Belgen zijn de rijkste Europeanen

Door Redactie
Geplaatst in Thailand algemeen
Tags: , ,
21 januari 2016

Belgische gezinnen hebben gemiddeld een nettovermogen van 451.000 euro. Ze zijn daarmee de rijkste Europeanen. Nederlanders staan op de tweede plaats, zo blijkt uit een onderzoek van ING.

Onder dat vermogen valt vastgoed, bank- en depositorekeningen, pensioenen, beleggingen en aandelen. Op de tweede plaats staan Nederlandse gezinnen, met een vermogen van 358.000 euro.

Opvallend is dat de Belgen de Duitsers ver achter zich laten. Het gemiddelde Duitse gezin heeft volgens de bank een vermogen van 204.300 euro. Daarmee blijven ze achter de Spanjaarden (306.000 euro) en Italianen (313.600 euro). Het gemiddelde vermogen van een Europees gezin bedraagt 255.400 euro.

No votes yet.
Please wait...

32 reacties op “Belgen zijn de rijkste Europeanen”

 1. Dirkphan zegt op

  Ik heb alvast het gemiddelde aardig naar beneden gehaald….

  • Rob zegt op

   Dit is weer het resultaat van een onbenullig onderzoek en zegt dus helemaal niks over hoe een land er werkelijk voorstaat, want waarschijnlijk wonen er heel veel Nederlanders in België vanwege gunsterige belasting klimaat.
   Ik vraag me dan ook af wat een bank hier mee wil bereiken, en ik sluit me aan bij de vorige reactie ook ik haal het behoorlijk naar beneden.

 2. steff zegt op

  toch iets waar we beter in zijn dan de Hollanders, 🙂

 3. Gerard zegt op

  Als alle Belgen nou eens collectief wat van dat vermogen geven om hun snelwegen te repareren!

  Wij hebben die nodig om naar Frankrijk te komen!

  • David H. zegt op

   Zal wel eens gebeuren…..,.vermoedelijk na instelling van Autosnelweg vignet.om die zuid frankrijk doortochtsleet te compenseren …

  • Stan zegt op

   Gerard, ons regering maakt er werk van via een toekomstige tolheffing zoals in Frankrijk…

 4. Antoine zegt op

  Dat kan misschien wel zijn, maar ik merk er toch niks van met die drie 0 achter de 1. Ze zullen aan een andere deur geklopt hebben

 5. Paul zegt op

  Tja, logisch….al die rijke Nederlanders die naar België zijn getogen krikken het gemiddelde behoorlijk omhoog!

 6. Joe zegt op

  De Belgen zijn niet zo rijk als men zegt, in centjes. Wel is de belg geboren met een baksteen in zijn maag en heeft de grote meerderheid een eigen schuldenvrije woning na 20 a 25 jaar. De beste vorm van pensioensparen. En later een mooie erfenis voor de kinderen. Dat is belgisch.

 7. Ger zegt op

  hebben nettovermogen…. zal wel inclusief opgebouwde pensioenrechten zijn opgebouwd bij werkgevers. Volgens een ander rapport, Global Wealth Report van verzekeraar Allianz, bezitten de Nederlanders in 2015 ruim 78.000 en de Belgen 84.770 Euro
  Lijkt een beetje op de voorspelde groei van de economie van Thailand: Wereldbank schat voor 2016 voor Thailand 2 % groei en de Bank of Thailand 3,5 % (Bron: Bangkok Post, 9 januari): verschil van 75 %

  Zonder toelichting op de samenstelling van cijfers kan je “mooi weer spelen” .

  • BA zegt op

   Klopt, staat ook in het artikel. Inclusief pensioenen.

   • Ger zegt op

    pensioen die opgebouwd zijn bij een werkgever worden normaal niet tot het vermogen van een natuurlijk persoon gerekend, kan anders niet de grote verschillen verklaren tussen ING en Allianz . Maar als je enig inzicht in cijfers en publicaties van financiële overzichten end. hebt dan weet je dat Allianz dichter bij de waarheid komt.

