Nederland woont je 0.01 % van de bank krijgt en je als ik het goed heb 1,6 % aan de belastingdienst betaald , dus je verliest jaarlijks.
  In Thailand zijn percentages van 10 % over het openstaande saldo normaal (Bij woekeraars betaal je maandelijks 10% of meer ).
  Als de onderneming/Het bedrijfje kans van slagen heeft leen het dan uit tegen 0% en vraag een maandelijkse betaling van bijvoorbeeld 250 bath . Maak een overeenkomst dat bij een betaling achterstand van 3 maanden het openstaand saldo direct op eisbaar is vanzelfsprekend te verhogen met de wettelijke rente en de invordering kosten..
  Zie het als een micro krediet die ook door ontwikkelingswerk / hulp verlening instantie;s
  Ik moet je wel waarschuwen voor Thai die een winkeltje willen starte, Meestal eet de familie die leeg zonder te betalen.
  Groet Antonius

  • Leo Th. zegt op

   Bij een maandelijkse aflossing van 250 Baht p/m duurt het, zelfs zonder rentevergoeding 16 jaar voordat het geleende bedrag terugbetaald is. Een overeenkomst opstellen dat bij een achterstand van 3 maanden het openstaande bedrag direct opeisbaar is, stelt in de praktijk niets voor en geeft geen enkele garantie. Aan Egbert, de vraagsteller, zou ik een wedervraag willen stellen. Zou jij ook 50.000 Baht (€ 1500) aan een neefje van jezelf uitlenen en welke rente zou je dan vragen? Gezien jouw vraag, welke rente is redelijk, lijkt het er overigens op dat je al besloten hebt om aan de Thaise neef het geld uit te lenen. Verder schijnt € 1500 voor jou geen groot bedrag; wat doet het er dan te meer aan toe om 0%, 5% of bijvoorbeeld 8% rente te berekenen? Op jaarbasis stelt het verschil weinig voor. In feite verstrek jij de lening om hem te helpen, terugbetaling is sowieso niet gegarandeerd en beschouw het dan als een goodwill investering voor de toekomst. Rijk worden doe je er toch niet van. Hoewel het mij niet aangaat vraag ik mij af, in verband met de manier waarop de lening terugbetaald gaat worden, of jij in Ñederland of in Thailand verblijft en wel of niet samenwoont met je vriendin.

 7. Johnny BG zegt op

  Bij onderhandse leningen aan een Thai is het altijd de vraag of je het ooit terug krijgt en vandaar dat loan sharks makkelijk 15-20% per maand willen.

  Als Egbert er niet was hoe zou de neef dan aan die lening zijn gekomen?
  Ik ken de relatie niet maar als het echt zakelijk is reken 5% per maand op het openstaande bedrag en aflossing 5000 baht per maand. Indien dat netjes afgelost wordt dan verras je de neef na 8 maanden met de mededeling dat je de laatste twee maanden kwijt scheldt. Heb jij je poen terug en ben je de toffe peer ofwel verdien je respect.
  Op de bank had je amper 200 baht per jaar gekregen en was niemand ermee geholpen.

 8. johannes h zegt op

  Hallo Egbert,
  Elke bank rekent een normale goed te betalen rente.
  Maar de mensen die van geen enkele bank geld kunnen lenen gaan onder Thais lenen en daar is de regulaire rente 5 % PER MAAND !!!

  Dus wat denk je zelf……..

  Choque Dee
  Johannes

 9. John Chiang rai zegt op

  Moderator: Je geeft geen antwoord op de vraag.

  • John Chiang rai zegt op

   Nou vooruit als ik procenten moet noemen zou ik zeggen 5% per jaar,maar geef tevens toe dat ik het gedrag, serieusiteit en een mogelijke borg belangrijker vind.
   Niet zelden is het reeds gestarte bedrijfje in het begin zo lucratief dat de schuldnemer dit consuquent wil voortzetten.
   Dit consequente voortzetten van een bedrijfje,zodat men het niet meteen weer opgeeft,kan men bereiken als de schuldnemer zelf bereid is een borg te stellen.
   Kan hij alleen een vertrouwens woord geven,dan loopt men al te vaak de mogelijkheid dat men voorgoed afscheid neemt van zijn geld.
   Mijn vrouw leende een familielid 7000Baht,en hoewel het eigenlijk om mijn geld ging en ook geen groot bedrag was, liet ze de schuldneemster geloven dat het uitsluitend om haar eigen geld ging.
   Toen ze na verloop van tijd vroeg, hoe het nu eigenlijk zat met de afgesproken terugbetaling,kreeg ze te horen dat zij zich niet zo moest aanstellen omdat ze na mening van het familielid zelf met een in haar ogen rijke Farang gehuwd was.
   Het ging zelfs zover dat de schuldneemster zelf de beledigde speelde,en bij een deel van de familie wegbleef.
   Omdat ik het eigenlijk jammer vond dat dit luttelijke bedrag,na mijn mening voor zoveel spanning in een deel van de Familie bracht,wilde ik graag met haar praten wat mijn wederom van de andere kant weer verboden werd.
   De persoon loopt bij toevallige ontmoeting nog steeds beledigd en zonder te groeten aan ons voorbij, zodat ik bij een eventuele toekomstige lening goed oppas aan wie en hoe ik aan iemand nog iets leen.
   Zelfs een schenking kan zonder dat dit goed geheim blijft,reeds kwaad bloed en afgunst in een familie veroorzaken.

