De Thaise regering heeft een tijdelijke aftrekpost ingevoerd om de consumptie/omzet te stimuleren. Hetzelfde deed ze overigens vorig jaar en ik meen ook het jaar ervoor. De regeling geldt voor aankopen tot ik meen 10 december. Voor de aankopen die je doet in Thailand kun je het betaalde bedrag terugvorderen van de fiscus.

Paar opmerkingen. Geldt voor aankopen gedaan voor 10 december meen ik, maximaal in totaal THB 15.000. Geldt niet voor aankopen van sterke drank en rookwaren en je dient de aankoop te bewijzen met een nota waarop je naam en adres staat. Een kassabon is dus niet voldoende. Een dergelijke nota kun je gewoon bij aankoop in de winkel vragen.

Ik was gisteren in een grote Tesco en de manager vertelde me dat ik gewoon in kantoortje van de manager even moest melden. Dan maken ze die ter plaatse. Homepro heeft gewoon een administratieve afdeling die dit standaard doet. Tax terugvragen is makkelijk. Het is hier de plaats niet om daarop in te gaan.

Degenen die een belastingaangifte doen kunnen het gewoon op de aangifte als aftrekpost opvoeren. Dus beste lezers, voor een aantal van de lezers is dit een eenvoudige manier om pakweg € 400,- te verdienen. Het geldt namelijk voor vrijwel alle aankopen!!

Ingezonden door John


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “Lezersinzending: Belastingcadeau van de Thaise overheid”

 1. chris zegt op

  Wat je terugkrijgt is alleen de BTW en die is 7 %.
  Om het maximum van 400 Euro terug te krijgen (15.000 baht) moet je in de komende 4 weken dus wel 14 * 15.000 baht = 210.000 Baht besteden. Dat gaat bij mij niet lukken naast het feit dat ik helemaal geen zin heb in die hele papierwinkel voor een paar honderd Baht.

  • Tino Kuis zegt op

   Helemaal waar. Bovendien profiteren daar alleen de 18 procent mensen met hogere inkomens van want alleen zij betalen inkomstenbelasting. Het is dus een cadeautje aan de rijken en door minder belastingopbrengsten ten koste van de armen.

   Maar gelukkig kun je van een gang naar een massage parlour wel je BTW terugkrijgen 🙂

   • chris zegt op

    Ik beschouw mijn Thaise collega die 15.000 Baht per maand verdient niet als een persoon met een hoog inkomen. En zij valt ook onder de regeling want zij betaalt loonbelasting. Haar inkomen is meer van 150.000 Baht per jaar.
    En ik ken ook afgestudeerden van rijke ouders die in de zaak werken maar geen inkomen krijgen. Alles wordt wel betaald door pa en ma natuurlijk. Die vallen NIET onder de regeling.

    • ruud zegt op

     Ik vraag mij af, waarom zij loonbelasting betaalt.
     Ik begin met een vrijstelling van 90.000 Baht en dan een schijf van 150.000 Baht met een 0% tarief.
     Over de eerste – minimaal – 240.000 Baht betaal je dus niets.

     • chris zegt op

      http://www.rd.go.th/publish/6045.0.html

     • chris zegt op

      https://assets.kpmg.com/content/dam/kpmg/pdf/2016/05/in-focus-tax-issue-4.pdf

 2. jhvd zegt op

  Volgens mij is dit een prachtige manier om jou te registreren, ik zou in zoon klein voordeel dan ik niet willen.

  met vriendelije groet,

 3. Björn zegt op

  Voor toeristen is er altijd al de taxrecovery? Is wel een papierwinkel vind ik maar als je er zin en tijd in wilt stoppen….

 4. John zegt op

  Chris dank voor je reactie . Ik ging te kort door de bocht. Maar,in tegenstelling met wat jij schrijft het volgende. Het is een cadeau voor belastingbetalers en niet voor de mensen die geen belasting betalen. Zij mogen het hele bedrag met een maximum 15.000 baht van hun belasting aftrekken. Het betreft dus het hele bedrag en niet de btw over het bedrag. Ik ga nog op zoek naar de test in een begrijpbare taal van een belastingconsulenten of mogelijk van de overheid zelf. Heb die echter nog niet gevonden

 5. tooske zegt op

  En je moet ook npg eens belastingplichtig zijn in Thailand anders gaat deze vlieger niet op.
  Het is dus beslist geen regeling voor iedereen je moet wel inkomstenbelasting plichtig zijn.
  De meeste farang en de meeste boeren en andere thai in mijn omgeving hebben er dus niets aan.

 6. Rembrand zegt op

  Deze regeling is al naar ik meen twee jaar. Wat je doet is het creëren van een aftrekpost voor de inkomstenbelasting. Ik heb dit al twee jaar gedaan en je bespaart op die maximaal 15.000 Baht de IB tegen het marginale tarief dus als dat 20% is betaal je dus 3.000 Baht minder belasting. Je krijgt geen BTW terug.

  Van de Thaise Belastingdienst kreeg ik ooit een papiertje met NAW gegevens en mijn belastingnummer. Als ik voor een aankoop een rekening wil dan overleg ik dit document en check dat op de rekening mijn gegevens en belastingnummer goed zijn overgenomen en tot nu toe heeft de Belastingdienst het zonder problemen geaccepteerd.

  Dit jaar is nieuw dat het niet alleen voor duurzame consumptiegoederen is, maar nu ook voor boodschappen zoals toiletpapier, shampo, levensmiddelen, etc. Ik heb zojuist een hotelovernachting gehad en die trek ik ook af. Overigens zegt mijn Thaise echtgenote dat het tot drie december loopt.

  • Rembrand zegt op

   Wat mij opvalt zijn vooral de negatieve responses. Van de eerste zes zijn er vijf negatief!

   Je kunt ook gewoon je voordeel doen met deze regeling. Vorig jaar trok ik een hotelovernachting op Koh Lipe af en verder een zitbank, serviesgoed, kastje, fietshelm en kleren. En het kost ook geen enkele moeite want de winkel maakt de rekening op en die overhandig ik aan de Thaise belastinginspecteur die voor mij mijn aangifte invult. (Uiteraard reken ik thuis wel eerst mijn aangifte uit). Bovendien is in mijn gemoed 3000 Baht belasting bespaard minimaal het dubbele waard.

   John, dank je dat je deze tip plaatste en ik hoop dat er toch enkele positievelingen zijn die er gebruik van gaan maken. Ik zeker wel!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website