 8. Mee Farang zegt op

  Dank voor dit opmerkelijke artikel.
  Het is geestig toch, dat ik een Belg ben.

  Het sommetje klopt perfect. Ik leg uit.

  Huis.
  De meeste Belgen zijn eigenaar van een huis. Gemiddelde (lage) prijs: 200 000 eu.
  Inkomen.
  Een beterbetaalde Belg verdient netto 2000 eu/maand x 12 maanden = 24000 eu.
  Onkosten.
  Die Belg en zijn vrouw eten gedurende tien jaar niets, drinken niets, gaan niet op reis, laten hun kinderen niet studeren, kopen geen auto, betalen geen kadastraal inkomen, gas, water, elektriciteit, gaan niet naar het voetbal, schaffen zich geen koelkast aan, doet geen afbetalingen voor hun huis (want bv geërfd) enz… enz…

  Doet die Belg dat zo, dan heeft hij op tien jaar 240 000 eu in de pocket! Dat voor aankoop van aandelen en beleggingen, zoals ING meldt.

  Slotsom: 200 000 + 240 000 = 440 000.
  Ik kom aardig dicht in de buurt… op 11 000 eu na!

  Toegeving.
  Zou hij toch van dat netto jaarinkomen van 24 000 eu de helft besteden, dus 12 000 eu, dus 1000 eu per maand “om van te leven” dan heeft hij het op 20 jaar binnen – zijn gemiddelde gezinsvermogen van 240 000 eu.
  ING gaat er gemakshalve van uit dat gezinnen in België (4 personen?) van niets, of van bv 1000 eu per maand kunnen leven.
  Doe ons dat maar eens na, zeg!

 9. Albert zegt op

  Dat komt omdat veel Nederlanders met kapitaal naar België verhuizen i.v.m. gunstiger belasting klimaat.
  En dat Nederland op de 2e plaats zou staan klopt geen barst van.
  Ja natuurlijk als je gemiddeld rekent misschien wel maar het groot kapitaal zit bij een kleine groep en de rest moet het van een beetje doen en een grote groep loopt bij de voedselbank.
  Deze laatste groep wordt alleen maar groter en groter en de normale Nederlander met een midden inkomen armer.

 10. janbeute zegt op

  Helaas wordt hier gesproken over een GEMIDDELD vermogen .
  En geloof me dat maakt een groot verschil per gezin .
  Een gezin met 10 miljoen en meer vermogen , en hoeveel gezinnen staan er tegen over die niks te makken hebben .
  Zulks soort onderzoeken zeggen mij weinig .
  Geven een verkeerd beeld van de werkelijkheid , nu denkt iedereen dat alle Belgen en Hollanders steen rijk zijn .
  Beter zou het zijn , om te weten wat zo al de gewone Belg en Nederlander aan centjes heeft .
  Kijk maar naar Thailand waar een kleine elite gigantische vermogens hebben .
  Alleen ik kom ze nooit of zelden tegen .
  Wat ik hier meestal zie is dat de meerderheid dagelijks moeite heeft om de eindjes aan elkaar te knopen .
  En wat ik zo al lees in de Hollandse dagbladen is het in Nederland niet veel anders .

  Jan Beute .

 11. mart zegt op

  geloof er niks van ben zelf belg hier in belgies limburg zit 11% in de bedelstaf.
  aanvragen voor voedsel bank stijgt explosief. maar zal wel zijn zoals in nederland ,heel rijk of heel arm

 12. Stan zegt op

  In België hebben we een vrij groot aantal “stinkend” rijke families, die er in slagen het gemiddelde vermogen van de Belgen op te krikken tot de top van Europa, en dit spijts het feit dat een paar miljoen Belgen aan het eind van de maand geen €100 kan ophoesten.
  Wat kan je aantonen of bewijzen met deze gemiddelden? Dat die rijke stinkerds nog rijker zijn dan we ooit konden vermoeden… en dat de kloof tussen arm en rijk binnen Europa het grootst is in België…

  • David H. zegt op

   Inderdaad , maar die berekeningswijze is idem voor Nederland …., Misschien dat mr. Coucke zijn verkoop van zijn farmaceutisch bedrijf voo rdat zeer hoog bedrag , het gemiddelde wel wat opgekrikt heeft ..