 10. Kees zegt op

  Als in Thailand geld leent aan iemand, familie of niet, dan vraag je een redelijke rente tot zo’n 5% per jaar. Dat heb ik altijd zo gedaan. Maar om zeker te zijn dat je geld inderdaad terug komt, zou ik een zekerheidsstelling verlangen. Dat kan zijn, een auti, goud of de eigendomsakte van grobd o.i.d. Daarbij is het wenselijk dat je alles schriftelijk vastlegt. Klinkt misschien een beetje achterdochtig maar de ervaring leert dat je dit zeer zeker niet moet nalaten.

 11. Pascal zegt op

  mijn vrouw zegt 10%

 12. Jacques zegt op

  Moderator: Graag alleen een antwoord op de vraag.

 13. tak zegt op

  Moderator: Je reactie wordt niet geplaatst omdat je geen antwoord geeft op de vraag. De vraagsteller vraagt niet om advies aan de lezers of hij wel of niet geld moet uitlenen.

 14. tak zegt op

  De redactie wil mijn zinvolle bijdrage niet plaatsen.
  Ik mag slechts een rente percentage noemen.

  Prima. 20% per maand en dan heb je in 5 maanden je geld verdubbelt,
  maar waarschijnlijk zie je nooit meer een cent terug.

  Alle bovenstaande bijdrage over zekerheidstelling en contracten etc zijn lachwekkend.
  Het gaat hier om 1500 euro en dat zou ik indien deze neef een leuke en slimme jongen is
  zien als een schenking en als zm business goed gaat krijg je ooit misschien iets terug.

 15. l.lagemaat zegt op

  Zou u eerst niet informeren wat voor een bedrijfje het worden gaat?
  Wat voor een ” onderbouwd” plan getoond kan worden.

  Als u de neef goed kent, zou ik niet teveel vragen 2 procent p.m.

  Of anders bij uitlenen aan Thais het maar als afgeschreven beschouwen, maar u heeft een ” karma”!

  Wat is wijsheid in Thailand?

 16. PEER zegt op

  Kan hij niet bij ‘n bank terecht, dat betaalt hij 6/10 % rente permaand. Bij verstek gaan komen er ‘mannekes’ langs!!
  Er is ‘n duidelijk spreekwoord:
  “ met familie moet je wandelen, níét handelen” !
  Dus, als je redelijk in de slappe was zit, geef het geld! Het blijft in de familie en hopelijk geeft je het ‘n prettig gevoel!
  Bij ons in Ubon heet dat “THAMBUN”

 17. Rob V. zegt op

  Er zijn zoveel factoren… zeg 5% per jaar. Dat is meer dan jij aan spaarrente vangt en voor een lening best voordelig. Maar dat ligt aan diverse factoren of je hoger of lager moet gaan zitten… wil je er aan verdienen (aan vrienden moet je niet willen verdienen)? Wil je hem een gunst verlenen? Heeft hij onderpand? Hoe erg is het als je niet al het geld terug krijgt? Etc

  Ik vind de suggestie van Johnny BG een mooie. Gewoon wat rente, iets dat hij maandelijks heus af kan lossen en als alles goed gaat hem op het eind een deel kwijt schelden.

  Of ga gewoon met hem praten, wat stelt hij zelf voor? En kom er dan samen uit.

 18. teun zegt op

  Vanaf dag 1 dat ik in Thailand kwam (nu 11 jaar geleden) heb ik altijd de stelling ingenomen nooit aan familie geld te lenen. Wel geld schenken. Je kan dus geld aan de neef “uitlenen”, maar vraag dezelfde rente als een bank zou vragen. Vervolgens direct voor jezelf afschrijven (als schenking beschouwen) en als er conform de afspraak wordt afgelost en rente betaald dan zou ik die neef op een diner trakteren na afloop. Mocht neefje een zekerheid (auto, brommer o.i.d.) kunnen bieden dan zou ik dat accepteren.
  Als een bank op jouw deposito zeg 1,5 % p/j geeft aan rente dan kun je gerust 5 % vragen. Alle hogere percentages vallen in de categorie “woekerrente” en dan weet je zeker, dat neefje het niet kan nakomen.

 19. thailandhanger zegt op

  Tussen de 5 en 10% per maand is onder thai gebruikelijk.
  Ga er van uit dat de lening niet terug betaald kan worden. Je hebt dan in elk geval de rente ontvangen.
  Daarom rekenen thai onderling ook (in onze ogen) woeker rentes.
  Na een goed jaar heb je zelf je investering weer terug en kan je de lening verder kwijtschelden.
  Iedereen blij 🙂

 20. Harmen zegt op

  HI,,, als alternatief antwoord,, rente onder familie is niet echt belangrijk, een borg is ten alle tijden een belangrijk gegeven, is dat er niet en je wil het toch uitlenen,, waarom niet er bij in stappen voor 50 % en mede eigenaar worden,, zo ben je compagnon en hebt tevens inzicht in all handelingen, gaat het goed heb je ook 50% van de netto winst… Denk er eens over na.
  H..

 21. Guy zegt op

  Of je rente vraagt of niet daar beslissen jullie zelf over.
  Vergeet niet dat het wettelijk verboden is in Thailand om als ”farang” leningen toe te kennen aan particulieren.
  Je vriendin mag dat wel doen.
  Dus intrest vragen= geld uitlenen
  Geld tijdelijk beschikbaar stellen als hulp is niet strafbaar.

  (zorg in alle mogelijke posities voor een vorm van waarborg (kan goud zijn, een channot in pand krijgen ect…..)

  Uiteraard valt niemand over dit soort zaken zolang er geen problemen ontstaan.

  Je een beetje indekken als je toch overgaat tot die hulp is natuurlijk nooit een slecht idee.

  In de 18 jaren Thailand heb ik dat ook wel al een paar keer gedaan – nooit enig probleem gekend.

  grtjs
  Guy


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website