 13. Erik zegt op

  Dit wil in mijn ogen vooral zeggen hoeveel onverantwoord rijke Belgen er zijn die het gemiddelde omhoog halen. Ik ben geen socialist, maar sommige officieuze overeenkomsten met kapitaalkrachtige fraudeurs zijn gewoon wraakroepend. Voor de duizendste keer. Arm België !!! Thailand is vermoedelijk nog erger …

 14. dieNlmaaktniksuit zegt op

  Die Ollaanders in d’n Bels maken echt niet veel uit. Het is als Joe beschrijft: de Belg heeft in % het vaakst een eigen huis en hypotheekvrij. Daarentegen huren Duitsers erg vaak-zeker in steden en Oost-Duitsland-en die bijna 30% nog relatief arme Oostduitsers halen wel een gemiddelde omlaag-niet een enkel % NLers in Belgie. Alweer kwestie van ff nadenken/doordenken en rekenen.
  Overigens is LUXembourg het land met het hoogste inkomen-ook alweer statistiek-er worden daar meer mensen salaris uitbetaald als er inwoners zijn!

 15. rene zegt op

  Dat is weer eens een van die onbnullige statistieken. Het is een gemiddelde en een gemiddelde wil zeggen dat er een paar VEEL TE VEEL hebben en velen VEEL te weinig

 16. David H. zegt op

  Blijkbaar in 1830 het beste …( boven zeeniveau ….) stukje van “de Nederlanden” uit handen laten gaan …als zovele rijke NL er naar verkassen (…wink)..?

  “Synthetisch” Belgie doet het hem dan toch maar , we kunnen zelfs voetballen tegenwoordig (lol) en met een niet onaardig prijs ettiketje eraan vast van een exportproduct van spelers …..

 17. RonnyLatPhrao zegt op

  Laat ze dit in Thailand nu maar niet lezen… 😉

 18. djoe zegt op

  Het gemiddelde wil eigenlijk niet veel zeggen, heel rijke en zeer armen zal het gemiddelde omhoog trekken, daarom zou het beter zijn van de mediaan te nemen. Dit geeft een beter beeld dan het gemiddelde

 19. colin de Jong zegt op

  Heb hele andere berekeningen gekregen. Ik denk dat de onderzoekers hun huiswerk niet goed hebben gedaan en Luxemburg en Zwitserland hebben overgeslagen.

 20. Jacques zegt op

  Dit soort bedragen en berekeningen van de bank ruiken niet aan de werkelijkheid. Ik weet niet waarom dit soort cijfers geproduceerd worden. Zoals altijd weer doorspekt met geheime agenda’s. Zal wel weer door de regering gebruikt worden om nog meer belasting te gaan heffen van zoveel rijke Nederlanders. De stille armoede is hier getuige van. De banken doen het overigens nog steeds voortreffelijk als je de jaarcijfers zo bekijkt. Daar moeten natuurlijk wel mensen voor bloeden, want het geld komt niet uit de lucht vallen ook niet voor de banken. Kijk alleen maar hoe er wordt omgegaan met huizenverkoop met onderwater dossiers die tot op de laatste cent worden geplukt van de zogenaamde (ex) huiseigenaren.
  In de bovenstaande berekening is de woningwaarde ook opgenomen en die is ronduit gezegd niet correct. Bij verkoop van de woning moet je maar zien wat je er voor vangt, maar doorgaans is het veel minder dan de woz waarde waar we wel jaarlijks aan moeten voldoen bij de club die het niet mooier kan maken maar wel duurder.

 21. Nicole zegt op

  Ik lees hierboven vele malen, dat Thaise mensen zoveel armer zijn dan europeanen.
  Ik ben het daar niet helemaal mee eens. Het grootste probleem is dat thai niet kunnen sparen.
  Ook nooit geleerd in de opvoeding. Toen ik zo’n 55 jaar geleden klein was, had mijn vader een inkomen van 3000 Bfr. Daar werd dan nog door mijn moeder een beetje bij verdiend met schoonmaken. Wij hadden net zoveel als de (arme) thai nu. 1 stel kleren voor school, afdragen door volgende kinderen enz. maar iedere dag voldoende eten, en—-mijn moeder kon er ook nog van sparen. Want ieder jaar gingen via het ziekenfonds ook nog op vakantie. Hoe ze het allemaal deed? Super verstandig met geld omgaan.
  Als ze hier op school, de kinderen beter zouden onderwijzen op dit vlak, zou het misschien beter gaan.
  Nu gaan ze er nog steeds vanuit, dat iedere farang die hier op vakantie komt , stinkend rijk is. Als je ze dan verteld, dat sommige mensen wel 10 jaar sparen vooraleer ze naar hier kunnen komen op vakantie, staan ze je aan te kijken of je gek bent.

  • ruud zegt op

   Ze zijn dus armer, omdat ze niet kunnen sparen zou de conclusie dus kunnen zijn.
   Net als de jeugd in Europa trouwens.
   Maar daarnaast is er met het verbouwen van rijst geen droog brood te verdienen.
   Het geld verdwijnt in de zakken van de handelaars en de boeren krijgen het absolute minimum.
   Het minimum loon in Thailand bedraagt 300 Baht, maar ik denk niet dat de rijstboeren dat redden.

   • BA zegt op

    Niet elke Thai man verbouwd rijst en ook niet elke Thai man is daadwerkelijk armer.

    Als ik in Thailand wat om hij heen kijk dan zie ik veel falang wel interressant doen, maar ondertussen geen nagel hebben om aan hun kont te krabben. Omgekeerd zie ik toch ook wel een hoop Thai families in de stad welke echt werkelijk waar poen zat hebben. Kijk maar eens op universiteiten enz. Kinderen komen allemaal met de auto naar school enz. Denk je zal wel van de bank zijn, maar blijkt dan in sommige gevallen de ouders gewoon een inkomen van meer als een miljoen baht per maand hebben.

    Wat dat betreft zijn mijn ogen hier wel behoorlijk open gegaan.

    • ruud zegt op

     Natuurlijk zijn er rijke mensen in Thailand.
     Maar grofweg kun je stellen, dat verreweg het grootse deel van de bevolking die in de dorpen buiten de grote steden leeft arm, of bijna arm is.
     Tel daarbij op de bevolking die voor het minimum loon in de grote steden werkt, dan heb je verreweg het grootste gedeelte van de Thaise bevolking wel te pakken.
     Daarna krijg je nog wat middenstanders met een eigen bedrijf.
     En dan kom je bij een kleine rijke elite terecht.
     En ja, die laatsten hebben geld als water (tijdens het regenseizoen).

   • Nicole zegt op

    Dat de jeugd in europa ook veelal de verkeerde kant opgaat klopt. Velen van hun hebben schulden. Wat betreft de rijstboeren hier, ik weet het nog zo niet. Velen zijn toch ook slim genoeg om er geld mee te verdienen. Alleen, als je nooit geld had, kon je er ook niet mee leren omgaan. Veel boeren leven nog steeds, als 100 jaar geleden. Als ze een beetje geld opgespaard hebben, gaan ze 1 keer per jaar naar de stad om het uit te geven. Wij hebben hier een medewerkster, die ons dat vertelde. Verder hebben ze dan geen geld nodig, want ze hebben voldoende om van te leven. Rijst, wat groenten, eventueel wat vee. Meer heeft een mens niet nodig om te leven

 22. robert zegt op

  Lang geleden dat ik nog zo gelachen heb ….


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website